Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Το εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο, στην Γαλλία, στις 7 Φεβρουαρίου 2019. (Frederick Florin/AFP via Getty Images)

Μεγάλη νίκη μιας μικρής χώρας : Η Κύπρος απορρίπτει αίτημα της Κίνας θέτοντας δικαστικό προηγούμενο

Οι γιορτές ήρθαν νωρίς στην Ευρώπη, με ένα δώρο για το κράτος δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν προσφέρθηκε από κάποιον κοκκινοφορεμένο, γενειοφόρο άνδρα, αλλά από ένα δικαστήριο στην Κύπρο.

Στις 23 Δεκεμβρίου, το δικαστήριο, το οποίο επεξεργαζόταν το πρώτο αίτημα έκδοσης από το κινεζικό καθεστώς από τότε που επικύρωσε τη συνθήκη έκδοσης, κατέληξε σε μια ετυμηγορία, η οποία ήταν πολύ καταδικαστική για την Κίνα.

Το κυπριακό δικαστήριο δεν είναι φυσικά το πρώτο δικαστήριο στην Ευρώπη που αρνείται την έκδοση στην Κίνα, αλλά η ίδια η ετυμηγορία και το είδος της υπόθεσης που αφορά, όχι μόνο γίνεται σημείο αναφοράς για την Κύπρο, όπου η Κίνα ήδη προσπαθεί να εκδώσει περισσότερα άτομα, αλλά είναι πιθανό να επηρεάσει τα δικαστήρια σε όλες τις 46 χώρες της Ευρώπης που δεσμεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ).

Προηγουμένως, στις σπάνιες περιπτώσεις που οι εκδόσεις στην Κίνα έχουν απορριφθεί, τα δικαστήρια βασίζονταν σταθερά στους πολιτικούς κινδύνους που υπόκεινται τα άτομα, όπως με την εξάσκηση του Φάλουν Γκονγκ και τον γενικότερο κίνδυνο βασανιστηρίων που θα αντιμετώπιζαν τα άτομα αυτά πίσω στην Κίνα. Στη συγκεκριμένη δίκη, ωστόσο, και για πρώτη φορά -εξ’ όσων γνωρίζουμε- σε όλη την Ευρώπη, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα έκδοσης, εν μέρη, λόγω του κινδύνου από την έλλειψη δίκαιης δίκης στην Κίνα. Για πολλά άτομα, αυτό θα φαινόταν δεδομένο λόγω της φύσης του κινεζικού συστήματος ποινικής δικαιοσύνης. Παρ’όλα αυτά, τα δικαστήρια διστάζουν σταθερά να ασχοληθούν με το θέμα, ίσως φοβούμενα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε υποθέσεις άλλων χωρών με γνωστές πολιτικές παρεμβάσεις στα δικαστικά τους συστήματα. Στην προκειμένη περίπτωση, ο δικαστής ήταν καταπέλτης αξιολογώντας τον υψηλό κίνδυνο στέρησης δίκαιης δίκης λόγω του γενικού συστήματος δικαιοσύνης στην Κίνα.

Επιπλέον, το κυπριακό δικαστήριο επεσήμανε επίσης τον υψηλό κίνδυνο αυθαίρετης κράτησης, μια άλλη βασική διάταξη που θα έπρεπε, εάν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, να εμποδίσει κάθε έκδοση από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα που δεσμεύεται από τη Σύμβαση (ΕΣΔΑ).

Τουρίστες περνούν μπροστά από μια διαφημιστική πινακίδα προώθησης ακινήτων στα κινέζικα, η οποία αναφέρει ότι η αγορά ενός διαμερίσματος μπορεί να κερδίσει το καθεστώς μόνιμου κατοίκου, στον παραλιακό δρόμο της Πάφου στις 24 Ιανουαρίου 2013. (Γιάννης Κούρτογλου/AFP μέσω Getty Images)

 

Ομοίως το Σουηδικό Ανώτατο Δικαστήριο, αποφάνθηκε επίσης, ότι οι διπλωματικές διαβεβαιώσεις της Κίνας δεν δύναται να ξεπεράσουν τον υψηλό κίνδυνο βασανιστηρίων, αυθαίρετης κράτησης και έλλειψης δίκαιης δίκης. Η εισαγγελία, η οποία ενήργησε μόνο με ό,τι τους είχε τροφοδοτήσει η κινεζική πρεσβεία, παρείχε τη μία εσφαλμένη δήλωση μετά την άλλη και θα μπορούσε, ειλικρινά, να καταρριφθεί. Ένα βασικό σημείο είναι ότι ούτε η πρεσβεία ούτε το υπουργείο Εξωτερικών έχουν νομική υπόσταση να προσφέρουν διαβεβαιώσεις που είναι νομικά δεσμευτικές και, ως εκ τούτου, ανούσιες.

Στην υπόθεση της Σουηδίας, η οποία αφορούσε τον τότε «πιο καταζητούμενο» άνθρωπο για την Κίνα, υπήρξε παρόμοια επιχειρηματολογία. Σε εκείνη την περίπτωση, η σουηδική εισαγγελία προσπάθησε πραγματικά να πάρει διαβεβαιώσεις από τα δύο μοναδικά όργανα που έχουν τη νομική δυνατότητα να τις εκδώσουν -την Ανώτατη Εισαγγελία και το Ανώτατο Δικαστήριο- αλλά η κινεζική πλευρά δεν ανταποκρίθηκε ποτέ σε αυτές και ως εκ τούτου εξουδετέρωσε τη δική της υπόθεση.

Για την Κύπρο -μια μικρή χώρα που εξαρτάται οικονομικά από χώρες όπως τη Ρωσία και τη Κίνα και επικύρωσε πρόσφατα μια συνθήκη έκδοσης (με την Κίνα) – η λήψη μιας τόσο ισχυρής και ξεκάθαρης απόφασης στην πρώτη ολοκληρωμένη υπόθεση έκδοσης, αποτελεί σημαντική νίκη για το νησιωτικό κράτος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς το Πεκίνο έχει προβεί σε μια σειρά ενεργειών για να υπονομεύσει τη δικαστική διαδικασία, προσπαθώντας να αναγκάσει τον κατηγορούμενο να εγκαταλείψει την αντίστασή του, συλλαμβάνοντας αρκετά μέλη της οικογένειάς του στην Κίνα, απειλώντας τη σύζυγό του (στην Κύπρο) και, πιο πρόσφατα, εκδίδοντας μια κόκκινη ειδοποίηση της INTERPOL για τη σύζυγό του. Η απόφαση αυτή καθιστά σαφές ότι τέτοιες προσπάθειες υπονόμευσης της δικαστικής κυριαρχίας μιας ευρωπαϊκής χώρας είναι απαράδεκτες.

Με δύο ακόμη υποθέσεις να εκκρεμούν στην Κύπρο, με την μια να μην έχει ολοκληρωθεί πλήρως στην Πολωνία και με περισσότερες υποθέσεις στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία – όλες τους επίσης δεσμευμένες από την ΕΣΔΑ – το μικρό περιφερειακό δικαστήριο της Λάρνακας έκανε μεγάλη χάρη στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσέφερε πραγματικά ένα χριστουγεννιάτικο δώρο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλους μας.

Τώρα ήρθε η ώρα οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα και να τιμήσουν τις νομικές δεσμεύσεις τους για το κράτος δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να απορρίψουν τα αιτήματα έκδοσης των Κινέζων. Ο μόνος τρόπος να αποκτήσουμε μοχλό πίεσης για να αναγκάσουμε το Πεκίνο να βελτιώσει το άθλιο νομικό του σύστημα είναι να διατηρήσουμε τα υψηλότερα πρότυπα μας και να αναγκάσουμε το κινεζικό καθεστώς να προσαρμοστεί σε αυτά, αν θέλει να καταδιώκει εγκληματίες και να επιδιώκει δικαστική συνεργασία.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε