Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Η πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen (C) με αντιπροσωπεία από τα κράτη της Βαλτικής στο Προεδρικό Γραφείο στην Ταϊπέι της Ταϊβάν στις 29 Νοεμβρίου 2021. (Προεδρικό Γραφείο Ταϊβάν μέσω AP)

«Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε συμπαράσταση»: Πρώτη αντιπροσωπεία χωρών της Βαλτικής συναντά την Πρόεδρο της Ταϊβάν

Η Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσαι Ινγκ-γουέν φιλοξένησε μέλη της αντιπροσωπείας χωρών της Βαλτικής στην Ταϊπέι στις 29 Νοεμβρίου, σε ένδειξη εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ταϊβάν κατά της επιθετικότητας του Πεκίνου.

Νομοθέτες από τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία προσγειώθηκαν στην Ταϊβάν στις 28 Νοεμβρίου για να παρακολουθήσουν ένα φόρουμ για τη δημοκρατία, το οποίο θα διεξαχθεί αυτήν την εβδομάδα και θα φιλοξενηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν.

Αυτή είναι η πρώτη κοινή αντιπροσωπεία στην Ταϊβάν και από τα τρία κράτη της Βαλτικής, δήλωσε η Τσάι το πρωί της Δευτέρας, την οποία χαρακτήρισε «ένα ουσιαστικό ταξίδι».

Κατά τη συνάντηση, οι νομοθέτες τίμησαν την «επιμονή και τη σοφία» του λαού της Ταϊβάν. Το δημοκρατικό νησί υπερασπίστηκε τον εαυτό του ενάντια στον απολυταρχισμό και την παραπληροφόρηση από τον μεγαλύτερο γείτονά του πέρα από τα Στενά, δήλωσε ο Μάτας Μαλντέικις, επικεφαλής της λιθουανικής αντιπροσωπείας και πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας για την Ταϊβάν του Λιθουανικού Κοινοβουλίου.

«Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να ενισχύσουν τους δεσμούς τους για να διατηρήσουν την ελευθερία και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Η επίσκεψη έγινε εν μέσω διαμάχης μεταξύ Πεκίνου και Βίλνιους σχετικά με την απόφαση της Λιθουανίας να επιτρέψει στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν να ανοίξει de facto πρεσβεία στην πρωτεύουσά της, με το όνομα Γραφείο Αντιπροσωπείας της Ταϊβάν.

Η Λιθουανία σχεδιάζει επίσης να ανοίξει γραφείο αντιπροσωπείας στην Ταϊβάν.

Η διπλωματική αυτή κίνηση παραμέρισε τη σφοδρή αντίθεση του Πεκίνου, καθώς το κινεζικό καθεστώς θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς του που θα ενωθεί με την ηπειρωτική Κίνα και προσπαθεί να απομονώσει την Ταϊπέι από την παγκόσμια σκηνή.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα υποβάθμισε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λιθουανία και ανέστειλε προσωρινά τις προξενικές υπηρεσίες σε ένδειξη θυμού και αντιποίνων.

H Τσάι είπε στους νομοθέτες ότι η Ταϊβάν και τα έθνη της Βαλτικής -κάποτε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης- μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες όσον αναφορά την απελευθέρωση από απολυταρχικά καθεστώστα και τον αγώνα για ελευθερία.

«Η δημοκρατία που απολαμβάνουμε σήμερα κερδήθηκε με κόπο», είπε η Τσάι. «Αυτό είναι κάτι που όλοι καταλαβαίνουμε βαθύτατα».

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen κατά τη διάρκεια συνάντησης με νομοθέτες από τα κράτη της Βαλτικής στο Προεδρικό Γραφείο στην Ταϊπέι της Ταϊβάν στις 29 Νοεμβρίου 2021. (Προεδρικό Γραφείο Ταϊβάν μέσω AP)

 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Λιθουανία προσκάλεσε τον Τσεν Τσιέν-γιεν, πρώην αντιπρόεδρο της Ταϊβάν, να παρακολουθήσει ένα δημοκρατικό φόρουμ στη Λιθουανία, σύμφωνα με την Τσάι. Τον περασμένο μήνα, υψηλόβαθμοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ταϊβάν – συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εθνικής Ανάπτυξης της Ταϊβάν Κουνγκ Μινγκ-σιν επισκέφτηκαν τη Λιθουανία και υπέγραψαν έξι μνημόνια, επιδιώκοντας να ενισχύσουν τη συνεργασία στην έρευνα και ανάπτυξη διαφόρων τομέων όπως ημιαγωγοί, δορυφόροι και βιοτεχνολογία.

Η Ταϊπέι ελπίζει σε περαιτέρω συνεργασία και ανταλλαγές με τη Λετονία και την Εσθονία, είπε η Πρόεδρος.

Η Τσάι ευχαρίστησε επίσης τη Λιθουανία για τη δωρεά δύο παρτίδων εμβολίων που χρειαζόταν η Ταϊβάν νωρίτερα φέτος. Το κράτος της Βαλτικής ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα δωρίσει περισσότερες από 230.000 επιπλέον δόσεις του εμβολίου AstraZeneca στην Ταϊβάν, πέρα από τις πρώτες 20.000 δόσεις που παραδόθηκαν από τον Ιούνιο.

Η Λιθουανία είναι το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που πρόσφερε πανδημική βοήθεια στην Ταϊβάν, η οποία αντιμετώπιζε μια ισχυρή έξαρση του COVID-19 τον Ιούνιο. Η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Πολωνία ακολούθησαν το παράδειγμα της Λιθουανίας με πρόσθετη βοήθεια.

Ο Μαλντέικης είπε ότι ελπίζει να επεκτείνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και «να συμβάλει σε μια στενότερη σχέση [μεταξύ] Ταϊβάν και ολόκληρου του μπλοκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επί του παρόντος, κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν έχει επίσημους δεσμούς με την Ταϊβάν.

Τον Σεπτέμβριο, νομοθέτες από διάφορες χώρες ζήτησαν διεθνή αλληλεγγύη με τη Λιθουανία και την Ταϊβάν ενάντια στον εξαναγκασμό από το Πεκίνο.

«Εκφοβίζοντας την Λιθουανία, το Πεκίνο ελπίζει να στείλει μια προειδοποίηση στις δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ιρλανδός γερουσιαστής Μάλκολμ Μπερν σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από τη Διακοινοβουλευτική Συμμαχία για την Κίνα (Inter-Parliamentary Alliance on China).

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε