Σάββατο, 27 Ιούλ, 2024
Φρουροί ασφαλείας περπατούν στο Ολυμπιακό χωριό στο Πεκίνο, στις 24 Δεκεμβρίου 2021. (Jade Gao/AFP via Getty Images)

Διαρροή στο Ολυμπιακό Χωριό του Πεκίνου δημιουργεί καταρράκτες στους κοιτώνες των αθλητών

Τα άθλια γεύματα και τα βρώμικα δωμάτια δεν ήταν μακράν το τέλος των δυσάρεστων στιγμών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

«Βοήθεια!» έγραψε η Φινλανδή Ολυμπιονίκης του σκι Κάτρι Λυλινπέρα (Katri Lilinpera) στο Instagram, καθώς το νερό έμπαινε από το ταβάνι και πλημμύριζε τους χώρους διαμονής της ομάδας μετά από διαρροή σωλήνα.

Ένα βίντεο που δημοσίευσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα έδειχνε τουλάχιστον εννέα σημεία όπου έτρεχε νερό: από τα φωτιστικά της οροφής, ποτιστικά και κοντά σε μια κάμερα. Το νερό δημιούργησε μια λίμνη μέσα στα διαμερίσματα των Φινλανδών και βγήκε μέχρι την εξώπορτα του κτιρίου.

Μια αίθουσα από το Ολυμπιακό Χωριό πλημμύρισε από μια διαρροή νερού. (Katri Lylynpera/Instagram

 

«Ωραίος καταρράκτης», αστειεύτηκε η αθλήτρια καθώς αυτή και άλλα μέλη της ομάδας περίμεναν έξω το προσωπικό του χωριού, που φορούσε στολές προστασίας, για να σταματήσουν τη ροή του νερού.

Η διαρροή νερού έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ντροπιαστικών θεαμάτων για τις αρχές του Πεκίνου, καθώς το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα αντιμετωπίζει ελέγχους σχετικά με το ιστορικό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για το αν υπήρξε μεροληπτική διαιτησία υπέρ των Κινέζων παικτών στους Αγώνες.

Μια εβδομάδα μετά την έναρξη των Αγώνων του Πεκίνου, τα παράπονα των Ολυμπιονικών για τις κακές συνθήκες διατροφής και τους εφιαλτικούς κανόνες καραντίνας έχουν συσσωρευτεί -συμπεριλαμβανομένου ενός αθλητή που τον ξύπνησαν από το κρεβάτι στις 3 π.μ. για να τον στείλουν σε καραντίνα.

«Έκλαιγα σαν τρελή γιατί δεν ήξερα τι συνέβαινε. Δεν αισθανόμουν καθόλου ασφαλής», δήλωσε η Πολωνή αθλήτρια του πατινάζ ταχύτητας μικρού μήκους Νατάλια Μαλιφέσκα (Natalia Maliszewska), λόγω της συναισθηματικής πιέσεις καθώς καθόταν μόνη της στο πίσω μέρος του ασθενοφόρου. «Κλαίω μέχρι να μην έχω άλλα δάκρυα».

Η Μαλιφέσκα, η οποία αποκλείστηκε πολλές φορές από τους Αγώνες και αποσύρθηκε από την προπόνηση την τελευταία στιγμή, δεν ήταν η μόνη, μια Ρωσίδα αθλήτρια δήλωσε ότι χλώμιασε και έχασε βάρος στο ξενοδοχείο καραντίνας των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού αναγκάστηκε να επιβιώσει με πενιχρές μερίδες απλών ζυμαρικών και απανθρακωμένου κρέατος επί μέρες. Μια Βελγίδα αθλήτρια του αγωνιστικού έλκηθρου σκέλετον έκανε παρομοίως έκκληση όταν βρέθηκε να μεταφέρεται σε άλλη εγκατάσταση απομόνωσης ακριβώς τη στιγμή που πίστευε ότι είχε οριστικά απαλλαγεί από τον ιό.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 12 Φεβρουαρίου, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου ρωτήθηκαν σχετικά με την επιλογή της νοτιοκορεατικής ομάδας να μείνει μακριά από τις τραπεζαρίες του Ολυμπιακού χωριού και να δημιουργήσει το δικό της κέντρο εξυπηρέτησης γευμάτων.

Η Κάτρι Λιλινπέρα (Katri Lylynpera) από την ομάδα της Φινλανδίας αγωνίζεται κατά τη διάρκεια του προκριματικού σκι γυναικών στο σπριντ ελεύθερο, την 4η ημέρα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022 στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο στις 08 Φεβρουαρίου 2022 στο Zhangjiakou της Κίνας. (Al Bello/Getty Images)

 

Ο Σεν Τσιανφάν, διευθυντής του Τμήματος Ολυμπιακού Χωριού της Οργανωτικής Επιτροπής Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, παραδέχθηκε ότι δεν είχαν «πλήρη κατανόηση της πολυπλοκότητας» της τροφοδοσίας των διατροφικών αναγκών των αθλητών, ενώ επέμεινε ότι τα τοπικά κινεζικά τρόφιμα ήταν εξαιρετικά δημοφιλή.

«Υπάρχει μόνο μια πολύ μικρή αναλογία αθλητών που έχουν συγκεκριμένο γούστο και ανάγκες», είπε, προσθέτοντας ότι το μενού των αθλητών ήταν προϊόν εργασίας δύο ετών.

Σαν να ήθελαν να αντισταθμίσουν τις επικρίσεις, τα κινεζικά κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναπαράγουν ιστορίες με αθλητές που επιδοκιμάζουν το κινεζικό φαγητό που σερβίρεται.

«Οι Χειμερινοί Αγώνες του Πεκίνου ένα συμπόσιο με λιχουδιές για τους αθλητές», έγραφε ένας τίτλος που δημοσίευσε η εθνικιστική ταμπλόιντ Global Times.

Ένας εργαζόμενος με προστατευτική στολή εργάζεται σε ένα τμήμα μπουφέ εστιατορίου ξενοδοχείου στο Πεκίνο, Κίνα, στις 10 Φεβρουαρίου 2022. (Annice Lyn/Getty Images)

 

Για πολλούς ξένους αθλητές, η έκφραση της απογοήτευσής τους σε δυτικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αποδείχθηκε ένας γρήγορος τρόπος για να δώσουν ώθηση στην κατάστασή τους. Αλλά μια τέτοια διαδικτυακή ελευθερία θα ήταν πολυτέλεια αλλού στην Κίνα.

Το Πεκίνο παραχώρησε στους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων ειδική πρόσβαση στο Instagram, το Twitter και το Facebook, ενώ οι ιστότοποι παραμένουν αποκλεισμένοι για το 1,4 δισεκατομμύριο Κινέζικο κοινό.

Αυτή η έντονη αντίθεση αναδείχθηκε σε μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ενός χρήστη του Instagram με την Αϊλίν Γκου, την αμερικανικής καταγωγής σκιέρ που έγινε το φαβορί του κινεζικού κοινού για την κατάκτηση ενός χρυσού μεταλλίου για τη χώρα.

«Γιατί μπορείς να χρησιμοποιείς το Instagram και εκατομμύρια Κινέζοι από την ηπειρωτική χώρα δεν μπορούν, γιατί έχεις τέτοια ειδική μεταχείριση ως Κινέζα πολίτης», έγραψε η χρήστης Σίλα Τσαν προς την Γκου, η οποία απέφευγε τα πολιτικά αμφιλεγόμενα θέματα κατά τις εμφανίσεις της στα μέσα ενημέρωσης. «Αυτό δεν είναι δίκαιο, μπορείς να μιλήσεις για αυτά τα εκατομμύρια των Κινέζων που δεν έχουν ελευθερία στο διαδίκτυο[;]».

Η Αϊλίν Γκου κερδίζει το χρυσό μετάλλιο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2022, στο Freeski Big Air γυναικών στο Zhangjiakou της Κίνας, στις 8 Φεβρουαρίου 2022. (Christophe Pallot/Agence Zoom/Getty Images)

 

«Ο καθένας μπορεί να κατεβάσει ένα VPN», έγραψε η Γκου σε απάντηση. Πρόσθεσε ότι είναι «κυριολεκτικά δωρεάν στο App Store», τελειώνοντας την πρόταση με ένα emoji με τον αντίχειρα προς τα πάνω.

Ένα στιγμιότυπο οθόνης που κυκλοφόρησε στο Weibo, το Twitter της Κίνας, προκάλεσε έντονες συζητήσεις.

«Κυριολεκτικά δεν είμαι ο «οποιοσδήποτε» και κυριολεκτικά είναι παράνομο για μένα να παραβιάσω το μεγάλο Τείχος Προστασίας (the Great Firewall)», βροντοφώναξε ένας χρήστης, αναφέροντας την ανεπίσημη ονομασία του συστήματος λογοκρισίας του διαδικτύου του κινεζικού καθεστώτος.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε