Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
Ο δημοσιογράφος της Epoch Times Λούκα Μπινιγιάτ. (Ευγενική προσφορά Luka Binniyat)

Δημοσιογράφος της Epoch Times φυλακίστηκε στη Νιγηρία

Υποστηρικτές της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ουάσιγκτον διαμαρτύρονται για τη φυλάκιση στις 4 Νοεμβρίου του δημοσιογράφου της Epoch Times Λούκα Μπινιγιάτ, ο οποίος βρισκόταν στην πρώτη γραμμή κάλυψης γεγονότων-θηριωδιών κατά των Χριστιανών της Νιγηρίας.

«Αυτή είναι μια ανησυχητική εξέλιξη. Εάν ένας δημοσιογράφος, που καλύπτει την άρνηση της κυβέρνησης να διώξει όσους εμπλέκονται σε θηριωδίες με θρησκευτικά κίνητρα έχει συλληφθεί για το ρεπορτάζ του, αυτό θα αποτελούσε περαιτέρω απόδειξη ότι η κυβέρνηση της Νιγηρίας είναι συνένοχος στη συνεχιζόμενη κατάφωρη και συστηματική θρησκευτική δίωξη στη Νιγηρία», δήλωσε ο Τόνι Πέρκινς, επίτροπος που υπηρετεί στο Συμβούλιο των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF), στην The Epoch Times.

Οι κατηγορίες εναντίον του Μπινιγιάτ πιθανότατα θα είναι «συκοφαντική δυσφήμιση και υποκίνηση», σύμφωνα με τον Ρούμπεν Βουχάρι, συνάδελφο ανεξάρτητο δημοσιογράφο και φίλο, ο οποίος επισκέφτηκε τον Μπινιγιάτ το απόγευμα της 6ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον Μπουχάρι, η σύλληψη πιθανότατα συνδέεται με την πιο πρόσφατη ιστορία του Μπινιγιάτ στην The Epoch Times, «Στη Νιγηρία, η αστυνομία καταγγέλλει τις σφαγές ως “κακές”, αλλά δεν κάνει συλλήψεις». Ο Μπινιγιάτ πιθανότατα θα αντιμετωπίσει επίσημες κατηγορίες σε μια δικαστική ακρόαση στις 8 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Μπουχάρι. Οι αστυνομικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις της The Epoch Times.

«Είναι προσβολή κατά της δικαιοσύνης που οι αρχές της Νιγηρίας αφήνουν τους βίαιους εξτρεμιστές Φουλάνι που καταστρέφουν το ένα χωριό μετά το άλλο να απελευθερωθούν χωρίς έρευνα, δίωξη ή τιμωρία, ενώ βιάζονται να βάλουν στη φυλακή τον γενναίο δημοσιογράφο που καλύπτει αυτές τις σφαγές αθώων πολιτών», δήλωσε η Νίνα Σι, διευθύντρια του Ινστιτούτου Hudson για τη Θρησκευτική Ελευθερία, σε ένα κείμενο στην The Epoch Times.

«Η πρόσφατη σύλληψη του Λούκα Μπινιγιάτ –αφού ανέφερε για τις σφαγές για ένα αμερικανικό μέσο ενημέρωσης– συνεχίζει τη συστηματική συγκάλυψη των θηριωδιών των Φουλάνι εναντίον ειρηνικών χριστιανών χωρικών», είπε η Σι.

«Αυτό είναι μια επιπλέον απόδειξη ότι μια εθνοθρησκευτική γενοκτονία διεξάγεται στη βόρεια Νιγηρία και αυτό γίνεται με επίσημη συνεννόηση. Εάν ο Πρόεδρος Μπουχάρι, ο γιος ενός αρχηγού Φουλάνι, διασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση του Μπινιγιάτ και διεξάγει μια δίκαιη και αμερόληπτη δίκη εναντίον των τρομοκρατών, η Ουάσιγκτον πρέπει να δράσει», είπε η Σι.

Η εν λόγω ιστορία επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι αστυνομικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι απέτυχαν να κάνουν κάποια σύλληψη έναν μήνα μετά τη φρικτή σφαγή 38 άοπλων ανδρών, γυναικών και μικρών παιδιών στο χωριό Μανταμάι στην πολιτεία Καντούνα στις 26 Σεπτεμβρίου.

«Δεν έχω ενημερωθεί για κάποια σύλληψη μέχρι στιγμής σχετικά με τη θλιβερό γεγονός στο Μανταμάι τον περασμένο μήνα», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μοχάμαντ Τζαλίγκα στον Μπινιγιάτ για την ιστορία που δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτωβρίου. «Εάν γινόταν κάποια σύλληψη θα παρελαύναμε τους υπόπτους για να τους δει το κοινό, ώστε να γνωρίζει ότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε τέτοιες πράξεις κακίας στην πολιτεία Καντούνα», είχε δηλώσει ο Τζαλίγκα.

Φέρετρα που φέρουν τα πτώματα 38 χριστιανών χωρικών που σκοτώθηκαν στο χωριό Μανταμάι, στην κεντρική Νιγηρία, από ένοπλους μουσουλμάνους τρομοκράτες Φουλάνι στις 26 Σεπτεμβρίου 2021, ετοιμάζονται για μια κηδεία στο Κυβερνητικό Δευτεροβάθμιο Σχολείο, Mallagun, περίπου 2 μίλια από το Μανταμάι στο 30 Σεπτεμβρίου 2021 (Luka Binniyat/The Epoch Times)

 

Ο Μπινιγιάτ επεσήμανε στην ιστορία ότι οι εκπρόσωποι της αστυνομίας χρησιμοποίησαν τη λέξη «σύγκρουση» για να περιγράψουν μονόπλευρες επιθέσεις βαριά οπλισμένων ανδρών εναντίον άοπλων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Πάνω από ένα μήνα μετά τη σφαγή, η αστυνομία της Καντούνα δεν έχει προβεί σε καμία σύλληψη ή δίωξη και ουσιαστικά δεν έχει δώσει καμία εξήγηση.

Ο Μπινιγιάτ είναι ένας μαχόμενος δημοσιογράφος από τότε που φυλακίστηκε στην πολιτεία Kaduna το 2017 με πολλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της «παραβίασης της ειρήνης», σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).

«Το να κατηγορείς έναν δημοσιογράφο για “παραβίαση της ειρήνης” απλώς και μόνο για την ενημέρωση του κοινού είναι απαράδεκτο και το να τον ρίχνεις αυθαίρετα στη φυλακή όταν εμφανίζεται σε ακρόαση είναι εξωφρενικό», δήλωσε η Συντονίστρια Προγράμματος του CPJ Africa Άντζελα Κουιντάλ, τον Ιούλιο του 2017.

Το CPJ παρακολουθεί επίσης την τρέχουσα δύσκολη θέση του Μπινιγιάτ, σύμφωνα με τον Τζόναθαν Ρόζεν, ανώτερο ερευνητή του CPJ για το πρόγραμμα Αφρικής.

Ο Μπινιγιάτ είναι μεταξύ πολλών εργαζόμενων δημοσιογράφων που είναι γνωστό ότι είναι επικριτές της κυβέρνησης που έχουν κατηγορηθεί για «υποκίνηση». Μερικοί, όπως οι δημοσιογράφοι του Διαδικτύου Στίβεν Κέφας και Τζορτζ Μακέρι, υποβάλλουν τις αναφορές τους από άγνωστες τοποθεσίες στις πολιτείες της Μέσης Ζώνης της Νιγηρίας, φοβούμενοι ότι θα συλληφθούν και θα κρατηθούν για μήνες χωρίς εγγύηση.

Ο δημοσιογράφος Τζόουνς Αμπίρι κρατήθηκε για δύο χρόνια σε μυστικές, υπόγειες φυλακές. Ο Αμπίρι ανέφερε στην The Epoch Times ότι δεν είναι ελεύθερος να μιλήσει για την εμπειρία του από τη φυλακή, καθώς η δίωξη εναντίον του βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όταν ο Κέφας βγήκε από μια φυλακή στην Καντούνα το 2020 μετά από πέντε μήνες παραμονής, ήταν άρρωστος με τροπικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ελονοσίας. Ακόμη και ο Ομπαντάια Μαλάφια, πρώην υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, συνελήφθη το φθινόπωρο του 2020 και κατέθεσε τις απόψεις του το 2021 ενώ κρυβόταν, μέχρι που πέθανε σε νοσοκομείο του Jos φέτος.

«Η ελευθερία του Τύπου στη Νιγηρία απειλείται όταν οι δημοσιογράφοι φοβούνται ότι θα φυλακιστούν για τη δουλειά τους», είπε ο Ρόζεν στην The Epoch Times.

Ο Μπινιγιάτ αναγνωρίστηκε ως ένας από τους λίγους ρεπόρτερ της Epoch Times του οποίου η αληθινή κάλυψη των διάφορων θηριωδιών τράβηξαν την προσοχή της πολεμικής ανταποκρίτριας του Fox News, Λάρα Λόγκαν.

Περισσότεροι από 43.000 χριστιανοί πολίτες έχουν δολοφονηθεί από ριζοσπαστικούς ισλαμιστές μισθοφόρους στη Μέση Ζώνη ή από βαριά οπλισμένους αντάρτες που συνδέονται με το νιγηριανό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) από το 2015, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ της Λόγκαν για τη σφαγή στη Νιγηρία που άρχισε να μεταδίδεται στον ιστότοπο του Fox Nation 27 Σεπτεμβρίου.

Η θρησκευτική κάθαρση στη Νιγηρία που κατέγραψε η Λόγκαν δεν έχει τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στον ευρύτερο κόσμο. Από την άλλη πλευρά, το ντοκιμαντέρ της Λόγκαν μπορεί να φέρει μεγαλύτερη προσοχή από τη Δύση για τα θύματα. «Η ταινία της Λάρα Λόγκαν που αναφέρει το έργο του Μπινιγιάτ και άλλων δημοσιογράφων της Epoch Times, μπορεί να τράβηξε την προσοχή των νιγηριανών αρχών», σύμφωνα με τον καθηγητή Ντικ Αντζένγκε, μετανάστη από τη Νιγηρία και σήμερα καθηγητή ποινικής δικαιοσύνης στο St Cloud State University.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε