Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα συμμετέχει σε συζήτηση με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στις 10 Οκτωβρίου 2022. (Drew Angerer/Getty Images)

ΔΝΤ: Σε ύφεση θα περιέλθει το 1/3 των χωρών το 2023

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), προέβλεψε πρόσφατα ότι πολλά κράτη θα βρεθούν σε ύφεση το επόμενο έτος, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να μπορούν ενδεχομένως να την αποφύγουν.

Το ΔΝΤ αναμένει ότι το 2023 θα είναι μια «δύσκολη χρονιά» για την παγκόσμια οικονομία, ακόμη και «πιο δύσκολη από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας», δήλωσε η Γκεοργκίεβα στην εκπομπή “Face The Nation” του CBS. Ο βασικός λόγος γι’ αυτό, υποστήριξε, οφείλεται στην επιβράδυνση των τριών μεγάλων οικονομιών – των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας. Η ΕΕ «πλήττεται σοβαρά» από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη μισή περιοχή να αναμένεται να βρίσκεται σε ύφεση το 2023. Η Κίνα θα αντιμετωπίσει μια «δύσκολη χρονιά» το 2023, σημείωσε.

Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το έθνος μπορεί να αποφύγει την ύφεση. Η αμερικανική αγορά εργασίας αναμένεται να παραμείνει ισχυρή. Ωστόσο, αυτό είναι μια «μικτή ευλογία», καθώς μια ισχυρή αγορά εργασίας θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να διατηρήσει τα επιτόκια πιο σφιχτά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην προσπάθειά της να μειώσει τον πληθωρισμό.

«Αναμένουμε ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση. Και ναι, όπως είπατε, ακόμη και οι χώρες που δεν βρίσκονται σε ύφεση, θα το αισθάνονται σαν ύφεση εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι. Αλλά αν αυτή η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ διατηρηθεί, οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τον κόσμο να ξεπεράσει μια πολύ δύσκολη χρονιά», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.

Αναδυόμενες οικονομίες

Όσον αφορά τις αναδυόμενες αγορές στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ προβλέπει ότι η κατάστασή τους θα είναι «χειρότερη» το επόμενο έτος.

Οι χώρες αυτές δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις αρνητικές παγκόσμιες τάσεις, αλλά και τα υψηλά επιτόκια και την ανατίμηση του αμερικανικού δολαρίου. «Για τις οικονομίες που έχουν υψηλό επίπεδο, αυτό είναι καταστροφικό», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.

Ένα ισχυρό δολάριο είναι καλά νέα για τους Αμερικανούς πολίτες αν πάνε για ψώνια στο εξωτερικό. Για τα φτωχά έθνη που έχουν πάρει δάνεια σε δολάρια, αυτό είναι κακό νέο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 60% των χωρών με χαμηλό εισόδημα που βρίσκονται σε δυσχερή θέση βρίσκονται σε αυτή τη θέση λόγω τέτοιου χρέους.

Ωστόσο, η Γκεοργκίεβα επισημαίνει ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα δεν είναι «συστημικά σημαντικές» ώστε να προκαλέσουν κρίση χρέους. Αυτό περιλαμβάνει έθνη όπως η Σρι Λάνκα, το Τσαντ, η Αιθιοπία, το Σουρινάμ, η Ζάμπια, ο Λίβανος και η Γκάνα.

Ο κίνδυνος μετάδοσης από αυτές τις χώρες δεν είναι «τόσο υψηλός». Αλλά αν ο κατάλογος μεγαλώσει, τότε η παγκόσμια οικονομία μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μια «δυσάρεστη έκπληξη», πρόσθεσε.

Ύφεση σε ΕΕ και ΗΠΑ

Η προειδοποίηση της επικεφαλής του ΔΝΤ έρχεται καθώς μια πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει πιθανότατα ύφεση το 2023 ως αποτέλεσμα των υψηλών επιτοκίων ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό.

«Το ερώτημα για το επόμενο έτος είναι πόσο επώδυνα θα είναι τα μέτρα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού για την παγκόσμια οικονομία και αν οι ενδεχόμενες οικονομικές συρρικνώσεις μπορούν να διατηρηθούν σύντομες και επιφανειακές ή αν θα απαιτηθεί μια πιο παρατεταμένη μείωση της ζήτησης για να επανέλθει η αύξηση των τιμών σε πιο άνετα επίπεδα», αναφέρεται.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα σημάδια της ύφεσης εμφανίζονται ήδη. Ο S&P 500, ο οποίος υποχώρησε πάνω από 20% το 2022, κατέγραψε τη χειρότερη ετήσια επίδοσή του από το 2008.

Πρόσφατη έρευνα της Numerator έδειξε ότι το 53% των Αμερικανών καταναλωτών που σχεδίασαν αποφάσεις για το νέο έτος είχαν επίκεντρο τα οικονομικά, με το 57% να αναφέρει την εξοικονόμηση χρημάτων ως στόχο και το 48% να θέλει να είναι πιο επιμελής στην παρακολούθηση των δαπανών.

Η πιθανότητα να διολισθήσει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση είναι αυτό που παρακίνησε το 48% των ερωτηθέντων να δώσουν προτεραιότητα στα οικονομικά.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε