Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Οι τουρίστες περνούν από τις διαδικασίες πριν από την αναχώρηση στο αεροδρόμιο Sanya Phoenix, καθώς οι αποκλεισμένοι παραθεριστές ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη-θέρετρο Σάνια στο νησί Χαϊνάν, Κίνα, στις 9 Αυγούστου 2022. (STR/AFP μέσω Getty Images)

Ειδικός προειδοποιεί για Κίνα: «Εξαιρετικά ανεύθυνη» – το άνοιγμα των συνόρων της Κίνας εν μέσω της έξαρσης COVID μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια αναζωπύρωση της πανδημίας

Ένας ειδικός σε θέματα υγείας επέκρινε έντονα την άρση των διεθνών ταξιδιωτικών περιορισμών από το κινεζικό καθεστώς εν μέσω ενός μαζικού κύματος COVID που σαρώνει τη χώρα, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή είναι «εξαιρετικά ανεύθυνη» και θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αναζωπύρωση της πανδημίας.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε στις 26 Δεκεμβρίου ότι η χώρα θα τερματίσει όλες τις απαιτήσεις καραντίνας για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες από τις 8 Ιανουαρίου 2023. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αποκτήσουν ένα αρνητικό τεστ PCR εντός 48 ωρών από την αναχώρηση, ανέφερε. Επί του παρόντος, οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Κίνα πρέπει να υποβληθούν σε πέντε ημέρες υποχρεωτικής καραντίνας σε εγκεκριμένη εγκατάσταση, ακολουθούμενη από τρεις ημέρες στο σπίτι.

Ο υγειονομικός φορέας πρόσθεσε ότι ο εξερχόμενος τουρισμός, ο οποίος έπεσε σχεδόν στο μηδέν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα επανέλθει με «ομαλό» τρόπο. Κατάργησε επίσης το ανώτατο όριο στον αριθμό των διεθνών πτήσεων από και προς την Κίνα.

Η διοίκηση μετανάστευσης του καθεστώτος δήλωσε ότι οι αιτήσεις διαβατηρίων για τους πολίτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν διεθνώς θα επαναληφθούν στις 8 Ιανουαρίου.

Μετά από αυτές τις ανακοινώσεις, ένα από τα κορυφαία θέματα στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν «Μπορώ επιτέλους να πάω στο εξωτερικό» μετά από σχεδόν τρία χρόνια ταξιδιωτικών περιορισμών.

Δεδομένα από ταξιδιωτικούς ιστότοπους δείχνουν ότι οι Κινέζοι κάτοικοι σπεύδουν να κλείσουν ταξίδια στο εξωτερικό.

Η κινεζική ταξιδιωτική πλατφόρμα Tongcheng Travel δημοσίευσε στοιχεία στις 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των αναζητήσεων για βίζες για να μεταβούν στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά 10 φορές και ο όγκος αναζήτησης διεθνών αεροπορικών εισιτηρίων εκτοξεύτηκε κατά 850%.

Η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, η Νότια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μεταξύ των προορισμών που αναζητήθηκαν περισσότερο.

Η επαναλειτουργία των συνόρων έρχεται την ώρα που η Κίνα έχει καταληφθεί από ένα κύμα COVID, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του καθεστώτος μόλυνε 248 εκατομμύρια ανθρώπους τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου. Ανάλυση Βρετανών ερευνητών προέβλεψε επίσης 167 και 279 εκατομμύρια κρούσματα σε εθνικό επίπεδο, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 1,3 έως 2,1 εκατομμύρια θανάτους.

Ιατρικό προσωπικό μεταφέρει έναν ασθενή σε μια κλινική στο νοσοκομείο Τσαογιάνγκ στο Πεκίνο της Κίνας στις 13 Δεκεμβρίου 2022. (Reuters TV μέσω Reuters)

 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το κομμουνιστικό καθεστώς ανέτρεψε αιφνιδιαστικά τη δρακόντεια πολιτική του «μηδενικού COVID» που είχε πλήξει την οικονομία και είχε προκαλέσει ακραία δεινά σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που υπέμειναν σποραδικά lockdown για σχεδόν τρία χρόνια.

Όμως η έλλειψη προετοιμασίας για την άρση της πολιτικής είχε ως αποτέλεσμα να υπερφορτωθούν οι υπηρεσίες υγείας και τα νεκροτομεία και να υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, καθώς ο ιός βγαίνει εκτός ελέγχου σε ολόκληρη τη χώρα.

Μολύνοντας τον κόσμο

Ο Σον Λιν, ιολόγος και πρώην διευθυντής εργαστηρίου στον κλάδο ιογενών ασθενειών του Ινστιτούτου Έρευνας του Στρατού Walter Reed, δήλωσε ότι το άνοιγμα της χώρας από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) είναι στην πραγματικότητα μια στρατηγική για να μολυνθούν όλοι, όχι μόνο εντός της Κίνας, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

«Όταν δεν μπορούν να ελέγξουν το ξέσπασμα, το προωθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακριβώς όπως όταν ξέσπασε για πρώτη φορά ο COVID στη Γουχάν, οι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί στη Γουχάν είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο. Η στρατηγική είναι η ίδια τώρα όπως και πριν», είπε.

Ο COVID ξέσπασε για πρώτη φορά γύρω στο φθινόπωρο του 2019 στη Γουχάν, μια πόλη με 11 εκατομμύρια κατοίκους στην κεντρική Κίνα. Πριν από το lockdown της πόλης στις 23 Ιανουαρίου 2020, περισσότερα από 5 εκατομμύρια είχαν φύγει από την πόλη χωρίς να έχουν ελεγχθεί για τον ιό, σύμφωνα με τον τότε δήμαρχο της Γουχάν. Κατά τη διάρκεια του αρχικού lockdown της Κίνας τον Ιανουάριο, το ΚΚΚ είχε απαγορεύσει τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας, αλλά άφησε ανοιχτά τα διεθνή ταξίδια, πράγμα που σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έφεραν τον ιό ήταν σε θέση να σπείρουν την ασθένεια σε όλο τον κόσμο.

Ιατρικό προσωπικό φοράει προστατευτικό ρουχισμό για να προστατευτεί από έναν ασθενή με τον ιό του ΚΚΚ στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού της Γουχάν, στην Γουχάν της Κίνας, στις 25 Ιανουαρίου 2020. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

 

Ο Λιν επισήμανε την έλλειψη διαφάνειας του καθεστώτος εν μέσω της τελευταίας επιδημίας, μια σταθερή συμπεριφορά τα τελευταία τρία χρόνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Το ΚΚΚ δεν μοιράζεται δεδομένα και η διεθνής κοινότητα δεν γνωρίζει πόσες διαφορετικές παραλλαγές του ιού εξαπλώνονται στην Κίνα και αν υπάρχουν και άλλες σύνθετες μολύνσεις», είπε.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι εξαιρετικά ανεύθυνο για το ΚΚΚ να αφήσει τους ανθρώπους να βγουν από τη χώρα που είναι μια τεράστια επιδημική περιοχή. Με άλλα λόγια, έχει έναν πολύ ύπουλο σκοπό και είναι πολύ κακόβουλο».

Τα επίσημα στοιχεία του καθεστώτος για τα κρούσματα και τους θανάτους από τον ιό μετά την άρση της πολιτικής μηδενικού COVID έχουν προκαλέσει ευρύ σκεπτικισμό. Η χώρα κατέγραψε μόνο οκτώ θανάτους από COVID τον Δεκέμβριο, αριθμός που έρχεται σε σύγκρουση με τις αυξανόμενες αναφορές για υπερφορτωμένα κρεματόρια σε όλη τη χώρα.

Αξιωματούχοι του τομέα της υγείας σε επίπεδο επαρχιών και πόλεων ανέφεραν επίσης εκατομμύρια μολύνσεις στην περιοχή τους, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη καταμέτρηση σε εθνικό επίπεδο.

Εν μέσω διεθνούς ελέγχου των δεδομένων του καθεστώτος για τον ιό, η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε στις 25 Δεκεμβρίου ότι δεν θα δημοσιεύει πλέον στοιχεία για τα κρούσματα ή τους θανάτους από τον ιό COVID. Το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών δήλωσε στις 27 Δεκεμβρίου ότι θα δημοσιεύει πλέον τέτοια στοιχεία μία φορά τον μήνα.

Μέχρι στιγμής, ως απάντηση στην έξαρση της επιδημίας, η Ινδία και η Ιαπωνία έχουν αυστηροποιήσει τους συνοριακούς ελέγχους επιβάλλοντας εξετάσεις COVID για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Η Ουάσινγκτον, εν τω μεταξύ, σταθμίζει τους ελέγχους για τους επισκέπτες από την Κίνα λόγω ανησυχιών για την «έλλειψη διαφανών δεδομένων» που προέρχονται από το Πεκίνο, δήλωσαν ανώνυμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ σε μέσα ενημέρωσης στις 27 Δεκεμβρίου.

Αλλαγή ονόματος

Το καθεστώς ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα ότι υποβαθμίζει τα μέτρα ελέγχου για τον COVID από το υψηλότερο επίπεδο στο δεύτερο υψηλότερο. Η κατηγοριοποίηση αυτή αφαίρεσε ουσιαστικά τη δικαιολογία για τα αυστηρά μέτρα μηδενικού COVID της Κίνας.

Παράλληλα με την κίνηση αυτή, το Πεκίνο άλλαξε την επίσημη κινεζική ονομασία του COVID-19 από «νέα πνευμονία από κορωνοϊό» σε «νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό».

Αυτή η αλλαγή της ονομασίας είναι μια προσπάθεια του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) να υποβαθμίσει την επιδεινούμενη έξαρση της επιδημίας, σύμφωνα με τον Λιν.

Το ΚΚΚ άλλαξε την ονομασία της COVID-19 «επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό και έχουν αναπτύξει σοβαρή πνευμονία, η οποία εμφανίζεται ως λευκά τμήματα στους πνεύμονές τους- και πολλοί χρειάζονται νοσηλεία, έχουν παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα, ακόμη και πολλούς θανάτους».

«Ωστόσο, το ΚΚΚ δεν θέλει να παραδεχτεί ότι αυτοί οι άνθρωποι μολύνθηκαν και προσβλήθηκαν από “πνευμονία από κορωνοϊό” [COVID], οπότε άλλαξε το όνομά του», πρόσθεσε.

Αυτό θα διευκόλυνε το καθεστώς να συνεχίσει να λέει ότι οι θάνατοι αυτών των ανθρώπων μπορεί να οφείλονται σε άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς ή άλλες υποκείμενες ασθένειες. «Μπορεί να αποκλείσει αυτούς τους θανάτους από τα δεδομένα θανάτου COVID», δήλωσε ο Λιν.

«Αλλά νομίζω ότι ο ουσιαστικός σκοπός του είναι να αποκρύψει τρία βασικά δεδομένα: το ποσοστό νοσηλείας, το ποσοστό σοβαρών συμπτωμάτων και το ποσοστό θανάτου».

Το καθεστώς την περασμένη εβδομάδα περιόρισε σημαντικά τον ορισμό του θανάτου από COVID, μετρώντας μόνο τους θανάτους που προκαλούνται από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια μετά από προσβολή από COVID, μια αλλαγή που αποδοκιμάστηκε ευρέως από τους ειδικούς της νόσου. Σύμφωνα με αυτόν τον νέο τύπο, οι θάνατοι από επιπλοκές σε άλλα σημεία του σώματος ή από υποκείμενες παθήσεις που επιδεινώθηκαν από τον COVID δεν θα υπολογίζονται.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε