Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Ο δημοσιογράφος της Epoch Times Λούκα Μπινιγιάτ πανηγυρίζει αφού αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. (Ευγενική προσφορά του Tep-Rick Emmanuel)

Δημοσιογράφος της Epoch Times απελευθερώθηκε με εγγύηση από τη φυλακή της Νιγηρίας

Ο Λούκα Μπινιγιάτ, το ρεπορτάζ του οποίου για τις σφαγές στην πολιτεία Καντούνα προκάλεσε την οργή των αρχών, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, μετά από σχεδόν τρεις μήνες παραμονής σε φυλακή της Νιγηρίας.

Ο Μπινιγιάτ δήλωσε στην Epoch Times ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους εισαγγελείς στις 28 Φεβρουαρίου με την κατηγορία της διαδικτυακής παρακολούθησης, την οποία οι νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν χαρακτηρίσει αμφιλεγόμενη.

«Οι συνθήκες στη φυλακή έχουν επιδεινωθεί από τότε που κρατήθηκα εκεί το 2017. Οι κρατούμενοι υποσιτίζονται και θα έλεγα ότι οι συνθήκες είναι απειλητικές για τη ζωή τους», δήλωσε ο Μπινιγιάτ.

Η απελευθέρωση του δημοσιογράφου χαιρετίστηκε από υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου και παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νιγηρία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φέρετρα με τα πτώματα 38 χριστιανών χωρικών που σκοτώθηκαν στο χωριό Madamai, στην κεντρική Νιγηρία, από ένοπλους μουσουλμάνους τρομοκράτες Fulani στις 26 Σεπτεμβρίου 2021. (Luka Binniyat/The Epoch Times)

 

«Η απελευθέρωση του Λούκα Μπινιγιάτ με εγγύηση είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συλληφθεί και η ποινική διαδικασία εναντίον του θα έπρεπε να αποσυρθεί», σύμφωνα με κείμενο που έστειλε στην Epoch Times ο Τζόναθαν Ρόζεν, ανώτερος ερευνητής της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων.

«Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα και οι αρχές της Νιγηρίας θα πρέπει να μεταρρυθμίσουν τους νόμους της χώρας τους για να διασφαλίσουν ότι οι δημοσιογράφοι δεν φυλακίζονται για τη δουλειά τους», έγραψε ο Ρόζεν.

Ο Μπινιγιάτ συνελήφθη από την αστυνομία της Καντούνα στις 6 Νοεμβρίου του 2021 με την κατηγορία της δυσφήμισης του χαρακτήρα και της βλαπτικής ψευδολογίας, η οποία αργότερα άλλαξε σε κατηγορία «διαδικτυακής παρακολούθησης».

Το άρθρο του στις 29 Οκτωβρίου στην εφημερίδα The Epoch Times περιλάμβανε συνεντεύξεις με τοπικούς νομοθέτες που διέψευδαν τους ισχυρισμούς των αξιωματούχων της Καντούνα σχετικά με μια σφαγή στο Μανταμάι, στην πολιτεία Καντούνα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Η προσωρινή απελευθέρωση από τη φυλακή του Λούκα Μπινιγιάτ είναι ένα βήμα προς τη διόρθωση της τρομερής αδικίας που υπέστη», δήλωσε η Νίνα Σέι, δικηγόρος και μελετητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ινστιτούτο Hudson στην Ουάσινγκτον.

Η κυρία Φλόρενς Τούγκα, διευθύντρια του Bethel Baptist High School στην πολιτεία Καντούνα της Νιγηρίας, στο λύκειο μετά την απαγωγή 121 μαθητών, στις 5 Ιουλίου 2021. (Luka Binniyat/The Epoch Times)

 

«Τώρα, όλες οι κατηγορίες εναντίον του θα πρέπει να αποσυρθούν αμέσως», συνέχισε η Σέι.

«Η αναφορά ενός εγκλήματος και του τρόπου με τον οποίο το κράτος το χειρίζεται είναι τυπικό μέρος της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης και θεμελιώδες για κάθε λειτουργούσα δημοκρατία.  Ήταν δικαίωμα και καθήκον του Μπινιγιάτ ως δημοσιογράφου να το καλύψει αυτό».

«Το να αναγκαστεί να δικαστεί για το ρεπορτάζ μιας μαζικής δολοφονίας που έμεινε ανεξέλεγκτη και ατιμώρητη θα σηματοδοτούσε την περαιτέρω κάθοδο της Καντούνα σε μια τρομακτική κατάσταση βάναυσης ανομίας για την οποία γίνεται παγκοσμίως γνωστή», δήλωσε ο Σέι στην Epoch Times.

«Η παράνομη κράτηση του Λούκα Μπινιγιάτ, ενός παραγωγικού και θαρραλέου δημοσιογράφου που εδρεύει στην πολιτεία Καντούνα, δείχνει πώς οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται σκληρά από το καθεστώς του Μουχαμαντού Μπουχάρι», έγραψε ο Νιγηριανός πολιτικός αντιφρονών Ομογέλε Σοβόρε στην Epoch Times.

Ο Σοβόρε , ο ιδρυτής της οργάνωσης Sahara Reporters με έδρα τις ΗΠΑ, κατέβηκε ως υποψήφιος πρόεδρος το 2019 και σήμερα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στην πρωτεύουσα Αμπούτζα.

Ο Νιγηριανός πολιτικός αντιφρονούντας ιδρυτής της οργάνωσης Sahara Reporters με έδρα τις ΗΠΑ, Omoyele Sowore. (Ευγενική προσφορά του Omoyele Sowore)

 

«Προτρέπω τους ανθρώπους με συνείδηση να συνεχίσουν να απαιτούν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του και να επιβληθούν κυρώσεις στον κυβερνήτη Νασίρ Ελρουφάι της πολιτείας Καντούνα».

«Η τάση του να παρενοχλεί ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφους είναι γνωστή, αλλά απαράδεκτη», έγραψε ο Σοβόρε.

«Έχω λίγους ήρωες, αλλά ο βετεράνος δημοσιογράφος της Νιγηρίας Λούκα Μπινιγιάτ είναι ένας από αυτούς», δήλωσε η πολεμική ανταποκρίτρια του Fox Nation Λάρα Λόγκαν στ Epoch Times.

Ο Μπινιγιάτ ήταν ονομαστός συνεργάτης του ντοκιμαντέρ της Λόγκαν για τη νιγηριανή τρομοκρατία που άρχισε να προβάλλεται στο Fox Nation τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Είναι ένα φως που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο – ένας άνθρωπος με ακεραιότητα και αληθινό θάρρος».

«Οι συνθήκες που υπέστη ο Μπινιγιάτ είναι πέρα από ανθρώπινες και δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί».

«Συμμερίζομαι την προτροπή του αντιφρονούντα Ομογέλε Σοβόρε και καλώ όλους τους ανθρώπους με συνείδηση να απαιτήσουν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Μπινιγιάτ», δήλωσε η Λόγκαν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε