Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Μια καλλιτεχνική απόδοση του οχήματος υπερηχητικής τεχνολογίας (HTV-2) της DARPA. Το κινεζικό καθεστώς πραγματοποίησε πρόσφατα την τέταρτη δοκιμή ενός υπερηχητικού πυραύλου. (DARPA)

Έκθεση: Kινεζικό υπερηχητικό όπλο εκτόξευσε και δεύτερο πύραυλο

Ένα υπερηχητικό οπλικό σύστημα που δοκιμάστηκε από το κινεζικό καθεστώς τον Ιούλιο φέρεται να εκτόξευσε έναν δεύτερο πύραυλο ενώ πετούσε με πενταπλάσια ταχύτητα από την ταχύτητα του ήχου, σύμφωνα με νέα έκθεση των Financial Times.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν ο δεύτερος πύραυλος ήταν όπλο αέρος/αέρος ή αντίμετρο που αποσκοπούσε στην αποτροπή της καταστροφής του όπλου.

Μια τέτοιου είδους τεχνολογία παρουσιάζει μια πιθανή υπέρβαση της αμερικανικής και της ρωσικής τεχνολογίας, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, και θα μπορούσε να παράσχει στο ΚΚ Κίνας και στον στρατό του ένα στρατηγικό πλεονέκτημα σε περίπτωση πολέμου.

«Επιδεικνύοντας πλατφόρμες HGV [hypersonic glide vehicle] που αναπτύσσουν ωφέλιμο φορτίο, η Κίνα νίκησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην επίτευξη της ικανότητας σχεδόν άμεσης στρατηγικής καταστροφής με δυνητικά μη πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Ρισκ Φίσερ, ανώτερος συνεργάτης στο International Assessment and Strategy Center.

Ένα HGV είναι ένα ευέλικτο όχημα που εκτοξεύεται στο διάστημα με πυραύλους και στη συνέχεια απελευθερώνεται για να γλιστρήσει στο στόχο του μέσω της ατμόσφαιρας. Η ικανότητά του να κάνει ξαφνικές αλλαγές στην τροχιά του κατά τη διάρκεια της πτήσης το καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς είναι δύσκολο για τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης να το εντοπίσουν με ακρίβεια.

«Απλώς δεν ξέρουμε πώς μπορούμε να αμυνθούμε απέναντι σε αυτή την τεχνολογία. Ούτε η Κίνα, ούτε η Ρωσία», δήλωσε τον Οκτώβριο ο Αμερικανός πρεσβευτής αφοπλισμού Ρόμπερτ Γουντ.

Η είδηση έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει συνομιλίες για τη στρατηγική σταθερότητα με την Κίνα, μετά την πρώτη σύνοδο κορυφής μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του γενικού γραμματέα του ΚΚΚ Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, ορισμένοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου εξεπλάγησαν από την ύπαρξη μιας τέτοιας ικανότητας, καθώς πίστευαν ότι κανένα έθνος δεν την είχε αναπτύξει ακόμη.

Ο στρατηγός Τζον Χάιτεν, αντιπρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δήλωσε ωστόσο νωρίτερα τον Νοέμβριο ότι ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών ερεύνησε ένα παρόμοιο σύστημα πριν από μια δεκαετία, αλλά ακύρωσε το σχέδιο μετά από δύο αποτυχημένες δοκιμές λόγω της “βάναυσης” γραφειοκρατίας στο Πεντάγωνο.

Σημείωσε επίσης ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από την ακύρωση εκείνου του σχεδίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν συνολικά εννέα δοκιμές υπερηχητικών συστημάτων. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, πραγματοποίησε εκατοντάδες.

«Το μονοψήφιο νούμερο έναντι των εκατοντάδων δεν μας βάζει σε μια καλή θέση», δήλωσε ο Χάιτεν.

Ο Χάιτεν είπε επίσης ότι το υπερηχητικό που δοκιμάστηκε από την Κίνα θα μπορούσε να προορίζεται για αιφνιδιαστική επίθεση στις ΗΠΑ και υπέθεσε ότι μοιάζει με πυρηνικό όπλο “πρώτης χρήσης”.

Ο Φίσερ είπε ότι ένα τέτοιο όπλο, με τη νεοανακαλυφθείσα ικανότητά του να παραδίδει πολλαπλά φορτία ενώ βρίσκεται σε υπερηχητική πτήση, είναι επικίνδυνο με ή χωρίς πυρηνική κεφαλή.

«Η Κίνα μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να καταστρέψει τις δύο μεγάλες βάσεις των πυρηνικών βαλλιστικών υποβρυχίων μας και τις πέντε μεγάλες βάσεις των βομβαρδιστικών μας σε 40 λεπτά με μη πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Φίσερ.

«Εάν ένα τέτοιο χτύπημα προηγηθεί ενός γενικού κινεζικού πολέμου για την κατάκτηση της Ταϊβάν και την καταστροφή της δημοκρατίας της, οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ της έναρξης ενός πυρηνικού πολέμου που θα προκαλέσει πολύ περισσότερες καταστροφές στους Αμερικανούς από ό,τι στους Κινέζους, δημιουργώντας έναν δρόμο για την παγκόσμια ηγεμονία των Κινέζων κομμουνιστών, ή της παράδοσης στα Στενά της Ταϊβάν, χάνοντας τις συμμαχίες τους και δημιουργώντας έναν δεύτερο δρόμο για την ηγεμονία των Κινέζων κομμουνιστών», πρόσθεσε ο Φίσερ.

Οι δοκιμές έρχονται εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου προσπάθειας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Μια έκθεση του Πενταγώνου εκτιμά ότι το ΚΚΚ θα συγκεντρώσει 1.000 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2030.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η εμβάθυνση των πυρηνικών δυνατοτήτων της Κίνας δεν αποσκοπεί στην έναρξη πυρηνικού πολέμου, αλλά στην κάλυψη συμβατικών συγκρούσεων, όπως μια εισβολή στην Ταϊβάν. Σε ένα τέτοιο σενάριο, λένε, το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να εισέλθουν σε μια σύγκρουση για την υπεράσπιση των εταίρων τους.

Για τον Φίσερ, η ικανότητα του κινεζικού καθεστώτος να εξαπολύει αιφνιδιαστικές επιθέσεις οπουδήποτε στις ΗΠΑ με υπερηχητικά όπλα είναι ένας κίνδυνος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες απλά δεν μπορούν να επιβιώσουν.

«Οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν μια υπαρξιακή επιλογή που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει οι ηγέτες τους», δήλωσε ο Φίσερ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε