Τετάρτη, 08 Ιαν, 2025
Στην ίδια πόλη και παράλληλα με τη Συνάντηση των βουλγαρικών ΜΜΕ γιορτάζεται και το Φεστιβάλ των Ρόδων. Για τη Βουλγαρία, το τριαντάφυλλο δεν είναι μόνο σύμβολο και εμπορικό προϊόν, αλλά και κάτι που αντανακλά τις σχέσεις της χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο.

«Ελευθερία και μέσα ενημέρωσης» στη 18η Παγκόσμια Συνάντηση Βουλγαρικών Μέσων Ενημέρωσης

«Ελευθερία στα μέσα ενημέρωσης σημαίνει ότι θα πρέπει να βλέπουν αυτές τις επιλογές, ακόμη και τις λανθασμένες, σαν να κοιτάζουν τον καθρέφτη» - Κ. Βάλτσεφ

«Σήμερα η Βουλγαρία είναι μια ελεύθερη χώρα επειδή οι Βούλγαροι έχουν την ευκαιρία να κάνουν επιλογές. Πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν έχουν όλοι οι σύγχρονοί μας στον κόσμο, μια ευκαιρία που δεν την είχαν πάντα οι πρόγονοί μας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων BTA Κίριλ Βάλτσεφ στην ομιλία του σήμερα στους συμμετέχοντες στη 18η Παγκόσμια Συνάντηση Βουλγαρικών Μέσων Ενημέρωσης, στο Καζανλάκ (κεντρική Βουλγαρία), κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Ρόδων που γιορτάζεται σε αυτήν την πόλη εδώ και 120 χρόνια.

Το θέμα της Συνάντησης, που ξεκίνησε χθες 2 Ιουνίου, ανήμερα της Ημέρας του Βούλγαρου εθνικού ήρωα και ποιητή Χρίστο Μπότεφ και εκείνων που έπεσαν για την ελευθερία της Βουλγαρίας, είναι «Ελευθερία και μέσα ενημέρωσης», υπενθύμισε ο Βάλτσεφ.

Όπως είπε, ελευθερία στα μέσα ενημέρωσης σημαίνει ότι θα πρέπει να βλέπουν αυτές τις επιλογές, ακόμη και τις λανθασμένες, σαν να κοιτάζουν τον καθρέφτη. «Τα αμαρτήματα είναι επίσης ένα γεγονός, συμπεριλαμβανομένων και των ψεμάτων», επεσήμανε. Σημείωσε ότι «οι ελεύθερες κοινωνίες σαν τη δική μας δεν θα πρέπει να αρχίσουν να μοιάζουν με εκείνες τις οποίες απορρίπτουμε, απαγορεύοντας, περιορίζοντας, λογοκρίνοντας, διαγράφοντας ολόκληρα μέσα ενημέρωσης ή μέρος του περιεχομένου τους όταν διαφωνούμε με τις λάθος επιλογές που έκαναν».

Σε αυτή τη διεθνή συνάντηση των βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης στο Καζανλάκ εκπροσωπούνται 33 χώρες, συμμετέχουν 40 βουλγαρικά ΜΜΕ -26 από 15 χώρες εκτός της Βουλγαρίας σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία) και 14 από τη Βουλγαρία- καθώς και τρεις ενώσεις δημοσιογράφων και ΜΜΕ και η Σχολή Δημοσιογραφίας του παλαιότερου Πανεπιστημίου της Βουλγαρίας, του Πανεπιστημίου Άγιος Κλήμης της Αχρίδας, είπε ο γενικός διευθυντής του ΒΤΑ. Προσκεκλημένοι είναι ξένοι δημοσιογράφοι από εθνικά πρακτορεία 18 χωρών, πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα της συνάντησης των ΜΜΕ περιλαμβάνει τρεις μεγάλες συζητήσεις. «Το ένα θα αφορά την ελευθερία επιλογής των δημοσιογράφων, το δεύτερο για την ελευθερία επιλογής του κοινού, με τη συμμετοχή της Φίλι Λάτζμαν, εκτελεστικής διευθύντριας του βουλγαρικού τμήματος του SBS στην Αυστραλία, ως παράδειγμα του πώς σε μια δημοκρατική χώρα, μια κοινότητα στερείται προγράμματος στη μητρική της γλώσσα» επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΒΤΑ, προσθέτοντας:

«Και η τρίτη συζήτηση θα είναι πώς πρέπει να υπάρχουν οι γιορτές μέσα στην καθημερινότητα. Τα σημερινά ΜΜΕ τα πάνε καλά με τις ειδήσεις, αλλά αποτυγχάνουν να πουν για το πώς γιορτάζει ο κόσμος. Όλη η ιδέα του θέματος της ελευθερίας προκαλείται από το γεγονός ότι οι γιορτές σπάνε τα δεσμά της καθημερινότητάς μας, τους περιορισμούς που μας επιβάλλει η ζωή. Όταν γιορτάζουν, οι άνθρωποι γίνονται διαφορετικοί, καλύτεροι, πιο χαρούμενοι και κάνουν κάθε μέρος το καλύτερο στον κόσμο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η Βουλγαρία είναι μια επιτυχημένη χώρα που έχει διανύσει πολύ δρόμο σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που μας οδήγησε να είμαστε μέρος της ΕΕ. Και μακάρι να υπήρχε ελπίδα ότι όλο και περισσότεροι Βούλγαροι θα έβλεπαν το νόημα να επιστρέψουν. Η Βουλγαρία είναι μια ελεύθερη χώρα! Ακόμη και με όλες τις ειδήσεις, αυτό είναι ξεκάθαρο – είμαστε ελεύθεροι. Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι σήμερα καταλαβαίνουν ότι το πιο πολύτιμο πράγμα στη ζωή δεν είναι να κατέχεις πράγματα, αλλά το αίσθημα της κοινότητας, του κατάλληλου τόπου. Αυτό το αίσθημα ζεστασιάς και αμοιβαίας σύνδεσης υπάρχει ακριβώς σε αυτές τις συναντήσεις μας με τα ΜΜΕ».

(φωτ.: bta, ΒΕΡ)

 

Ο Κίριλ Βάλτσεφ, με αφορμή το Φεστιβάλ  των Ρόδων που εξελίσσεται ταυτόχρονα, αναφέρθηκε εκτενώς και στην παράδοση των ρόδων, που είναι χαρακτηριστική της Βουλγαρίας :

«Το τριαντάφυλλο είναι ένα από τα σύμβολα της Βουλγαρίας. Αυτή η γιορτή μαζί με την 24η Μαΐου είναι από τις πιο λαμπερές γιορτές μας. Το BTA φέρνει μεγάλη ευθύνη για την παρουσίαση των Βουλγάρων ως κοινότητα. Για δεύτερη χρονιά έχουμε εξειδικευμένη στήλη «BG κόσμος» με πληροφορίες και νέα για τη ζωή της Βουλγαρίας εκτός συνόρων. Τόσο εμείς στο BTA όσο και εσείς στο Ράδιο Βουλγαρία, προσπαθούμε να συγκεντρώνουμε όλη αυτή την ποικιλία Βουλγάρων στον κόσμο, συνδέοντάς τους με την πατρίδα, αλλά και μεταξύ τους.

Στο ρόδο, όμως, δεν βλέπουμε μόνο το σύμβολο της Βουλγαρίας αλλά, επίσης, τη σχέση του με τον υπόλοιπο κόσμο, επειδή η ιστορία του περνά από πολλές χώρες, εθνικά πρακτορεία των οποίων φιλοξενούμε σήμερα εδώ», εξήγησε, προσθέτοντας ότι νωπογραφίες ρόδων υπάρχουν στο Ανάκτορο της Κνωσού στην Κρήτη, που χρονολογούνται από το 3.700 π.Χ. και στην Πομπηία της Ιταλίας, από τον 1ο αιώνα μ.Χ.

«Η πρώτη αναφορά στο ροδόνερο γίνεται τον 9ο αιώνα στην Περσία, το σημερινό Ιράν, όπου κατά τον 17ο αιώνα διύλιζαν ροδέλαιο εκεί. Τον 10ο αιώνα το ροδόνερο μεταφέρθηκε στην Ισπανία. Η δαμασκηνή τριανταφυλλιά έφτασε στη Βουλγαρία από την Τουρκία. Από εδώ, έφτασε σε νέα μέρη, όπως η πόλη Τζος στην πολιτεία Πλατό της Νιγηρίας όπου, στις αρχές αυτού του αιώνα, Νιγηριανοί επιχειρηματίες εκπαιδευμένοι στη Βουλγαρία διατηρούσαν φυτείες βουλγαρικού ροδέλαιου. Στο Ανόι του Βιετνάμ οργανώνουν ένα φεστιβάλ του βουλγαρικού ρόδου. Και το Καζανλάκ είναι αδελφοποιημένος δήμος με άλλες πόλεις των ρόδων, όπως η Μπλίντα στην Αλγερία, είπε ο Βάλτσεφ.

«Ακόμη και πριν γίνει ελεύθερο κράτος η Βουλγαρία, στα μέσα του 19ου αιώνα, υπήρχαν στο Καζανλάκ 1.271 καζάνια ροδέλαιου. Η πρώτη εταιρεία εξαγωγής ροδέλαιου του Ντίμιταρ Παπάζοφ είχε γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Η εταιρεία του Πέτκο Οροζόφ έκανε εμπόριο με τη Ρωσία, την Αυστροουγγαρία και τη Γαλλία. Και μετά την Απελευθέρωση, ο Κάντσο Σίπκοφ εξήγαγε 1.600 κιλά ροδέλαιου ετησίως και συμμετείχε σε παγκόσμιες εκθέσεις στο Παρίσι, το Λονδίνο και το Σικάγο και, όπως γράφει ο Αλέκο Κονσταντίνοφ στο ταξιδιωτικό μπλογκ To Chicago and Back, ο εκπρόσωπος της εταιρείας του Σίπκοφ «δίδαξε γεωγραφία στον χάρτη, ξεκινώντας από την Κωνσταντινούπολη […], ύστερα μεταπήδησε στην πρωτεύουσά μας, περιηγήθηκε στα σύνορα της Βουλγαρίας και σταμάτησε στην Κοιλάδα των Ρόδων, την οποία μετονόμασε σε «αποκαλούμενο γήινο παράδεισο». Αυτή η επιτυχία των σκληρά εργαζόμενων Βουλγάρων δεν έχει ημερομηνία λήξης, όπως και το ροδέλαιο δεν έχει ημερομηνία λήξης», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΒΤΑ.

Το ΒΤΑ οργανώνει τη 18η Διεθνή Συνάντηση Βουλγαρικών ΜΜΕ στο Καζανλάκ στο διάστημα 1-4 Ιουνίου 2023, με τη στήριξη του Δήμου Καζανλάκ και των εταιριών National Endowment Fund “13 Centuries Bulgaria”, Aurubis Bulgaria, Doverie POC Doverie, Postbank, A1 και Nestle Bulgaria.

BTA Photo

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, bnr.bg)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε