Σάββατο, 27 Απρ, 2024
(Adao/Shutterstock)

Δρ. Ρόμπερτ Μαλόουν: Tα διπλώματα ευρεσιτεχνίας ανήκουν στον κόσμο

Η Moderna μήνυσε στις 26 Αυγούστου την Pfizer και την BioNTech για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου COVID-19, υποστηρίζοντας ότι οι δύο εταιρείες αντέγραψαν την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία mRNA που κατέθεσε η Moderna μεταξύ 2010 και 2016. Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο The Defender, ο Δρ. Ρόμπερτ Μαλόουν δήλωσε ότι οι πατέντες προέρχονται από τη δική του εργασία πάνω στην τεχνολογία mRNA και έχουν πλέον λήξει.

Η Moderna, με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, κατέθεσε την αγωγή της κατά της Pfizer στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Μασαχουσέτης. Μήνυσε τη BioNTech με έδρα τη Γερμανία στο περιφερειακό δικαστήριο του Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Αν και η Moderna υπάρχει μόλις μια δεκαετία, η εταιρεία θεωρείται «καινοτόμος στην τεχνολογία εμβολίων αγγελιοφόρου RNA (mRNA) που επέτρεψε την πρωτοφανή ταχύτητα στην ανάπτυξη του εμβολίου COVID-19», σύμφωνα με το Reuters.

Ο Δρ. Ρόμπερτ Μαλόουν, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας mRNA που χρησιμοποιείται στα εμβόλια COVID-19 και ο οποίος έχει γίνει ένας ειλικρινής επικριτής των εμβολίων και των αντιμέτρων κατά της πανδημίας, υπέδειξε ότι η αγωγή της Moderna μπορεί να αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου, σε σχέση με τις νομικές διαμάχες για τις πατέντες.

Σύμφωνα με την Moderna η Pfizer και BioNTech, χωρίς άδεια, αντέγραψε την τεχνολογία mRNA που η Moderna είχε κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μεταξύ 2010 και 2016, πολύ πριν εμφανιστεί ο κορονοϊός στα τέλη του 2019.

Σχολιάζοντας την αγωγή, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, ανέφερε σε δήλωσή του:

«Καταθέτουμε αυτές τις αγωγές για να προστατεύσουμε την καινοτόμο τεχνολογική πλατφόρμα mRNA στην οποία πρωτοστατήσαμε, επενδύσαμε δισεκατομμύρια δολάρια στη δημιουργία της και κατοχυρώσαμε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κατά τη δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας COVID-19»

«Όταν εμφανίστηκε η COVID-19, ούτε η Pfizer ούτε η BioNTech είχαν το επίπεδο εμπειρίας της Moderna στην ανάπτυξη εμβολίων mRNA για μολυσματικές ασθένειες και εν γνώσει τους ακολούθησαν το παράδειγμα της Moderna στην ανάπτυξη του δικού τους εμβολίου», υποστήριξε η Moderna στην ανακοίνωσή της.

Στην συνέντευξή του στο The Defender, ο Μαλόουν χαρακτήρισε την αγωγή της Moderna ως «μέρος μιας ευρύτερης συνεχιζόμενης διαμάχης σχετικά με την προέλευση και την κάλυψη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που αφορούν την τεχνολογία εμβολίων mRNA» – ενώ κατηγόρησε τη Moderna και άλλους ότι δεν παρέθεσαν άλλες προηγούμενες πατέντες, συμπεριλαμβανομένης της δικής του.

Ο Μαλόουν δήλωσε ότι τα εν λόγω διπλώματα ευρεσιτεχνίας «κινδυνεύουν επίσης να επανεξεταστούν λόγω του ότι είναι υπερβολικά ευρεία».

Περιέγραψε την «αψιμαχία» μεταξύ της Moderna και της Pfizer-BioNTech ως «μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την επιβολή πρωτοκαθεδρίας στον τομέα των εμβολίων mRNA από διάφορες εταιρείες».

Στη ρίζα της, η διαμάχη είναι «στην πραγματικότητα μια επέκταση της συντονισμένης προσπάθειας που είχε γίνει προηγουμένως από την BioNTech και το UPenn [Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια] να διεκδικήσουν την Κάταλιν Κάρικο και τον Ντρου Γουάισμαν ως τους αρχικούς εφευρέτες της τεχνολογίας [mRNA]», αντί για τον ίδιο, δήλωσε ο Μαλόουν.

Είπε ότι αυτό συμβαίνει «στο πλαίσιο μιας εκστρατείας στον Τύπο που υποστηρίζει ότι [η Κάρικο και ο Γουάισμαν] θα λάβουν το βραβείο Νόμπελ για το έργο τους».

Αναφερόμενος ευρύτερα στην αγωγή της Moderna, ο Μαλόουν είπε ότι πρόκειται «για την προσπάθεια της Moderna να αποσπάσει χρήματα από την Pfizer-BioNTech για αξιώσεις που αφορούν τουλάχιστον ένα εκδοθέν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, τόσο στη δημοσιευμένη βιβλιογραφία όσο και σε εκδοθέντα διπλώματα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ».

«Ένα αποτέλεσμα αυτής της αγωγής», δήλωσε ο Μαλόουν, «μπορεί να είναι ότι [ένα] δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ακυρώνεται λόγω μη παραπομπής και τα άλλα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που παρατίθενται μπορεί να κινδυνεύουν με ακύρωση λόγω υπερβολικής ευρύτητας».

Σύμφωνα με το Reuters, οι νομικές διαμάχες που αφορούν διπλώματα ευρεσιτεχνίας «δεν είναι ασυνήθιστες στα αρχικά στάδια της νέας τεχνολογίας», προσθέτοντας ότι όλες οι εταιρείες που εμπλέκονται στην αγωγή έχουν ήδη εμπλακεί σε άλλες αγωγές.

Για παράδειγμα, η Pfizer και η BioNTech μηνύθηκαν για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από τη γερμανική εταιρεία CureVac.

Με τη σειρά της, ανέφερε το The Verge, η Moderna μηνύθηκε από δύο εταιρείες βιοτεχνολογίας, την Arbutus Biopharma και την Genevant Sciences, «για τη μέθοδο συσκευασίας του mRNA και την χορήγησή του στο σώμα».

Η Arbutus πέτυχε επίσης σε προηγούμενη προσφυγή κατά της Moderna για παραβίαση διπλώματος ευρεσιτεχνίας, το 2020.

Και οι τρεις εταιρείες που εμπλέκονται στην τελευταία αγωγή – η Pfizer, η BioNTech και η Moderna – είχαν μηνυθεί από μια άλλη εταιρεία βιοτεχνολογίας, την Alnylam, για μια παρόμοια τεχνολογία.

Η Moderna εμπλέκεται επίσης σε μια ξεχωριστή νομική διαμάχη με το NIH που αφορά τα δικαιώματα στην τεχνολογία mRNA.

Η Bancel, προβάλλοντας τη σημασία της τεχνολογίας mRNA για τη Moderna, προχώρησε στον ισχυρισμό στην ανακοίνωση της εταιρείας ότι η Moderna «συνεχίζει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την ανάπτυξη θεραπειών για τη γρίπη και τον HIV, καθώς και για αυτοάνοσες και καρδιαγγειακές παθήσεις και σπάνιες μορφές καρκίνου».

Το εμβόλιο COVID-19 της Moderna είναι το μοναδικό εμπορικό προϊόν της εταιρείας – ένα προϊόν που έχει αποφέρει έσοδα 10,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αντίθεση με τα έσοδα σχεδόν 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει αποφέρει η Pfizer από το εμβόλιο COVID-19.

Η είδηση της αγωγής ήρθε εν μέσω μιας πρόσφατης αναφοράς, στις 24 Αυγούστου, ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων είναι πιθανό να εγκρίνει τις επικαιροποιημένες εκδόσεις τόσο των ενισχυτικών εμβολίων COVID-19 της Pfizer-BioNTech όσο και της Moderna.

Η πρώτη αντίδραση στην αγωγή από την πλευρά των επενδυτών ήταν αρνητική, με τις μετοχές της Pfizer να υποχωρούν κατά 1,4% και τις μετοχές της BioNTech να υποχωρούν κατά περίπου 2% στις πρώτες πρωινές συναλλαγές πριν από το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Ενώ οι αγορές μπορεί να εκφράζουν κάποια νευρικότητα σε σχέση με την Pfizer ως αποτέλεσμα αυτής της αγωγής, για τον Μαλόουν, το κύριο ζήτημα που τίθεται επιστρέφει στην αρχική ανάπτυξη της τεχνολογίας mRNA – και ποιος έχει, ίσως αθέμιτα, επωφεληθεί από αυτήν.

Αναφερόμενος στις πατέντες που σχετίζονται με την τεχνολογία mRNA, ο Μαλόουν δήλωσε στο The Defender:

«Όλες αυτές οι πατέντες είναι ουσιαστικά παράγωγα “σύνθεσης ύλης” των αρχικών πατεντών και δημοσιεύσεων που προέκυψαν από τη δική μου εργασία στο Ινστιτούτο Salk και τη Vical κατά την περίοδο 1987-1990.

«Αυτές οι πατέντες έχουν λήξει, δεν έλαβα καμία σημαντική αποζημίωση γι’ αυτές και οι ιδέες, οι εφευρέσεις και το πεδίο εφαρμογής αυτών των πατεντών ανήκουν πλέον στον κόσμο. Δεν ανήκουν στις Moderna, BioNTech, CureVac ή Pfizer».

Του Μιχάλη Νεβραδάκη

Μέρους του άρθρου που δημοσιεύθηκε αρχικά από την ιστοσελίδα The Defender – Children’s Health Defense’s News & Views με άδεια Creative Commons CC

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε