Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Δεν επετεύχθη η συνάντηση των Άλμπιν Κούρτι (α) και Αλεξάνταρ Βούτσιτς (δ) στις Βρυξέλλες, προς απογοήτευσή του Ζ. Μπορέλ.

Δύσκολη η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο

Μικρά μόνο κέρδη απέφεραν οι συναντήσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ με τους αρχηγούς της Σερβίας και του Κοσόβου, οι οποίοι μετέβησαν στις Βρυξέλλες κατόπιν προσκλήσεώς του για τη διαχείριση της συνεχιζόμενης κρίσης στις μεταξύ τους σχέσεις.

Ο κ. Μπορέλ είχε χθες χωριστές συνομιλίες με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι. Μετά τις συζητήσεις, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε πως συμφωνήθηκε ότι είναι ανάγκη να οργανωθούν νέες εκλογές με σερβική συμμετοχή σε τέσσερεις δήμους όπου κατοικούν Σέρβοι, στο βόρειο Κόσοβο.

«Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και στην ανάγκη να συζητήσουμε τους μηχανισμούς και τα βήματα για το πώς θα φθάσουμε εκεί», εξήγησε. «Δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμη, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε πώς θα προχωρήσουμε».

«Εντοπίσαμε πιθανές οδούς μπροστά», συνέχισε ο κ. Μπορέλ, επισημαίνοντας όμως πως «και τα δύο μέρη πρέπει να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους».

Οι αρχές του Κοσόβου, εξήγησε, καλούνται να δώσουν απαντήσεις στις καταγγελίες για καταχρήσεις στις συλλήψεις Σέρβων που φέρονται να διέπραξαν βίαια εγκλήματα. Η αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο για την επιβολή του κράτους δικαίου (EULEX) πρέπει να διαδραματίσει ευρύτερο «ρόλο» στην επαλήθευση τέτοιων κατηγοριών.

Η ένταση ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία ανεβαίνει εδώ και μήνες. Η ειρηνευτική δύναμη του NATO υπέστη επίθεση στα τέλη Μαΐου με δεκάδες τραυματίες, ανάμεσά τους 30 στρατιωτικούς της συμμαχίας, στα επεισόδια που ξέσπασαν μετά τον διορισμό Αλβανών δημάρχων. Ο σερβικός πληθυσμός απείχε από την εκλογική διαδικασία, σε συνεννόηση με το Βελιγράδι. Η σύλληψη τριών Κοσοβάρων αστυνομικών από τη Σερβία κλιμάκωσε περαιτέρω την ένταση.

Οι δυο ηγέτες αρνήθηκαν να συναντηθούν κατ’ ιδίαν

«Δεν βλέπω κανένα λόγο [να συζητήσω] με κάποιον που προκαλεί συγκρούσεις κάθε μέρα εξαιτίας του ιδεολογικού φανατισμού του. Θεωρώ πως αυτό θα προκαλούσε περαιτέρω ζημιά και γι’ αυτό θεωρώ πως δεν έχει νόημα», είπε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο κ. Μπορέλ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του· δήλωσε πως θα διαβουλευθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

«Οι συγκρούσεις και τα καθημερινά επεισόδια είναι απαράδεκτα» φαινόμενα, προειδοποίησε.

Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008. Το Βελιγράδι αρνείται να την αναγνωρίσει. Οι Σέρβοι του Κοσόβου παραμένουν γενικά πιστοί στο Βελιγράδι, ειδικά στον βορρά, όπου αποτελούν την πλειοψηφία, και απορρίπτουν όλα τα μέτρα που παίρνει η Πρίστινα για να εδραιώσει τον έλεγχό της.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε