Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισέρχονται σε αίθουσα για συνομιλίες στο Κρεμλίνο στη Μόσχα, Ρωσία, σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου του 2019. (Alexander Zemlianichenko/AP Photo)

Έκθεση: Η Κίνα εξαπέλυσε μαζική κυβερνοεπίθεση στην Ουκρανία πριν από τη ρωσική εισβολή

Η Κίνα εξαπέλυσε μαζική κυβερνοεπίθεση σε ζωτικής σημασίας υποδομές της Ουκρανίας κατά την προετοιμασία της εισβολής της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού μέσου ενημέρωσης The Times. Η επίθεση περιελάμβανε προσπάθειες υποβάθμισης των ουκρανικών στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Περισσότεροι από 600 ιστότοποι που ανήκουν στο ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο άντεξαν χιλιάδες απόπειρες χάκινγκ που συντονίστηκαν από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ), σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση βασίστηκε σε σημειώματα των μυστικών υπηρεσιών που περιήλθαν στην κατοχή των Times και σε επακόλουθες συνεντεύξεις με βρετανικές και ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες και οργανισμούς ασφαλείας.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν στις 23 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και μία ημέρα πριν ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκινήσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) δήλωσε ότι οι επιθέσεις προσπάθησαν να διεισδύσουν σε ένα ευρύ φάσμα στόχων, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής τράπεζας και της αρχής σιδηροδρόμων, σύμφωνα με τους Times. Έγιναν προσπάθειες τόσο για την κλοπή δεδομένων όσο και για τη διακοπή των λειτουργιών, σύμφωνα με τα υπομνήματα της SBU που συντάχθηκαν από άλλο έθνος.

Η Ρωσία προσπάθησε επίσης να παρεμποδίσει τα ουκρανικά δίκτυα πριν από την εισβολή, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι οι κινεζικές επιθέσεις διακρίνονταν από τα μοναδικά εργαλεία και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η μονάδα κυβερνοπολέμου της στρατιωτικής πτέρυγας του ΚΚΚ, του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε στους Times ότι οι ισχυρισμοί διερευνώνται με τη βοήθεια διεθνών εταίρων.

Πηγές από την κοινότητα πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών φέρονται να έχουν επιβεβαιώσει τις αναφορές για κινεζική κυβερνοεπίθεση στην κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε μια συνεργασία «χωρίς όρια» με τον Πούτιν στις 4 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξουν «απαγορευμένοι τομείς συνεργασίας» μεταξύ των δύο εθνών.

Έκτοτε, διεθνείς πηγές πληροφοριών έχουν εκδώσει ισχυρισμούς ότι το ΚΚΚ εξέταζε μια έκκληση για στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και μια ευρέως αναφερόμενη έκθεση ανέφερε ότι αξιωματούχοι του ΚΚΚ γνώριζαν εκ των προτέρων για τα σχέδια εισβολής και ζήτησαν από τη ρωσική ηγεσία να την αναβάλει μέχρι το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Το Πεκίνο αρνείται να καταδικάσει τον Πούτιν για τον πόλεμο, λογοκρίνει ενεργά τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επικρίνουν την επιθετικότητα της Μόσχας και έχει αρνηθεί να ενταχθεί στις πολυμερείς κυρώσεις που έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα στη Ρωσία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του στην Κίνα, κατά τη διάρκεια της οποίας το Πεκίνο δήλωσε ότι είναι «πιο αποφασισμένο» να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Μόσχα.

Η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Άβριλ Χέινς προειδοποίησε τον Μάρτιο ότι η σινορωσική συνεργασία θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, και ο διοικητής του Ινδο-Ειρηνικού Ναύαρχος Τζον Ακιλίνο κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι το ΚΚΚ δεν επιδιώκει τίποτα λιγότερο από μια νέα διεθνή τάξη πραγμάτων σε «βάρος όλων των άλλων».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε