Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Μια εικόνα που κυκλοφόρησε στις 13 Μαΐου 1955 δείχνει το Κονκλάβιο του Κομμουνιστικού Μπλοκ που συγκέντρωσε τις οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πριν από την υπογραφή της Συνθήκης Αμοιβαίας Άμυνας για τη Φιλία, Συνεργασία και Αμοιβαία Βοήθεια (κοινώς γνωστή ως Σύμφωνο της Βαρσοβίας). (AFP μέσω Getty Images)

Διαρροή εγγράφων αποκαλύπτουν ότι το Πεκίνο έχει δημιουργήσει μια τεχνολογική συμμαχία με χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ

Το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) ενισχύει την συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (BRI), σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν από μια αξιόπιστη πηγή και αποκτήθηκαν πρόσφατα από την Epoch Times. Ένας αναλυτής πιστεύει ότι πρόκειται για μια προσπάθεια αντίκρουσης των ενεργειών της Δύσης για περιορισμό της μεταφοράς πνευματικής ιδιοκτησίας στην Κίνα.

Το BRI είναι το σχέδιο εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου για την οικοδόμηση πολιτικής επιρροής μέσω επενδύσεων σε έργα υποδομής σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.

Ένα από τα έγγραφα υποδηλώνει ότι τον Ιούνιο του 2018, εν μέσω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, το ΚΚΚ ίδρυσε την Συμμαχία σε θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας ή αλλιώς BRAST (Belt and Road Alliance for Science and Technology), μια υπηρεσία συντονισμού της τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ του Πεκίνου και των χωρών που συμμετέχουν στο BRI.

 

Στις 28 Νοεμβρίου 2018, το τμήμα διεθνούς συνεργασίας του Υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΚΚΚ εξέδωσε ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι συνεργάζεται με πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας (επίσης γνωστό ως Οργανισμός Συνθήκης της Βαρσοβίας) για τη δημιουργία μιας διεθνούς τεχνολογικής συμμαχίας.

Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας ιδρύθηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1955 ως απάντηση στο NATO. Ήταν μια στρατιωτική συμμαχία μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και επτά κομμουνιστικών κρατών του Ανατολικού Μπλοκ: Αλβανία (αποσύρθηκε το 1968), Βουλγαρία, Τσεχοσλοβακία, Ανατολική Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία. Το Σύμφωνο διαλύθηκε το 1991.

Οι χώρες που αναφέρονται στο κινεζικό έγγραφο είναι η Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία· και 16 χώρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη: Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, πΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία.

Διακρατική ομάδα τεχνολογίας

Το BRAST συν-ιδρύθηκε από την Κίνα και το Καζακστάν το 2018 σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν από τη σύνοδο του BRI με θέμα τη διεθνή συνεργασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το BRAST σπάνια αναφέρεται στις επίσημες αναφορές της Κίνας.
Το καταστατικό του οργανισμού δηλώνει ότι τα μέλη του συμβουλίου επιλέγονται από τις χώρες του BRI και είναι εμπειρογνώμονες στους τομείς τους, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων, ακαδημαϊκών, επιχειρηματικών ηγετών, πρώην πολιτικών και υψηλών αξιωματούχων.

Η συμμαχία αποτελείται από τα ακόλουθα τμήματα: (1) μαζική διάσκεψη μελών · (2) το Συμβούλιο · (3) τη Γραμματεία · (4) την Επαγγελματική Επιτροπή · (5) η Επιτροπή βιομηχανίας · (6) το Οικονομικό Τμήμα · και (7) το Τμήμα Νομικών Θεμάτων.

Το BRAST εστιάζει στη δημιουργία διεθνών επιστημονικών και τεχνολογικών πλατφορμών· καλλιέργεια ταλέντων και δεξαμενών σκέψης για τα κράτη μέλη· και δημιουργία μεγάλων διεθνών έργων και εργαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης της Έρευνας & Ανάπτυξης πάνω σε κρίσιμες τεχνολογίες.

Ο οργανισμός έχει δημιουργήσει συνεργασίες με βιομηχανίες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με τις προαναφερόμενες χώρες.


Το BRAST διοικείται από το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αστυνομία της χώρας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Καζακστάν. Η ηγετική ομάδα εργασίας του BRI επιβλέπει τον οργανισμό και λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.

Τι κρύβεται πίσω από το BRAST;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες της Κίνας όπως η Huawei, η ZTE και η Hikvision, επικαλούμενες απειλές για την εθνική ασφάλεια. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) τον Ιούνιο χαρακτήρισε επίσημα την Huawei και τη ZTE ως απειλές εθνικής ασφάλειας, απαγορεύοντας στους παρόχους τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν ένα ομοσπονδιακό ταμείο 8,3 δισ. δολαρίων για την αγορά εξοπλισμού από τις εταιρείες.

Και οι δύο εταιρείες είναι στενά συνδεδεμένες με το ΚΚΚ και τον στρατιωτικό του εξοπλισμό, καθώς «υπόκεινται σε μεγάλο βαθμό στο κινεζικό δίκαιο που τους υποχρεώνει να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος της FCC, Ajit Pai.

Τον Οκτώβριο, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε την έκθεση, «Εθνική στρατηγική για κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες», η οποία προσδιόρισε 20 τομείς τεχνολογίας ως κρίσιμους για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης (AI), της ενέργειας, της κβαντικής επιστήμης πληροφοριών, των τεχνολογιών επικοινωνίας και δικτύωσης, ημιαγωγοί και διαστημικές τεχνολογίες.

Ένα μήνα αργότερα, το ΚΚΚ κυκλοφόρησε το «14ο Πενταετές Σχέδιο» (για τα έτη 2021–2025), το οποίο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των βασικών τεχνολογικών τομέων της Κίνας όπως ημιαγωγοί, τεχνητή νοημοσύνη, κβαντική επιστήμη πληροφοριών, ολοκληρωμένα κυκλώματα και τεχνολογία αεροδιαστημικής.

Τα προγράμματα των δύο χωρών αλληλεπικαλύπτονται σε πολλούς τομείς.

Ο σχολιαστής υποθέσεων της Κίνας, Λι Λινγί (Li Linyi), σημείωσε ότι τα έθνη που αναφέρονται στα έγγραφα της κινεζικής κυβέρνησης είναι πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Καθώς οι περισσότερες από αυτές είναι πρώην κομμουνιστικές χώρες, πιστεύει ότι το ΚΚΚ τις στοχεύει για να οικοδομήσει περαιτέρω πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς – ειδικά υπό το πρίσμα των πρόσφατων περιορισμών των ΗΠΑ στις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας.

Ο Λι είπε ότι ένα νέο «Σύμφωνο της Βαρσοβίας» έχει διαμορφωθεί στο όνομα της παγκόσμιας τεχνολογικής συνεργασίας, μέσω του οποίου το ΚΚΚ αποτελεί σοβαρή απειλή για τη διεθνή τάξη πραγμάτων.

Οι Gu Qinger και Nata συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε