Παρασκευή, 03 Μαΐ, 2024
(getty images)

Διπολική διαταραχή: Συμπτώματα, αιτίες, θεραπείες και φυσικές προσεγγίσεις

1 στους 100 ανθρώπους διαγιγνώσκεται κάποια στιγμή στη ζωή τους με διπολική διαταραχή, παλαιότερα γνωστή ως μανιοκατάθλιψη

Η διπολική διαταραχή, παλαιότερα γνωστή ως μανιοκατάθλιψη, είναι μια αρκετά διαδεδομένη διαταραχή, με 1 στους 100 ανθρώπους να διαγιγνώσκεται σε κάποια στιγμή της ζωής τους παγκοσμίως. Το στατιστικό στοιχείο είναι ελαφρώς υψηλότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σχεδόν το 3% του πληθυσμού να βιώνει τη διαταραχή ετησίως. Σχεδόν το 83% των περιπτώσεων θεωρούνται σοβαρές. Ενώ τα ποσοστά εμφάνισης δεν είναι προς το παρόν σαφή, η διπολική διαταραχή διαγιγνώσκεται συνήθως μεταξύ 15 και 19 ετών και σπάνια μετά τα 40.

Μέρος της πρόκλησης της διάγνωσης της διπολικής διαταραχής είναι ότι περιλαμβάνει μια ψυχολογική εξέταση κατά την οποία το άτομο ερωτάται σχετικά με τα συμπτώματά του, το οικογενειακό ιστορικό και τη συνολική κατάσταση της ψυχικής του υγείας. Πολλές από αυτές τις απαντήσεις είναι συχνά υποκειμενικές και μπορεί αρχικά να μην οδηγούν άμεσα στη διάγνωση διπολικής διαταραχής.

Ποιοι είναι οι τύποι διπολικής διαταραχής;

Μπορούν να αναπτυχθούν διάφοροι τύποι διπολικής διαταραχής. Επειδή πρόκειται για μια εγκεφαλική πάθηση που μεταβάλλει τη διάθεση, την ενέργεια και συχνά την ικανότητα λειτουργίας ενός ατόμου, είναι σύνηθες για τα άτομα με διπολική διαταραχή να βιώνουν έντονες συναισθηματικές καταστάσεις που συνήθως εμφανίζονται για καθορισμένες περιόδους. Μια βασική κατηγοριοποίηση μεταξύ όσων βιώνουν εναλλαγές της διάθεσης και όσων πάσχουν από διπολική διαταραχή είναι η χρονική διάρκεια των επεισοδίων, με τη διπολική διαταραχή να επηρεάζει τη διάθεση για αρκετές ημέρες κάθε φορά.

Διπολική διαταραχή 1

Συμβαίνει όταν ένα άτομο βιώνει ένα μανιακό επεισόδιο. Κατά τη διάρκεια των μανιακών επεισοδίων, οι άνθρωποι έχουν ακραίες αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας, οι οποίες μπορεί να είναι θετικές ή αρνητικές. Ένα μανιακό επεισόδιο διαρκεί τουλάχιστον μία εβδομάδα κατά την οποία το άτομο βιώνει εξαιρετικά υψηλά ή/και χαμηλά συναισθήματα. Αυτές οι αλλαγές συχνά οδηγούν σε δυσλειτουργία στην εργασία, στην οικογενειακή ζωή ή/και στην ικανότητα διαχείρισης άλλων ευθυνών. Συμβαίνουν επίσης καταθλιπτικά επεισόδια τα οποία, κατά κανόνα, επιμένουν για περίπου δύο εβδομάδες ή περισσότερο. Εάν ένα άτομο βιώνει πολύ χαμηλά συναισθήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συχνά αναφέρεται ως “μείζον καταθλιπτικό” επεισόδιο. Τα υπομανιακά επεισόδια μπορεί επίσης να ακολουθούν τα μανιακά επεισόδια. Κατά τη διάρκεια της υπομανίας, το επίπεδο ενέργειας παραμένει υψηλό, όπως και η διογκωμένη αυτοεκτίμηση. Ωστόσο, τα συμπτώματα δεν είναι τόσο ακραία και διαρκούν μόνο λίγες ημέρες.

Διπολική διαταραχή 2

Τα άτομα που εμφανίζουν διπολική διαταραχή 2 έχουν τουλάχιστον ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο και ένα υπομανιακό επεισόδιο. Αυτά τα υπομανιακά επεισόδια είναι λιγότερο σοβαρά από τα μανιακά επεισόδια που βιώνουν τα άτομα με διπολική διαταραχή 1.

Κυκλοθυμική Διαταραχή (Κυκλοθυμία)

Πρόκειται για μια ηπιότερη μορφή διπολικής διαταραχής που συνήθως περιλαμβάνει πολλές εναλλαγές της διάθεσης, με εμφάνιση τόσο υπομανίας όσο και καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Τα άτομα με κυκλοθυμική διαταραχή έχουν συχνά πολλά συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, αλλά τα συμπτώματα είναι λιγότερο σοβαρά από τα άτομα με διπολική διαταραχή 1 ή 2. Η επανάληψη των συμπτωμάτων συμβαίνει για τουλάχιστον δύο χρόνια και οι εναλλαγές της διάθεσης δεν παύουν για περισσότερο από δύο μήνες κάθε φορά.

Απροσδιόριστος ή άλλος καθορισμένος διπολισμός

Εάν ένα άτομο δεν πληροί τα κριτήρια για τους άλλους τύπους διπολικής διαταραχής, αλλά παρουσιάζει κλινικά σημαντικές ανώμαλες διακυμάνσεις της διάθεσης, θα ανήκει σε αυτόν τον τύπο.

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα πρώιμα σημάδια της διπολικής διαταραχής;

Το κύριο σημάδι ή σύμπτωμα της διπολικής διαταραχής είναι ένα μανιακό επεισόδιο που διαρκεί τουλάχιστον μία εβδομάδα και μπορεί να περιλαμβάνει και υπομανιακά επεισόδια.

Επειδή η εμπειρία της διπολικής διαταραχής είναι εξατομικευμένη, τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να είναι κοινά σε ένα μανιακό επεισόδιο:

  • Συνεχείς αλλαγές στην κατάσταση της διάθεσης ή εναλλαγές της διάθεσης
  • Ακραίες συναισθηματικές καταστάσεις, τόσο υψηλές όσο και χαμηλές
  • Ξαφνικές, σοβαρές αλλαγές στη διάθεση
  • Ανησυχία
  • Γρήγορη ομιλία και σκέψεις
  • Αυξημένη ενέργεια
  • Κακή κρίση
  • Αυξημένη παρορμητικότητα
  • Απερίσκεπτη συμπεριφορά
  • Μη ρεαλιστικά αισθήματα σπουδαιότητας
  • Ψύχωση

Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι κοινά σε ένα υπομανιακό επεισόδιο:

  • Αυξημένα αισθήματα θετικότητας ή/και παραγωγικότητας
  • Μεταβολές της διάθεσης

Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι κοινά σε ένα καταθλιπτικό επεισόδιο:

  • Ακραία θλίψη
  • Χαμηλή ενέργεια
  • Έλλειψη κινήτρων
  • Αίσθημα αναξιότητας ή απελπισίας
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Ευερεθιστότητα
  • Αυξημένη ανάγκη για ύπνο

Επειδή η διπολική διαταραχή θεωρείται ότι έχει μια ισχυρή κληρονομική συνιστώσα, είτε περιβαλλοντική είτε γενετική, ο τακτικός έλεγχος για άτομα που μπορεί να έχουν προδιάθεση ίσως είναι μια καλή ιδέα, αν αρχίσουν να εμφανίζονται συμπτώματα.

Τι προκαλεί τη διπολική διαταραχή;

Η ακριβής αιτία της διπολικής διαταραχής δεν είναι γνωστή. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πιστεύεται ότι προκαλούν τη διπολική διαταραχή, μεταξύ των οποίων:

  • Γενετική: Πιστεύεται ότι η διπολική διαταραχή φέρει γενετικό δεσμό και μπορεί να διαδοθεί στην οικογένεια. Είναι μία από τις πιο κληρονομικές ψυχιατρικές καταστάσεις που έχουν εντοπιστεί – είτε πρόκειται για περιβαλλοντικές είτε για γενετικές. Πάνω από τα δύο τρίτα των ασθενών έχουν τουλάχιστον έναν στενό βιολογικό συγγενή με τη διαταραχή.
  • Ανισορροπίες ή αλλοιωμένες περιοχές του εγκεφάλου: Χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν διπολική διαταραχή. Οι νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη, η νορεπινεφρίνη και η ντοπαμίνη, μπορεί να επηρεαστούν, προκαλώντας την πτώση των ατόμων με συμπτώματα. Η φαιά ουσία ή ο όγκος του ιππόκαμπου μπορεί επίσης να μειωθεί στα διπολικά άτομα.

Παρόλο που η αιτία της διπολικής διαταραχής είναι άγνωστη, έχει κάποια κοινά εναύσματα, όπως τα ακόλουθα:

  • Το άγχος: Τα παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν επιδείνωση των σχέσεων, κακοποίηση, ασθένεια, κίνδυνο για τα προς το ζην και/ή θάνατο αγαπημένων προσώπων.
  • Σωματική ασθένεια
  • Διαταραχές του ύπνου
Although the exact cause of bipolar disorder is unknown, experts believe it may result from an imbalance of brain chemicals, physical abnormalities in the brain, genetics, or environmental factors. A combination of factors may also be the cause. (Illustrations from Shutterstock/Designed by The Epoch Times)
Αν και η ακριβής αιτία της διπολικής διαταραχής είναι άγνωστη, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται σε ανισορροπία των χημικών ουσιών του εγκεφάλου, σε φυσικές ανωμαλίες στον εγκέφαλο, στη γενετική ή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ένας συνδυασμός παραγόντων μπορεί επίσης να είναι η αιτία. (Εικόνες από Shutterstock/σύνθεση: The Epoch Times)

 

Ποιοι παράγοντες συντελούν στην ανάπτυξη της διπολικής διαταραχής;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η διπολική διαταραχή μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής, του στρες και των ανισορροπιών. Τα αίτια της διπολικής διαταραχής συμπίπτουν με την κατηγορία των ατόμων που έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη πάθηση.

Θεωρείται ότι η διπολική διαταραχή επηρεάζει αρκετά εξίσου τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, ενώ δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για να διαπιστωθεί αν η καταγωγή από μια συγκεκριμένη εθνικότητα παίζει κάποιο ρόλο στην αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου. Οι ακόλουθοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο:

  • Οικογενειακό ιστορικό: αυξάνει τον κίνδυνο.
  • Ηλικία: Αν και η διπολική διαταραχή μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας 18 έως 29 ετών.
  • Άλλες ψυχικές ασθένειες: Τα άτομα με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι πιο επιρρεπή στο να αναπτύξουν τελικά διπολική διαταραχή. Πολλοί άνθρωποι με διπολική διαταραχή πάσχουν επίσης από αγχώδη διαταραχή και περίπου οι μισοί από τους διπολικούς ανθρώπους έχουν μια συνυπάρχουσα ψυχιατρική διαταραχή.
  • Εξάρτηση από ναρκωτικά ή αλκοόλ: Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατάχρησης ουσιών και της διπολικής διαταραχής, με περίπου το 60% των ασθενών να παρουσιάζουν εξάρτηση από ναρκωτικά ή αλκοόλ.
  • Τραυματικά γεγονότα ή στρες: Τα άτομα που βιώνουν υψηλό στρες ή ένα τραυματικό γεγονός, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τη διαταραχή.

Πώς διαγιγνώσκεται η διπολική διαταραχή;

Αν και υπάρχουν διάφορες εξετάσεις διαλογής και διάγνωσης για τη διπολική διαταραχή, συνήθως οι άνθρωποι δεν εξετάζονται, εκτός αν παρουσιάζουν συμπτώματα. Για κάποιον που εμφανίζει συμπτώματα, μπορούν να ολοκληρωθούν οι ακόλουθες εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί η διάγνωση:

  • Φυσική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις: Αυτό βοηθά στον αποκλεισμό υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων που θα μπορούσαν να προκαλούν συμπτώματα.
  • Ψυχιατρική αξιολόγηση: Συνήθως, ένας γιατρός θα ολοκληρώσει μια ψυχιατρική αξιολόγηση για να διαπιστώσει εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό διπολικής διαταραχής και για να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση της ψυχικής υγείας.Οι ερωτήσεις συνήθως αφορούν το πόσο καιρό το άτομο αισθάνεται συμπτωματικά, πόσο διαρκούν γενικά τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Αυτή η αξιολόγηση μπορεί επίσης να θέσει ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής του ατόμου, εάν το άτομο κάνει χρήση ναρκωτικών ή/και αλκοόλ, και ο ιατρός μπορεί επίσης να συμβουλευτεί και να ρωτήσει φίλους και συγγενείς.
  • Καταγραφή της διάθεσης: Ορισμένες φορές, στο πλαίσιο της ψυχολογικής αξιολόγησης, ο επαγγελματίας θα ζητήσει από το άτομο να παρακολουθεί τη διάθεση, τον ύπνο, τα συμπτώματά του κλπ., για να βοηθήσει στην εξεύρεση του κατάλληλου σχεδίου θεραπείας και του τύπου της διπολικής διαταραχής.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της διπολικής διαταραχής;

Κάποιος που έχει διαγνωστεί με διπολική διαταραχή μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορες επιπλοκές στη λειτουργικότητά του λόγω των σημαντικών αλλαγών της διάθεσης που συχνά συμπίπτουν με τη διαταραχή.

Ορισμένες από τις πιο συχνές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

  • Κατάχρηση ουσιών: Πολλοί άνθρωποι μπορεί να στραφούν σε ουσίες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους μετά την εμφάνισή της. Εάν εσείς ή κάποιος γνωστός σας παλεύει με τη διπολική διαταραχή ή/και την κατάχρηση ουσιών, η συμβουλή μιας εξειδικευμένης ομάδας παρόχων υγειονομικής περίθαλψης είναι απαραίτητη για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων.
  • Πρόσθετες ανησυχίες για την ψυχική υγεία: Κάποιος που πάσχει από διπολική διαταραχή μπορεί να εμφανίσει πρόσθετες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως άγχος ή/και κατάθλιψη, λόγω της διπολικής διαταραχής.
  • Συννοσηρότητες: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με διπολική διαταραχή πάσχουν από άλλες συννοσηρότητες, όπως αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας, διαβήτη και υπέρτασης. Επειδή οι καταστάσεις ψυχικής υγείας μπορούν συνήθως να συσχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι φροντίζουν τη σωματική τους υγεία, θεωρείται ότι υπάρχουν σημαντικές σχέσεις μεταξύ της κακής ψυχικής υγείας ή/και της διπολικής διαταραχής και της χειρότερης συνολικής κατάστασης της σωματικής υγείας.
  • Αυτοκτονία: Περίπου 1 στα 5 άτομα με διπολική διαταραχή αυτοκτονούν. Καλέστε το 911 ή τη Γραμμή Ζωής για την Αυτοκτονία και την Κρίση στο 988 εάν έχετε αυτοκτονικές σκέψεις.

Τρόποι αντιμετώπισης

Οι θεραπείες για τη διπολική διαταραχή ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα του ατόμου. Οι συνήθεις θεραπείες περιλαμβάνουν φάρμακα, ψυχοθεραπεία ή και τα δύο.

Φάρμακα

Τα πιο συνηθισμένα φάρμακα για τη διπολική διαταραχή είναι οι σταθεροποιητές της διάθεσης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα τα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες και πρέπει να συνταγογραφούνται και να παρακολουθούνται από εξειδικευμένη ομάδα επαγγελματιών υγείας για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια. Οι ακόλουθοι σταθεροποιητές της διάθεσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής:

  • Το λίθιο είναι ένα φάρμακο σταθεροποίησης της διάθεσης που βοηθά τα άτομα με συμπτώματα μανίας και κατάθλιψης.
  • Τα αντισπασμωδικά είναι σταθεροποιητές της διάθεσης που περιλαμβάνουν το ντιβαλπροέξ νάτριο, τη λαμοτριγίνη και το βαλπροϊκό οξύ.
  • Τα αντιψυχωσικά περιλαμβάνουν την ολανζαπίνη, τη ρισπεριδόνη, την κουετιαπίνη, τη λουρασιδόνη, την αριπιπραζόλη και την αζεναπίνη.
  • Τα αντικαταθλιπτικά περιλαμβάνουν τους αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), τους αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, νορεπινεφρίνης (SNRI), τους αναστολείς μονοαμινοξειδάσης (MAOIs) και τα τρικυκλικά. Αυτά τα φάρμακα μπορεί μερικές φορές να επιδεινώσουν τη μανία, γι’ αυτό μπορεί να συνταγογραφούνται μαζί με άλλα φάρμακα που μετριάζουν αυτή την παρενέργεια.
  • Οι βενζοδιαζεπίνες είναι φάρμακα όπως η αλπραζολάμη, το χλωροδιαζεποξείδιο, η κλοναζεπάμη, η διαζεπάμη και η λοραζεπάμη, που συχνά συνταγογραφούνται για τις αγχολυτικές τους ιδιότητες.

Ψυχοθεραπεία

Χρησιμοποιείται συχνά ως μέρος ενός σχεδίου θεραπείας παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένα θεραπευτικά μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν ψυχοεκπαίδευση για να μάθετε περισσότερα για τη διπολική διαταραχή, γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης ή/και οικογενειακή θεραπεία για να εργαστείτε στο πλαίσιο των σχέσεων του ατόμου.

Πώς επηρεάζει η νοοτροπία τη διπολική διαταραχή;

Επειδή η διπολική διαταραχή είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας, το να φτάσει κανείς σε ένα χώρο με τη διαχείριση της διπολικής διαταραχής, ώστε το άτομο να μπορεί να διατηρήσει μια πιο θετική νοοτροπία, είναι ζωτικής σημασίας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν υψηλότερες περιπτώσεις υποτροπής στη διπολική διαταραχή σε όσους έχουν πιο απαισιόδοξα πρότυπα πεποιθήσεων σε σύγκριση με εκείνους που στοχεύουν να διατηρήσουν μια πιο θετική προοπτική. Επειδή πολλά άτομα με διπολική διαταραχή συνήθως αισθάνονται τις χαμηλές στιγμές πιο έντονα από τις υψηλές, η διαχείριση της νοοτροπίας είναι κρίσιμη.

Επειδή η διάγνωση της διπολικής διαταραχής είναι μερικές φορές δύσκολο να αντιμετωπιστεί, το άτομο πρέπει να συνεργαστεί με μια ολοκληρωμένη, κατάλληλη ομάδα φροντίδας για να βελτιστοποιήσει τη συνολική διαχείριση της υγείας του.

Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες ανησυχίες για τα άτομα που ζουν με διπολική διαταραχή περιλαμβάνουν:

  • Πώς μπορεί να αντιληφθούν οι άλλοι τη διαταραχή.
  • Πώς μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή λειτουργικότητα.
  • Ανησυχίες σχετικά με τη μετάδοση της διαταραχής στα παιδιά.
  • Πώς μπορεί να επηρεάσει την προσωπική ζωή του ατόμου.

Ενώ η διάγνωση της διπολικής διαταραχής μπορεί να φαίνεται σημαντική, η επιστράτευση της σωστής ομάδας εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και θεραπευτών, είναι ουσιώδης. Η εξέταση ομάδων υποστήριξης και άλλων τρόπων για να περιβάλλετε τον εαυτό σας με άτομα με παρόμοιες εμπειρίες μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα ενθαρρυντικό βήμα.

Ποιες είναι οι φυσικές προσεγγίσεις για τη διπολική διαταραχή;

Ενώ η φαρμακευτική αγωγή και η θεραπεία είναι οι συνήθεις προσεγγίσεις για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής, ορισμένες φυσικές προσεγγίσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Συμπληρώματα

  • Ωμέγα-3: Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η επαρκής συμπληρωματική χορήγηση ιχθυελαίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων για τα άτομα με διπολική διαταραχή. Επειδή το ιχθυέλαιο περιέχει ωμέγα-3 που αλληλεπιδρούν με τους νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με τη διάθεση για να βελτιώσουν τη δέσμευση και τη σηματοδότηση, σταθεροποιώντας έτσι τη διάθεση, τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορεί να επωφεληθούν από τα τακτικά, υψηλής ποιότητας συμπληρώματα ιχθυελαίου. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν επίσης τη φλεγμονή.
  • NAC: Η N-ακετυλο-L-κυστεΐνη (NAC) είναι ένα άλλο συμπλήρωμα που έχει μελετηθεί σε άτομα με διπολική διαταραχή. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, η NAC θεωρείται ότι έχει αντιοξειδωτική δράση, βοηθώντας στην απελευθέρωση ντοπαμίνης και σε αυξημένα επίπεδα νευρογένεσης στον εγκέφαλο.
  • Ινοσιτόλη: Αν και αναφέρεται ως βιταμίνη Β8, η ινοσιτόλη δεν είναι βιταμίνη. Έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων για ορισμένα άτομα με διπολική διαταραχή λόγω της φυσικής εξάντλησης της ινοσιτόλης που μπορεί να συμβεί σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για τη διπολική διαταραχή. Αυτό το συμπλήρωμα έχει δείξει κάποια υπόσχεση για τα άτομα με διπολική διαταραχή, αν και χρειάζονται πρόσθετες έρευνες. Η συμπλήρωση ινοσιτόλης είναι αμφιλεγόμενη εάν λαμβάνετε λίθιο ή βαλπροϊκό οξύ και θα πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό σας.
  • Χολίνη: Μια συστηματική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η θεραπεία με την υδατοδιαλυτή βιταμίνη χολίνη μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα της μανίας σε πέντε από έξι ασθενείς με διπολική διαταραχή ταχείας εναλλαγής, ενώ τέσσερις είχαν μειωμένα καταθλιπτικά και μανιακά συμπτώματα.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η φροντίδα του σώματός μας βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας. Η τακτική άσκηση, ο επαρκής ύπνος και η ισορροπημένη διατροφή συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της γενικής φυσιολογικής κατάστασης. Η τακτική άσκηση βοηθά στη σταθεροποίηση της διάθεσης και στην απελευθέρωση της φυσικής ντοπαμίνης. Ο ύπνος βοηθά στην αποκατάσταση του εγκεφάλου και συμβάλλει στη μείωση της ευερεθιστότητας. Μια καλά ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά βοηθά στην τροφοδοσία του εγκεφάλου και στην προώθηση μιας θετικής χημικής ισορροπίας.

Ένας τύπος ψυχοθεραπείας που ονομάζεται θεραπεία διαπροσωπικών και κοινωνικών ρυθμών (IPSRT) δείχνει επίσης πολλά υποσχόμενη στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της διπολικής διαταραχής. Η IPSRT στοχεύει στην αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας του κιρκαδιανού ρυθμού, στην παροχή ψυχοθεραπευτικών συνεδριών και στην εκπαίδευση των ασθενών για το πώς να τηρούν καλύτερα τις φαρμακολογικές θεραπείες. Σε μια ελεγχόμενη δοκιμή πραγματικού κόσμου διαπιστώθηκε ότι η θεραπεία μείωσε την επιβάρυνση των ασθενών από τα συμπτώματα για πάνω από έξι μήνες.

Πρόληψη

Αν και δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος να εξαλείψετε εντελώς τις πιθανότητες εμφάνισης διπολικής διαταραχής, υπάρχουν αρκετά βήματα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να εξελιχθεί σε μη διαχειρίσιμη κατάσταση.

Μερικοί από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο επιδείνωσης της διπολικής διαταραχής έχουν να κάνουν με τις συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως:

  • Επαγρύπνηση: Εάν έχετε γενετική προδιάθεση για διπολική διαταραχή ή ανησυχείτε για την ανάπτυξη συμπτωμάτων, είναι απαραίτητο να δίνετε προσοχή στα τακτικά προειδοποιητικά σημάδια. Εάν αρχίσουν να αναπτύσσονται συμπτώματα, η έγκαιρη αντιμετώπισή τους οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα. Μπορεί να είναι χρήσιμη η βοήθεια φίλων, συγγενών ή/και παρόχων υγειονομικής περίθαλψης που θα σας κρατήσουν υπόλογους για την αναζήτηση των συμπτωμάτων.
  • Διατήρηση υγιεινών συνηθειών: Η διατήρηση της τακτικής αυτοφροντίδας, όπως η άσκηση και η καλή διατροφή, είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ή/και επιδείνωσης της διπολικής διαταραχής. Επιπλέον, η αποφυγή της χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ είναι απαραίτητη, καθώς ουσίες όπως αυτές μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ή/και να αυξήσουν την πιθανότητα επανεμφάνισης των συμπτωμάτων.
  • Υγιεινή διατροφή: Τα στοιχεία υποδεικνύουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών της διάθεσης σε άτομα που καταναλώνουν καλής ποιότητας πρωτεΐνες, πολλά φρούτα και λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς σε σύγκριση με όσους τρώνε δυτική διατροφή, ιδίως μια διατροφή που είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένη. Ως εκ τούτου, η διατήρηση ενός ποικίλου και υγιούς μικροβιώματος του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή ψυχικών ασθενειών.
  • Διατήρηση της φαρμακευτικής αγωγής: Η τακτική και σύμφωνη με τις οδηγίες λήψη των φαρμάκων σας είναι σημαντική για τη διαχείριση του επιπολασμού και της υποτροπής των συμπτωμάτων. Η προληπτική διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής χωρίς την κατάλληλη επίβλεψη από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση ή επιστροφή των συμπτωμάτων.

Της Jordan Stachel

Ιατρική επιμέλεια: Beverly Timerding, MD

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε