Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
Ο τότε επίτροπος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων Σκοτ Γκότλιμπ μιλάει στη Νέα Υόρκη στις 10 Οκτωβρίου 2017. (Eduardo Munoz/Reuters)

Emails: Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Pfizer πίεσε το Twitter να λογοκρίνει αναρτήσεις σχετικά με τη φυσική ανοσία, τον χαμηλό κίνδυνο του COVID για τα παιδιά

Ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Pfizer που ήταν επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) άσκησε πιέσεις στο Twitter για να λάβει μέτρα κατά μιας ανάρτησης που επεσήμαινε με ακρίβεια ότι η φυσική ανοσία είναι ανώτερη από τον εμβολιασμό COVID-19, σύμφωνα με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημοσιεύθηκε στις 9 Ιανουαρίου.

Ο Δρ Σκοτ Γκότλιμπ έγραψε στις 27 Αυγούστου 2021 στο στέλεχος του Twitter Τοντ Ο’Μπόιλ για να ζητήσει από το Twitter να αναλάβει δράση κατά μιας ανάρτησης του Δρ Μπρετ Τζιρουάρ, ενός άλλου πρώην επιτρόπου του FDA.

«Αυτό είναι το είδος των πραγμάτων που είναι διαβρωτικά. Εδώ βγάζει ένα σαρωτικό συμπέρασμα από μία και μόνο αναδρομική μελέτη στο Ισραήλ που δεν έχει ελεγχθεί από ομότιμους. Αλλά αυτό το tweet θα καταλήξει να γίνει viral και να οδηγήσει σε ειδησεογραφική κάλυψη», έγραψε ο Γκότλιμπ.

Ο Τζιρουάρ είχε γράψει ότι είναι σαφές ότι η φυσική ανοσία, ή η ανοσία μετά τη μόλυνση, «είναι ανώτερη από την ανοσία του εμβολίου, κατά ΠΟΛΥ». Είπε ότι δεν υπήρχε καμία επιστημονική αιτιολόγηση για την απαίτηση απόδειξης εμβολιασμού κατά της COVID-19 εάν ένα άτομο είχε φυσική ανοσία. «Εάν δεν υπάρχει προηγούμενη μόλυνση; Εμβολιαστείτε!» έγραψε επίσης.

Ο Τζιρουάρ επεσήμανε μια προδημοσιευμένη -εκείνη την εποχή- μελέτη ισραηλινών ερευνητών, η οποία διαπίστωσε, μετά από ανάλυση ιατρικών αρχείων, ότι η φυσική ανοσία παρείχε καλύτερη προστασία από τον εμβολιασμό. Η μελέτη δημοσιεύθηκε αργότερα στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases μετά από αξιολόγηση από ομοτίμους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα δεδομένα «έδειξαν ότι η φυσική ανοσία παρέχει μεγαλύτερης διάρκειας και ισχυρότερη προστασία έναντι της λοίμωξης, της συμπτωματικής νόσου και της νοσηλείας που προκαλείται από την παραλλαγή Δέλτα του SARS-CoV-2, σε σύγκριση με την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο BNT162b2 με δύο δόσεις». Το BNT162b2 είναι η εμπορική ονομασία του εμβολίου COVID-19 της Pfizer, το οποίο είναι το κύριο εμβόλιο που χρησιμοποιείται στο Ισραήλ.

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Γκότλιμπ πυροδότησε μηνύματα στο Jira, το εσωτερικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων του Twitter, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Άλεξ Μπέρενσον, στον οποίο παραχωρήθηκε πρόσβαση στα εσωτερικά αρχεία του Twitter από τον διευθύνοντα σύμβουλο Έλον Μασκ.

«Παρακαλούμε δείτε αυτή την έκθεση από τον πρώην επίτροπο του FDA», έγραψε ο Ο’Μπόιλ.

Ένας αναλυτής του Twitter που εξέτασε την ανάρτηση διαπίστωσε ότι δεν παραβίαζε κανέναν κανόνα παραπληροφόρησης, αλλά το Twitter εξακολουθούσε να βάζει μια ετικέτα σε αυτήν, υποστηρίζοντας σε όλους τους χρήστες που την είδαν ότι ήταν «παραπλανητική» και κατευθύνοντάς τους σε έναν σύνδεσμο που θα έδειχνε «γιατί οι αξιωματούχοι υγείας συνιστούν ένα εμβόλιο για τους περισσότερους ανθρώπους». Η ετικέτα εμπόδισε τους χρήστες να απαντήσουν, να μοιραστούν ή να κάνουν like στην ανάρτηση του Τζιρουάρ.

Ο Γκότλιμπ, το Twitter και ο Τζιρουάρ, ο οποίος είναι τώρα διευθύνων σύμβουλος της Altesa BioSciences, δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ακόμη ένα μήνυμα

Ο Γκότλιμπ έστειλε αργότερα και πάλι μήνυμα στον Ο’Μπόιλ, επισημαίνοντας μια ανάρτηση του Τζάστιν Χαρτ, επικριτή των lockdown και σκεπτικιστή των εμβολίων COVID-19, ανέφερε ο Μπέρενσον.

Ο Γκότλιμπ διαφώνησε με τον Χαρτ γράφοντας ότι «τα ραβδιά και οι πέτρες μπορεί να σπάσουν τα κόκκαλά μου, αλλά ένα ιογενές παθογόνο με ποσοστό παιδικής θνησιμότητας <>0% έχει κοστίσει στα παιδιά μας σχεδόν τρία χρόνια σχολικής εκπαίδευσης».

Η COVID-19 ενέχει μικρό κίνδυνο θνησιμότητας για τους νέους, υγιείς ανθρώπους, όπως δείχνουν μελέτες και δεδομένα.

Ο Γκότλιμπ δεν ανέφερε λεπτομερώς γιατί ήθελε να λογοκρίνει τον Χαρτ, αλλά η ένσταση ήρθε λίγο πριν η κυβέρνηση των ΗΠΑ εγκρίνει και συστήσει το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Ο Ο’Μπόιλ έστειλε το αίτημα σε αναλυτές του Twitter, παραλείποντας για δεύτερη φορά να αποκαλύψει τους δεσμούς του Γκότλιμπ με την Pfizer. Η καταγγελία δεν προκάλεσε καμία ενέργεια.

«Η ομάδα μας από ετερόκλητους αναλυτές, ακτιβιστές, μαμάδες και μπαμπάδες κυνηγάει τον Σκοτ από τον Απρίλιο του 2020, όταν υποστήριξε επανειλημμένα το κλείσιμο και το κλείδωμα των σχολείων. Δεν του αρέσει ο κόσμος που αντιδρά στο αφήγημά του», δήλωσε ο Χαρτ στους Epoch Times σε μήνυμά του στο Twitter.

Προσπάθησε να αποκλείσει δημοσιογράφο

Ο Γκότλιμπ προσπάθησε επίσης να αποκλείσει τον Μπέρενσον, πρώην δημοσιογράφο των New York Times που τώρα είναι συγγραφέας ενός Substack, από το Twitter, όπως προκύπτει από ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε το 2022.

Το μήνυμα έδειχνε ότι ο Γκότλιμπ προώθησε μια ανάρτηση στο blog του Μπέρενσον σε έναν εργαζόμενο στο Twitter, γράφοντας ότι ο Μπέρενσον που αποκάλεσε αλαζόνα τον Δρ Άντονι Φάουτσι ήταν ένα παράδειγμα του γιατί ο Φάουτσι, τότε επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, χρειαζόταν μια ομάδα ασφαλείας.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, και μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Γκότλιμπ με τους εργαζόμενους του Twitter, το Twitter απέκλεισε τον Μπέρενσον επειδή φέρεται να παραβίασε τους κανόνες του σχετικά με την παραπληροφόρηση για την COVID-19.

Ο Γκότλιμπ υπερασπίστηκε τις ενέργειές του.

«Έχω εκφράσει ανησυχίες γύρω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευρέως», δήλωσε ο Γκότλιμπ κατά τη διάρκεια εμφάνισης στο CNBC. «Και το έκανα γύρω από τις απειλές που διατυπώνονται σε αυτές τις πλατφόρμες και την αδυναμία αυτών των πλατφορμών να ελέγξουν τις άμεσες απειλές, τις φυσικές απειλές για ανθρώπους, αυτές είναι οι ανησυχίες μου γύρω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το τι συμβαίνει σε αυτό το οικοσύστημα».

«Ανησυχώ πολύ για τις φυσικές απειλές που διατυπώνονται κατά της ασφάλειας των ανθρώπων και για τους ανθρώπους που γεννούν αυτές τις απειλές κατά ατόμων», δήλωσε επίσης.

Ο Μπέρενσον απάντησε ότι δεν απείλησε ποτέ τον Φάουτσι ή τον Γκότλιμπ και αναφέρθηκε στα σχόλια του Γκότλιμπ.

Στην ανάρτηση που προκάλεσε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Γκότλιμπ, ο Μπέρενσον επέκρινε τον Φάουτσι επειδή είπε ότι «οι επιθέσεις εναντίον μου είναι επιθέσεις εναντίον της επιστήμης» και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την αντιμετώπιση της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Ο Μπέρενσον επανήλθε στο Twitter το 2022 στο πλαίσιο του διακανονισμού της αγωγής που είχε ασκήσει εναντίον της εταιρείας. Ο Μπέρενσον έλαβε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Γκότλιμπ σχετικά με την ανάρτηση του Φάουτσι κατά τη διάρκεια της ανακάλυψης. Πριν από τη συμφωνία διακανονισμού, ένας δικαστής είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Μπέρενσον ισχυρίστηκε εύλογα ότι το Twitter δεν τήρησε την πολιτική των πέντε ευκαιριών πριν αποκλείσει τον δημοσιογράφο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε