Παρασκευή, 31 Μαρ, 2023
Κουβανοί πολίτες διαδηλώνουν στην Αβάνα της Κούβας, στις 11 Ιουλίου 2021. (Eliana Aponte / The Associated Press)

«Είναι μόνο η αρχή»: Η Διοίκηση Μπάιντεν επιβάλλει κυρώσεις στο κουβανικό κομμουνιστικό καθεστώς μετά τις διαμαρτυρίες

Στις 22 Ιουλίου οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε βασικούς αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά από εκτεταμένες διαμαρτυρίες σε ολόκληρο το νησί.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως η Διοίκησή του θα επιβάλει κυρώσεις σε έναν ανώτερο αξιωματούχο της Κούβας και σε μια παραστρατιωτική οργάνωση γνωστή ως Boinas Negras. Ανέφερε πως «είναι μόνο η αρχή» και οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα συνεχίσουν να τιμωρούν άτομα που είναι υπεύθυνα για την καταπίεση του κουβανικού λαού».

Σε ένα συνοδευτικό δελτίο τύπου, το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι τιμωρεί τον Αλβάρο Λόπεζ Μιέρα, επικεφαλής του Υπουργείου των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κούβας, καθώς και τους Boinas Negras – γνωστοί και ως Εθνική Ειδική Ταξιαρχία του Υπουργείου Εσωτερικών – για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με τις διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος από τις 11 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κουβανικές αρχές συνέλαβαν περίπου 500 διαδηλωτές και ακτιβιστές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, τις οποίες πολλοί χαρακτήρισαν ως τις μεγαλύτερες εδώ και δεκαετίες. Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα ζητώντας την παραίτηση του ηγέτη της Κούβας Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ, ενώ ορισμένοι διαμαρτύρονταν για την έλλειψη βασικών αγαθών και υπηρεσιών, την έλλειψη ελευθερίας και την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης.

Το κουβανικό καθεστώς ανταποκρίθηκε στις διαμαρτυρίες πραγματοποιώντας μαζικές συλλήψεις, περικόπτοντας την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στέλνοντας την εθνοφρουρά και παραστρατιωτικές δυνάμεις του Κομμουνιστικού Κόμματος να καταλάβουν πόλεις και κωμοπόλεις.

 

Κουβανοί συγκεντρώνονται υπέρ των διαδηλωτών στην Κούβα στο εστιατόριο Versailles στη γειτονιά Little Havana του Μαϊάμι στις 12 Ιουλίου 2021. (Marta Lavandier / AP Photo)

 

«Καταδικάζω απερίφραστα τις μαζικές κρατήσεις και τις ψευδείς δίκες που αδικαιολόγητα στέλνουν στην φυλακή όσους τόλμησαν να μιλήσουν, ως μια προσπάθεια εκφοβισμού και απειλής του κουβανικού λαού», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Σήμερα, η διοίκηση μου επιβάλλει νέες κυρώσεις που στοχεύουν παράγοντες του κουβανικού καθεστώτος, που ευθύνονται για αυτήν την καταστολή – ο επικεφαλής του κουβανικού στρατού και το τμήμα του κουβανικού Υπουργείου Εσωτερικών που οδηγούν την καταστολή – για να τους θεωρήσει υπόλογους για τις πράξεις τους».

Ο Λόπεζ Μιέρα και οι Boinas Negras τιμωρήθηκαν βάσει του Global Magnitsky Act, το οποίο επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε άτομα ή ομάδες που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή διαφθορά, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.

Στις 22 Ιουλίου ο Μπάιντεν διεμήνυσε ότι θα έρθουν περισσότερες κυρώσεις και άλλες παρεμφερείς ενέργειες.

Σύμφωνα με την ακτιβίστρια Τάνια Μπρουγκουέρα, οι Κουβανοί είναι εξουθενωμένοι από την κατάχρηση της κυβέρνησης ενώ περιμένουν ώρες στην ουρά για τροφή. Ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος υποκρίνονται με σκοπό να ζήσουν μια ζωή πολυτέλειας, ενώ οι υπόλοιποι υποφέρουν.

«Οι Κουβανοί περιμένουν οκτώ ώρες στη σειρά μόνο για να πάρουν ένα κομμάτι ψωμί», δήλωσε η Μπρουγκουέρα στην Politico αυτήν την εβδομάδα. «Ταυτοχρόνως, η συνθήκες στέγασης χειροτερεύουν. Οι άνθρωποι είπαν, “Αρκετά”.… Βλέπουν τους ανθρώπους στην εξουσία και τα παιδιά αυτών να ζουν τη μεγάλη ζωή. Πριν από λίγους μήνες, ο εγγονός του Φιντέλ [Κάστρο] έκανε ένα βίντεο μέσα σε μια Mercedes Benz, πολύ αλαζονικά επιδεικνύει τη ζωή του ενώ οι άνθρωποι λιμοκτονούν».

Ο Jack Phillips συνέβαλε στην δημιουργία αυτού του άρθρου

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε