Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Μέλη της Λαϊκής Ένοπλης Αστυνομίας στέκονται φρουροί μπροστά από τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Αντιπροσωπεία, πριν από τη συνέντευξη Τύπου της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 6 Απριλίου 2023 στο Πεκίνο. (Kevin Frayer/Getty Images).

Διπλωμάτες της ΕΕ επισκέπτονται την Κίνα και επαναλαμβάνουν τις ανησυχίες τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ανώτεροι διπλωμάτες της ΕΕ καλούν το Πεκίνο να σταματήσει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, μετά από συνάντηση με Κινέζους αξιωματούχους και επίσκεψη στο Θιβέτ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε τις ανησυχίες της για «την πολύ σοβαρή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα» κατά τη διάρκεια πρόσφατου διαλόγου με την κομμουνιστική χώρα.

Ανώτεροι διπλωμάτες της ΕΕ, με επικεφαλής την Πάολα Παμπαλόνι, αναπληρώτρια διευθύντρια για την Ασία και τον Ειρηνικό στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), εξέφρασαν τις ανησυχίες τους μετά τη συμμετοχή τους σε ετήσιο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα με Κινέζους αξιωματούχους. Στην εκδήλωση της 16ης Ιουνίου προήδρευσαν από κοινού η κα Παμπαλόνι και ο Σεν Μπο, γενικός διευθυντής του τμήματος διεθνών οργανισμών και διασκέψεων του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο διάλογος διεξήχθη στη δυτική κινεζική μητρόπολη Τσονγκτσίνγκ και πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Πεκίνου και του μπλοκ των 27 χωρών για πολλά θέματα, όπως ο ρόλος της Κίνας στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ειδικότερα, η ΕΕ αναφέρθηκε σε εκθέσεις σχετικά με την καταστολή των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικηγόρων και των δημοσιογράφων στην Κίνα», ανέφερε η ΕΥΕΔ σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 17 Ιουνίου.

«Η ΕΕ κάλεσε την Κίνα να διερευνήσει και να σταματήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκφράζοντας την ανησυχία της για τις περιπτώσεις παράνομης κράτησης, βίαιης εξαφάνισης, βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης.»

Οι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν ειδικότερα στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ, περιοχή της βορειοδυτικής Κίνας όπου τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουιγούροι κρατούνται σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, καθώς και στο γειτονικό Θιβέτ, όπου ο βουδιστικός πολιτισμός και οι θρησκευτικές πρακτικές αντιμετωπίζουν πολιτική καταστολή εδώ και δεκαετίες.

Σπάνια επίσκεψη στο Θιβέτ

Σε μια σπάνια κίνηση, η αντιπροσωπεία της ΕΕ πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στο Θιβέτ την περασμένη εβδομάδα πριν από τον διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατόπιν αιτήματος των Βρυξελλών, οι κινεζικές αρχές κανόνισαν να επισκεφθεί η αντιπροσωπεία την πρωτεύουσα του Θιβέτ, Λάσα, και την ανατολική πόλη Νινγκτσί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΕΔ, επισκέφθηκαν «οικοτροφεία, δήμους, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς χώρους, μετεγκατεστημένες θιβετιανές οικογένειες, καθώς και μια φυλακή. […] H παράλληλη επίσκεψη αντανακλούσε την πλειονότητα των αιτημάτων της ΕΕ, εκτός από τις συναντήσεις με μεμονωμένους κρατούμενους».

Το Θιβέτ είναι η μόνη περιοχή της χώρας που είναι προσβάσιμη στους διπλωμάτες και τους ξένους αξιωματούχους μόνο κατόπιν ειδικής άδειας από το Πεκίνο. Το 2023, Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέβαλαν τρία επίσημα αιτήματα για να μεταβούν στο Θιβέτ, αλλά κανένα από τα αιτήματα δεν έγινε δεκτό, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε έκθεση του Απριλίου προς το Κογκρέσο. Ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) διοργάνωσε εκδρομές για ξένους διπλωμάτες, η έκθεση ανέφερε ότι οι εκδηλώσεις αυτές «ελέγχονται αυστηρά» από τις κινεζικές αρχές και «δεν επιτρέπουν ουσιαστική πρόσβαση» στους Θιβετιανούς.

Οι Βρυξέλλες χαρακτήρισαν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ οικτρή σε μια δήλωση που παραδόθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών τον Μάρτιο, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες του καθεστώτος να επιβάλλει τη φοίτηση των παιδιών του Θιβέτ σε κρατικά σχολικά οικοτροφεία και τη μαζική συλλογή δειγμάτων DNA στην περιοχή των Ιμαλαΐων.

Χονγκ Κονγκ

Ανώτεροι διπλωμάτες της ΕΕ εξέφρασαν πρόσθετες ανησυχίες και για το Χονγκ Κονγκ, όπου οι νομοθέτες της πόλης που υποστηρίζουν το ΚΚΚ θέσπισαν πρόσφατα έναν νέο νόμο για την ασφάλεια.

«Η ΕΕ αναφέρθηκε, επίσης, στον αρνητικό αντίκτυπο της νέας νομοθεσίας του Χονγκ Κονγκ για την εθνική ασφάλεια στα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού του Χονγκ Κονγκ και στη διάβρωση του υψηλού βαθμού αυτονομίας που εγγυάται ο βασικός νόμος και οι διεθνείς δεσμεύσεις της Κίνας έναντι της Ειδικής Διοικητικής Περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ», αναφέρεται.

ZoomInImage
Πλακάτ που απεικονίζουν τον αγνοούμενο βιβλιοπώλη Γκουί Μινχάι (δεξιά) αφήνουν μέλη του κόμματος των πολιτών έξω από το γραφείο διασύνδεσης με την Κίνα στο Χονγκ Κονγκ στις 19 Ιανουαρίου 2016. (Philippe Lopez/AFP μέσω Getty Images)

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με Κινέζους αξιωματούχους, η αντιπροσωπεία της ΕΕ κάλεσε το Πεκίνο να απελευθερώσει αμέσως τον Γκουί Μινχάι, έναν κινεζικής καταγωγής Σουηδό βιβλιοπώλη που εξαφανίστηκε από το εξοχικό του στην Ταϊλάνδη το 2015 και αργότερα καταδικάστηκε από κινεζικό δικαστήριο σε 10 χρόνια φυλάκιση για παροχή πληροφοριών σε ξένους. Ο κος Γκουί ήταν ένας από τους μετόχους βιβλιοπωλείου με έδρα το Χονγκ Κονγκ και ειδίκευση στην πώληση βιβλίων που ασκούν κριτική στο ΚΚΚ.

Φάλουν Γκονγκ

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ έθεσαν επίσης το ζήτημα του Ντινγκ Γιουάντε, ενός φυλακισμένου ασκούμενου του Φάλουν Γκονγκ, ο γιος του οποίου είναι κάτοικος Γερμανίας. Ο κος Ντινγκ έλαβε τριετή ποινή φυλάκισης τον Δεκέμβριο του 2023.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Ιανουάριο ένα ψήφισμα που καταδικάζει τη συνεχιζόμενη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ από το ΚΚΚ, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του κου Ντινγκ και άλλων ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ.

Το Φάλουν Γκονγκ είναι μια πνευματική πειθαρχία που συνδυάζει τη διαλογιστική άσκηση με ηθική διδασκαλία που βασίζεται στην αλήθεια, την καλοσύνη και την ανεκτικότητα. Η ομάδα αντιμετωπίζει ανελέητη δίωξη από το ΚΚΚ από το 1999, με μαζικές συλλήψεις, κρατήσεις, βασανιστήρια και άλλου είδους κακοποιήσεις. Δεκάδες εκατομμύρια ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ υπήρξαν τα πρώτα θύματα της κρατικής βιομηχανίας εξαναγκαστικής συλλογής οργάνων της Κίνας.

ZoomInImage
Ο γιος του Ντινγκ Γιουάντε, Ντινγκ Λεμπίν, απευθύνει έκκληση για την απελευθέρωση των γονέων του που είναι φυλακισμένοι στην Κίνα επειδή ασκούν το Φάλουν Γκονγκ, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης την 1η Αυγούστου 2023. (The Epoch Times)
Το ΚΚΚ δεν φάνηκε να συγκινείται από τις εκκλήσεις της ΕΕ.

Κατά την ενημέρωση της Τρίτης, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να σταματήσουν να «παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας με το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων καλούν εδώ και χρόνια την ΕΕ να σταματήσει τους διαλόγους για τα ανθρώπινα δικαιώματα με την Κίνα, δεδομένου ότι η συζήτηση δεν αρκεί για να παρακινηθεί το ΚΚΚ να θέσει τέρμα στις καταχρήσεις του.

«Ενώ η ΕΕ εγείρει ανησυχίες κατά τη διάρκεια αυτών των διαλόγων, γνωρίζει ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν θα αναγνωρίσει τις καταχρήσεις, δεν θα καταβάλει καμία προσπάθεια να εξασφαλίσει τη λογοδοσία και δεν θα πεισθεί να αναλάβει οποιαδήποτε πολιτική ή νομοθετική δράση για να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κίνας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφεραν το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τέσσερεις άλλες ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων σε κοινή δήλωση στις 12 Ιουνίου.

«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να επιδιώξουν διαφορετικούς, πιο αποτελεσματικούς τρόπους δράσης για να πιέσουν την κινεζική κυβέρνηση να σταματήσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες σοβαρές παραβιάσεις – και να καταστήσουν υπόλογους τους υπεύθυνους που δεν το πράττουν», αναφέρει επίσης η δήλωση.

Της Dorothy Li

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε