Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Από μια άποψη φαίνεται μια πυρκαγιά στη γέφυρα της Κριμαίας, που ονομάζεται επίσης γέφυρα του Κερτς, κατά την ανατολή του ήλιου στο στενό του Κερτς, στην Κριμαία, 8 Οκτωβρίου 2022. (Stringer/Reuters)

Έκρηξη καταστρέφει μέρος της γέφυρας της Κριμαίας, διακόπτει τη γραμμή ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε έρευνα

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μια τεράστια έκρηξη σε φορτηγό το Σάββατο προκάλεσε πυρκαγιά και κατέστρεψε τμήμα γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι. Η γέφυρα θεωρείται βασική γραμμή ανεφοδιασμού των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία.

Η Γέφυρα της Κριμαίας -που ονομάζεται επίσης Γέφυρα του Στενού του Κερτς ή Γέφυρα του Κερτς- είναι μια κατασκευή μήκους 19 χιλιομέτρων που διασχίζει το Στενό του Κερτς και συνδέει τη νότια Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας. Ο Πορθμός του Κερτς συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα.

Ένα φορτηγό εξερράγη στη γέφυρα γύρω στις 6 π.μ. τοπική ώρα. Η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιά στο παράλληλο σιδηροδρομικό τμήμα, όπου πήραν φωτιά επτά σιδηροδρομικά βαγόνια που μετέφεραν καύσιμα. Η έκρηξη προκάλεσε επίσης «μερική κατάρρευση δύο τμημάτων της γέφυρας».

Η Ρωσική Επιτροπή Ερευνών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι από το περιστατικό σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, «πιθανότατα οι επιβάτες ενός αυτοκινήτου που περνούσε δίπλα από το φορτηγό που εξερράγη στη γέφυρα».

«Οι σοροί μιας γυναίκας και ενός άνδρα ανασύρθηκαν από το νερό, η ταυτότητά τους εξακριβώνεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώθηκε για την έκρηξη και διέταξε τη δημιουργία κυβερνητικής ομάδας για την αντιμετώπιση του έκτακτου περιστατικού.

Όσο η γέφυρα θα επισκευάζεται, θα παρέχεται αργότερα το Σάββατο ακτοπλοϊκή υπηρεσία. Ο επικεφαλής της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε στο Telegram, σύμφωνα με το TASS: «Μια υπηρεσία φέρι-μποτ είναι έτοιμη να ξεκινήσει, θα αρχίσει να λειτουργεί αργότερα σήμερα. Θα ανακοινώσουμε το χρονοδιάγραμμα αργότερα».

Η χερσόνησος της Κριμαίας αποτελεί κλειδί για τη διατήρηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στο νότο. Εάν η γέφυρα τεθεί εκτός λειτουργίας, θα καταστεί σημαντικά πιο δύσκολη η μεταφορά προμηθειών στη χερσόνησο. Ενώ η Ρωσία κατέλαβε τις περιοχές βόρεια της Κριμαίας νωρίς κατά τη διάρκεια της εισβολής και δημιούργησε έναν χερσαίο διάδρομο προς αυτήν κατά μήκος της Αζοφικής Θάλασσας, η Ουκρανία πιέζει σε αντεπίθεση για να τις διεκδικήσει.

Η έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τις πολλαπλές εκρήξεις που έπληξαν νωρίς το Σάββατο την πόλη Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίες προκάλεσαν σειρά δευτερευουσών εκρήξεων. Ο δήμαρχος της πόλης, Ιχόρ Τερέχοφ, δήλωσε ότι η σειρά των εκρήξεων οφείλεται σε πυραυλικά πλήγματα με στόχο το κέντρο της πόλης, τα οποία προκάλεσαν πυρκαγιές σε ένα από τα ιατρικά ιδρύματα του Χάρκοβο, καθώς και σε ένα ακατοίκητο κτίριο. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Ουκρανός αξιωματούχος: Η έκρηξη στη γέφυρα είναι η μόνο η αρχή

Ενώ κανείς δεν έχει ακόμη αναλάβει ρητά τη δημόσια ευθύνη για την επίθεση, ο βοηθός του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντόλιακ, ανέφερε στο Twitter ότι η έκρηξη είναι μόνο «η αρχή».

«Η Κριμαία, η γέφυρα, η αρχή. Όλα τα παράνομα πρέπει να καταστραφούν, όλα τα κλεμμένα πρέπει να επιστραφούν στην Ουκρανία, όλα τα κατεχόμενα από τη Ρωσία πρέπει να εκδιωχθούν», έγραψε στα αγγλικά.

Ο Ποντόλιακ είχε απειλήσει προηγουμένως τον Αύγουστο τη γέφυρα, λέγοντας στο The Guardian ότι η γέφυρα είναι «μια παράνομη κατασκευή και η κύρια πύλη για τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στρατού στην Κριμαία» και ότι «τέτοια αντικείμενα πρέπει να καταστραφούν».

Ο Ζελένσκι και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης δηλώσει στο παρελθόν ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει βία για να ανακαταλάβει την Κριμαία.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κριμαίας είχε ψηφίσει σε δημοψήφισμα τον Μάρτιο του 2014 υπέρ της επανένωσης με τη Ρωσία και της απόσχισης από την Ουκρανία. Η ψηφοφορία έλαβε χώρα μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του τότε προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η οποία δεν ήταν εναντίον της Ρωσίας, από αντιρωσικές και φιλοευρωπαϊκές παρατάξεις με ένοπλο πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2014.

Το δημοψήφισμα καταδικάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την τελευταία να αναφέρει σε ανακοίνωσή της (pdf) ότι η ψηφοφορία ήταν «παράνομη». Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ε.Ε. εξέδωσαν κυρώσεις ως απάντηση στην ψηφοφορία.

Η Γέφυρα της Κριμαίας, έργο ύψους 3,69 δισεκατομμυρίων δολαρίων (230 δισεκατομμυρίων ρουβλίων), κατασκευάστηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Η Ρωσία άνοιξε το πρώτο τμήμα της γέφυρας στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων τον Μάιο του 2018. Η παράλληλη γέφυρα για τη σιδηροδρομική κυκλοφορία άνοιξε τον επόμενο χρόνο. Πριν από την ύπαρξη της γέφυρας, η χερσόνησος της Κριμαίας ήταν προσβάσιμη από τη Ρωσία μόνο μέσω θαλάσσης ή αεροπορικώς.

Ήταν η μόνη χερσαία σύνδεση της Ρωσίας με τη χερσόνησο μέχρι που οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αργότερα περισσότερο ουκρανικό έδαφος στο βόρειο άκρο της Αζοφικής Θάλασσας σε σκληρές μάχες, ιδίως γύρω από την πόλη Μαριούπολη, νωρίτερα το 2022.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε