Τρίτη, 19 Μαρ, 2024
Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Γουέι Φενγκέ μιλάει στη σύνοδο κορυφής του διαλόγου Shangri-La στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου 2022. (Roslan Rahman/AFP via Getty Images)

Ειδικός: Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πεκίνου κατά της Ινδίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πρόσχημα» για μελλοντική επίθεση

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που Ινδοί και Κινέζοι στρατιώτες συγκρούστηκαν στα αφιλόξενα υψώματα της κοιλάδας Γκαλουάν στο Λαντάκ, τον Ιούνιο του 2020.

Ενώ η στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται, η κινεζική κομμουνιστική ηγεσία προέβη και πάλι σε κατηγορίες κατά της Ινδίας, οι οποίες, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόσχημα για μια επίθεση στη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου.

Μόλις τρεις ημέρες πριν από τη δεύτερη επέτειο της αιματηρής σύγκρουσης του Γκαλουάν, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Γουέι Φενγκέ κατηγόρησε την Ινδία για την αντιπαράθεση σε μια μεγάλη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια -τον 19ο διάλογο Shangri-La του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών- στη Σιγκαπούρη.

Ο Γουέι υποστήριξε ότι η Κίνα δεν ήταν υπεύθυνη για την αντιπαράθεση και ότι ινδικά όπλα βρέθηκαν σε κινεζικό έδαφος.

«Η ουσία των συνοριακών συγκρούσεων Κίνας-Ινδίας είναι πολύ σαφής και η ευθύνη δεν ανήκει στην Κίνα», δήλωσε ο Γουέι απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου στις 12 Ιουνίου.

«Πολλά όπλα ανήκουν στην ινδική πλευρά. Έχουν επίσης στείλει ανθρώπους σε κινεζικό έδαφος».

Κινεζική επιθετικότητα

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) έχει ιστορικό μονομερούς αλλαγής των συνοριακών διεκδικήσεων με την Ινδία από το 1952. Ο Φρανκ Λεμπέργκερ, σινολόγος και ειδικός στην ευρύτερη Κίνα με έδρα την Ευρώπη, δήλωσε στην Epoch Times ότι η ομιλία του Γουέι στη Σιγκαπούρη πραγματοποιήθηκε κατ’ εντολή της κομμουνιστικής ηγεσίας και ότι οι δηλώσεις του θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόσχημα για μελλοντικές επιχειρήσεις κατά της Ινδίας στα αμφισβητούμενα σύνορα.

«Αντιγράφοντας τον Πούτιν στην Ουκρανία, ο Σι θα μπορούσε επίσης να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει ψεύτικες κατηγορίες ως πρόσχημα για μια μελλοντική «ειδική επιχείρηση» των στρατευμάτων του PLA στο Λαντάκ ή οπουδήποτε αλλού στα σινο-ινδικά σύνορα», δήλωσε ο Λεμπέργκερ.

Η Ινδία και η Κίνα διεξήγαγαν πόλεμο το 1962 και οι Ινδοί και οι Κινέζοι στρατιώτες ενεπλάκησαν σε μια αιματηρή σύγκρουση στην κοιλάδα Γκαλουάν τον Ιούνιο του 2020, μετά την οποία και οι δύο πλευρές άρχισαν να αυξάνουν γρήγορα τη στρατιωτική τους παρουσία. Εν τω μεταξύ, 15 γύροι στρατιωτικών συνομιλιών έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο.

Ο τελευταίος γύρος ανεπιτυχών συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου. Ωστόσο, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τον 16ο γύρο στρατιωτικών συνομιλιών στο εγγύς μέλλον για να επιτύχουν την απεμπλοκή σε όλα τα σημεία τριβής στην αμφισβητούμενη συνοριακή περιοχή.

Ο Κλοντ Αρπί, σινολόγος γαλλικής καταγωγής, είπε στην Epoch Times ότι οι δηλώσεις του Γουέι θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόσχημα για μια μελλοντική στρατιωτική επιχείρηση, αλλά η Ινδία είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση.

«Αυτό δεν συνέβη τον Μάιο του 2020. Ακόμη και αν [το ΚΚΚ] έχει βελτιώσει σημαντικά τις υποδομές από την πλευρά του, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ακσάι Τσιν, δεν μπορούν να περιμένουν σήμερα μια γρήγορη και αποφασιστική νίκη στο ανατολικό Λαντάκ», δήλωσε ο Αρπί.

Το Ακσάι Τσιν είναι μια ακατοίκητη ψυχρή έρημος κάτω από τα βουνά Κουνλούν. Σήμερα βρίσκεται στη διασταύρωση των εδαφών που ελέγχονται από την Ινδία, την Κίνα και το Πακιστάν. Αρχικά διεκδικούνταν από την Ινδία ως μέρος της ευρύτερης περιοχής του Λαντάκ, το ΚΚΚ ξεκίνησε την κατάκτησή του το 1952 με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου G219 που συνδέει το Σιντζιάνγκ με το Θιβέτ.

Ο Άρπι έχει συγγράψει δύο βιβλία για τον πόλεμο Ινδίας-Κίνας του 1962 και άλλα βιβλία για το Θιβέτ και την εδαφική διαμάχη Κίνας-Ινδίας.

Μέσω της συνεχιζόμενης τακτικής του «σαλαμοποίησης», ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας συνεχίζει να κινείται νότια από τον δρόμο μέχρι το σημείο όπου βρίσκονται σήμερα τα αμφισβητούμενα σύνορα.

Ο Γουέι ακολουθεί τις εντολές του Σι

Οι ισχυρισμοί του Γουέι ότι ινδικά όπλα βρίσκονταν σε κινεζικό έδαφος και ότι η Ινδία ευθύνεται για τη σύγκρουση στο Γκαλουάν γίνονται κατ’ εντολή της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής (CMC) του ΚΚΚ, σύμφωνα με παρατηρητές της Κίνας.

Ο Γουέι είναι μέλος της CMC και, σύμφωνα με τον Λέμπεργκερ, ο υπουργός Άμυνας παίζει μόνο δευτερεύοντα ρόλο σε σημαντικά στρατιωτικά θέματα – η CMC είναι το κεντρικό σύστημα του στρατιωτικού τμήματος της Κίνας.

Ο ανώτερος αντιπρόεδρος της CMC, ο στρατηγός Ζου Κιλιάνγκ, ο οποίος είναι πιο ισχυρός από τον Γουέι, συναντήθηκε επίσημα με τον τελευταίο υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ για μια «ουσιαστική συζήτηση χωρίς περιττές ανοησίες» το 2018, δήλωσε ο Λεμπέργκερ.

«Σήμερα ο Ζου δεν πρέπει να συναντά ξένους στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό και πρέπει να μοιράζει προπαγανδιστικές ανοησίες … αυτό είναι το κύριο καθήκον του Γουέι τώρα. Στα ταξίδια στο εξωτερικό, ο Γουέι έχει αναλάβει να ενεργεί ως ένα είδος «εξωτερικού στρατιωτικού προπαγανδιστή» για τον [Κινέζο ηγέτη] Σι Τζινπίνγκ και την CMC του», δήλωσε ο Λεμπέργκερ.

Πρόσθεσε ότι ο Σι ανέθεσε στον Γουέι να αμφισβητήσει το καθιερωμένο διεθνές δίκαιο και την τάξη και να προκαλέσει σύγχυση στην παγκόσμια κοινή γνώμη μέσω των ομιλιών του στο διάλογο της Shangri-La.

«Τώρα ο Γουέι κατηγορεί το μέλος της QUAD, την Ινδία, ότι κάνει ό,τι [κάνει] στην κινεζική πλευρά της γραμμής πραγματικού ελέγχου … ένα αναπόσπαστο μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του Σι στην Ασία», δήλωσε ο Λεμπέργκερ.

«Ο στρατηγικός στόχος του Σι είναι να εξαλείψει την κυριαρχία των εθνών σε όλη την Ασία, με στρατιωτικά ή άλλα ανατρεπτικά μέσα».

Ο Αρπί δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Γουέι στη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια είχαν ως στόχο να υποστηρίξουν το εγχώριο αφήγημα του ΚΚΚ ενόψει του 20ου Συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Θέλουν ο κινεζικός λαός να πιστέψει ότι η Ινδία επιτέθηκε στον PLA στο ανατολικό Λαντάκ. Ο 16ος γύρος των συνομιλιών σε επίπεδο διοικητών μεταξύ των δύο χωρών πρόκειται να διεξαχθεί σύντομα. Δεν θα συμβούν πολλά [στρατιωτικά] κατά την άποψή μου πριν από το 20ό Συνέδριο», δήλωσε ο Άρπι.

Ο Λεμπέργκερ δήλωσε ότι τα σχόλια του Γουέι στο διάλογο της Shangri-La θα μπορούσαν να ρίξουν φως στον τρόπο με τον οποίο η ανώτατη κινεζική ηγεσία βλέπει τη συνοριακή σύγκρουση Ινδίας-Κίνας και το εσωτερικό και γεωπολιτικό πλαίσιο στο οποίο οι Κινέζοι ηγέτες καθορίζουν τις τακτικές τους απαντήσεις στο ζήτημα.

Στο εσωτερικό της χώρας, τα σχόλια του Γουέι έχουν ως στόχο να διαχέουν το μήνυμα του Σι στα πλήθη των «εθνικιστών, εκνευρισμένων από τον COVID Κινέζων», τα οποία θα χαρούν που η Κίνα προφανώς γίνεται ο κορυφαίος παίκτης της Ασίας και θα είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν τον Σι με μεγαλύτερη θέρμη, δήλωσε ο Λεμπέργκερ.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Σι στοχεύει να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να φαίνονται αδύναμες και ανίκανες να προστατεύσουν τα συμφέροντα των συμμάχων τους στην Ασία, πρόσθεσε.

Κατανοώντας το «Μεγάλο Σχέδιο» της Κίνας

Ο Πουράν Πάντεϊ, αναλυτής διεθνών σχέσεων, ο οποίος σήμερα συμβουλεύει και γράφει για δεξαμενές σκέψης στην Αφρική, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Global Techno Politics Forum με έδρα την Καλιφόρνια, δήλωσε τηλεφωνικά στην Epoch Times ότι η Ινδία δεν πρέπει να δώσει μεγάλη σημασία στις παρατηρήσεις του Γουέι, διότι αποτελούν περισσότερο διάψευση των δηλώσεων του υπουργού Άμυνας Λόιντ Τζ. Όστιν στον διάλογο της Shangri-La.

Σε ομιλία του στις 11 Ιουνίου, μια ημέρα πριν από τις παρατηρήσεις του Γουέι, ο Όστιν καταδίκασε την Κίνα για τη «σκλήρυνση» της θέσης της στα αμφισβητούμενα σύνορα με την Ινδία.

Ο Πάντεϊ πιστεύει ότι το Νέο Δελχί θα πρέπει να επικεντρωθεί στην κατανόηση των παγκόσμιων προγραμμάτων του Πεκίνου στα μέσα του αιώνα, τα οποία θα έχουν άμεσο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην Ινδία. Είπε ότι η Κίνα επικεντρώνεται κυρίως στο «μεγάλο σχέδιό» της που περιλαμβάνει την υπέρβαση των Ηνωμένων Πολιτειών -στρατιωτικά και οικονομικά- μέχρι το 2045.

Πρόσθεσε ότι η κινεζική ηγεσία δεν θα κάνει τίποτα επιζήμιο για την ατζέντα της, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης περαιτέρω δράσης που θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση στο Γκαλουάν ή στο Λαντάκ.

«[Οι] Κινέζοι εργάζονται πάνω στο μεγάλο τους σχέδιο και στο πλαίσιο αυτού, θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά μικρά σχέδια. Και σε αυτό το σημείο νομίζω ότι η Ινδία θα πρέπει πραγματικά να κάνει τη δική της δουλειά και να συνεργαστεί με τον κόσμο γενικότερα», δήλωσε ο Πάντεϊ.

Όσον αφορά το θέμα της μακροπρόθεσμης διμερούς δέσμευσης, τόνισε την ανάγκη η Ινδία να μην εμπιστεύεται το κινεζικό καθεστώς και να το αντιμετωπίσει κατά μέτωπο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε