Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Λεπτομέρεια από επιχρυσωμένο ασημένιο ρυτό, το οποίο προοριζόταν πιθανότατα για κρασί Τουρκία 5ος αιώνας π.Χ. (φωτ.: Βρετανικό Μουσείο)

Έκθεση: «Πολυτέλεια και Εξουσία: από την Περσία στην Ελλάδα»

Στο Βρετανικό Μουσείο εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες η σημαντική έκθεση με τίτλο «Πολυτέλεια και Εξουσία: από την Περσία στην Ελλάδα». Η έκθεση, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Εθνικής Ιστορίας της Βουλγαρίας, παρουσιάζει τον Θησαυρό του Παναγιουρίστε, μαζί με άλλα πολύτιμα αντικείμενα από την ευρύτερη περιοχή της Εγγύς Ανατολής και της Ελλάδας. Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθησαν η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας Ιλιάνα Γιότοβα, ο υπουργός Πολιτισμού Νάιντεν Τόντοροφ και ο πρέσβης της Βουλγαρίας στο Λονδίνο Μαρίν Ράικοφ.

Χρυσό στεφάνι βελανιδιάς, πιθανότατα από την περιοχή των Δαρδανελίων, 350-300 π.Χ. (φωτ.: Βρετανικό Μουσείο)

 

Η εντυπωσιακή αυτή έκθεση σκιαγραφεί τους δεσμούς μεταξύ του πλούτου και της πολιτικής εξουσίας στην αρχαιότητα. «Βασιζόμενη σε εντυπωσιακά αντικείμενα από το Αφγανιστάν έως την Ελλάδα, η έκθεση προχωρά πέρα από την ελληνική αρχαιότητα για να εξερευνήσει μια πιο περίπλοκη ιστορία, για την πολυτέλεια ως πολιτικό εργαλείο στη Μέση Ανατολή και τη νοτιοανατολική Ευρώπη από το 550-30 π.Χ.», αναφέρει το Μουσείο, προσθέτοντας επίσης ότι η έκθεση «συγκεντρώνει περίτεχνα αντικείμενα, φιλοτεχνημένα από χρυσό, ασήμι και γυαλί, συμπεριλαμβανομένου και του εκπληκτικού Θησαυρού του Παναγιουρίστε από τη Βουλγαρία».

Ο Θησαυρός του Παναγιουρίστε, Μουσείο Εθνικής Ιστορίας της Βουλγαρίας.

Ο Θησαυρός, που ανακαλύφθηκε τυχαία από τρία αδέλφια το 1949, αποτελείται από εννέα χρυσά δοχεία με πλούσια διακόσμηση: οκτώ ρυτά για κρασί και έναν κρατήρα. Πρόκειται για εξαιρετικά δείγματα μεταλλοτεχνίας/χρυσοχοΐας, στα οποία είναι εμφανής η επιρροή του ελληνικού και του περσικού πολιτισμού στη βαλκανική χερσόνησο.

 

Επιχρυσωμένο ασημένιο ρυτό, το οποίο προοριζόταν πιθανότατα για κρασί. Τουρκία 5ος αιώνας π.Χ. (φωτ.: Βρετανικό Μουσείο)

 

Η Ιλιάνα Γιότοβα ευχαρίστησε τον διευθυντή του μουσείου Χάρτουιγκ Φίσερ για την εκδήλωση και δήλωσε ότι ο θησαυρός αυτός συνιστά μια πρόσκληση εκ μέρους της Βουλγαρίας. «Η έκθεση είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι η ιστορία δεν γράφεται από τις μάχες αλλά από τον πολιτισμό», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας.

Sphinx-Drinking-Cup-©-The-Trustees-of-the-British-Museum
Αγγείο με μορφή σφίγγας. (φωτ. Βρετανικό Μουσείο)

 

Η έκθεση «Πολυτέλεια και Εξουσία: από την Περσία στην Ελλάδα» θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 4 Μαΐου μέχρι τις 13 Αυγούστου 2023.

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, pontosnews.gr, kayhanlife.com)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε