Τρίτη, 21 Μαΐ, 2024
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλάει στο Seacliff State Park στο Άπτος της Καλιφόρνια, στις 19 Ιανουαρίου 2023. (Susan Walsh/AP Photo)

Δύο Δημοκρατικοί ζητούν έρευνα για την υπόθεση απόρρητων εγγράφων του Μπάιντεν

Τουλάχιστον δύο γερουσιαστές των Δημοκρατικών ζήτησαν να διεξαχθεί πλήρης έρευνα για τον χειρισμό απόρρητου υλικού από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μετά την ανεύρεση αρκετών εγγράφων σε ένα γραφείο και στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ.

«Οι αναφορές σχετικά με τον κακό χειρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων από τον πρόεδρο Μπάιντεν είναι εξαιρετικά ανεύθυνες και ανησυχητικές», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μάντσιν στο Fox News στις 20 Ιανουαρίου. «Οι ισχυρισμοί αυτοί πρέπει να διερευνηθούν πλήρως».

Η εξέλιξη «εγείρει σοβαρά ερωτήματα και ο διορισμός ενός αμερόληπτου ειδικού εισαγγελέα για τη διερεύνηση του θέματος είναι το σωστό βήμα», δήλωσε ο επίσης Δημοκρατικός γερουσιαστής Τιμ Κέιν στο Fox.

Η Δημοκρατική γερουσιαστής Ντέμπι Στέιμπναου, η οποία επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι δεν θα είναι υποψήφια για επανεκλογή το 2024, δήλωσε στο NBC News την περασμένη εβδομάδα ότι οι αναφορές για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων είναι μια κακή εικόνα για τον Λευκό Οίκο.

«Λοιπόν, είναι σίγουρα ντροπιαστικό. Σωστά;» δήλωσε η Στέιμπναου. «Θέλω να πω, είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι θα βρίσκατε έναν μικρό αριθμό εγγράφων, σίγουρα όχι σκόπιμα. Δεν πιστεύουν ότι είναι το σωστό και κινούνται για να το διορθώσουν, συνεργάζονται με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, συνεργάζονται με όλους τους εμπλεκόμενους, με τα [Εθνικά] Αρχεία, και έτσι από τη δική μου οπτική γωνία, ξέρετε, είναι μία από αυτές τις στιγμές που προφανώς εύχονται να μην είχε συμβεί».

Τα σχόλιά τους έγιναν λίγες ώρες πριν ο δικηγόρος του Μπάιντεν επιβεβαιώσει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) έκανε έρευνα στο σπίτι του, ενώ εκπρόσωπος του FBI επιβεβαίωσε την έρευνα στο Fox News το Σάββατο. Η έρευνα στην κατοικία του στο Ντέλαγουερ φέρεται να διήρκεσε ώρες, σύμφωνα με το FBI.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης πήρε στην κατοχή του υλικά που έκρινε ότι εμπίπτουν στο πεδίο της έρευνάς, συμπεριλαμβανομένων έξι αντικειμένων που αποτελούνται από έγγραφα με σήμανση διαβάθμισης και περιβάλλων υλικό, ορισμένα από τα οποία προέρχονται από την υπηρεσία του προέδρου στη Γερουσία και ορισμένα από τη θητεία του ως αντιπρόεδρος», δήλωσε ο δικηγόρος του Μπομπ Μπάουερ. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης πήρε επίσης για περαιτέρω εξέταση προσωπικά χειρόγραφες σημειώσεις από τα χρόνια της αντιπροεδρίας».

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν μιλάει σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, την 1η Αυγούστου 2022. (Anna Moneymaker/Getty Images)

 

Ο βοηθός εισαγγελέα των ΗΠΑ Τζόζεφ Φιτζπάτρικ επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι το FBI εκτέλεσε «μια προγραμματισμένη, συναινετική έρευνα» στην κατοικία του προέδρου στο Γουίλμινγκτον. Ο πρόεδρος και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν δεν βρίσκονταν στο σπίτι όταν έγινε η έρευνα. Περνούσαν το Σαββατοκύριακο στο σπίτι τους στο Ρεχόμποθ Μπιτς του Ντέλαγουερ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Καλιφόρνια την Πέμπτη, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «συνεργάζεται πλήρως και προσβλέπει στην ταχεία επίλυση του θέματος».

«Διαπιστώσαμε ότι μια χούφτα έγγραφα είχαν αρχειοθετηθεί σε λάθος μέρος», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Τα παραδώσαμε αμέσως στα Αρχεία και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης».

Η έρευνα του Μπάιντεν περιέπλεξε επίσης την έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τη διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων και επίσημων αρχείων από τον Τραμπ μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης λέει ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πήρε μαζί του εκατοντάδες αρχεία με την ένδειξη διαβαθμισμένα κατά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο στις αρχές του 2021 και ότι χρειάστηκε να λάβει ένταλμα έρευνας για να τα ανακτήσει.

Μετά την αρχική ανακάλυψη των εγγράφων του Μπάιντεν, ο Τραμπ υποστήριξε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει διαφορετικά τον πρόεδρο.

«Πότε το FBI θα κάνει έφοδο στα πολλά σπίτια του Τζο Μπάιντεν, ίσως και στον Λευκό Οίκο;». ρώτησε ο Τραμπ σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα τον Ιανουάριο.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ διόρισε τον πρώην εισαγγελέα του Μέριλαντ, Ρόμπερτ Χερ ως ειδικό σύμβουλο για να διερευνήσει τυχόν αδικήματα σχετικά με τα έγγραφα του Μπάιντεν. Ο Χερ πρόκειται να αναλάβει τη θέση του διορισμένου από τον Τραμπ εισαγγελέα του Ιλινόις Τζον Λάους στην επίβλεψη της έρευνας.

«Από την αρχή, ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί να χειριστεί το θέμα με υπευθυνότητα επειδή το παίρνει σοβαρά», δήλωσε το Σάββατο ο δικηγόρος του Λευκού Οίκου Ρίτσαρντ Σάουμπερ. «Οι δικηγόροι του Προέδρου και το Γραφείο του Συμβούλου του Λευκού Οίκου θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Ειδικό Σύμβουλο για να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία αυτή θα διεξαχθεί γρήγορα και αποτελεσματικά».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε