Τρίτη, 18 Ιούν, 2024

Εγκαινιάστηκε η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Το βράδυ της Πέμπτης, 4 Μαΐου, έγιναν τα εγκαίνια της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία είχε ανοίξει τις πύλες της το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Άλκη Ζέη του περιπτέρου 13, παρουσία πλήθος κόσμου και επισήμων.

Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 600 επαγγελματίες του βιβλίου της Έλλάδας, αλλά και του εξωτερικού, έχει διάρκεια μέχρι και την Κυριακή 7 Μαΐου, με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και ομιλιών, που αφορούν τόσο τους επαγγελματίες όσο και το ευρύ κοινό, χωρίς να αμελούνται και οι μικροί βιβλιόφιλοι και οι εκπαιδευτικοί. Η είσοδος είναι ελεύθερη στην έκθεση, όπως και σε όλες τις εκδηλώσεις.

Τη φετινή διοργάνωση εγκαινίασε η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, η οποία υπογράμμισε την παγκόσμια εμβέλεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ):   «Έχοντας αφήσει πίσω την πρόσκαιρη ψηφιακή εκδοχή της, λόγω της πανδημίας, η Έκθεση Βιβλίου επιστρέφει δυναμικά, με ενισχυμένη παρουσία Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών του βιβλίου, συγγραφέων, μεταφραστών, εκδοτών και ομιλητών, από περίπου 40 χώρες, με σταθερή την παρουσία του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, με καινοτόμες πρωτοβουλίες, με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, με διευρυμένο διεθνή προσανατολισμό», τόνισε και χαρακτήρισε σημαντική ευρωπαϊκή πρωτιά το γεγονός ότι φέτος είναι τιμώμενη η Αμερικανική Λογοτεχνία.

Είπε ακόμα πως αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για το ελληνικό βιβλίο και τα ελληνικά γράμματα να προσεγγίσουν εκδοτικούς οίκους και συγγραφείς από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως  και το αντίθετο, μέσω των υφιστάμενων αλλά και των νέων, αναδυόμενων δυνατοτήτων αλληλεπίδρασης και συνεργιών και αναφέρθηκε στη σταθερή και δημιουργική συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού μεταξύ της χώρας μας και των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις κοινές δράσεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, τη συνεργασία μας στον τομέα των εκθέσεων, του κινηματογράφου κ.ά.

«Η ιστορική σχέση μεταξύ των δύο χωρών και οι ισχυροί δεσμοί που μας συνδέουν, θεμελιώνονται στις κοινές δημοκρατικές μας αξίες. Αξίες οι οποίες γεννήθηκαν εδώ, στην Ελλάδα και ενέπνευσαν τους αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία στους λαούς μας αλλά και στον κόσμο. Πάνω σε ένα τέτοιο στέρεο έδαφος, ο διαπολιτισμικός διάλογος δεν μπορεί παρά να ανθίσει», τόνισε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η 19η ΔΕΒΘ θα αποτελέσει έναυσμα, ώστε να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις συνεργασίες μας στο χώρο του βιβλίου διεθνώς.

«Η ΔΕΒΘ υπογραμμίζει την αναλλοίωτη σχέση των Ελλήνων με το βιβλίο και την ανάγκη της επικοινωνίας των συγγραφέων και των λογοτεχνών με το αναγνωστικό τους κοινό, προωθεί διεθνείς συνεργασίες και ανοίγει νέες ευκαιρίες δικτύωσης μεταξύ των επαγγελματιών στην αγορά του βιβλίου, συμβάλλει στην εξωστρέφεια και την τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης και την τοποθετεί με αξιώσεις στο χάρτη των σημαντικών παγκόσμιων πολιτιστικών διοργανώσεων», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, χαρακτήρισε τιμή για τη Θεσσαλονίκη το γεγονός ότι μια τόσο σημαντική Διεθνής Έκθεση για το Βιβλίο εγκαινιάζεται σήμερα «στη Θεσσαλονίκη του Βιβλίου και του Πολιτισμού».

Για μία έκθεση από τις πολλές επιτυχημένες που γίνονται στους χώρους της ΔΕΘ-HELEXPO, η οποία έχει ειδικό κοινό, έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Η συγκεκριμένη έκθεση είναι ίσως η μόνη που μαζεύει κόσμο που έρχεται χωρίς αγωνία, με χαμόγελο και με προδιάθεση να κερδίσει μερικά πράγματα περισσότερο για το μυαλό του», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ακόμη το γεγονός ότι η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, μαζί με ένα δίκτυο από τις παιδικές βιβλιοθήκες του δήμου, που υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης, εκπροσωπούνται στη ΔΕΒΘ. «Άρα όλοι μαζί συμμετέχουμε σε αυτή τη γιορτή του βιβλίου, πιάνουμε στα χέρια μας χαρτί, μυρίζουμε το μελάνι και ξέρουμε πως ό,τι διαβάζουμε, όταν το τελειώσουμε το αφήνουμε πάλι στη βιβλιοθήκη και μπορούμε να το ξαναβρούμε εκεί μετά από χρόνια», δήλωσε.

Τον πλούτο που προσφέρουν τα βιβλία στους κατόχους τους, υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος -όπως είπε- «επιμένει να στηρίζει έναν τόσο σημαντικό θεσμό». «Έχω μπει σε πολλά σπίτια, σε πλούσια και φτωχά, αλλά ψάχνω πάντα έστω και σε μία γωνιά μία βιβλιοθήκη, γιατί μόνο τότε ένα σπίτι είναι πραγματικά πλούσιο», τόνισε η κ. Πατουλίδου.

«Ζούμε σε μία εποχή που η χρήση του ίντερνετ μάς έχει διευκολύνει σε πολλούς τομείς, αλλά ταυτόχρονα συνετέλεσε στο να απουσιάζει ο γραπτός λόγος από την καθημερινή μας ζωή», ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, χαρακτηρίζοντας τη ΔΕΒΘ ως άμυνα για τη φιλαναγνωσία.

Δυναμική επάνοδος της ΔΕΒΘ στην κανονικότητα

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) Νίκος Α. Κούκης αναφέρθηκε, επίσης, στη δυναμική επάνοδο της ΔΕΒΘ στην κανονικότητα κι ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για τη φετινή μεγάλη διοργάνωση, τη μεγαλύτερη στην ιστορία του θεσμού. Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία που δίνει το ΕΙΠ στη διεθνή του παρουσία, κάνοντας ενδεικτική αναφορά στα μαθήματα ελληνικών σε χιλιάδες φιλέλληνες στα παραρτήματα του ΕΙΠ ανά τον κόσμο, τη διαρκή επέκταση με νέες συνεργασίες κ.ά. και πρόσθεσε: «Για όλους αυτούς τους λόγους, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού είναι ένα πολιτιστικό σύμβολο και η επιβράβευση των προσπαθειών μας με την αναγκαία χρηματοδότηση και πολιτική στήριξη είναι στρατηγικής σημασίας επιλογή για την άσκηση ήπιας διπλωματίας με άξονα τον πολιτισμό, τη γλώσσα και το φιλελληνισμό. Θα συνεχίσουμε αυτήν την πορεία της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας αταλάντευτα, με ισχυρούς συμμάχους το έργο μας και την προσήλωσή μας στις ιδρυτικές μας αρχές».

Να εξερευνήσουν το πλούσιο και ποικιλόμορφο τοπίο της Αμερικανικής Λογοτεχνίας κάλεσε τους επισκέπτες της 19ης ΔΕΒΘ η Σαλίνα Ρίκο, deputy principal officer στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας τη χαρά της για το γεγονός ότι η Αμερικανική Λογοτεχνία επιλέχθηκε ως τιμώμενη στη φετινή διοργάνωση. «Τα βιβλία ήταν πάντα πηγή γνώσης, έμπνευσης και ψυχαγωγίας για ανθρώπους κάθε ηλικίας και υπόβαθρου. Μας προσφέρουν μια ματιά σε διαφορετικούς πολιτισμούς, προοπτικές και τρόπους ζωής. Μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε από τις καθημερινές μας ρουτίνες και να εξερευνήσουμε νέους κόσμους», ανέφερε χαρακτηρίζοντας τη 19η ΔΕΒΘ «μια γιορτή του γραπτού λόγου και όσων αυτός αντιπροσωπεύει».

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, η διευθύντρια της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων εκδοτών Αν Μπέργκμαν, η οποία μίλησε για τα κοινά ζητήματα που απασχολούν τους εκδότες στην ευρωπαϊκή ήπειρο και η Αμερικανίδα ποιήτρια Αλίσια Στόλινγκς.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικο-θεατρική παράσταση από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, εμπνευσμένη από τα Φύλλα Χλόης του Walt Whitman και έργα σύγχρονων ποιητών της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδημητρίου και μουσική Κώστα Χάνη.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας της έκθεσης

ΠΕΜΠΤΗ 4 – ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΜΑΪΟΥ 2023

Πέμπτη 15:00 – 21:00

Παρασκευή και Σάββατο 10:00 – 22:00

Κυριακή 10:00 – 21:00

Επισκέψεις σχολείων: Πέμπτη 4 & Παρασκευή 5, 09:00-14:00

Επικοινωνία:

Τηλ.: 210-6776540 /f e-mail: info-tbf@hfc.gr

 

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε