Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Μέλη διαφόρων πρεσβειών, εκπρόσωποι αιχμάλωτων εθνών και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ποζάρουν για μια ομαδική φωτογραφία στην 16η ετήσια τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο Θυμάτων του Κομμουνισμού στην Ουάσιγκτον στις 9 Ιουνίου 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Εκατομμύρια άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από τον κομμουνισμό τιμήθηκαν στην Ουάσινγκτον

Μια εκδήλωση μνήμης στην πρωτεύουσα της χώρας στις 9 Ιουνίου τίμησε τα εκατομμύρια των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που έχασαν τη ζωή τους από τον κομμουνισμό τον περασμένο αιώνα.

Το Ίδρυμα Μνήμης Θυμάτων Κομμουνισμού (Victims of Communism Memorial Foundation-VOC) πραγματοποίησε την 16η ετήσια τελετή κατάθεσης στεφάνων, στην οποία συμμετείχαν πρεσβείες, εκπρόσωποι αιχμάλωτων εθνών και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εκδήλωση τίμησε τα περισσότερα από 100 εκατομμύρια θύματα του κομμουνισμού τον περασμένο αιώνα, καθώς και εκείνους που εξακολουθούν να υποφέρουν υπό κομμουνιστικά καθεστώτα, όπως στην Κίνα.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στην τελετή, ο Λι Έντουαρντς (Lee Edwards), ιδρυτικός πρόεδρος της οργάνωσης, τόνισε τη σημασία του να μην παραβλέπουμε τις θυσίες των ανθρώπων που υπέφεραν κάτω από κομμουνιστικά καθεστώτα.

Μνημείο Θυμάτων του Κομμουνισμού στην Ουάσιγκτον στις 9 Ιουνίου 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να ερχόμαστε στο μνημείο κάθε Ιούνιο μέχρι εκείνη την αναπόφευκτη ημέρα που θα ξέρουμε ότι η Κίνα είναι ελεύθερη, η Κούβα είναι ελεύθερη, το Βιετνάμ είναι ελεύθερο, η Βόρεια Κορέα είναι ελεύθερη και το Λάος είναι ελεύθερο», δήλωσε ο Έντουαρντς, σημειώνοντας ότι περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν κάτω από αυτά τα καταπιεστικά κομμουνιστικά καθεστώτα.

«Ακριβώς όπως έπεσε το Τείχος του Βερολίνου και κατέρρευσε η αυτοκρατορία του κακού, είμαστε βέβαιοι ότι ο κομμουνισμός θα καταλήξει στον στάχτη της ιστορίας και όλα τα αιχμάλωτα έθνη δεν θα είναι πλέον αιχμάλωτα». Η VOC είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε με διακομματική νομοθεσία που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον το 1993.

Στόχος της είναι να εκπαιδεύει τους ανθρώπους σχετικά με την ιδεολογία, την ιστορία και την κληρονομιά του κομμουνισμού και να υπερασπίζεται την ελευθερία όσων εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι σε κομμουνιστικές χώρες.

Χρειάζεται περισσότερη ευαισθητοποίηση

Η πρόεδρος της VOC Ελίζαμπεθ Έντουαρντς Σπάλντινγκ (Elizabeth Edwards Spalding) δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ενημέρωση του κοινού και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους του κομμουνισμού.

«Θα υπάρξει νίκη. Απλώς πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε η Σπάλντινγκ στην Epoch Times. «Υπάρχει μεγάλη άγνοια εκεί έξω».

Η Σπάλντινγκ σημείωσε ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης δεν σηματοδότησε το τέλος του κομμουνισμού ούτε τις απειλές που συνιστούσε. Και εκτός από το κοινό, οι ηγέτες του ελεύθερου κόσμου χρειάζονται καλύτερη κατανόηση του κομμουνισμού, είπε.

«Πιστεύω ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει συνήθως πολύ καλό ένστικτο και θα ήθελα να είναι σε θέση να μιλήσει περισσότερο» κατά του κομμουνισμού, δήλωσε η Σπάλντινγκ.

Η Ελίζαμπεθ Έντουαρντς Σπάλντινγκ, πρόεδρος του Ιδρύματος Μνήμης Θυμάτων του Κομμουνισμού (VOC) και ιδρυτική διευθύντρια του Μουσείου Θυμάτων του Κομμουνισμού, μιλάει με δημοσιογράφο της Epoch Times κατά τη διάρκεια της 16ης ετήσιας τελετής κατάθεσης στεφάνων από τα έθνη που συγκλήθηκε με πρεσβείες, εκπροσώπους αιχμάλωτων εθνών και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μνημείο Θυμάτων του Κομμουνισμού στην Ουάσιγκτον στις 9 Ιουνίου 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

 

«Θα καλούσα όλους τους παγκόσμιους ηγέτες μας να συνειδητοποιήσουν ότι η πολιτική βασίζεται τελικά στην ηθική», είπε, καθώς κάλεσε τις δυτικές κυβερνήσεις και εταιρείες να απόσυρουν τις επενδύσεις τους από την Κίνα.

«Ας αφήσουμε πίσω μας τις πολιτικές που δεν ήταν ποτέ σωστές, που παραβιάστηκαν, και ας ενθαρρύνουμε πραγματικά τους ανθρώπους να απόσυρουν τις επενδύσεις τους από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Και αυτός θα είναι ένας τρόπος για να συνεχίσουμε να θρυμματίζουμε λίγο λίγο το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας».

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Μνημείου των Θυμάτων του Κομμουνισμού κοντά στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Η φιγούρα είναι αντίγραφο του αγάλματος της Θεάς Δημοκρατίας, το οποίο δημιουργήθηκε από διαδηλωτές στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, αλλά αργότερα καταστράφηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας κατά τη διάρκεια μιας βίαιης καταστολής.

Οι εκπρόσωποι των Φίλων του Φάλουν Γκονγκ Έρικ Μέλτζερ (Α) και Μαρκ Γιανγκ (Δ) παρευρίσκονται στην 16η ετήσια τελετή κατάθεσης στεφάνων από τα έθνη που συγκαλείται με πρεσβείες, εκπροσώπους αιχμάλωτων εθνών και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μνημείο των Θυμάτων του Κομμουνισμού στην Ουάσιγκτον στις 9 Ιουνίου 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

 

Η Κούβα, το Λάος, η Βόρεια Κορέα, το Βιετνάμ και η Βενεζουέλα είναι οι χώρες όπου ο κομμουνισμός επιμένει σήμερα, μαζί με την Κίνα.

Ακόμη και σε χώρες όπου ο κομμουνισμός δεν είναι το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, οι σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές ιδέες εξακολουθούν να επηρεάζουν τις κυβερνητικές πολιτικές και τα κοινωνικά κινήματα.

Στη φετινή εκδήλωση, ο Μπουτσούνγκ Τσέρινγκ (Bhuchung Tsering), Θιβετιανός συγγραφέας και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τιμήθηκε με το Μετάλλιο Ελευθερίας Τρούμαν-Ρίγκαν για τις προσπάθειές του να φέρει την ελευθερία και τη δημοκρατία στους Θιβετιανούς που ζουν υπό κομμουνιστική τυραννία.

Πέρυσι, το ίδρυμα άνοιξε το Μουσείο Θυμάτων του Κομμουνισμού στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τον Κεν Πόουπ (Ken Pope), διευθύνοντα σύμβουλο του ιδρύματος, στόχος του VOC και του μουσείου είναι να εκπαιδεύσει τον κόσμο και να αλλάξει τις αντιλήψεις για τον κομμουνισμό στις αμερικανικές σχολικές αίθουσες.

«Ειδικά οι μαθητές και ορισμένοι εκπαιδευτικοί φαίνεται να έχουν μια ρομαντική εικόνα για το τι πραγματικά είναι ο σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός», δήλωσε ο Πόουπ στην Epoch Times.

Ανέφερε την κομμουνιστική ηγεσία της Κίνας ως παράδειγμα ενός καθεστώτος που επιδίδεται σε φρικαλεότητες όπως γενοκτονία, στρατόπεδα αναμόρφωσης, στειρώσεις και εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων.

«Η αποστολή μας είναι πραγματικά να εκπαιδεύσουμε τους Αμερικανούς πολίτες και τους πολίτες σε όλο τον κόσμο για την πραγματική ιστορία του κομμουνισμού», δήλωσε ο Πόουπ.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε