Παρασκευή, 12 Απρ, 2024
Ουιγούροι ακτιβιστές φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022 μπροστά από το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων στη Λωζάνη στις 23 Ιουνίου 2021, καθώς περίπου 200 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στη διαμαρτυρία. (Fabrice COFFRINI / AFP)

Έκθεση: Κρατικά μέσα ενημέρωσης του ΚΚΚ και διπλωμάτες χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τη Σιντζιάνγκ

Οι διπλωμάτες της Κίνας και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη και να διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες για να εκτρέψουν τη διεθνή καταδίκη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 20 Ιουλίου από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής (ASPI) διαπίστωσε ότι από τις αρχές του 2020, οι διπλωμάτες του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης «χρησιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένες διαδικτυακές τακτικές» για να αρνηθούν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει διαπράξει στη Σιντζιάνγκ, την πατρίδα της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Η έκθεση, με τίτλο «Αξιολόγηση του αντίκτυπου των επιχειρήσεων πληροφόρησης του ΚΚΚ που σχετίζονται με τη Σιντζιάνγκ», ανέλυσε περισσότερες από 613.000 αναρτήσεις στο Facebook και 6,78 εκατομμύρια tweets και retweets στο Twitter που αναφέρουν τη «Σιντζιάνγκ» μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2020 και της 1ης Ιανουαρίου 2022.

Ενεργή χειραγώγηση του ΚΚΚ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Από τις 400 κορυφαίες πιο διαδραστικές αναρτήσεις στο Facebook (συμπεριλαμβανομένων των αντιδράσεων και των κοινοποιήσεων), το 60,3% αναρτήθηκε από κρατικά μέσα ενημέρωσης και διπλωμάτες του ΚΚΚ- Από τα 1.000 πιο διαδραστικά tweets (συμπεριλαμβανομένων των likes και των retweets), το 5,5% ήταν από κρατικά μέσα ενημέρωσης και διπλωμάτες του ΚΚΚ και το 4% ήταν από λογαριασμούς που είχαν ανασταλεί από το Twitter για χειραγώγηση της πλατφόρμας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανώτατη ηγεσία του ΚΚΚ θεωρεί την πληροφόρηση και την παραπληροφόρηση κεντρικής σημασίας για τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό και τον επηρεασμό της διεθνούς κοινής γνώμης.

«Αντί να βελτιώσει τη μεταχείριση των Ουιγούρων και άλλων τουρκικών μειονοτήτων, το ΚΚΚ απαντά στις επικρίσεις για τις τρέχουσες ενέργειές του κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συντονίζοντας τον κρατικό μηχανισμό προπαγάνδας, τις υπηρεσίες ασφαλείας και τη γραφεία δημοσίων σχέσεων για να φιμώσει και να διαμορφώσει τις αφηγήσεις σχετικά με τη Σιντζιάνγκ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», γράφουν οι συντάκτες.

Εργάτες στη γραμμή παραγωγής σε εργοστάσιο βαμβακερών υφασμάτων στην Κορλά, Σιντζιάνγκ, Κίνα, την 1η Απριλίου 2021. (cnsphoto μέσω Reuters)

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης 494.710 άρθρα που αναφέρουν τη Σιντζιάνγκ και δημοσιεύτηκαν σε περισσότερες από 65 γλώσσες μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2021 και της 1ης Ιανουαρίου 2022. Τα περισσότερα δημοσιεύθηκαν στα κινεζικά (55%) ή στα αγγλικά (35%). Τα άρθρα στην κινεζική γλώσσα είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν θετικά σχόλια για τις εθνικές πολιτικές και τις δράσεις του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Σιντζιάνγκ.

Το ΚΚΚ έχει πραγματοποιήσει μαζική επιτήρηση, κράτηση και «επανεκπαίδευση» Ουιγούρων και άλλων εθνικών μειονοτήτων στη Σιντζιάνγκ τα τελευταία χρόνια με το πρόσχημα της καταπολέμησης της αστάθειας και της αντιτρομοκρατίας.

Το Πεκίνο πάντα αρνιόταν την κατηγορία της «γενοκτονίας» στη Σιντζιάνγκ. Ωστόσο, τα αρχεία της αστυνομίας της Σιντζιάνγκ που διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν τον Μάιο αποκάλυψαν τις βάναυσες διώξεις Ουιγούρων σε μαζικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, συμπεριλαμβανομένων εκτελέσεων φυγάδων.

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι ενώ οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αφαιρούν όλο και περισσότερο τους ψεύτικους λογαριασμούς που συνδέονται με μυστικές επιχειρήσεις επιρροής του ΚΚΚ, το καθεστώς θα επιστρατεύσει ομάδες διασποράς για να διαμορφώσει τις αντιλήψεις για τη Σιντζιάνγκ σε όλο τον κόσμο.

Οι οικονομικές κυρώσεις πρέπει να επεκταθούν

Ο Άλμπερτ Ζανγκ, συν-συγγραφέας της έκθεσης, υποστηρίζει ότι ο αντίκτυπος της ενημερωτικής εκστρατείας του ΚΚΚ δεν είναι ευρέως κατανοητός διεθνώς και οι παγκόσμιες προκλήσεις που τίθενται δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να ηγηθούν αυτής της διαδικασίας χάραξης πολιτικής σε συντονισμό με συμμάχους και εταίρους με κοινά συμφέροντα», δήλωσε ο Ζανγκ.

«Τα καθεστώτα οικονομικών κυρώσεων που στοχεύουν τους δράστες σοβαρών παραβιάσεων και καταχρήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να επεκταθούν ώστε να συμπεριλάβουν τους διανομείς παραπληροφόρησης και ξένης προπαγάνδας που φιμώνουν, εκφοβίζουν και συνεχίζουν την κακοποίηση των επιζώντων και των θυμάτων».

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διαλύσουν τα κινεζικά μέσα προπαγάνδας και να εντοπίσουν στρατηγικές πηγές δεδομένων -όπως η εξόρυξη της κοινής γνώμης των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης με έδρα τις ΗΠΑ- που αξιοποιούνται για τη βελτίωση των δυνατοτήτων επιρροής και παρέμβασης του κόμματος».

«Επιπλέον, οι κυβερνήσεις, οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών, οι δεξαμενές σκέψης και οι φορείς εκμετάλλευσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να δημιουργήσουν αντίμετρα και απαντήσεις στις επιχειρήσεις πληροφόρησης και τις προπαγανδιστικές δραστηριότητες του ΚΚΚ με επίκεντρο τον λόγο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να αμβλύνουν και να αποτρέψουν την κακόβουλη δραστηριότητα του ΚΚΚ».

Εργάτες περπατούν δίπλα από τον περιμετρικό φράχτη αυτού που είναι επίσημα γνωστό ως κέντρο εκπαίδευσης επαγγελματικών δεξιοτήτων στο Νταμπαντσένγκ στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, στις 4 Σεπτεμβρίου 2018. (Thomas Peter/Reuters)

 

Σε μια άλλη έκθεση με τίτλο «#StopXinjiangRumors: Η αποκεντρωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης του ΚΚΚ» που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2021, η ASPI διαπίστωσε ότι το ΚΚΚ επιδιώκει να επηρεάσει τις διεθνείς αντιλήψεις για τις πολιτικές του στη Σιντζιάνγκ δημοσιεύοντας βίντεο από Ουιγούρους που λένε ότι είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους στην περιοχή.

«Οι πολιτικές του ΚΚΚ στην περιοχή πλαισιώνονται ως αντιτρομοκρατικές αντιδράσεις ως ένας τρόπος για να προσπαθήσουν να νομιμοποιήσουν τις δράσεις, ενώ οι αρνητικές πληροφορίες και οι μαρτυρίες για κακοποίηση απλώς διαψεύδονται ή δεν αναφέρονται», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε