Τρίτη, 26 Σεπ, 2023
Τοπικοί αστυνομικοί φαίνονται μπροστά από το σπίτι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-Α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, στις 9 Αυγούστου 2022. (Giorgio Viera/AFP via Getty Images)

Δικηγόρος: Οι πράκτορες του FBI έψαχναν για απόρρητα αρχεία, πήραν κιβώτια εγγράφων από το θέρετρο Τραμπ

Οι πράκτορες του FBI που έκαναν έφοδο στο θέρετρο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα έψαχναν για ορισμένα αρχεία, σύμφωνα με δικηγόρο του Τραμπ που βρισκόταν στο σημείο ενώ οι πράκτορες βρίσκονταν στο θέρετρο.

«Έψαχναν για προεδρικά αρχεία, αυτά που θεώρησαν ότι είναι προεδρικά αρχεία και οτιδήποτε θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι απόρρητο», δήλωσε η Κριστίνα Μπομπ, η δικηγόρος, στους Epoch Times στις 9 Αυγούστου.

«Ήμασταν πολύ συνεργάσιμοι μαζί τους στο παρελθόν. Και δεν μου είναι σαφές γιατί προχώρησαν σε τόσο δραστικά μέτρα για να το κάνουν αυτό. Αλλά το έκαναν. Και όσον αφορά την πιθανή αιτία, δεν μας την έδωσαν», πρόσθεσε.

Στα μέσα Ιανουαρίου, η Εθνική Υπηρεσία Αρχείων κανόνισε τη μεταφορά 15 κιβωτίων από το Μαρ-α-Λάγκο στα Εθνικά Αρχεία που, σύμφωνα με τα αρχεία, περιείχαν προεδρικά έγγραφα. Σύμφωνα με τον νόμο περί προεδρικών εγγράφων, τα αρχεία θα έπρεπε να είχαν μεταφερθεί τον Ιανουάριο του 2021, καθώς ο Τραμπ εγκατέλειπε το αξίωμά του, ανέφερε τότε το ίδρυμα σε ανακοίνωσή του. Η κυβέρνηση δεν απάντησε σε σχετικό ερώτημα την Τρίτη.

Περίπου 25 πράκτορες του FBI έφτασαν γύρω στις 9 το πρωί της Δευτέρας και παρέμειναν στο Μαρ-α-Λάγκο, το οποίο βρίσκεται στο Δυτικό Παλμ Μπιτς, για περίπου 10 ώρες.

Οι πράκτορες αρχικά αντιστάθηκαν να δείξουν στην Μπομπ το ένταλμα, αλλά τελικά το έκαναν. Όμως, δεν επέτρεψαν σε κανέναν εκπρόσωπο του πρώην προέδρου να επιβλέψει την έρευνα, δήλωσε η Μπομπ. Η αιτιολόγηση της έρευνας παραμένει επίσης υπό καθεστώς απορρήτου. Η νομική ομάδα του Τραμπ σχεδιάζει να ζητήσει από το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Φλόριντα να αποσφραγίσει την ένορκη βεβαίωση του εντάλματος έρευνας, η οποία περιγράφει γιατί οι αρχές ζήτησαν το ένταλμα.

«Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η πιθανή αιτία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει βάσιμη αιτία για να γίνει κάτι τόσο δραστικό. Αλλά το έκαναν», δήλωσε η Μπομπ.

Το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) και το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ανεξάρτητο και ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και άλλοι στον Λευκό Οίκο δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για την επιδρομή.

«Με ειρηνικό τρόπο»

Οι πράκτορες κρατούσαν το Μαρ-α-Λάγκο τακτοποιημένο όσο έψαχναν για έγγραφα, ενώ ένας από αυτούς μάζευε ακόμη και τα σκουπίδια, σύμφωνα με την Μπομπ. Οι πράκτορες «πήραν μια χούφτα κουτιά με έγγραφα», είπε.

«Δεν νομίζω ότι υπήρχε κάτι ενοχοποιητικό. Δεν νομίζω ότι υπήρχε κάτι ουσιαστικό. Γι’ αυτό είμαι σίγουρη ότι θα πουν το αντίθετο. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα βρουν, αλλά ήταν όλα χαρτιά. Ακούω τις θεωρίες συνωμοσίας και τις φήμες ότι υπήρχαν και άλλα αντικείμενα ή κάτι που πήραν – ήταν όλα χαρτί», είπε.

Οι πράκτορες είχαν επισκεφθεί προηγουμένως το θέρετρο τον Ιούνιο και τους δόθηκε πρόσβαση σε μια αποθήκη εκεί, σύμφωνα με την Μπομπ. «Τίποτα δεν είχε κρυφτεί και τίποτα δεν είχε κρατηθεί μυστικό από αυτούς, γεγονός που κάνει όλο αυτό ακόμα πιο γελοίο», είπε.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διέπραξε έγκλημα», δήλωσε η Μπομπ, προσθέτοντας ότι οι εισαγγελείς δεν θα μπορέσουν να αποδείξουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ γνώριζε για τα κουτιά που πήρε το FBI.

«Θα πρέπει να θέσουν τα θεμέλια ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πράγματι μάζεψε το δικό του γραφείο και ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πράγματι ο θεματοφύλακας αυτών των αρχείων και ότι πράγματι τα μετέφερε», είπε.

Αν το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφασίσει να ασκήσει δίωξη κατά του Τραμπ, τότε η προσπάθεια δεν θα πάει πολύ μακριά, προέβλεψε η ίδια.

«Απλώς δεν βλέπω να κάνει καμία διαφορά. Νομίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ πιθανότατα θα διεκδικήσει την επανεκλογή του», δήλωσε. «Ανυπομονώ να το κάνει. Και θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε