Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
(Εικονογράφηση από The Epoch Times, Getty Images, Shutterstock)

Διαρροή αρχείων από κυβερνοεπίθεση προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την προσπάθεια της Κίνας να αποδυναμώσει τις ΗΠΑ με σκοπό τον πόλεμο

«Έτσι μοιάζει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Είναι η ταχύτητα ανάπτυξης της τεχνολογίας, η μυστικότητα του άνευ περιορισμών πολέμου, και δεν υπάρχουν κανόνες», λέει ένας Αμερικανός ειδικός σε θέματα ασφάλειας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας συμμετέχει σε μια παγκόσμια εκστρατεία ηλεκτρονικού εγκλήματος και κορυφαίοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανταποκρίνονται αρκετά γρήγορα για να αντιμετωπίσουν την απειλή.

«Στη σημερινή εποχή του κυβερνοχώρου, όλα έχουν να κάνουν με την ταχύτητα», δήλωσε ο συνταξιούχος συνταγματάρχης του στρατού Τζον Μιλς στους Epoch Times.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει παραβίαση και ότι η απειλή βρίσκεται στο εσωτερικό. Βλέποντας το θέμα από αυτή την άποψη, όλα έχουν να κάνουν με την ταχύτητα αναγνώρισης, την ταχύτητα απομάκρυνσης. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι καλή σε αυτό».

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) και οι πληρεξούσιοι του συμμετέχουν σε μια ισχυρή και παγκόσμια εκστρατεία ηλεκτρονικού εγκλήματος που αποσκοπεί τόσο στην αποσταθεροποίηση των αντιπάλων του καθεστώτος όσο και στην τοποθέτησή του για έναν πιθανό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεγάλη απειλή», δήλωσε ο κ. Μιλς, ο οποίος προηγουμένως διετέλεσε διευθυντής της πολιτικής, στρατηγικής και διεθνών υποθέσεων κυβερνοασφάλειας στο Υπουργείο Άμυνας.

Ένας σωρός από έγγραφα που διέρρευσαν και ήρθαν στην επιφάνεια στα τέλη Φεβρουαρίου ενέπλεξε την άμεση εμπλοκή του καθεστώτος στην υπερπόντια κυβερνοκατασκοπεία.

Τα έγγραφα ανήκαν σε μια εγκληματική ομάδα χάκερ με το όνομα I-SOOn, η οποία μεταμφιέζεται σε νόμιμη επιχείρηση στην Κίνα, προφανώς με τις ευλογίες του καθεστώτος.

Τα αρχεία που διέρρευσαν αποκάλυψαν τη διείσδυση της ομάδας σε κυβερνητικές υπηρεσίες της Ινδίας, της Νότιας Κορέας, της Ταϊλάνδης, του Βιετνάμ και της Νότιας Κορέας, καθώς και σε οργανισμούς του ΝΑΤΟ.

Τα αρχεία περιλάμβαναν εγχειρίδια προϊόντων, υλικά μάρκετινγκ, λίστες εργαζομένων, αρχεία συνομιλιών, οικονομικές πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με τις προσπάθειες διείσδυσης στο εξωτερικό.

Ορισμένα από τα έγγραφα των οποίων η γνησιότητα επαληθεύτηκε από το Associated Press δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πελατών της ομάδας εδρεύει στα περιφερειακά γραφεία ασφαλείας της Κίνας και στο Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του ΚΚΚ.

Ο κ. Μιλς δήλωσε ότι η αποκάλυψη ήταν «προβλέψιμη» και ότι οι αρχές του ΚΚΚ έχουν μακρά ιστορία στη διεξαγωγή παράνομων δραστηριοτήτων πέραν των επίσημων καθηκόντων τους.

«Το ΚΚΚ και η κυβέρνηση, που είναι ένα και το αυτό, γνώριζαν ότι αυτοί οι άνθρωποι έκαναν παράνομη εργασία. Αυτό είναι μέρος της κουλτούρας της διαφθοράς [στην Κίνα]», δήλωσε ο κ. Μιλς.

Οι διαρροές του I-SOOn εμφανίστηκαν εν μέσω ενός ευρύτερου καταιγισμού δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο που υποστηρίζονται από το ΚΚΚ, κατά τις οποίες το καθεστώς διείσδυσε με επιτυχία τόσο σε κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ όσο και στο υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας.

Το Volt Typhoon, ένα κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιείται για τη διείσδυση σε αμερικανικά συστήματα και τη στόχευση κρίσιμων υποδομών, ανακαλύφθηκε πέρυσι, έχοντας εμφυτευτεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την προετοιμασία μιας στρατιωτικής σύγκρουσης. Το κακόβουλο λογισμικό απείλησε επίσης τη σωματική ασφάλεια των Αμερικανών, στοχεύοντας συστήματα ελέγχου της κατανάλωσης νερού, ενέργειας, σιδηροδρόμων, αεροπορικών εταιρειών και λιμένων, σύμφωνα με τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Κέισι Φλέμινγκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων κινδύνου BlackOps Partners, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία Volt Typhoon αποτελεί μέρος της στρατηγικής του ΚΚΚ για απεριόριστο πόλεμο, μέσω της οποίας στοχεύει στην εξασφάλιση στρατιωτικού πλεονεκτήματος έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών με μη στρατιωτικά μέσα.

«Το ΚΚΚ είναι υπερ-εστιασμένο στην αποδυνάμωση των ΗΠΑ από όλες τις πλευρές για να κερδίσει τον πόλεμο δίχως να πολεμήσει», δήλωσε ο κ. Φλέμιγκ στους Epoch Times.

«Έτσι μοιάζει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Είναι η ταχύτητα της τεχνολογίας, η μυστικότητα του απεριόριστου πολέμου και δεν υπάρχουν κανόνες».

Εργαλεία κατασκοπείας made in china

Οι πιο πρόσφατες διαρροές του I-SOOn ρίχνουν επίσης φως στα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι εγκληματίες του κυβερνοχώρου για να διεισδύσουν, να υπονομεύσουν και να εκμεταλλευτούν τους εχθρούς του καθεστώτος.

Οι υπηρεσίες του περιλαμβάνουν ένα εργαλείο για τη διείσδυση στους λογαριασμούς των χρηστών στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πρόσβασης σε αριθμούς τηλεφώνου, λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσωπικά μηνύματα και δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο, ακόμη και αν οι χρήστες έχουν ενεργοποιήσει τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.

Ομοίως, το I-SOOn πωλούσε πρόσβαση σε μια προσαρμοσμένη σουίτα Trojans απομακρυσμένης πρόσβασης – κακόβουλο λογισμικό ικανό να μολύνει συσκευές Android, IOS και Windows – το οποίο μπορεί, κατά καιρούς, να τροποποιεί αρχεία μητρώου και να συλλέγει δεδομένα GPS, επαφές, αρχεία πολυμέσων και ηχογραφήσεις συνομιλιών σε πραγματικό χρόνο.

Η έκδοση Android του Trojan έχει επίσης τη δυνατότητα να απορρίπτει όλα τα μηνύματα που είναι αποθηκευμένα σε μεγάλες κινεζικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των QQ, WeChat, Telegram και Momo.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έγγραφα του I-SOOn αποκάλυψαν επίσης την ύπαρξη φορητών συσκευών για την «επίθεση σε δίκτυα εκ των έσω», συμπεριλαμβανομένων επιλογών για την ενσωμάτωση του κακόβουλου λογισμικού σε μπαταρίες κινητών τηλεφώνων, πρίζες και πλακέτες κυκλωμάτων.

Παρόμοιες συσκευές θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με ειδικό εξοπλισμό για τους πράκτορες που εργάζονται στο εξωτερικό για να δημιουργήσουν ασφαλή επικοινωνία με την ηπειρωτική Κίνα.

Ο κ. Μιλς δήλωσε ότι το καθεστώς εκμεταλλεύεται το πλεονέκτημά του στον τομέα της μεταποίησης για να αποκτήσει κυριαρχία στον κυβερνοχώρο. Οι χάκερς με έδρα την Κίνα χρησιμοποιούν τα τρωτά σημεία του κατασκευαστικού τομέα στον τρόπο με τον οποίο οι συσκευές συνδέονται και μοιράζονται δεδομένα μεταξύ τους.

Και με το λαθρεμπόριο κακόβουλου λογισμικού στις Ηνωμένες Πολιτείες με προϊόντα κινεζικής κατασκευής, είπε, τέτοιες συσκευές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να διεισδύσουν στις πιο κρίσιμες υποδομές των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως σχεδιάστηκε να κάνει το κακόβουλο λογισμικό Volt Typhoon.

Ο κ. Μιλς δήλωσε ότι η μεγάλη ποικιλομορφία των συστημάτων που χρησιμοποιούνται από διαφορετικές υποδομές στις Ηνωμένες Πολιτείες καθιστά πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναπτύξει αποτελεσματικές λύσεις για την κινεζική διείσδυση.

«Το Internet of Things και οι κρίσιμες υποδομές -αυτό εξακολουθεί να είναι μια πολύ διάτρητη, ευάλωτη περιοχή», δήλωσε ο κ. Μιλς.

«Υπάρχουν πολλά βιομηχανικά συστήματα ελέγχου και κρίσιμες υποδομές. Υπάρχουν πολλά ασαφή προγράμματα λογισμικού και γλώσσες που απλά δεν είναι καλά κατανοητά και δεν εξελίσσονται σε κλίμακα όσον αφορά την ικανότητά μας να τα ασφαλίσουμε», πρόσθεσε. «Είναι πολύ προσαρμοσμένα και εξατομικευμένα, πράγμα που είναι αναποτελεσματικό και ακριβό, και αυτή είναι η πραγματικότητα των κρίσιμων υποδομών».

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αρχίζει να αντιμετωπίζει το ζήτημα της τεχνολογίας κινεζικής προέλευσης.

Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε στις 29 Φεβρουαρίου ότι προτίθεται να διερευνήσει και να προτείνει κανόνες σχετικά με οχήματα με τεχνολογία του ΚΚΚ.

«Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να σκεφτεί κανείς πώς μια ξένη κυβέρνηση με πρόσβαση σε συνδεδεμένα οχήματα θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο τόσο για την εθνική μας ασφάλεια όσο και για την ιδιωτική ζωή των Αμερικανών πολιτών», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο σε δελτίο Τύπου.

«Πρέπει να κατανοήσουμε την έκταση της τεχνολογίας σε αυτά τα αυτοκίνητα που μπορεί να καταγράφει ευρείες εκτάσεις δεδομένων ή να απενεργοποιεί ή να χειρίζεται εξ αποστάσεως τα συνδεδεμένα οχήματα».

Οποιοιδήποτε κανόνες για τη διασφάλιση των δεδομένων των οχημάτων των Αμερικανών είναι πιθανό να χρειαστούν πολύ χρόνο για να εφαρμοστούν, ωστόσο, και θα αντιμετωπίσουν μόνο μια μικρή πτυχή του μηχανισμού κυβερνοκατασκοπείας της Κίνας.

Προκειμένου να μετριαστεί πραγματικά ο κίνδυνος που ενέχουν οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται στην κομμουνιστική Κίνα, δήλωσε ο κ. Μιλς, η μεταφορά κρίσιμων τεχνολογιών σε άλλες χώρες είναι επιτακτική ανάγκη.

«Αν θέλετε να μειώσετε την κινεζική απειλή, αρχίστε να κατασκευάζετε τα πράγματα εδώ», είπε. «Αυτό θα λύσει το 80% του προβλήματός σας».

Μια άλλη βασική πτυχή της αμερικανικής στρατηγικής, είπε, θα πρέπει να είναι η συνεχής εύρεση και αποκάλυψη των φορέων απειλής του ΚΚΚ στην παγκόσμια σκηνή.

Είπε ότι η υποστηριζόμενη από το ΚΚΚ πειρατεία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας τη δεκαετία του 1990 ανακουφίστηκε εν μέρει από τη συνεχή προσπάθεια να αποκαλυφθούν αυτοί που στηρίζουν τη βιομηχανία.

«Όλα συνεχίζονται μέχρι να αποκαλυφθούν δημοσίως», δήλωσε ο κ. Μιλς. «Και τότε είναι εκπληκτικό το πώς οι άνθρωποι απλά εξαφανίζονται και η κατάσταση σταματά».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε