Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
(Pexels)

ΕΕ-Σένγκεν: Η Κροατία θα γίνει, εκτός απροόπτου, δεκτή, Ρουμανία και Βουλγαρία θα αναγκαστούν να κάνουν υπομονή

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα αναγκαστούν να κάνουν υπομονή πριν ενταχθούν στην ζώνη του Σένγκεν: η Αυστρία προβάλλει το βέτο της σε αυτήν την διεύρυνση, ενώ θετική απάντηση αναμένεται να δοθεί, εκτός απροόπτου, στο αίτημα της Κροατίας.

«Σήμερα θα ψηφίσω κατά της διεύρυνσης του Σένγκεν στην Ρουμανία και την Βουλγαρία», ανακοίνωσε ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών προσερχόμενος στην σύνοδο των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Η Αυστρία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με σφοδρή αύξηση των αιτήσεων ασύλου, φοβάται ότι η άρση των συνοριακών ελέγχων με τις δύο αυτές χώρες θα αυξήσει ακόμη περισσότερο της αφίξεις μεταναστών. «Αυτήν την χρονιά, καταγράψαμε περισσότερες από 100.000 παράνομες διελεύσεις των αυστριακών συνόρων», εξήγησε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούν την ένταξη της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην τεράστια ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας που περιλαμβάνει 22 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, την Νορβηγία και την Ελβετία, εντός της οποίας 400 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Η ένταξη νέων χωρών, η οποία πρέπει να αποφασισθεί ομοφώνως από τα κράτη μέλη, θα είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της ουράς των αυτοκινήτων στα σύνορα των χωρών αυτών και θα έδινε ώθηση στον τουρισμό.

Σε αντάλλαγμα, τα κράτη μέλη του Σένγκεν οφείλουν να ασκούν αυστηρό έλεγχο στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης και να δεσμευθούν για αστυνομική συνεργασία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Η Κροατία των 3,9 εκατομμυρίων κατοίκων, μέλος της ΕΕ από το 2013 και η οποία θα ενταχθεί στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, περιμένει μία θετική απάντηση από την σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών.

Εκτός της Αυστρίας, και η Ολλανδία διάκειται αρνητικά απέναντι στην ένταξη της Βουλγαρίας στην ζώνη του Σένγκεν. Ο ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης Ερικ βαν ντερ Μπουργκ εξήγησε ότι η χώρα του διατηρεί ανησυχίες σε σχέση με «την διαφθορά και τα ανθρώπινα δικαιώματα» στην χώρα και ζητά νέα έκθεση της Κομισιόν για τους τομείς αυτούς.

«Για μας θα είναι ναι για την Κροατία και ναι για την Ρουμανία», δήλωσε.

Σχέδιο δράσης

Όμως αυτήν την στιγμή, ο φάκελος της Ρουμανίας των 19 εκατομμυρίων κατοίκων συνδέεται σε διαδικαστικό επίπεδο με τον φάκελο της Βουλγαρίας των 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων,. Οι δύο πρώην κομμουνιστικές χώρες εντάχθηκαν το 2007 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βρίσκονται στο κατώφλι της ζώνης του Σένγκεν εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια.

Το θέμα της διεύρυνσης τοποθετείται στο τραπέζι την ώρα που οι παράνομες αφίξεις στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε μεγάλη αύξηση, έπειτα από πτώση κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα μεγάλοι μέσω του δρόμου των δυτικών Βαλκανίων, όπου περί τις 139.500 παράνομες αφίξεις έχουν εντοπιστεί από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Frontex. Ο αριθμός απέχει πολύ από τις 764.000 εισόδους του 2015, εν μέσω της προσφυγικής κρίσης, αλλά δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την ουκρανική έξοδο.

Η αύξηση των αφίξεων μέσω των δυτικών Βαλκανίων, κυρίως της Σερβίας, ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρουσιάσει σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της ροής, όπως έκανε πρόσφατα για την οδό της κεντρικής Μεσογείου.

Οι Βρυξέλλες προτείνουν μεταξύ άλλων την ανάπτυξη της Frontex όχι μόνο στα σύνορα της Ένωσης με τα δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στα σύνορα μεταξύ των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Αντίθετα με την Αυστρία, η Γαλλία θεωρεί ότι η ένταξη της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ζώνη του Σένγκεν θα επέτρεπε «καλύτερη τήρηση του ελέγχου των συνόρων μας» και τον περιορισμό μέσω της οδού των Βαλκανίων.

Οι τρεις αυτές χώρες «έχουν καταβάλει πολλές προσπάθειες για τον έλεγχο των συνόρων τους», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν, υιοθετώντας την ίδια γραμμή με την γερμανίδα ομόλογό του Νάνσι Φέζερ.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν το πρωί με τους ομολόγους τους της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Βρετανίας για να ενισχύσουν την δικαστική τους συνεργασία και τις ανταλλαγές πληροφοριών για την αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης.

Ο Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε ότι «περισσότερες από 1.100 συλλήψεις διακινητών έχουν πραγματοποιηθεί στην Γαλλία χάρη κυρίως στο ευρωπαϊκό δίκτυο πληροφόρησης πέρυσι».

Αν οι μεσογειακές χώρες που φέρουν το μεγάλο βάρος των αφίξεων μεταναστών κατηγορούν συστηματικά την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση για έλλειψη αλληλεγγύης, χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Γαλλία διαμαρτύρονται για τις αφίξεις αιτούντων άσυλο με τους οποίους θα έπρεπε να επιφορτισθούν, κατά την γνώμη τους, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε