Πέμπτη, 23 Μαρ, 2023
Η κινεζική κομμουνιστική εφαρμογή προπαγάνδας Xuexi Qiangguo, που μεταφράζεται κατά λέξη ως «Διάβασε για να κάνεις την Κίνα δυνατή», φαίνεται σε ένα κινητό τηλέφωνο μπροστά από την ιστοσελίδα της σε υπολογιστή σε αυτήν την φωτογραφία παρουσίασης στις 18 Φεβ. 2019. (Tingshu Wang/Reuters)

Διαρροή εγγράφων αποκαλύπτει πως το ΚΚΚ χρησιμοποιεί εφαρμογή κινητών για να κάνει πλύση εγκεφάλου στους πολίτες του

Διαρροή εγγράφων που αποκτήθηκαν από την Epoch Times αποκαλύπτει τον βαθμό στον οποίο το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) έχει αυξήσει τις πανεθνικές προσπάθειές του στην προπαγάνδα χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή κινητών για να ενσταλάξει την ιδεολογία του ΚΚΚ και να έχει τον κόσμο να ακολουθεί τις κομματικές γραμμές.

Τα έγγραφα, που εκδόθηκαν από το τμήμα Προπαγάνδας του ΚΚΚ της περιοχής Γκουανγκσί τον Ιανουάριο 2019, εκθέτουν τις εντολές και τα σχέδια εφαρμογής για το πως το ΚΚΚ κινητοποίησε πλήρως όλα τα επίπεδα των τμημάτων προπαγάνδας του και όλους τους απαιτούμενους πόρους όταν εκκίνησε μια ψηφιακή εφαρμογή προπαγάνδας ανά την Κίνα.

Η ψηφιακή εφαρμογή Xuexi Giangguo, που αυτολεξεί μεταφράζεται ως «Διάβασε για να κάνεις την Κίνα δυνατή», έγινε γρήγορα η εφαρμογή της χώρας με τις περισσότερες λήψεις αφότου δημοσιοποιήθηκε από το Κεντρικό Τμήμα Προπαγάνδας (ΚΤΠ) τον Ιανουάριο 2019.

Η πλατφόρμα της εφαρμογής, που αποκαλείται επίσημα «Σκέψη Σι Τζινπίνγκ για σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά για μια νέα εποχή», παρουσιάζει κομμουνιστική ιδεολογία που προέρχεται από μια συλλογή άρθρων και «σημαντικών λόγων» του Σι που καταγράφηκαν στα συντάγματα της χώρας και του Κόμματος, και καλούν για σημαντική ανάπτυξη της οικονομικής, τεχνολογικής, και στρατιωτικής ισχύος της χώρας έως το 2035. Με ένα σήμα που γράφει «διάβασε» στα Κινέζικα, ή «διάβασε Σι» ως λογοπαίγνιο, η Xuexi Qiangguo υπονοεί ότι το διάβασμα των λόγων του επικεφαλής του Κόμματος κάνει την χώρα δυνατή.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που εκδόθηκαν από την τοπική κυβέρνηση Γκουανγκσί τον Ιανουάριο του 2019, το ΚΤΠ «έχτιζε την ψηφιακή εφαρμογή από τον Νοέμβριο 2017 ώστε όλα τα μέλη του Κόμματος, τα στελέχη, και οι μάζες πανεθνικά να διαβάσουν καλά, να προπαγανδίσουν, και να συμμορφωθούν με την πολιτική ιδεολογία του Σι.»

Πλύση εγκεφάλου και έλεγχος του κινεζικού λαού

Ακολουθώντας εντολές του ΚΤΠ και της Επιτροπής Κόμματος της περιοχής Γκουανγκσί, μια τοπική επικεφαλής ομάδα εργασίας, με διευθύνοντα τον επικεφαλής του τοπικού Τμήματος Προπαγάνδας, ιδρύθηκε για να επιβλέπει όλες τις ομάδες εργασίας σε χαμηλότερα επίπεδα που προσπαθούν να προωθούν την ψηφιακή εφαρμογή «σε όλα τα πεδία, σε όλα τα μέτωπα, σε όλα τα επαγγέλματα … για να διασφαλιστεί ότι οι σκέψεις του Σι Τζινπίνγκ και το πνεύμα του 19ου Εθνικού Συνεδρίου ριζώνουν βαθιά στις καρδιές των ανθρώπων παντού ανά την περιοχή», δήλωσε το έγγραφο που διέρρευσε.

Ο Κινέζος επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ χειροκροτά κατά την τελική συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου στην Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, 11 Μαρτίου 2021. (Nicolas Asfouri/AFP μέσω Getty Images)

 

Για να επιτευχθεί αποτελεσματικά αυτός ο στόχος, «τρεις δυνάμεις εργασίας» επρόκειτο να ιδρυθούν από το Τμήμα Προπαγάνδας της περιοχής Γκουανγκσί, όπως αποκαλύφθηκε από τα εσωτερικά έγγραφα της τοπικής κυβέρνησης.

Η πρώτη είναι μια ομάδα παρακολούθησης, διαχειριστών της ψηφιακής εφαρμογής που τοποθετούνται από τις κομματικές επιτροπές σε όλα τα επίπεδα της περιοχής, με κάθε μέλος υπεύθυνο για την οργάνωση, επίβλεψη, έλεγχο, και αναφορά της καθημερινής συμμετοχής στο διάβασμα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας στον χώρο εργασίας του.

Η δεύτερη είναι μια ομάδα προπαγάνδας κομματικά επιλεγμένων ανταποκριτών από μεγάλα μέσα ενημέρωσης του ΚΚΚ, υπεύθυνη για την λογοκρισία και την τροφοδότηση της ψηφιακής εφαρμογής με περιεχόμενο ώστε να καλύπτει πλήρως κάθε κομητεία, πόλη, και περιφέρεια ανά την περιοχή εντός του κατάλληλου χρόνου.

Η τρίτη είναι μια ομάδα των διαδικτυακών τρολ του κινεζικού καθεστώτος, γνωστών ως «wumao dang» στα Κινέζικα ή «στρατό των 50 σεντ». Μεγάλα μέσα ενημέρωσης, πανεπιστήμια, και ερευνητικά ινστιτούτα απαιτείται να προσλαμβάνουν μια ομάδα διαδικτυακών σχολιαστών, για να δουλεύει αποκλειστικά για την πλατφόρμα της εφαρμογής και να δηλώνουν τον εαυτό τους και να επιβλέπονται από διαδικτυακούς διαχειριστές σε όλα τα επίπεδα. Από τους σχολιαστές απαιτείται να «γράφουν σχόλια ενεργά, να απαντούν σε σχόλια, και να προωθούν βασικά άρθρα.»

Επιπλέον, ένας μηχανισμός επιβολής δημιουργήθηκε για να διασφαλιστεί ότι στον καθένα στις προαναφερθείσες ομάδες θα αποδίδεται ευθύνη και αξιολόγηση για το πόσο καλά αποδίδει στα καθήκοντά του.

Εν τω μεταξύ, ένας άλλος μηχανισμός για αξιολόγηση και παροχή κινήτρου δημιουργήθηκε για την αύξηση της χρήσης της εφαρμογής από τον χρήστη σε όλα τα τμήματα και μονάδες ανά την χώρα. Βραβεία δίνονται σύμφωνα με τους πόντους που κερδήθηκαν από το ποσό χρόνου που δαπανήθηκε στο διάβασμα των περιεχομένων της ψηφιακής εφαρμογής.

Τα εσωτερικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο για την επιβολή της ιδεολογίας του ΚΚΚ στους Κινέζους πολίτες, αλλά και για να προπαγανδίσει αυτά που το καθεστώς αποκαλεί «επιτεύγματα» σε περιοχές όπως πρόληψη επιδημίας και εξάλειψη φτώχειας.

Φυσικά, κανένας δεν θα έγραφε ποτέ κάποιο άρθρο ούτε καν θα ανέφερε την πραγματική κατάσταση της πανδημίας ανά την Κίνα, όπως την προέλευση του ιού στην Γουχάν, που δημιούργησε μια πανδημία που μαστίζει τον κόσμο.

Αποκάλυψη διόδου ψηφιακής παρακολούθησης

Η Xuexi Giangguo αναπτύχθηκε από τον τεχνολογικό γίγαντα της Κίνας Alibaba, ακόμα ένα παράδειγμα μιας κινεζικής τεχνολογικής εταιρείας που συνεργάζεται με το κινεζικό καθεστώς καθώς ο ιδρυτής Τζακ Μα είναι μέλος του ΚΚΚ. Η εφαρμογή μια πιθανή δίοδο που επιτρέπει στο ΚΚΚ να καταγράφει τις τοποθεσίες, τις κλήσεις, και τις λίστες επαφών του τεράστιου αρθιμού χρηστών της, σύμφωνα με μια αναφορά της γερμανικής εταιρείας κυβερνοασφαλείας Cure53.

Η αναφορά εγείρει ανησυχίες ασφαλείας καθώς το ΚΚΚ εντείνει την ψηφιακή παρακολούθηση των πολιτών του ενώ την ίδια στιγμή τους κάνει πλύση εγκεφάλου. Αποκαλύπτει επίσης την στενή σχέση μεταξύ Κόμματος και των τεχνολογικών εταιρειών της Κίνας, που απαιτείται να συνεργάζονται με το Πεκίνο για να υποστηρίζουν τους στόχους του καθεστώτος.

Ένας ακόμα τρόπος για πλύση εγκεφάλου στην χώρα

 

Μέλη του κομμουνιστικού κόμματος χρησιμοποιούν την εφαρμογή Xuexi Qiangguo κατά την διάρκεια εβδομαδιαίας συνάντησης στο Πεκίνο, Φεβρουάριος 2019. Δεκάδες εκατομμύρια Κινέζοι χρησιμοποιούν τώρα την εφαρμογή, συχνά υπό πίεση από το καθεστώς. (Jason Lee/Reuters)

 

Η Xuexi Qiangguo έχει διαφημιστεί ως η πιο δημοφιλής κινεζική εφαρμογή, ξεπερνώντας τις πολύ δημοφιλείς WeChat και TikTok στην Κίνα μετά την εμφάνισή της τον Ιανουάριο του 2019. Η μεγάλη δημοτικότητά της μπορεί να αποδοθεί σε εντολές που εκδόθηκαν από τις κεντρικές και τοπικές αρχές του καθεστώτος σε όλα τα επίπεδα που απαιτούν όχι μόνο τα πάνω από 90 εκατομμύρια μέλη του ΚΚΚ αλλά επίσης πολλά μη μέλη να κατεβάσουν την εφαρμογή, καθώς το καθεστώς στοχεύει να κάνει πλύση εγκεφάλου στην χώρα, ειδικά στους νέους.

Η εφαρμογή έχει παρομοιαστεί με μια ψηφιακή εκδοχή του «Μικρού Κόκκινου Βιβλίου», που περιέχει ρητά του Μάο Τσεντόνγκ, και ήταν υποχρεωτικό για τον κόσμο να το κατέχει ή να το φέρει πάνω του κατά την Πολιτιστική Επανάσταση (1966-1976).

Όπως δείχνουν τα έγγραφα που διέρρευσαν, το ΚΚΚ απαιτεί από όλα τα τμήματα προπαγάνδας του, σε όλα τα επίπεδα, να κινητοποιήσουν ενεργά όλα τα τμήματα και μονάδες ανά την Κίνα για να χρησιμοποιούν την εφαρμογή, περιλαμβανομένων των κρατικών επιχειρήσεων, κρατικών ιδρυμάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων, και σχολείων.

Για παράδειγμα, στην Γκουανγκσί, το τοπικό τμήμα προπαγάνδας συνεργάστηκε με το υπουργείο παιδείας για να απαιτήσει όλοι οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι φοιτητές στην περιοχή να κάνουν λήψη της εφαρμογής και με αυτόν τον τρόπο να ενσταλάξει την ιδεολογία του ΚΚΚ σε αυτούς, σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο που εκδόθηκε από το ΚΤΠ στις 18 Μαρτίου 2020.

Αρχίζοντας το φθινόπωρο του 2020, 37 γνωστά πανεπιστήμια και κολέγια ανά την χώρα πρόσθεσαν ένα νέο μάθημα στο πρόγραμμά τους με όνομα «Σκέψη του Σι Τζινπίνγκ», σύμφωνα με το θεωρητικό περιοδικό του ΚΚΚ, με όνομα «Αναζητώντας την αλήθεια».

Σύμφωνα με τον Λι Λινγί, σχολιαστή για θέματα Κίνας και διεθνών σχέσεων, η πλύση εγκεφάλου και ο έλεγχος σκέψης του ΚΚΚ στοχεύουν ολόκληρη την κοινωνία. Για παράδειγμα, το ΚΚΚ αναγκάζει τους Κινέζους όλων των ηλικιών και όλων των επαγγελμάτων να κάνουν λήψη και να χρησιμοποιήσουν την Xuexi Qiangguo. Αυτό γίνεται μέσω διαφόρων οδών, όπως διοκητικών εντολών ή ως επιβολή απαίτησης μέσω αξιολογήσεων απόδοσης.

Από τον Anthony Liu.
Ο Long Tengyun συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε