Τετάρτη, 01 Μαΐ, 2024
Ένας Κινέζος εργάτης μεταφέρει υλικά για την πρώτη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Κίνα με το Λάος, ένα βασικό μέρος του «Belt and Road Initiative» του Πεκίνου κατά μήκος του Μεκόνγκ στο Λουάνγκ Πραμπάνγκ του Λάος, στις 8 Φεβρουαρίου 2020. (Aidan Jones/AFP μέσω Getty Images )

Έκθεση: Πάνω από 600 παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κινεζικές επιχειρήσεις του εξωτερικού

Rita Li

Μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει καταγράψει περισσότερες από 600 παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που φέρεται να διαπράχθηκαν από υπερπόντιες κινεζικές επιχειρήσεις μεταξύ 2013 και 2020.

Μια έκθεση (pdf) από το Κέντρο Επιχειρήσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (BHRRC) παρουσιάζει 679 καταγγελίες για υπερπόντιες κινεζικές επιχειρήσεις ανά τομέα, περιοχή και θέμα.

Η έκθεση της 11ης Αυγούστου με τίτλο «‘ Going Out ’Responsibly: The Human Rights Impact of China’s Global Investments», απαριθμεί μια σειρά από ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών κινδύνων, παραβίασης δικαιωμάτων γης και απώλειας βιοπορισμού.

Άλλες καταγγελίες για καταχρήσεις που καλύπτονται από την έκθεση είναι η ανεπαρκής αποζημίωση των κατοίκων της περιοχής, καθώς και η χαμηλή αμοιβή εργασίας, η ασφάλεια στο χώρο εργασίας και η κακή μεταχείριση των εργαζομένων.

«Καθώς οι κινεζικές επιχειρήσεις – ιδιαίτερα οι εταιρείες ενέργειας, κατασκευών και ορυχείων και μετάλλων – συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, η κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια ατυχή αύξηση των παραβιάσεων των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων – ιδιαίτερα στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική». σύμφωνα με την έκθεση.

Το BHRRC είπε ότι υψηλότερα ποσοστά φερόμενων καταχρήσεων εμφανίστηκαν τόσο σε χώρες με «ασθενέστερη διακυβέρνηση» όσο και ότι βασίζονται σε κινεζικές επενδύσεις.

Η Βιρμανία (επίσης γνωστή ως Μιανμάρ) κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό φερόμενων καταχρήσεων – σχεδόν 100 καταγγελίες, ακολουθούμενες από το Περού (60), τον Ισημερινό (39), το Λάος (39), την Καμπότζη (34) και την Ινδονησία (25), σύμφωνα με την έκθεση.

Τον Μάιο, το στρατιωτικό καθεστώς της Βιρμανίας φέρεται να ενέκρινε 15 κινεζικά έργα, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποστηρίζεται από κινεζικές εταιρείες.

«Υπάρχει πιθανότητα περισσότερα έργα που εκτελούνται από κινεζικές εταιρείες να εγκριθούν από τη στρατιωτική χούντα στο μέλλον», αναφέρεται στην έκθεση, καθώς άλλοι απομακρύνονται από τη χώρα που υποφέρει από εμφύλιες συγκρούσεις από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι οι κίνδυνοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ιδιαίτερα υψηλοί στις βιομηχανίες μετάλλων και εξόρυξης, αποτελώντας το ένα τρίτο όλων των εκθέσεων, ακολουθούμενο από τις βιομηχανίες κατασκευών και ορυκτών καυσίμων.

Ένας χωρικός στέκεται εκεί που ήταν το σπίτι του πριν η μπουλντόζα το γκρεμίσει για να ανοίξει ο δρόμος για το φράγμα  στο Stung Treng της Καμπότζης, στις 7 Μαΐου 2015. (Jason South/Fairfax Media/Getty Images)

 

Άλλες ομάδες δικαιωμάτων – όπως το Human Rights Watch (HRW) – εξέφρασαν παρόμοιες ανησυχίες.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το HRW ανέφερε μια κοινή επιχείρηση υπό την ηγεσία της Κίνας όπου γκρέμιζε με μπουλντόζες προγονικά σπίτια στη βορειοανατολική Καμπότζη για να ανοίξει το δρόμο για ένα φράγμα Belt and Road Initiative (BRI), παρά την εκτεταμένη αντίθεση. Περίπου 5.000 χωρικοί εκτοπίστηκαν βίαια χωρίς δίκαιη αποζημίωση, δήλωσε η ομάδα δικαιωμάτων στις 10 Αυγούστου.

Οι αρχές είπαν στους κατοίκους της περιοχής να μετεγκατασταθούν σε υψηλότερο έδαφος. «[Διαφορετικά] δεν είμαστε υπεύθυνοι για τυχόν θανάτους», δήλωσαν αξιωματούχοι, σύμφωνα με το HRW.

Απαντήσεις

Το BHRRC ζήτησε από τις εταιρείες εξηγήσεις. Παρά το συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης από τις ασιατικές εταιρείες που ξεπερνούσε το 50 %, οι κινεζικές εταιρείες είχαν ποσοστό ανταπόκρισης 24 %.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες από τις απαντήσεις που ελήφθησαν ήταν στα κινέζικα. Η έκθεση ανέφερε την απροθυμία των εταιρειών να επικοινωνούν στα αγγλικά ή τις τοπικές γλώσσες.

«[Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει] τις κοινότητες και την κοινωνία των πολιτών στις χώρες υποδοχής που επιθυμούν να συνεργαστούν με κινεζικές εταιρείες», ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι μισές από τις απαντήσεις απέφυγαν επίσης την άμεση απάντηση σε ερωτήσεις και οι εταιρείες «συχνά απλώς» αναφέρθηκαν σε τοπικούς νόμους, αντί για διεθνή πρότυπα.

«Αυτό είναι δυνητικά προβληματικό», ανέφερε η έκθεση, εξηγώντας ότι ορισμένοι τοπικοί κανονισμοί είτε είναι γραμμένοι ή εφαρμόζονται ανεπαρκώς.

Εργάτες σε εργοτάξιο στο Sihanoukville της Καμπότζης, στις 13 Δεκεμβρίου 2018. (Tang Chhin Sothy/AFP μέσω Getty Images)

Επεκατική πολιτική

Το Πεκίνο εισήγαγε μια «Επεκτατική πολιτική» το 1999 για την προώθηση των κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό και το BHRRC είπε από τότε «το αποτύπωμα των κινεζικών επιχειρήσεων έχει διευρυνθεί σημαντικά».

Αυτή η πολιτική τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από τον σημερινό ηγέτη Σι Τζινπίνγκ που ξεκίνησε το σχέδιο BRI πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2013 για τη σύνδεση της Κίνας με την Ασία, την Ευρώπη και πέρα, μέσω ενός δικτύου λιμένων, σιδηροδρόμων και δρόμων.

Οι επικριτές λένε ότι η επιδίωξη της Κίνας στο BRI είναι να χωνέψει τη βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και εργατικό δυναμικό σε όλη τη χώρα, επίσης να επιτύχει γεωπολιτικές φιλοδοξίες.

Από τις 30 Ιανουαρίου 2021, η Κίνα ισχυρίστηκε ότι υπέγραψε 205 έγγραφα συνεργασίας που σχετίζονται με έργα BRI όπως σιδηρόδρομοι, λιμάνια και αυτοκινητόδρομοι, με 140 χώρες και 31 διεθνείς οργανισμούς.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε