Τετάρτη, 17 Απρ, 2024
(LIONEL BONAVENTURE/AFP via Getty Images)

Ειδικός κυβερνοασφάλειας: Το AI Chatbot θα μπορούσε να γίνει πραγματική απειλή εάν ελεγχθεί από μια καταπιεστική εξουσία

Το chatbot τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, θα μπορούσε να γίνει πραγματική απειλή εάν ελενχθεί από μια καταπιεστική δύναμη όπως η Κίνα και η Ρωσία, σύμφωνα με τον Ρεξ Λι, σύμβουλο κυβερνοασφάλειας της My Smart Privacy.

Ο ίδιος επισήμανε την πρόσφατη παρατήρηση του Βρετανού επιστήμονα πληροφορικής Τζέφρι Χίντον, του «νονού της τεχνητής νοημοσύνης», ο οποίος πρόσφατα εγκατέλειψε τη θέση του ως αντιπρόεδρος και μηχανικός συνεργάτης της Google.

Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο Χίντον έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) να δημιουργεί ψεύτικες εικόνες, φωτογραφίες και κείμενα σε σημείο που ο μέσος άνθρωπος «να μην μπορεί πλέον να ξέρει τι είναι αλήθεια».

«Μια εύλογη ανησυχία είναι η δυνατότητα της AI ChatGPT, ή της AI γενικά, να χρησιμοποιηθεί για τη διάδοση παραπληροφόρησης μέσω του διαδικτύου», σημείωσε ο Λι.

«Αλλά τώρα, φανταστείτε μια κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη για αυτή την τεχνολογία ή καταπιεστικές κυβερνήσεις όπως η Κίνα ή η Ρωσία με αυτή την τεχνολογία. Και πάλι, εκπαιδεύεται από ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή, έχουμε ανθρώπους με κίνητρο το κέρδος που εκπαιδεύουν αυτή την τεχνολογία με την Google και τη Microsoft. Αλλά τώρα, αν αναμείξουμε και μια κυβέρνηση, η απειλή γίνεται πολύ μεγαλύτερη», δήλωσε ο Λι στην εκπομπή «China in Focus» στο NTD, το αδελφό μέσο ενημέρωσης της Epoch Times.

Εξέφρασε την ανησυχία ότι με τη διευκόλυνση της τεχνητής νοημοσύνης, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) μπορεί να επιδεινώσει τις πρακτικές καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Φανταστείτε αυτή την τεχνολογία «στα χέρια μιας κυβέρνησης, όπως η Κίνα και το ΚΚΚ, και στη συνέχεια φανταστείτε τους να προγραμματίζουν την τεχνολογία για να καταπιέζουν ή να καταστέλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για να λογοκρίνουν ιστορίες και να εντοπίζουν τους διαφωνούντες στο διαδίκτυο κ.ο.κ., ώστε να μπορούν να βρουν αυτούς τους ανθρώπους και να τους συλλάβουν, τότε γίνεται μια τεράστια απειλή», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Λι, η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στο κομμουνιστικό καθεστώς να αυξήσει την εκστρατεία παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πρωτοφανή ταχύτητα.

«Φανταστείτε τώρα ότι έχετε πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες του Tiktok στις Ηνωμένες Πολιτείες που ήδη επηρεάζονται από την Κίνα και το ΚΚΚ μέσω της πλατφόρμας. Αλλά τώρα, σκεφτείτε το με αυτόν τον τρόπο, επηρεάζονται με την ταχύτητα ενός τζετ – αν προσθέσετε την τεχνητή νοημοσύνη σε αυτό, τότε μπορούν να επηρεαστούν με την ταχύτητα του φωτός», αναφέρει.

Εξάλειψη θέσεων εργασίας

«Μια άλλη μεγάλη ανησυχία είναι η εξάλειψη των θέσεων εργασίας … αυτή η τεχνολογία μπορεί και θα εξαλείψει πολλές θέσεις εργασίας που υπάρχουν εκεί έξω», είπε, προσθέτοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξαλείψει θέσεις εργασίας «κυρίως στον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών, αλλά και στον προγραμματισμό υπολογιστών».

Μετριασμός των απειλών

Ο Λι όρισε το ChatGPT ως «έναν παραγόμενο προ-εκπαιδευμένο μετασχηματιστή», ο οποίος, όπως είπε, είναι «βασικά ο μετασχηματιστής, προγραμματίζεται και εκπαιδεύεται από ανθρώπους».

Έτσι, έκρινε ότι οι ανθρώπινοι παράγοντες αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία.

«Βασικά, η τεχνητή νοημοσύνη είναι σαν ένα νεογέννητο μωρό- μπορεί να προγραμματιστεί για καλό, ακριβώς όπως ένα παιδί. Αν οι γονείς μεγαλώσουν αυτό το παιδί με πολλή αγάπη, φροντίδα και σεβασμό, το παιδί θα μεγαλώσει με αγάπη, φροντίδα και σεβασμό. Αλλά αν μεγαλώσει σαν άγριο ζώο και μεγαλώσει στην άγρια φύση, όπως αφήνοντας την τεχνητή νοημοσύνη να μαθαίνει μόνη της από το διαδίκτυο χωρίς έλεγχο ή παραμέτρους, τότε δεν ξέρεις τι θα πάθεις», είπε.

Για να μετριάσει μια τέτοια απειλή, ο Λι πρότεινε οι ρυθμιστικές αρχές που την κατανοούν σε λεπτομερές επίπεδο να συνεργαστούν με αυτές τις εταιρείες για να δουν πώς την προγραμματίζουν και ποιοι αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται για τον προγραμματισμό της.

«Και πρέπει να βεβαιωθούν ότι το εκπαιδεύουν με τις σωστές παραμέτρους, ώστε να μην γίνει επικίνδυνο όχι μόνο για αυτούς αλλά και για τους πελάτες τους».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε