Παρασκευή, 09 Μαΐ, 2025
Ένας στρατιώτης από το Καμερούν μαζί με έναν Αμερικανό στρατιώτη κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης Flintlock 2023 στην περιοχή Σαβάνα της Γκάνας, στις 11 Μαρτίου 2023. (Nipah Dennis/AFP μέσω Getty Images)

Εκρηκτικό μείγμα κρίσεων πλήττει το Καμερούν, στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας

Τζιχαντισμός, εμφύλιος πόλεμος για την ανεξαρτησία, απόπειρες πραξικοπημάτων και ένας γερασμένος ηγέτης οδηγούν το Καμερούν στο χείλος της καταστροφής, σύμφωνα με τους ειδικούς

Ανάλυση ειδήσεων

Το Καμερούν, στρατηγικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθεια καταπολέμησης παγκόσμιων τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν κηρύξει τζιχάντ εναντίον τους, ενδέχεται σύντομα να βυθιστεί στο χάος σε πολλά μέτωπα, θέτοντας σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα στην Αφρική, σύμφωνα με αναλυτές.

Στις βόρειες περιοχές της πρώην γαλλικής αποικίας, εξτρεμιστές που είναι πιστοί στον ISIS επιτίθενται σε στρατιωτικές δυνάμεις και χωριά, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους κάθε φορά και απαγάγοντας γυναίκες και παιδιά.

Οι συνεχείς αποτυχίες των δυνάμεων από την πρωτεύουσα, Γιαουντέ, να σταματήσουν τη βία έχουν οδηγήσει στην άνοδο μονάδων αυτοάμυνας, ενώ οι εθνοτικές συγκρούσεις για το νερό και τη γη προκαλούν θύματα και αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους κοντά στα σύνορα του Καμερούν με το Τσαντ, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομάδα Κρίσης (International Crisis Group – ICG).

Ο πόλεμος των αγγλόφωνων και η άγνωστη σύγκρουση

Υπάρχει, επίσης, ο συνεχιζόμενος πόλεμος ανεξαρτησίας των Αμπαζονιανών, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την οργάνωση παρακολούθησης συγκρούσεων ως ένας από τους πιο αδόκιμα αναφερόμενους πολέμους στην ιστορία. Από το 2017, σύμφωνα με την ICG, περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 610.000 έχουν εκτοπιστεί καθώς οι αυτονομιστές αγωνίζονται για αυτοδιάθεση σε μια σύγκρουση που αποκτά όλο και πιο σφοδρό χαρακτήρα.

Το 2016, δικηγόροι, φοιτητές και δάσκαλοι που μιλούν αγγλικά στο Καμερούν ξεκίνησαν διαμαρτυρίες για την πολιτιστική τους περιθωριοποίηση από την κυβέρνηση που κυριαρχείται από γαλλόφωνους, σύμφωνα με το Global Center for the Responsibility to Protect, με έδρα τη Νέα Υόρκη και τη Γενεύη. Όταν οι αγγλόφωνοι αυτονομιστές κήρυξαν την ανεξαρτησία τους και δημιούργησαν το νέο κράτος «Αμπαζονία» στις βόρειες και νότιες περιοχές του Καμερούν, οι κρατικές δυνάμεις ασφάλειας εξαπέλυσαν σφοδρή καταστολή. «Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, οι δυνάμεις ασφαλείας διαπράττουν εξωδικαστικές εκτελέσεις και εκτεταμένη σεξουαλική και σεξιστική βία, καίνε αγγλόφωνα χωριά και υποβάλλουν άτομα με φερόμενους αυτονομιστικούς δεσμούς σε αυθαίρετες συλλήψεις, βασανιστήρια και κακομεταχείριση», ανέφερε το κέντρο σε αναφορά του.

Μέλη του Τάγματος Ταχείας Επέμβασης, μιας επίλεκτης στρατιωτικής δύναμης και μιας μονάδας μάχης των ενόπλων δυνάμεων του Καμερούν, παρατάσσονται πριν από μια παρέλαση στη Γιαουντέ στις 20 Μαΐου 2024. (AFP μέσω Getty Images)

 

«Οπλισμένοι αυτονομιστές έχουν επίσης σκοτώσει, απαγάγει και τρομοκρατήσει πληθυσμούς, ενώ σταθερά εδραιώνουν τον έλεγχο σε μεγάλα τμήματα των αγγλόφωνων περιοχών. Οι αυτονομιστές και οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν διαπράξει επιλεκτικές επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις και ανθρωπιστικούς εργάτες, περιορίζοντας τη διάθεση και την πρόσβαση σε ζωτική βοήθεια και αναγκάζοντας διάφορες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να αναστείλουν τις επιχειρήσεις τους. Οι αυτονομιστές έχουν επίσης απαγορεύσει την εκπαίδευση από την κυβέρνηση και συχνά επιτίθενται, απειλούν και απαγάγουν μαθητές και δασκάλους, ενώ καίνε, καταστρέφουν και λεηλατούν σχολεία.»

Η ηγεσία Μπιγιά και η απειλή πραξικοπήματος

Ο πρόεδρος Πωλ Μπιγιά, 92 ετών και στην εξουσία από το 1982, αρνείται να ακολουθήσει τις συμβουλές και να παραδώσει την εξουσία, και είναι αποφασισμένος να διαγωνιστεί στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο.

Η Τζασμίν Όπερμαν, ειδικός σε παγκόσμιες συγκρούσεις και τρομοκρατία στον οργανισμό Armed Conflict Location and Event Data (ACLED), που συλλέγει πληροφορίες για τις αντάρτικες κινήσεις παγκοσμίως, αναφέρει ότι η «εκρηκτικό μείγμα κρίσεων», περιλαμβανομένων της ραγδαίας επιδείνωσης της ασφάλειας και της «πείσματος» του Μπιγιά, σημαίνει ότι το Καμερούν είναι «τώρα σε κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης». «Υπάρχουν ισχυρές προσωπικότητες στον στρατό του Καμερούν που είναι πολύ απογοητευμένοι και θυμωμένοι», δήλωσε η πρώην αξιωματικός στρατιωτικής πληροφοριών από τη Νότια Αφρική στην Epoch Times. «Η κυβέρνηση του Μπιγιά δεν τους παρέχει τους πόρους που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους αυτονομιστές και τους τρομοκράτες, και δεν φαίνεται να έχει στρατηγικές για να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά μέτωπα βίας στο Καμερούν. Η απογοήτευση εντείνει τις συζητήσεις για απόπειρα πραξικοπήματος.»

Ο Μπεντζαμίν Μόσμπεργκ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Αφρικής του Atlantic Council, προειδοποίησε ότι το Καμερούν «μπορεί σύντομα να βυθιστεί σε κρίση» και είναι πεπεισμένος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να βοηθήσουν να το αποτρέψουν.

Η Όπερμαν συμφώνησε ότι δεν θα ήταν «καλό» για τις Ηνωμένες Πολιτείες αν το Καμερούν βυθιζόταν σε «πλήρες χάος». Είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επενδύσει στη χώρα εδώ και δεκαετίες, με το ενδιαφέρον τους να είναι κυρίως «στρατιωτικού-στρατηγικού χαρακτήρα» λόγω της παρουσίας ενός ευρέος φάσματος τρομοκρατικών ομάδων στο Σαχέλ, του οποίου το Καμερούν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος.

«Διαθέτει αρκετές βάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Καμερούν και οι εργασίες που πραγματοποιούνται σε αυτές τις εγκαταστάσεις έχουν ως αποτέλεσμα πολύ επιτυχημένες επιθέσεις των αμερικανικών και αφρικανικών δυνάμεων σε τρομοκρατικούς στόχους», δήλωσε η Όπερμαν. «Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσει η Ουάσινγκτον αυτές τις δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, επειδή είναι απαραίτητες για την παγκόσμια αντιτρομοκρατική προσπάθεια και επειδή πρόσφατα έχασε τη μεγαλύτερη βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Αφρική, στον κοντινό Νίγηρα. Η βάση αυτή παρείχε πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες και τις κινήσεις πολλών ισλαμιστών τρομοκρατών- το κενό αυτό καλύπτεται επί του παρόντος από τις δυνατότητες των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που σταθμεύουν στο Καμερούν».

Η στρατιωτική χούντα του Νίγηρα διέταξε τα αμερικανικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά από πραξικόπημα το 2023. Η Ουάσιγκτον ολοκλήρωσε την απόσυρση 1.000 στρατιωτών και τόνων στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εργαλείων παρακολούθησης, στις αρχές Αυγούστου 2024.

Ρωσία, Κίνα και η στρατηγική επιρροή τους στο Σαχέλ

Η Νίγηρας, όπως και οι γειτονικές χώρες Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι, οι οποίες διοικούνται επίσης από στρατιωτικές κυβερνήσεις, έχει απομακρυνθεί από τη Δύση και έχει υπογράψει συμφωνίες πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία και την Κίνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως δήλωσε ο Τζιμπί Σο, ανώτερος ερευνητής για τη Δυτική Αφρική και το Σαχέλ στο Ινστιτούτο Ασφαλείας του Πραιτόρια, είναι «πολύ σημαντικό» οι Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν μια «ισχυρή παρουσία και ενδιαφέρον» στο Καμερούν. «Ο [πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ] Τραμπ μπορεί να νομίζει ότι έχει πιο σημαντικά θέματα να ασχοληθεί, αλλά αν η κυβέρνηση του δεν προσέξει τι συμβαίνει στο Καμερούν, η Αμερική θα χάσει έδαφος από τη Ρωσία και την Κίνα σε μια περιοχή του κόσμου που είναι πλούσια σε κρίσιμα ορυκτά», δήλωσε στην Epoch Times.

Η περιοχή του Σαχέλ είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους όπως χρυσό, πετρέλαιο, ουράνιο, φυσικό αέριο και λίθιο. Κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Νίγηρα, το Τσαντ, το Μάλι και τη Μπουρκίνα Φάσο.

Λίγο μετά την επανείσοδο του Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ περιέγραψε το Καμερούν ως «τον ισχυρότερο περιφερειακό σύμμαχο των ΗΠΑ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Λεκάνη της Λίμνης Τσαντ». Πολλές διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν κηρύξει «Ιερό Πόλεμο» εναντίον της Αμερικής και των συμμάχων της, όπως ο ISIS και η Αλ Κάιντα, έχουν σημαντική παρουσία σε αυτό το τμήμα της Αφρικής, το οποίο αποτελεί επίσης μέρος της περιοχής του Σαχέλ.

Η περιοχή του Σαχέλ εκτείνεται σχεδόν 2.500 μίλια σε μια ζώνη χορτολιβαδικών περιοχών νοτίως της Σαχάρας, από τη Σενεγάλη στα δυτικά της Αφρικής μέχρι το Σουδάν στα ανατολικά. «Η σημασία του Καμερούν ως ουδέτερη ζώνη κατά της τρομοκρατίας και της επέκτασής της δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ειδικά επειδή βρίσκεται στην διασταύρωση της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, έχει εξαιρετική στρατηγική αξία», δήλωσε η Όπερμαν.

Γάλλοι στρατιώτες της δύναμης Barkhane, οι οποίοι ολοκλήρωσαν μια τετράμηνη θητεία στο Σαχέλ, επιβιβάζονται σε μεταφορικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, κατά την αναχώρησή τους από τη βάση τους στο Γκάο του Μάλι, στις 9 Ιουνίου 2021. (Jerome Delay/AP Photo)

 

Ο Ολαγίνκα Αγιάλα, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις και το Σαχέλ στο Πανεπιστήμιο Leeds Beckett του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ενδιαφέρονται για το Καμερούν απλά επειδή οι κύριοι ανταγωνιστές τους το κάνουν. «Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δηλώσει συχνά ότι αυτή είναι η εποχή του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων. Αν η Ευρώπη και η Αμερική, ως τα ισχυρότερα παραδείγματα δημοκρατίας, είναι αδύναμες στο Σαχέλ, η Κίνα και η Ρωσία θα καλύψουν το κενό», δήλωσε στην Epoch Times.

Οικονομικά, αυτό θα βλάψει την Αμερική, γιατί η Κίνα και η Ρωσία θα αποκτήσουν πρόσβαση στα ορυκτά που χρειάζεται η Αμερική για να προχωρήσει οικονομικά. Και αν η Κίνα και η Ρωσία ελέγχουν το παιχνίδι στο Σαχέλ, όπως συμβαίνει όλο και περισσότερο, αυτό απειλεί την ασφάλεια των Αμερικανών παντού, γιατί, ας το παραδεχτούμε, δεν θα τους νοιάξει αν οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν το Σαχέλ για να σχεδιάζουν επιχειρήσεις για να σκοτώσουν Αμερικανούς».

Οι εκλογές του Καμερούν και ο ρόλος των ΗΠΑ

Ο Μόσμπεργκ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτωβρίου θα καθορίσει τη μελλοντική σχέση των ΗΠΑ με το Καμερούν. «Η διαχείριση της μετά την προεδρία Μπιγιά θα απαιτήσει συντονισμένη και ανυψωμένη στρατηγική προσέγγιση από υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Αν προκύψει κρίση στο Καμερούν, τα λάθη της Αμερικής μπορεί να συμβάλλουν στην ανατροπή της χώρας και στην περιοχή σε σημαντική αναταραχή και αστάθεια», δήλωσε. Αυτό, σύμφωνα με τον Μόσμπεργκ, θα «παρείχε οξυγόνο» σε εξτρεμιστές σε όλη τη Δυτική και Κεντρική Αφρική.

Ο αναλυτής πρότεινε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντά της εξετάζοντας τα εργαλεία εξωτερικής πολιτικής που διατίθενται για να βοηθήσει το Καμερούν με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στον τομέα της ανάπτυξης, της ασφάλειας και της διακυβέρνησης. Ο Μόσμπεργκ δήλωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα πρέπει να εντείνει τη συνεργασία και τις συναντήσεις με όλα τα μέρη που εμπλέκονται στις προεδρικές εκλογές και να επικεντρωθεί στη δημιουργία ισχυρότερων οικονομικών δεσμών με το Καμερούν, ενώ παράλληλα να υποστηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καλή διακυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θα πρέπει να προχωρήσουν σε συνολική αξιολόγηση της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και της κατάστασης ασφαλείας στο Καμερούν. «Αυτή η αξιολόγηση θα πρέπει να καθορίσει τα κρίσιμα θέματα δημόσιας επικοινωνίας που μπορούν να βοηθήσουν στην ενοποίηση του Καμερούν σε μια ενδεχόμενη κρίση, τους βασικούς παίκτες στο μέλλον της χώρας και τους πιθανότερους διαδόχους μεταξύ των πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών ελίτ», έγραψε ο Μόσμπεργκ. «Η αξιολόγηση θα πρέπει να περιλαμβάνει καταγραφές χρηματοοικονομικών στοιχείων, ακινήτων και εμπορικών συμφερόντων, καθώς και λογαριασμών σε δολάρια ΗΠΑ. Η αξιολόγηση θα πρέπει επίσης να ρίξει φως σε αδυναμίες που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση χρημάτων και τη χρηματοδότηση τρομοκρατίας για αυτό το περιφερειακό τραπεζικό κέντρο, και θα πρέπει να χαρτογραφήσει και να αναλύσει τις σχέσεις του Καμερούν με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ισραήλ για πιθανά σημεία επιρροής σε περίπτωση κρίσης.»

Είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον δεν θα πρέπει να περιμένει από παραδοσιακούς συμμάχους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία ή άλλους να αναλάβουν δράση για τα γεγονότα στο Καμερούν. «Τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Καμερούν συχνά δεν ευθυγραμμίζονται», δήλωσε ο Μόσμπεργκ. «Η Γαλλία, τώρα σε μειονεκτική θέση σε αρκετές αφρικανικές χώρες, ίσως να μην μπορεί να βοηθήσει. Η Ρωσία και η Κίνα βρίσκονται στο Καμερούν για δικούς τους λόγους. Οι παγκόσμιοι ανταγωνιστές ήδη προχωρούν επιθετικά προς την επίτευξη των πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών τους στόχων στο Καμερούν.»

Αν το μέλλον του Καμερούν φέρει εκτεταμένη βία, είπε, «η πιθανότητα η χώρα να διασπαστεί κατά εθνοτικές, γλωσσικές, θρησκευτικές ή άλλες γραμμές θα μπορούσε να μοιάζει με, ή ενδεχομένως να είναι χειρότερη από, τη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας στη νότια Ευρώπη τη δεκαετία του 1990». Ο Μόσμπεργκ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της «καρδιάς της Κεντρικής Αφρικής», κάτι που θα κρατούσε τους παγκόσμιους αντιπάλους της Ουάσιγκτον μακριά από μια ολοένα και πιο σημαντική περιοχή του κόσμου.

Οι πρόσφατες επικοινωνίες ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ για την Αφρική έχουν αναφέρει ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ για την ήπειρο, συμπεριλαμβανομένου του Καμερούν, θα αντικατοπτρίζει την ατζέντα «Πρώτα η Αμερική» του προέδρου.

Ο ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ για την Αφρική, Μασάντ Μπούλος, δήλωσε στο BBC ότι η αποστολή της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να «προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και να ενισχύει τις στρατηγικές συνεργασίες μας».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε