Κυριακή, 02 Οκτ, 2022
Ένα σκαναρισμένο ψηφοδέλτιο σε οθόνη υπολογιστή στο εκλογικό γραφείο της κομητείας Γκουίννετ, στο Λώρενσβιλ, Γεωργία, 8 Νοεμβρίου 2020. (Jessica McGowan/Getty Images)

Εκλογική επόπτρια δείχνει σε βίντεο πώς το λογισμικό της Dominion επιτρέπει αλλαγή, προσθήκη ψήφων

Μια επόπτρια εκλογών στην κομητεία Κόφι της Γεωργίας των ΗΠΑ, έδειξε σε πρόσφατο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο πώς το λογισμικό ψηφοφορίας της Dominion Voting Systems επιτρέπει την αλλαγή της ψήφου μέσω μιας διαδικασίας «εκδίκασης». Η διαδικασία επιτρέπει στον χειριστή να προσθέσει «σταυρούς» (δηλαδή την επιλογή του ψηφοφόρου) σε ένα σκαναρισμένο ψηφοδέλτιο, καθώς και να ακυρώσει την επιλογή υποψηφίου προέδρου που υπάρχει ήδη σε ένα ψηφοδέλτιο.

Στις αμερικανικές εκλογές κάθε ψηφοδέλτιο περιέχει τα ονόματα όλων των υποψηφίων προέδρων, και ο ψηφοφόρος βάζει έναν σταυρό δίπλα στο όνομα του υποψηφίου της επιλογής του.
Επίσης, τα ψηφοδέλτια στα εκλογικά κέντρα είναι ψηφιακά, και οι Αμερικανοί ψηφίζουν σε ηλεκτρονικές μηχανές, και όχι σε κάλπες.
Εξαίρεση είναι η επιστολική ψήφος, που είναι χάρτινη και αποστέλλεται μέσω ταχυδρομείου στο εκλογικό κέντρο. Στην συνέχεια σκανάρεται από μηχάνημα για να καταμετρηθεί, δεν την καταγράφει μέλος εφορευτικής επιτροπής.

Η «εκδίκαση» θα πρέπει να χρησιμεύει μόνο για την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν από την λανθασμένη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου, όπως την τοποθέτηση «σταυρού»με τρόπο που δεν δείχνει ξεκάθαρα ποιος υποψήφιος επιλέχθηκε. Ωστόσο, φαίνεται ότι ένας σημαντικός αριθμός ψηφοδελτίων πέρασε από αυτήν τη διαδικασία εκδίκασης, τουλάχιστον σε ορισμένες κομητείες της Γεωργίας. Όπως έδειξε η επόπτρια της κομητείας Κόφι, Μίστυ Μάρτιν, το σύστημα μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να επιτρέπει την εκδίκαση όλων των σαρωμένων, δηλαδή σκαναρισμένων, ψηφοδελτίων, ακόμη και των κενών, και να επιτρέπει στον διαχειριστή του μηχανήματος να επιλέγει υποψήφιο πρόεδρο σε αυτά τα ψηφοδέλτια.

Τα βίντεο δημοσιεύτηκαν από τον τοπικό ιστότοπο ειδήσεων Douglas Now, του οποίου ο εκδότης, Ρόμπερτ Πρέστον, δήλωσε στην Epoch Times ότι δημιουργήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα [7-13 Δεκεμβρίου] στο τοπικό εκλογικό γραφείο.

«Σύμφωνα με τους εκλογικούς μας υπεύθυνους, αυτό το σύστημα της Dominion έχει προβλήματα, δεν είναι ασφαλές, και είναι ανοιχτό σε παραβίαση αν κάποιος είχε τέτοια πρόθεση», είπε ο Πρέστον σε μήνυμα στο Facebook.

Δεν είναι σαφές πόσα ψηφοδέλτια έχουν περάσει από την διαδικασία εκδίκασης σε όλη τη χώρα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Μπραντ Ράφενσπεργκερ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Στην κομητεία Φούλτον, που περιλαμβάνει την Ατλάντα, πάνω από 106.000 ψηφοδέλτια κατατέθηκαν έως τις 4 Νοεμβρίου, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπάρρον, διευθυντής εκλογών της κομητείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 4 Νοεμβρίου. Συνολικά, περισσότερα από μισό εκατομμύριο ψηφοδέλτια κατατέθηκαν στην κομητεία. Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν προηγείται στην Φουλτόν με 381.144 ψήφους σε σύγκριση με τις 137.240 του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η Γεωργία είναι μια κρίσιμη αμφίρροπη πολιτεία, που ελέγχει 16 εκλεκτορικές ψήφους. Τα τρέχοντα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ με λιγότερες από 12.000 ψήφους.

«Η διαδικασία εκδίκασης όπως επιτρέπεται από τη νομοθεσία της Γεωργίας και τους εκλογικούς κανονισμούς, προβλέπει ότι μια διμερής επιτροπή πολιτών θα επανεξετάσει οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο μέσα σε μια παρτίδα ψηφοδελτίων που έχει επισημανθεί από το λογισμικό σάρωσης ως μη σαφής για την πρόθεση του ψηφοφόρου», δήλωσε η εκπρόσωπος της κομητείας Φούλτον, Τζέσσικα Κόρμπιτ, μέσω email στην Epoch Times.

Η επιτροπή θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν εκλογικό εργαζόμενο, έναν εκπρόσωπο των Δημοκρατικών και έναν εκπρόσωπο των Ρεπουμπλικανών. Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στις κομητείες Φούλτον και Γκουίννετ δείχνουν πράγματι ομάδες τριών μελών που κάθονται γύρω από οθόνες υπολογιστών και εξετάζουν ψηφοδέλτια.

«Η διμερής επιτροπή ψηφοφόρων, όχι εργαζόμενοι, διενεργεί αυτήν την αξιολόγηση για να προσδιορίσει εάν η πρόθεση του ψηφοφόρου είναι σαφής», δήλωσε η Κόρμπιτ.

Είπε επίσης ότι ο αριθμός που αναφέρθηκε από τον Μπάρρον αναφέρεται σε συνολικό αριθμό ψηφοδελτίων σε παρτίδες που πήγαν σε εκδίκαση, αλλά δεν εκδικάστηκε κάθε ψήφος σε κάθε παρτίδα.

«Όταν μια παρτίδα ψηφοδελτίων έχει εκδικαστεί, σημαίνει ότι τυχόν ψηφοδέλτια που έχουν επισημανθεί εντός αυτής της παρτίδας έχουν περάσει από αυτήν τη διαδικασία εκδίκασης από τους πολίτες», είπε η Κόρμπιτ.

Κάθε παρτίδα αποτελείται από μια στοίβα αρκετών δεκάδων ψηφοδελτίων που τροφοδοτούνται σε σαρωτή ψηφοφορίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, Μπραντ Ράφενσπεργκερ, δίνει συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση της καταμέτρησης ψηφοδελτίων στην Ατλάντα της Γεωργίας, 6 Νοεμβρίου 2020. (Jessica McGowan/Getty Images)

 

Η Κόρμπιτ δεν απάντησε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τον αριθμό των μεμονωμένων εκδικασθέντων ψηφοδελτίων στην κομητεία, για το ποιος συμμετείχε στις ομάδες (πάνελ) πολιτών, και εάν το έργο των πάνελ μπορεί να επαληθευτεί μέσω διαθέσιμων βιντεοσκοπήσεων της διαδικασίας καταγραφής ψήφων.

«Είχαμε μέλη των ομάδων (πάνελ) που εκδίκαζαν τα ψηφοδέλτια, κάθε φορά που είχε προγραμματιστεί από το τμήμα εκλογών της κομητείας Φούλτον», δήλωσε ο Τρέυ Κέλλυ, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της κομητείας Φούλτον, στην Epoch Times μέσω email.

Φαίνεται ότι η εργασία των ομάδων εκδίκασης δεν επηρεάστηκε από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για την πανδημία του ιού του ΚΚΚ. Παρατηρητές της εκλογικής διαδικασίας σε πολλές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Γεωργίας, παραπονέθηκαν ότι κρατήθηκαν τόσο μακριά από τους εργαζόμενους των εφορευτικών επιτροπών, που δεν μπορούσαν να παρατηρήσουν ουσιαστικά τι γινόταν.

Τα γραφεία της Γεωργίας και Γκουίννετ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με τη διαδικασία εκδίκασης και τη συμμετοχή της ομάδας πολιτών.

Τα βίντεο της επαρχίας Κόφι υποδηλώνουν ότι η διαδικασία εκδίκασης μπορεί να εκτελεστεί από οποιονδήποτε χειριστή του λογισμικού Dominion ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν παρατηρητές.

Η Μάρτιν είπε ότι ένας χειριστής του λογισμικού μπορεί να αλλάξει τις ψήφους χωρίς ίχνος του ποιος το έκανε ή ποια ψηφοδέλτια άλλαξαν. Το σύστημα θα επισήμαινε μόνο, ότι τουλάχιστον ένα ψηφοδέλτιο στην παρτίδα εκδικάστηκε, αλλά «δεν μπορεί να εντοπιστεί ακριβώς ποιο ψηφοδέλτιο ήταν», είπε.

Υπάλληλος της κομητείας Φούλτον μετακινεί τους μεταφορείς μηχανών ψηφοφορίας για αποθήκευση στο κέντρο προετοιμασίας εκλογών της κομητείας Φούλτον, στην Ατλάντα, Γεωργία, 4 Νοεμβρίου 2020. (Jessica McGowan / Getty Images)

 

Η Dominion δεν απάντησε σε ερωτήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με τη δυνατότητα εκδίκασης του λογισμικού της.

Μια διαφημιστική παρουσίαση της Dominion που καταγράφηκε σε βίντεο, διαφημίζει ότι «οι αλλαγές στο ψηφοδέλτιο διατηρούν πάντα την αρχική πρόθεση του ψηφοφόρου. Όποιος εξετάζει ένα ψηφοδέλτιο θα μπορεί να δει πώς ο ψηφοφόρος σημείωσε το ψηφοδέλτιό του, πώς ο σαρωτής ερμήνευσε την πρόθεση και πώς το ψηφοδέλτιο εκδικάστηκε.»

Ο Γκάμπριελ Στέρλινγκ, διευθυντής εφαρμογής του συστήματος ψηφοφορίας για το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας, μίλησε για τα βίντεο της κομητείας Κόφι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 10 Δεκεμβρίου: «Σε αυτό το σύστημα, δημιουργείται ένα σημάδι ελέγχου που πηγαίνει πάνω σε αυτό και ταξινομεί αρχεία, ώστε να μπορούμε να δούμε ποιος έχει κάνει τι. Έτσι, αυτό είναι το πώς περίπου λειτουργεί η εκδίκαση.»

Πληροφορίες από την κομητεία Γκουίννετ, η οποία πήγε επίσης στον Μπάιντεν, υποδεικνύει ότι μόνο οι επιστολικές και άλλες εξ αποστάσεως ψήφοι, υπόκεινται σε εκδίκαση, καθώς την ημέρα των εκλογών, οι άνθρωποι σημειώνουν τις επιλογές τους σε ένα μηχάνημα, το οποίο στη συνέχεια εκτυπώνει το ψηφοδέλτιο – αυτό, τουλάχιστον θεωρητικά, εξαλείφει την πιθανότητα ύπαρξης ψηφοφόρου που σημειώνει συμπληρώνει λανθασμένα το ψηφοδέλτιο.

Η διαδικασία εκδίκασης άρχισε στην πραγματικότητα εβδομάδες πριν από τις εκλογές, λέει η κομητεία στον ιστότοπό της, καθώς το κρατικό εκλογικό συμβούλιο επέτρεψε στις κομητείες να αρχίσουν να ανοίγουν επιστολικά ψηφοδέλτια και να τα σαρώνουν στα μηχανήματα, στις 19 Οκτωβρίου. Η πολιτεία δέχεται μηνύσεις για αυτήν την απόφαση, καθώς ο νόμος της πολιτείας λέει πως τα επιστολικά ψηφοδέλτια μπορούν να ανοιχτούν μόνο την Ημέρα των Εκλογών.

Στις 3 Νοεμβρίου, η κομητεία ανέφερε ότι από τις 19 Οκτωβρίου, «οι επιτροπές επανεξέτασης [εκδίκασης] ολοκλήρωσαν συνολικά 5.900 παρτίδες ψηφοδελτίων».

Αυτό αντιστοιχεί εύκολα στα περισσότερα από 120.000 επιστολικά και εξ αποστάσεως ψηφοδέλτια που κατατέθηκαν στην κομητεία, υποδηλώνοντας ότι όλες ή σχεδόν όλες οι παρτίδες επισημάνθηκαν στο σύστημα ως εκδικασθείσες.

Άτομα που ψηφίζουν νωρίς αυτοπροσώπως στη Γεωργία ψηφίζουν επίσης επιτολικά ή με άλλον εξ αποστάσεως τρόπο. Δεν είναι σαφές εάν αυτά τα ψηφοδέλτια συμπληρώθηκαν με το χέρι ή από ένα μηχάνημα, και αν επιτρέπεται να εκδικαστούν.

Η κομητεία Γκουίννετ δεν απάντησε σε ερωτήσεις μέσω email.

Ένα άλλο ερώτημα είναι τι συμβαίνει με το εκδικασθέν ψηφοδέλτιο. Φαίνεται ότι όταν ο σαρωτής αποτυγχάνει να διαβάσει ένα ψηφοδέλτιο για κάποιον λόγο, το ψηφοδέλτιο πρέπει να αντιγραφεί μέσω μιας μηχανής σήμανσης ψήφων – οι επιλογές του ψηφοφόρου εισάγονται από έναν εκλογικό υπάλληλο σε μια οθόνη αφής και το μηχάνημα εκτυπώνει στη συνέχεια ένα ψηφοδέλτιο αντικατάστασης.

Τα βίντεο από το κέντρο καταμέτρησης ψηφοδελτίων στην State Farm Arena στην Ατλάντα δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα μηχάνημα που φαίνεται να εκτυπώνει ψηφοδέλτια αντικατάστασης. Φαίνεται ότι κανείς δεν παρακολουθεί την διαδικασία. Η εκπρόσωπος της κομητείας δεν παρείχε σχόλιο για αυτά τα βίντεο.

Εικόνες από στιγμιότυπα κάμερας ασφαλείας από το κέντρο καταγραφής ψήφων στην State Farm Arena στην Ατλάντα, Γεωργία, στις 3 Νοεμβρίου 2020. (NTD)

 

Η διαδικασία παραγωγής διπλοτύπου θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μια εκλογική διευθύντρια στην κομητεία Φούλτον κατέθεσε ότι παρέλαβε ένα κουτί ψηφοδελτίων με μια παρτίδα 110, που ήταν «καινούρια» και όχι διπλωμένα.

Η κομητεία Κόφι αρνήθηκε να πιστοποιήσει τα εκλογικά της αποτελέσματα, επικαλούμενη ζητήματα με το λογισμικό Dominion. Το γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών κατηγόρησε την επαρχία για καθυστέρηση της πιστοποίησης.

Η Dominion βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω ισχυρισμών για κενά ασφαλείας στα συστήματά της. Ο βουλευτής Ματ Χολ, ένας Ρεπουμπλικανός που προεδρεύει στην Βουλευτική Επιτροπή Εποπτείας του Μίσιγκαν, απείλησε πρόσφατα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Dominion με κλήτευση, εάν δεν εμφανιστεί οικειοθελώς στην επιτροπή του.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας δικαστής πολιτείας διέταξε έναν εγκληματολογικό έλεγχο 22 μηχανών Dominion στην κομητεία Άντριμ του Μίσιγκαν, η οποία επισημάνθηκε τον περασμένο μήνα από αξιωματούχους του GOP (Ρεπουμπλικανικού κόμματος) ότι είχε αλλάξει 6.000 ψήφους από τον Τραμπ στον Μπάιντεν. Μετά από αυτό το λάθος όπως αναφέρθηκε, διορθώθηκε.

Μέλος της νομικής ομάδας του Τραμπ είπε ότι «μια ανεξάρτητη ομάδα» έλαβε μέρος στον έλεγχο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε