Σάββατο, 27 Απρ, 2024
Μια γυναίκα Ουιγούρος (Κέντρο) περνάει από μια είσοδο ενός παζαριού στο Χοτάν, στη βορειοδυτική περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, στις 31 Μαΐου 2019. (Greg Baker/AFP μέσω Getty Images)

Διεθνή επιστημονικά περιοδικά αποσύρουν για ηθικό παράπτωμα κινεζικά ερευνητικά άρθρα σχετικά με το DNA των Ουιγούρων

Δύο μεγάλα επιστημονικά περιοδικά απέσυραν πρόσφατα, άρθρα για το DNA των Ουιγούρων από Κινέζους ερευνητές λόγω ηθικών ανησυχιών.

Το International Journal of Legal Medicine και το Human Genetics απέσυραν τα δύο άρθρα που δημοσιεύθηκαν το 2019 στις 7 Σεπτεμβρίου και 30 Αυγούστου αντίστοιχα. Τα επιστημονικά περιοδικά ανήκουν στον ακαδημαϊκό εκδότη Springer Nature. Και τα δύο άρθρα μελετούν περισσότερα από 100 δείγματα DNA από μειονότητες Ουιγούρων στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, προκειμένου να αναδημιουργήσουν τα πρόσωπα και τα ύψη τους. Αμφισβητήθηκε το εάν έλαβαν την πλήρη συναίνεση των ατόμων για τη συλλογή δειγμάτων για τη μελέτη.

Το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς βάζει συστηματικά τους Ουιγούρους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και υπό έντονη παρακολούθηση. Η καταπίεση που δέχονται οι Ουιγούροι από το καθεστώς έχει αναγνωριστεί ως γενοκτονία από τη διεθνή κοινότητα.

Τα δύο άρθρα έχουν πολλούς συν-συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένου του Li Caixia, του επικεφαλής ιατροδικαστή στο Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας. Τα περιοδικά ανέφεραν ότι «ζήτησαν από τους συγγραφείς δικαιολογητικά, συμπεριλαμβανομένου του εντύπου αίτησης που υποβλήθηκε στην επιτροπή δεοντολογίας και αποδεικτικά στοιχεία έγκρισης δεοντολογίας». Ωστόσο, «τα έγγραφα που παρείχαν οι συγγραφείς περιέχουν ανεπαρκείς πληροφορίες που σχετίζονται με το πεδίο της μελέτης για να είμαστε σίγουροι ότι τα πρωτόκολλα συμμορφώθηκαν με τις συντακτικές πολιτικές μας ή είναι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα δεοντολογίας», ανέφεραν τα περιοδικά στις δηλώσεις τους.

Εδώ και χρόνια, διεθνείς επιστήμονες έχουν εκφράσει τις υποψίες και τις ηθικές ανησυχίες τους για το εάν τα δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν από τους Ουιγούρους για τη έρευνα δόθηκαν εθελοντικά. Σύμφωνα με τους New York Times, πολλοί Ουιγούροι δήλωσαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να δώσουν δείγματα αίματος σε έναν έλεγχο υγείας που διεξήχθη από το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς.

Για χρόνια, ο Yves Moreau, καθηγητής μηχανικής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven στο Βέλγιο, έχει υποστηρίξει θερμά την απόσυρση των κινεζικών ερευνητικών άρθρων που χρησιμοποιούν δείγματα DNA Ουιγούρων. Ανέλυσε 529 μελέτες γενετικής στην Κίνα και έκπληκτος διαπίστωσε ότι μεταξύ 2011 και 2018, περίπου οι μισοί συν-συγγραφείς της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην Κίνα ήταν μέλη της κινεζικής αστυνομίας, στρατού ή δικαστικού τμήματος.

Το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής Επιστήμης του κινεζικού καθεστώτος για το οποίο εργάζεται ο Li Caixia έχει μπει στη μαύρη λίστα από την αμερικανική κυβέρνηση για πρόσβαση σε αμερικανική τεχνολογία από τον Μάιο του 2020. Ο λόγος που έδωσε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι το ινστιτούτο είναι «συνένοχος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταχρήσεις που διαπράχθηκαν στην εκστρατεία καταστολής της Κίνας, μαζική αυθαίρετη κράτηση, καταναγκαστική εργασία και παρακολούθηση υψηλής τεχνολογίας» εναντίον μουσουλμανικών μειονοτήτων στο Σιντζιάνγκ.

Το International Journal of Legal Medicine και Human Genetics σημείωσαν ότι ο Li αντιτέθηκε στις ανακλήσεις για λογαριασμό των άλλων συγγραφέων.

Σχετικά με την απόσυρση, ο Moreau είπε, «Αυτές οι γραμμές είναι πολύ σαφείς», προσθέτοντας, «Δεν μπορείς να πεις: ‘Δεν γνώριζα, δεν το συνειδητοποίησα και δεν μπορώ να κάνω κάτι’».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε