Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
Θαλάσσιο αιολικό πάρκο. (Photocreo Bednarek/Adobe Stock)

Έκθεση: Περιβαλλοντικές ομάδες τσεπώνουν εκατομμύρια από την αιολική βιομηχανία

Μια νέα έκθεση δείχνει ότι πολλές γνωστές περιβαλλοντικές οργανώσεις λαμβάνουν χρήματα από εταιρείες αιολικής ενέργειας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητά τους, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει την κατασκευή θαλάσσιων αιολικών έργων μεγάλης κλίμακας κατά μήκος των ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με τίτλο «Συγκρούσεις συμφερόντων», η έκθεση συντάχθηκε από τη Save Right Whales Coalition, μια ομάδα που ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις της αιολικής ενέργειας σε βιομηχανική κλίμακα στην απειλούμενη με εξαφάνιση φάλαινα του Βορείου Ατλαντικού.

«Η έρευνά μας προσπάθησε να κατανοήσει γιατί οι περιβαλλοντικές ομάδες που έχουν εργαστεί σθεναρά για την προστασία των πτεροφάλαινων σιώπησαν μπροστά στη μαζική εκβιομηχάνιση του μέρους φωλιάσματος των πτεροφάλαινων. Αν η ροή του χρήματος επηρεάζει τις ενέργειες αυτών των περιβαλλοντικών ομάδων, το κοινό αξίζει να το μάθει», δήλωσε η Lisa Linowes, η οποία ανήκει στον συνασπισμό Save the Right Whales Coalition.

Τουλάχιστον 4,2 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές καταγράφονται σε ένα λογιστικό φύλλο που εξέτασε η εφημερίδα Epoch Times.

Η Bay State Wind, μια επιχείρηση με επικεφαλής τον δανέζικο γίγαντα των ανεμογεννητριών Ørsted, δώρισε 500.000 δολάρια στο Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole, ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών για την ωκεανογραφία, τη θαλάσσια επιστήμη και συναφείς κλάδους.

Η Ørsted δώρισε επίσης ένα άγνωστο ποσό στην WWF, όπως περήφανα διαφημίζεται στην ιστοσελίδα των χορηγών της.

Η National Audubon Society, γνωστή για την υπεράσπιση της προστασίας των πτηνών, έχει επίσης δεχθεί χρηματοδότηση που συνδέεται με την αιολική βιομηχανία.

Τόσο η National Audubon Society όσο και η Maine Audubon έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από το New England Forests and Rivers Fund, το οποίο χρηματοδοτείται εν μέρει από την Avangrid και την Eversource, οι οποίες διαθέτουν μεγάλα χαρτοφυλάκια αιολικής ενέργειας.

Η Ocean Wind, μια άλλη θυγατρική της Ørsted, έχει επίσης χρηματοδοτήσει το New Jersey Audubon, όπως και η υπεράκτια αιολική εταιρεία Atlantic Shores.

Επιπλέον, η Avangrid έχει χρηματοδοτήσει την Sharon Audubon.

Πολλοί θεωρούν τις ανεμογεννήτριες εξαιρετικά επικίνδυνες για τα πουλιά και τις νυχτερίδες.

Ενώ μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση American Wind and Wildlife Watch που τάσσεται υπέρ της αιολικής ενέργειας υπολόγισε ότι υπήρξαν μόλις 214.000 έως 368.000 θανάτους πτηνών που σχετίζονται με ανεμογεννήτριες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, πολλές άλλες μελέτες έχουν καταλήξει σε υψηλότερες εκτιμήσεις.

«Οι σχεδιαστές, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και οι φορείς εκμετάλλευσης ανεμογεννητριών θα πρέπει να θεωρούν τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις υπάρχουσες εκτιμήσεις θνησιμότητας στα αιολικά πάρκα ως εξαιρετικά ανακριβείς και δυνητικά μεροληπτικά χαμηλές», γράφει ο ερευνητής Shawn Smallwood στη δική του μελέτη, η οποία υπολόγισε τις θνησιμότητες πουλιών από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες κατά μέσο όρο σε 573.093 ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. (Η μελέτη του Smallwood χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την Επιτροπή Ενέργειας της Καλιφόρνιας).

«Ανησυχούμε ότι οι οικονομικές συγκρούσεις συμφερόντων παρεμβαίνουν στην ανάλυσή σας για τα υπεράκτια αιολικά έργα», έγραψαν τα μέλη του συνασπισμού σε ανοιχτή επιστολή προς τους οργανισμούς και τις εταιρείες που κατονομάζονται στην έκθεση.

Η Linowes, η οποία είναι επίσης εκτελεστική διευθύντρια της WindAction Group, δήλωσε στους Epoch Times ότι ανησυχεί για την έλλειψη δεδομένων σχετικά με τις μακροπρόθεσμες οικολογικές επιπτώσεις των αιολικών εγκαταστάσεων.

Ανησυχεί ότι οι περιβαλλοντικές ομάδες με οικονομικούς δεσμούς με τη Big Wind δεν θα πιέσουν αρκετά για να φτάσουν στην αλήθεια.

Η Linowes επικαλέστηκε μια ακρόαση του 2021 στη Βουλή των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου κατά την οποία κατέθεσαν μάρτυρες εμπειρογνώμονες σχετικά με τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις τέτοιων εγκαταστάσεων στη Βόρεια Θάλασσα, που είναι ήδη ένας περιβαλλοντικά υποβαθμισμένος βιότοπος.

«Μιλάμε ουσιαστικά για [αστικοποίηση] της θάλασσας με την εισαγωγή όλων αυτών των κατασκευών», δήλωσε η Melanie Austen, καθηγήτρια Ωκεανών και Κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, κατά τη διάρκεια της εν λόγω ακρόασης.

«Τα θαλάσσια σχέδια και η βάση γνώσεων γύρω από τις επιπτώσεις των θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα δεν συμβαδίζουν», πρόσθεσε αργότερα η Austen.

«Οι Αμερικανοί περιμένουν από τις περιβαλλοντικές ομάδες να εκφράσουν τις ίδιες ανησυχίες, αλλά αυτό δεν συμβαίνει», δήλωσε η Linowes στους Epoch Times.

Η έρευνα της Save Right Whale αναφέρει τον θαλάσσιο οικολόγο του Woods Hole, Mark Baumgartner, ο οποίος δήλωσε στην Washington Post ότι «έχουμε ήδη έναν αρκετά βιομηχανοποιημένο ωκεανό, με την κίνηση των πλοίων και τις αλιευτικές δραστηριότητες. Η προσθήκη αυτών των μεγάλων αιολικών πάρκων με πολλές, πολλές, πολλές ανεμογεννήτριες είναι σίγουρα ανησυχητική».

Όπως προαναφέρθηκε, το Woods Hole δέχθηκε 500.000 δολάρια από την Bay State Wind το 2018.

Η Linowes αναγνώρισε ότι μια συχνή ερώτηση στον ιστότοπο της ομάδας της που ισχυρίζεται ότι «είναι τεκμηριωμένο ότι η αντικατάσταση του μαλακού βυθού της θάλασσας με ανεμογεννήτριες έχει οδηγήσει σε απώλεια αμμόχελων» υπερεκτιμούσε την πειστικότητα αυτής της σύνδεσης.

Ο πληθυσμός των φαλαινών του Βορείου Ατλαντικού έχει μειωθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας την ανησυχία των περιβαλλοντολόγων.

«Οι βέλτιστες διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες δείχνουν ότι ο πληθυσμός της φάλαινας του Βορείου Ατλαντικού δεν μπορεί να αντέξει πρόσθετους στρεσογόνους παράγοντες- οποιαδήποτε πιθανή διακοπή της συμπεριφοράς τροφοληψίας μπορεί να οδηγήσει σε επιπτώσεις σε επίπεδο πληθυσμού και είναι κρίσιμης σημασίας», έγραψαν εκπρόσωποι πολλών περιβαλλοντικών ομάδων σε επιστολή που εξέφρασε την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις των ερευνών για υπεράκτια αιολικά.

Η Linowes και οι συνάδελφοί της αναφέρθηκαν σε αυτή την επιστολή στη δική τους ανοιχτή επιστολή.

Μιλώντας πέρυσι σε συνέδριο της αιολικής βιομηχανίας, η Υπουργός Εσωτερικών Deb Haaland περιέγραψε τους στόχους της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ταχεία ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Η Linowes δήλωσε στους Epoch Times ότι δεν έχει ακούσει τίποτα από τις ομάδες που αναφέρονται στην έκθεση.

«Νομίζω ότι θέλουν να εξαφανιστούμε», είπε.

Η Epoch Times επικοινώνησε με τις εταιρείες Ørsted, Avangrid, Atlantic Shores, Woods Hole Oceanographic Institution, WWF, National Audubon Society, New Jersey Audubon, Sharon Audubon και Maine Audubon.

Η Epoch Times επικοινώνησε επίσης με την American Clean Power Association, μια ομάδα που εκπροσωπεί την αιολική βιομηχανία.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε