Τρίτη, 06 Ιούν, 2023
Η Τσάιναταουν της Μελβούρνης στις 13 Αυγούστου 2020. (William West/AFP via Getty Images)

Έκθεση: Κινέζος εκατομμυριούχος απελάθηκε αθόρυβα από την Αυστραλία για ξένη παρέμβαση

Ένας εκατομμυριούχος με έδρα τη Μελβούρνη απελάθηκε από την Αυστραλία, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, επειδή φέρεται να εμπλέκεται σε δραστηριότητες των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Zheng Jiefu, κατασκευαστής ακινήτων, φέρεται να παρείχε πληροφορίες στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες σχετικά με τον δισεκατομμυριούχο και εξόριστο στις ΗΠΑ Guo Wengui -που συνδέεται με τον πρώην σύμβουλο του Τραμπ Steve Bannon και ο οποίος έχει ιστορικό παρελθόν με τον Zheng.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες The Age και Sydney Morning Herald, ο Zheng είχε κατηγορηθεί από την εγχώρια υπηρεσία κατασκοπείας της Αυστραλίας ότι συμμετείχε σε ξένες παρεμβάσεις για λογαριασμό του Πεκίνου, μεταξύ άλλων προσφέροντας 20.000 δολάρια Αυστραλίας στον εγκατεστημένο στην Αυστραλία γιο ενός ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα – ο οποίος με τη σειρά του θα ασκούσε πίεση στον πατέρα του να σταματήσει να ασκεί κριτική στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ).

Ο Zheng ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα ήταν απλώς ένδειξη φιλανθρωπίας.

Ο Αυστραλιανός Οργανισμός Πληροφοριών Ασφαλείας (ASIO) υποψιάζεται επίσης ότι ο εκατομμυριούχος βοήθησε Κινέζους αξιωματούχους στην αναζήτηση των αυστραλιανών περιουσιακών στοιχείων του αξιωματούχου του ΚΚΚ Liu Yanping -πρώην επικεφαλής του Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος έχει πλέον κατηγορηθεί από το καθεστώς για «ύποπτη παραβίαση της πειθαρχίας και του νόμου».

Ο Zheng φέρεται επίσης να επιβεβαίωσε στην ASIO το 2020 ότι βοήθησε έναν Κινέζο κατάσκοπο στην εκτέλεση καθημερινών καθηκόντων στην Αυστραλία, μια κίνηση που ισχυρίστηκε ότι έγινε για να βοηθήσει να κερδίσει την εύνοια του Πεκίνου για να βοηθήσει στην ανάκτηση χρημάτων που είχαν κλαπεί από την εταιρεία του στην Κίνα από τον συνδεδεμένο με τον Bannon Guo Wengui.

Ο Zheng έχει επενδύσει περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας σε ακίνητα στην Αυστραλία. Απέκτησε μόνιμη κατοικία το 1998, αλλά κατέληξε να μείνει το 2008, αφού παρακολούθησε την αποφοίτηση της κόρης του, αγοράζοντας μια έπαυλη 8,25 εκατομμυρίων δολαρίων στο παραθαλάσσιο προάστιο Μπράιτον της Βικτώρια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Zheng είχε κατηγορηθεί από τον Guo για υπεξαίρεση 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που τον ανάγκασε να παραμείνει στην Αυστραλία υπό το φόβο των επιπτώσεων από τις κινεζικές κομμουνιστικές αρχές.

Από τότε που η Αυστραλία ψήφισε νέους νόμους περί ξένης παρέμβασης στο εξωτερικό το 2018, οι αξιωματούχοι έχουν απελάσει ή διερευνήσει αθόρυβα βασικά πρόσωπα που φέρονται να εργάζονται για το Πεκίνο.

Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι δύο Κινέζοι διεθνείς φοιτητές δεν τους επετράπη να εισέλθουν από την Αυστραλιανή Συνοριοφυλακή επειδή δεν αποκάλυψαν την προηγούμενη συμμετοχή τους σε στρατιωτική εκπαίδευση σε πανεπιστήμια της Κίνας.

Ενώ τον Νοέμβριο του 2020, οι αρχές απήγγειλαν κατηγορίες στο πρώτο άτομο βάσει του νόμου περί ξένης παρέμβασης, τον 65χρονο, με έδρα τη Μελβούρνη, ηγέτη της κοινότητας Duong Di Sanh.

Εν τω μεταξύ, ο αμφιλεγόμενος δισεκατομμυριούχος Huang Xiangmo, ο οποίος συνδέεται με το Τμήμα Εργασίας του Ενιαίου Μετώπου του Πεκίνου και αποτελεί βασικό πρόσωπο στην πτώση του γερουσιαστή των Εργατικών Sam Dastyari, δεν έλαβε την υπηκοότητα και η μόνιμη διαμονή του ακυρώθηκε το 2019.

Η ASIO δήλωσε στις 14 Φεβρουαρίου ότι οι ξένες παρεμβάσεις και η κατασκοπεία είχαν ξεπεράσει την τρομοκρατία ως την πιο σοβαρή απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα, σύμφωνα με ακρόαση της Γερουσίας.

Ο οργανισμός ασφαλείας αποκάλυψε ότι είχε αποτρέψει μια συνωμοσία ενός πράκτορα ή «μαριονετίστα», που ενεργούσε για λογαριασμό μιας μη κατονομαζόμενης ξένης δύναμης, για τη χρηματοδότηση πιθανών υποψηφίων Μαντζουριανών για το Αυστραλιανό Εργατικό Κόμμα (ALP) στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW) στις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές του τρέχοντος έτους.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε