Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Ο Dr. Scott Atlas, ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστήμης και Ελευθερίας του Hillsdale College, στο Hillsdale College Kirby Center στην Ουάσιγκτον στις 17 Μαρτίου 2022. (Bao Qiu/The Epoch Times)

Δρ Σκοτ Άτλας: Οι “τεράστιες ζημιές” από τα lockdowns δεν πρέπει να συγχωρεθούν

Οι περιοριστικές πολιτικές κατά της πανδημίας δεν πρέπει να συγχωρεθούν μετά τις “τεράστιες βλάβες και καταστροφές” που προκάλεσαν τα lockdowns στο αμερικανικό κοινό, σύμφωνα με τον Δρ Σκοτ Άτλας.

Ο Άτλας, σύμβουλος για την COVID-19 κατά τη διοίκηση Τραμπ και συνεργάτης της εφημερίδας The Epoch Times, απαντούσε σε ένα πρόσφατο άρθρο του Atlantic που ζητούσε μια “αμνηστία για την πανδημία”. Το επιχείρημα υποστηρίζει ότι τα λάθη της πανδημίας ήταν αποτέλεσμα “βαθιάς αβεβαιότητας” και όχι “ηθικής αποτυχίας” και ότι ήρθε η ώρα να αφήσουμε τα ζητήματα να ξεχαστούν και να προχωρήσουμε.

Ο αρθρογράφος, “ενώ προσπαθεί να είναι καλός, χάνει πραγματικά το πιο σημαντικό σημείο του τι συνέβη κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της πανδημίας”, δήλωσε ο Άτλας στους Epoch Times.

“Οι τεράστιες βλάβες και καταστροφές από τα lockdowns και το κλείσιμο των σχολείων δεν μπορούν απλά να αγνοηθούν και να συγχωρεθούν, επειδή επρόκειτο για σκόπιμες, ανήθικες και κατάφωρα λανθασμένες εφαρμογές των οδηγιών δημόσιας υγείας”, είπε.

Ειδικά το κλείσιμο των σχολείων, είπε, “προκάλεσε τεράστιες βλάβες στη νεότερη γενιά μας – όλες από τις οποίες ήταν προβλέψιμες, πολλές από τις οποίες ήταν ήδη γνωστές”.

“Και το να τα σβήσουμε απλά με το να ‘συγχωρήσουμε’ τους ανθρώπους θα ελαχιστοποιήσει τη σοβαρότητα των λαθών και δεν θα διορθώσει το ζήτημα αυτό για μελλοντικές κρίσεις στον τομέα της υγείας”, δήλωσε ο Άτλας.

Μια ανάλυση της McKinsey & Co. τον Αύγουστο του 2021 διαπίστωσε ότι το κλείσιμο των σχολείων κοστίζει στους μαθητές Κ-12 σε εθνικό επίπεδο πέντε μήνες μάθησης στα μαθηματικά και τέσσερις μήνες στην ανάγνωση, ενώ οι μαθητές με χαμηλό εισόδημα και οι μαθητές μειονοτήτων πλήττονται ακόμη περισσότερο. Η ημιτελής μάθηση θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα φαινόμενο που θα τους οδηγήσει να κερδίσουν από 49.000 έως 61.000 δολάρια λιγότερα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με την έκθεση της McKinsey.

Η Εθνική Αξιολόγηση της Εκπαιδευτικής Προόδου, γνωστή ως “Έκθεση του Έθνους”, εκτίμησε τον περασμένο μήνα ότι οι εθνικές βαθμολογίες στα μαθηματικά και την ανάγνωση στην τέταρτη και την όγδοη τάξη βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ένα 5χρονο κορίτσι παρακολουθεί ένα διαδικτυακό μάθημα φωνητικής σε έναν φορητό υπολογιστή στο δωμάτιό του τη δεύτερη ημέρα του πανεθνικού κλεισίματος των σχολείων στο Newcastle-under-Lyme της Αγγλίας, στις 6 Ιανουαρίου 2021. (Gareth Copley/Getty Images)

 

Αλλά δεν είναι μόνο η απώλεια μάθησης που βλέπει ο Άτλας. Η έλλειψη επαφής μεταξύ των παιδιών και του εκπαιδευτικού προσωπικού οδήγησε επίσης σε έξαρση της παιδικής κακοποίησης σε διαλυμένες οικογένειες. Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα ψυχικής υγείας των νέων, η κατάχρηση ουσιών και οι απόπειρες αυτοκτονίας επίσης αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Αυτό, είπε, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τη ζημιά που προκλήθηκε στη νέα γενιά από τους περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση για την πανδημία. Μια έκθεση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης του Μαρτίου 2021 διαπίστωσε ότι έξι στους 10 ενήλικες των ΗΠΑ ανέφεραν ανεπιθύμητη αλλαγή βάρους από την έναρξη της πανδημίας. Για τους ενήλικες ηλικίας κολεγίου, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ανέφεραν αύξηση βάρους κατά μέσο όρο 28 κιλών, κάτι που ο Atlas αποκάλεσε “κρίση παχυσαρκίας”.

“Σε κάποια φανταστική, αντίθετη προς την επιστήμη προσπάθεια να σταματήσουμε τις λοιμώξεις, χρησιμοποιήσαμε τα παιδιά ως ασπίδα και προκαλέσαμε μεγαλύτερη ζημιά στα φτωχά παιδιά και στις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα από ό,τι στις εύπορες”, δήλωσε.

“Δεν είναι καθόλου αρκετό να λέμε απλώς: “Ω, είναι εντάξει””, δήλωσε ο Άτλας. “Δεν είναι εντάξει. Πρέπει να υπάρξει δημόσια λογοδοσία – δημόσια παραδοχή των σοβαρών λαθών από τους ηγέτες της δημόσιας υγείας και τους πανεπιστημιακούς μας εμπειρογνώμονες, καθώς και από τους εκπαιδευτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων των πανεπιστημίων, και τους διευθυντές των σχολείων Κ-12.

“Δεν μπορούμε να αφήσουμε να συμβεί ξανά αυτό”.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών που υπηρέτησε στην ειδική ομάδα του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό, ο Άτλας πίεσε δυναμικά για την επαναλειτουργία των σχολείων και των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα αύξησε τις εξετάσεις στα γηροκομεία – απόψεις που, όπως είπε, συχνά έρχονται σε αντίθεση με αυτές των κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων, όπως ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο αποχωρών διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), και η Δρ Ντέμπορα Μπιρξ, τότε συντονίστρια της ειδικής ομάδας.

Ο Δρ Άντονι Φάουτσι (Α), διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, μιλάει δίπλα στη συντονίστρια αντίδρασης της Ομάδας Δράσης του Λευκού Οίκου για τους Κορωνοϊούς Δρ Ντέμπορα Μπιρξ, κατά τη διάρκεια συνάντησης στον Λευκό Οίκο στις 29 Απριλίου 2020. (Mandel Ngan/AFP via Getty Images)

 

“Όταν κλείνεις την οικονομία και είχες μια σοβαρή οικονομική ύφεση, σκοτώνεις ανθρώπους, αυτό μεταφράζεται σε χαμένες ζωές”, είπε. “Ήταν μια ψεύτικη διχοτόμηση που στήθηκε από ανθρώπους που ήθελαν lockdowns. Δημιούργησαν ένα ψευδές δίπολο ότι αν ήσουν κατά των lockdowns, επέλεγες την οικονομία αντί για ζωές.

“Η αλήθεια είναι ότι ήταν ζωές εναντίον ζωών”.

Ο Φάουτσι, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2020 δέχτηκε επικρίσεις για την αλλαγή στάσης όσον αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, απέρριψε πρόσφατα ότι ήταν ποτέ υπεύθυνος για την προώθηση του κλεισίματος των σχολείων.

“Αν πάτε πίσω, και ζητώ από οποιονδήποτε να ανατρέξει στον αριθμό των φορών που έχω πει ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά, κανείς δεν παίζει αυτό το κλιπ”, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Οκτώβριο στο ABC, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο κλιπ αναφερόταν. “Πάντα επανέρχονται και λένε, ‘Ο Φάουτσι είναι υπεύθυνος για το κλείσιμο των σχολείων’. Εγώ δεν είχα καμία σχέση [με αυτό]. Θέλω να πω, ας πάμε στα γεγονότα”.

Η “πανωλεθρία” της διαχείρισης της πανδημίας, πιστεύει ο Άτλας, έχει αφήσει την Αμερική σε κρίση, με τις ηθικές αρχές της να έχουν διαρραγεί.

“Υπάρχει μια άνευ προηγουμένου άρνηση των γεγονότων, που οργιάζει στις πανεπιστημιουπόλεις, στα μέσα ενημέρωσης, στην επιστήμη και στη δημόσια υγεία”, είπε. “Η τάξη των πιστοποιημένων εμπειρογνωμόνων της Αμερικής που ηγείται των οργανισμών δημόσιας υγείας, των πανεπιστημίων μας, των γιατρών μας, των επιστημόνων μας, των σχολείων μας – αυτή η τάξη των εμπειρογνωμόνων έχει αποκαλυφθεί ως μη εμπειρογνώμονες, πολιτικοποιημένοι και χωρίς ηθική.

“Είδαμε τους ηγέτες των σχολείων και των πανεπιστημίων μας να παραβιάζουν το κοινωνικό συμβόλαιο με τα παιδιά μας, βλάπτοντάς τα και αποτυγχάνοντας ως πρότυπα, και στις Ηνωμένες Πολιτείες τώρα, η ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών που είναι θεμελιώδης για κάθε ελεύθερη κοινωνία απειλείται”.

Αντί να συγχωρήσει και να ξεχάσει, η Αμερική έχει μια μακρά λίστα με τα καθήκοντα για την αποκατάσταση της δημόσιας εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον Άτλας.

Κατά την άποψή του, αυτό απαιτεί θάρρος από “άτομα με ακεραιότητα” για να “ξεσηκωθούν και να ακουστεί η φωνή τους”- μεγαλύτερη διαφάνεια στις κυβερνητικές υπηρεσίες, τα επιστημονικά περιοδικά και τα πανεπιστήμια- λογοδοσία για όσους “χρησιμοποιούν δολοφονία χαρακτήρων για να απονομιμοποιήσουν ανθρώπους”- “ακόμη και στη δικαστική αίθουσα”- διασφάλιση της καθοδήγησης της δημόσιας υγείας ώστε να εξετάζεται ο αντίκτυπος στη συνολική υγεία και όχι σε μια μεμονωμένη ασθένεια- και, με τη νομοθετική έννοια, ορισμός έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία με χρονικά όρια.

Επισήμανε επίσης περισσότερα από δώδεκα πανεπιστήμια που έλαβαν πέρυσι ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

“Πρέπει να κρατήσουμε αυτά τα πανεπιστήμια υπόλογα για αυτά τα χρήματα”, διασφαλίζοντας ότι “επιτρέπουν την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών που τους έχει εμπιστευτεί το αμερικανικό κοινό”.

Αλλά πάνω απ’ όλα, θέλει μια δημόσια συγγνώμη από τους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας για την “κληρονομιά” των lockdown τους.

“Η κληρονομιά τους περιλαμβάνει αναπόφευκτους θανάτους στους πιο ευάλωτους ανθρώπους της κοινωνίας, μαζική καταστροφή οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, συνεχιζόμενες τεράστιες βλάβες στην υγεία των παιδιών και αυτή τη σοβαρή απώλεια εμπιστοσύνης στη δημόσια υγεία και στην ίδια την επιστήμη”, δήλωσε ο Άτλας. “Αυτή είναι η κληρονομιά τους. Πρέπει να παραδεχτούν δημοσίως και να ζητήσουν συγγνώμη γι’ αυτήν, προτού μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά”.

Η Epoch Times απευθύνθηκε στο NIAID και στην ActivePure Technology, όπου η Μπιρξ υπηρετεί τώρα ως επικεφαλής ιατρικός και επιστημονικός σύμβουλος, για σχόλια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε