Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
346 εκθέτες από 28 χώρες συμμετείχαν στη Διεθνή Έκθεση DEFEA 2023.

Διεθνής έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023 – Εξωστρέφεια και συμφωνίες από την ελληνική αμυντική βιομηχανία

Ο στρατηγικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική αμυντικά βιομηχανία στην περιοχή, τόσο οικονομικά και αναπτυξιακά όσο και γεωπολιτικά, αναδείχθηκε στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023, που διοργανώθηκε από τις 9 έως τις 11 Μαΐου στην Αθήνα.

Με την έκθεση DEFEA, που διεξάγεται ανά δύο χρόνια, «οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου έχουν στα χέρια τους ένα σημαντικό εργαλείο προώθησης της εξωστρέφειας τους και μια μεγάλη ευκαιρία να βρεθούν στον ίδιο χώρο με μικρές και μεγάλες διεθνείς αμυντικές επιχειρήσεις, να παρουσιάσουν τα καινοτόμα προϊόντα τους και να συνάψουν συνεργασίες για την παγκόσμια αγορά», εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Τάσος Ροζολής.

Εκτίμησε ότι ο κλάδος «θα συνεχίσει το ίδιο δυναμικά και το επόμενο διάστημα, πιστεύοντας ακράδαντα στις δυνατότητες ουσιαστικής ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων της αμυντικής βιομηχανίας, γεγονός που θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και ταυτόχρονα θα συμβάλει στην οικονομία και την ανάπτυξη».

Στη φετινή DEFEA συμμετείχαν 346 εκθέτες από 28 χώρες, συμπεριλαμβανομένων κολοσσών της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και πλήθος ερευνητικών κέντρων και ιδρυμάτων, που διαμορφώνουν τις εξελίξεις στο τομέα των υψηλών τεχνολογιών. Παράλληλα, έδωσαν το «παρών» επίσημες κυβερνητικές και στρατιωτικές αντιπροσωπείες, καθώς και επισκέπτες από 77 χώρες.

«Κατά τη διάρκεια της έκθεσης υπεγράφησαν και ανακοινώθηκαν σημαντικές βιομηχανικές, αλλά και στρατιωτικές και διπλωματικές συνεργασίες, ενώ στο περιθώριο της έκθεσης έγιναν πλήθος εκδηλώσεων και συναντήσεων» υπογράμμισε ο Τ. Ροζολής.

«Η εξέλιξη και η αναβάθμιση της DEFEA», συνέχισε, «έρχεται να επιβεβαιώσει τη στρατηγική επιλογή του ΣΕΚΠΥ για τη διοργάνωσή αμυντικής έκθεσης στην Ελλάδα και είμαστε περήφανοι που καταφέραμε μαζί με τη Rota να την πραγματοποιήσουμε με επιτυχία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, εξάλλου, κινήθηκε στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της έκθεσης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος:

«Η γεωπολιτική συγκυρία αποτελεί μια – ίσως άνευ προηγουμένου – ιστορική ευκαιρία για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία», τόνισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας: «Το υπουργείο, δια μέσου της αρμόδιας ΓΔΑΕΕ, διαπραγματεύεται σε κάθε σύμβαση ικανή συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».

Αναφερόμενος στο τι πρέπει να δρομολογηθεί στο μέλλον, ο Τ. Ροζολής επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας «ξεχωριστής κυβερνητικής δομής με τη μορφή τουλάχιστον υφυπουργείου αρμόδιου για την αμυντική βιομηχανία, κάτι που όπως φάνηκε και στη DEFEA από τις δηλώσεις όλων των πολιτικών εκπροσώπων, είναι πλέον ώριμο να υλοποιηθεί».

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει η απαίτηση «από τους αναδόχους των εξοπλιστικών προγραμμάτων, είτε αυτά αφορούν προμήθεια είτε εκσυγχρονισμό/αναβάθμιση, να υπάρχουν βιομηχανικές επιστροφές που δεν μπορεί να είναι μικρότερες του 30% του κόστους των αντίστοιχων συμβολαίων».

Οι επιστροφές αυτές, είπε ο Τ. Ροζολής, «θα πρέπει να αφορούν ανάθεση υποκατασκευαστικού έργου, συμμετοχή στην εν συνεχεία υποστήριξη και συντήρηση, μεταφορά τεχνολογίας, συμμετοχή από κοινού σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης με ελληνικές εταιρείες για τη διεθνή αγορά και να διαρκούν σε βάθος χρόνου αντίστοιχου με την επιχειρησιακή ζωή των οπλικών συστημάτων».

Διεθνής προβολή και συνεργασίες

Στο πλαίσιο της φετινής έκθεσης υπεγράφησαν αρκετές σημαντικές συμφωνίες, οργανώθηκαν επιχειρηματικές συναντήσεις, αλλά και εκδηλώσεις με επίκεντρο το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε ότι τα ναυπηγεία Salamis, από τα σημαντικότερα της χώρας, εντάσσονται στον ΣΕΚΠΥ. Εξάλλου, ήδη τα ναυπηγεία Salamis δραστηριοποιούνται στη κατασκευή των ελληνικών φρεγατών από την Naval Group.

Ο ΣΕΚΠΥ συμφώνησε, επίσης, να συμμετάσχει με Ελληνικό Περίπτερο στη μεγάλη αμυντική έκθεση Eurosatory τον Ιούνιο του 2024 ενώ θα λάβει μέρος και στην έκθεση Euronaval τον Οκτώβριο του 2024 δίνοντας τη δυνατότητα σε ελληνικές επιχειρήσεις να αναδείξουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Ο Σύνδεσμος υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την BDSV, τον αντίστοιχο σύνδεσμο αμυντικών επιχειρήσεων της Γερμανίας, συνεχίζοντας στην κατεύθυνση των αντίστοιχων συνεργασιών που έχουν ήδη υπογραφεί, μεταξύ άλλων, με Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες

Σε επίπεδο βιομηχανικών συνεργασιών, η πιο σημαντική ήταν η απόκτηση της ηγέτιδας ελληνικής εταιρείας ηλεκτρονικών Intracom Defense (IDE) από την Israel Aerospace Industries (IAI). Την τελική συμφωνία με τους Ισραηλινούς υπέγραψε ο πρόεδρος της εταιρείας Σωκράτης Κόκκαλης, στο εκθεσιακό περίπτερο της εταιρείας στη DEFEA.

Ακόμη, πραγματοποιήθηκε η ενεργοποίηση της σύμβασης μεταξύ της ελληνικής εταιρείας Engineering-Office-Deisenroth Hellas (EODH) και της γερμανικής Krauss-Maffei Wegmann (KMW), η οποία αφορά την κατασκευή των θωρακίσεων των αρμάτων Leopard του νορβηγικού στρατού.

Επιπλέον, υπογράφηκε η ολοκληρωμένη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της γερμανικής εταιρείας AUTOFLUG GmbH και του ομίλου ελληνικών και γερμανικών εταιρειών ALTHOM GmbH και ALTHOM Engineering EPE.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε