Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Ένα τρισδιάστατα εκτυπωμένο λογότυπο του Twitter φαίνεται μπροστά από μια φωτογραφία του Έλον Μασκ σε αυτή την απεικόνιση, στις 27 Οκτωβρίου 2022. (Dado Ruvic/Illustration/Reuters)

Έλον Μασκ: «Σχεδόν κάθε θεωρία συνωμοσίας για το Twitter αποδείχθηκε αληθινή»

Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ, ισχυρίστηκε στις 24 Δεκεμβρίου ότι σχεδόν κάθε θεωρία συνωμοσίας σχετικά με την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αποδείχθηκε αληθινή.

Ο Μασκ έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο podcast All-In, όπου μίλησε επίσης για τα λεγόμενα «Twitter Files» που κυκλοφόρησαν αρχικά στις αρχές του μήνα μέσω των ανεξάρτητων δημοσιογράφων Ματ Τάιμπι και Μπάρι Βάις.

«Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, σχεδόν κάθε θεωρία συνωμοσίας που είχαν οι άνθρωποι για το Twitter αποδείχθηκε αληθινή», δήλωσε ο Μασκ. «Υπάρχει θεωρία συνωμοσίας για το Twitter που να μην αποδείχθηκε αληθινή; Μέχρι στιγμής, όλες αποδείχθηκαν αληθινές. Αν όχι περισσότερο αληθινές από ό,τι πίστευαν οι άνθρωποι».

Μιλώντας για τα «Twitter Files», ο CEO της Tesla ρωτήθηκε αν υπάρχει «κάποιο μέρος των αρχείων που πραγματικά σας σόκαρε», στο οποίο απάντησε ότι «τα πράγματα του FBI είναι αρκετά σοβαρά».

Τα Twitter Files περιέχουν πολλαπλά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων εσωτερικών συνομιλιών μεταξύ των εργαζομένων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, που περιγράφουν λεπτομερώς τις προσπάθειες της εταιρείας να λογοκρίνει tweets από συντηρητικούς σχολιαστές και να καταστείλει ένα άρθρο της New York Post σχετικά με τον φορητό υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν ενόψει των εκλογών του 2020.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρετά μαζί με τον γιο του Χάντερ Μπάιντεν μετά την παρακολούθηση της λειτουργίας στην καθολική εκκλησία Holy Spirit στο Τζονς Άιλαντ της Νότιας Καρολίνας, στις 13 Αυγούστου 2022. (Nicholas Kamm/AFP via Getty Images)

 

Το Twitter «συνεργάστηκε με το Πεντάγωνο»

Τα αρχεία που κυκλοφόρησαν νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξαν πώς το FBI εργάστηκε για να απαξιώσει την είδηση του φορητού υπολογιστή του Μπάιντεν και να αποτρέψει τη διάδοσή της στην πλατφόρμα τον Οκτώβριο του 2020, λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς.

Άλλα έδειξαν πώς το FBI πίεζε το Twitter να βρει στοιχεία για ξένη επιρροή και πηγές παραπληροφόρησης και να αναλάβει δράση κατά συγκεκριμένων λογαριασμών.

Τα αρχεία που δημοσιεύθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου και αναφέρθηκαν από τον δημοσιογράφο Λι Φανγκ περιέγραφαν λεπτομερώς πώς το Twitter είχε «βοηθήσει αθόρυβα τη μυστική διαδικτυακή ψυχολογική εκστρατεία του Πενταγώνου» με στόχο να επηρεάσει τη γνώμη στη Μέση Ανατολή, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με αυτά τα αρχεία, το Twitter συνεργάστηκε με το Πεντάγωνο παρά τον ισχυρισμό ότι καταβάλλει «συντονισμένες προσπάθειες για να ανιχνεύσει και να αποτρέψει τη χειραγώγηση της πλατφόρμας που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση».

«Παρά τις υποσχέσεις να κλείσει τα μυστικά δίκτυα κρατικής προπαγάνδας, τα έγγραφα του Twitter δείχνουν ότι ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βοήθησε άμεσα τις επιχειρήσεις επιρροής του αμερικανικού στρατού», έγραψε ο ερευνητής δημοσιογράφος Φανγκ του The Intercept.

«Στο παρασκήνιο, το Twitter έδωσε έγκριση και ειδική προστασία στις διαδικτυακές επιχειρήσεις ψυχολογικής επιρροής του αμερικανικού στρατού», συνέχισε ο Φανγκ, δείχνοντας λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακές περσόνες που δημιουργήθηκαν από τον αμερικανικό στρατό.

Τα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια, στις 27 Απριλίου 2022. (Justin Sullivan/Getty Images)

 

Το FBI τοποθετείται σχετικά με τα αρχεία του Twitter

Σε δήλωσή του μετά τη δημοσιοποίηση των αρχείων του Twitter, το FBI ανέφερε: «Η αλληλογραφία μεταξύ του FBI και του Twitter δεν είναι τίποτα περισσότερο από παραδείγματα των παραδοσιακών, μακροχρόνιων και συνεχιζόμενων δεσμεύσεών μας μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα, στις οποίες συμμετέχουν πολλές εταιρείες σε πολλούς τομείς και κλάδους. Όπως αποδεικνύεται από την αλληλογραφία, το FBI παρέχει κρίσιμες πληροφορίες στον ιδιωτικό τομέα σε μια προσπάθεια να τους επιτρέψει να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους πελάτες τους».

«Οι άνδρες και οι γυναίκες του FBI εργάζονται καθημερινά για την προστασία του αμερικανικού κοινού», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Είναι ατυχές το γεγονός ότι οι θεωρητικοί συνωμοσίας και άλλοι τροφοδοτούν το αμερικανικό κοινό με παραπληροφόρηση με μοναδικό σκοπό να προσπαθήσουν να δυσφημίσουν την υπηρεσία».

Περαιτέρω αρχεία δημοσιεύθηκαν στις 25 Δεκεμβρίου από τον Τάιμπι, όπου περιγράφεται λεπτομερώς πώς το FBI φέρεται να ενεργούσε «ως θυρωρός σε ένα τεράστιο πρόγραμμα παρακολούθησης και λογοκρισίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που περιλαμβάνει υπηρεσίες σε όλη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση – από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέχρι το Πεντάγωνο και τη CIA».

Ο Τάιμπι εξήγησε ότι το Twitter είχε «τόσες πολλές επαφές με τόσες πολλές υπηρεσίες», ώστε τα στελέχη έχασαν τον έλεγχο των επικοινωνιών. Οι συναντήσεις συνήθως επικεντρώνονταν σε «ξένα θέματα», σύμφωνα με τον Τάμπι, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως η παραπληροφόρηση σχετικά με την Ουκρανία και τα εμβόλια COVID-19.

«Παρά το γεγονός ότι η επίσημη αρμοδιότητά της ήταν «Ξένη Επιρροή», η FITF [Ομάδα Εργασίας για την Ξένη Επιρροή του FBI] και το γραφείο του FBI [στο Σαν Φρανσίσκο] έγιναν αγωγός για βουνά από αιτήματα εγχώριας μετριοπάθειας, από κρατικές κυβερνήσεις, ακόμη και από την τοπική αστυνομία», δήλωσε ο Τάμπι.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν έκτοτε προτείνει ότι θα ξεκινήσουν έρευνα σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις του FBI με το Twitter.

Όταν ο Μασκ ρωτήθηκε το Σάββατο αν υποψιάζεται ότι το FBI έπαιξε ρόλο στη σήμανση περιεχομένου που έπρεπε να κατεβάσουν οι εταιρείες, σημείωσε ότι το περιεχόμενο που επισημάνθηκε δεν είχε «καμία σχέση με κάτι σαν τρομοκρατία», προσθέτοντας ότι «κυριολεκτικά στόχευαν τη σάτιρα».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε