Σάββατο, 07 Σεπ, 2024
Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ συγκεντρώνονται στην πλατεία μπροστά από το σταθμό Finlyandsky στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στις 20 Ιουλίου 2013, για να τιμήσουν τη μνήμη των ασκούμενων που διώχθηκαν μέχρι θανάτου στην Κίνα. (Irina Oshirova/Epoch Times)

Εν μέσω στενότερων δεσμών με την Κίνα, η Ρωσία εισβάλλει σε σπίτια ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ

«Ανησυχούμε γι' αυτό, είτε συμβαίνει στην Κίνα είτε στη Ρωσία είτε αλλού στον κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Οι ρωσικές αρχές πραγματοποίησαν στις 3 Μαΐου έφοδο στα σπίτια πέντε ασκούμενων της πνευματικής άσκησης Φάλουν Γκονγκ και συνέλαβαν τέσσερις από αυτούς, βάσει του αμφιλεγόμενου νόμου κατά της «διεξαγωγής δραστηριοτήτων ανεπιθύμητης οργάνωσης».

Οι κατ’ οίκον έρευνες που πραγματοποίησε η αστυνομία της Μόσχας αποτελούν την τελευταία κλιμάκωση της εκστρατείας κατά της πνευματικής άσκησης, η οποία περιλαμβάνει την απαγόρευση βιβλίων, την κατάσχεση λογοτεχνίας, την παρενόχληση και τις ανακρίσεις.

Οι επιδρομές της 3ης Μαΐου δημοσιοποιήθηκαν από τις ρωσικές αρχές και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Περιγράφοντας το Φάλουν Γκονγκ, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επανέλαβαν την παραπληροφόρηση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας σχετικά με την ειρηνική πρακτική.

Το Φάλουν Γκονγκ είναι μια παραδοσιακή κινεζική πρακτική διαλογισμού που έχει τις ρίζες της στις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας. Ασκείται σε χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά στην Κίνα, όπου εκτιμάται ότι 70 έως 100 εκατομμύρια ασκούνταν στο Φάλουν Γκονγκ μέχρι το 1999, τη χρονιά που το κινεζικό καθεστώς ξεκίνησε μια εκστρατεία διώξεων που περιελάμβανε καταναγκαστική εργασία, ψυχολογική κακοποίηση και εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων.

Η Κίνα και η Ρωσία κατέληξαν σε μια συνεργασία «χωρίς όρια» τον Φεβρουάριο του 2022 και έκτοτε οι δύο χώρες έχουν συνάψει μια σειρά από συμφωνίες για την προώθηση της «στρατηγικής τους συνεργασίας». Κινεζικές εταιρείες έχουν παράσχει στήριξη στη Ρωσία για τη διατήρηση του πολέμου της στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κίνα αυτόν τον μήνα, σηματοδοτώντας το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εξασφάλιση της επανεκλογής του τον Μάρτιο.

Η αυξανόμενη εξάρτηση του Κρεμλίνου από την Κίνα φαίνεται να ευνοεί την εντεινόμενη πίεση στο Φάλουν Γκονγκ.

«Οι ασκούμενοι λειτουργούσαν νόμιμα χρησιμοποιώντας έναν εγγεγραμμένο οργανισμό», δήλωσε στους Epoch Times ένας ασκούμενος του Φάλουν Ντάφα με έδρα τη Μόσχα, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία για λόγους ασφαλείας.

Το περιστατικό τράβηξε επίσης την προσοχή του Λευκού Οίκου.

«Ανησυχούμε γι’ αυτό, είτε συμβαίνει στην Κίνα είτε στη Ρωσία είτε αλλού στον κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου στο NTD, αδελφό μέσο ενημέρωσης των Epoch Times.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να μιλούν ενάντια στις θρησκευτικές διώξεις ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Φάλουν Γκονγκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο ποινικός νόμος που χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τις επιδρομές – «διεξαγωγή δραστηριοτήτων ανεπιθύμητης οργάνωσης» – πέρασε το 2015 και έχει χρησιμοποιηθεί από τις ρωσικές αρχές για να στοχοποιήσει περισσότερες από 100 οργανώσεις, καθώς και δημοσιογράφους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο νόμος επισύρει ποινή φυλάκισης έως και έξι ετών.

«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι οι ρωσικές αρχές συλλαμβάνουν ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ απλά και μόνο επειδή θέλουν να διαλογιστούν, να μελετήσουν τις διδασκαλίες του Φάλουν Γκονγκ και να υιοθετήσουν τις αρχές της αλήθειας, καλοσύνης και ανεκτικότητας στην καθημερινή τους ζωή», δήλωσε ο Λίβαϊ Μπράουντ (Levi Browde), εκτελεστικός διευθυντής του Falun Dafa Information Center (Κέντρο Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα).

«Κάνουμε έκκληση στις ρωσικές αρχές να αντισταθούν σε οποιαδήποτε παρασκηνιακή πίεση από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών τους».

«Σήμερα, το Φάλουν Γκονγκ ασκείται ελεύθερα σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, όπου είναι ευπρόσδεκτο και συχνά γιορτάζεται. Μόνο η κομμουνιστική Κίνα έχει προσπαθήσει να δαιμονοποιήσει και να διώξει τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ».

 

Μεγάλης δημοσιότητας επιδρομή

Βίντεο που αναρτήθηκαν από την επιδρομή της αστυνομίας της Μόσχας στον επίσημο λογαριασμό της στο Telegram δείχνουν την αστυνομία να κλωτσάει μια πόρτα διαμερίσματος και να ρίχνει στο έδαφος έναν νεαρό άνδρα κοντά στην πόρτα του υπνοδωματίου του. Ένας αστυνομικός βάζει το γόνατό του στην πλάτη του άνδρα.

«Τα χέρια πίσω από την πλάτη», είπε ένας αστυνομικός. «Τι, δεν κατάλαβες την πρώτη φορά;»

Οι Epoch Times έμαθαν από ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα ότι ο άνδρας είναι ο αδελφός ενός ασκούμενου του Φάλουν Γκονγκ.

Σε ένα άλλο βίντεο, ένας αστυνομικός απαίτησε μια απάντηση για την καθυστέρηση στο άνοιγμα της πόρτας.

«Επειδή έπρεπε να ντυθώ», απάντησε μια γυναίκα.

Η ρωσική αστυνομία εισβάλλει στο σπίτι ενός ασκούμενου του Φάλουν Γκονγκ στη Μόσχα, στις 3 Μαΐου 2024. Το βίντεο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από την αστυνομία της Μόσχας. (Στιγμιότυπο μέσω The Epoch Times)

 

Το ίδιο βίντεο έδειχνε έναν άνδρα με δύο παιδιά δίπλα στο κρεβάτι του να εξηγεί στους αστυνομικούς ότι δεν έκαναν τίποτα κακό ή παράνομο.

«Απλώς κάνουμε τις ασκήσεις, αυτό είναι όλο», είπε στους αστυνομικούς.

Οι αρχές κατέσχεσαν ως αποδεικτικά στοιχεία υλικό όπως βιβλία και εισαγωγικά φυλλάδια για την πρακτική. Οι Epoch Times έμαθαν από την πηγή με έδρα τη Μόσχα ότι τέσσερις ασκούμενοι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν για ανάκριση.

Η Ναταλία Μινένκοβα (Nataliya Minenkova), μία από τις συλληφθείσες, αναμένεται να παρουσιαστεί στο δικαστήριο το Σάββατο, όπως έμαθαν οι Epoch Times από διαφορετική πηγή.

Ο κ. Μπράουντ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δημοκρατικές κυβερνήσεις να «ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση αυτών των αδίκως κρατούμενων ασκούμενων».

Η U.S. Commission on International Religious Freedom (Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία), ένα ομοσπονδιακό όργανο που διατυπώνει συστάσεις πολιτικής, δήλωσε ότι «καταδικάζει έντονα την πρόσφατη κράτηση τεσσάρων ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ στη Μόσχα, που φέρεται να οφείλεται στη θρησκευτική τους ιδιότητα και στη διανομή θρησκευτικού υλικού».

«Η απαγόρευση από τη Ρωσία των ιδρυμάτων που συνδέονται με το Φάλουν Γκονγκ ως ‘ανεπιθύμητα’ αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνώς προστατευόμενου δικαιώματος στην ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων», δήλωσε η Επίτροπος Σούζι Γκέλμαν (Susie Gelman) στους Epoch Times.

«Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει τη δίωξη όλων των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ και άλλων θρησκευτικών ομάδων που χαρακτηρίζονται άδικα ως ‘ανεπιθύμητες’ και να διασφαλίσει την ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων για όλους».

 

Αυξημένη καταστολή

Με την πάροδο των ετών, οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ στη Ρωσία αντιμετώπισαν κάποια πίεση από τις αρχές. Το κύριο βιβλίο του Φάλουν Γκονγκ, το Τζουάν Φάλουν, απαγορεύτηκε στη χώρα το 2011, μια κίνηση την οποία καυτηρίασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2023 έκρινε ότι η ρωσική απαγόρευση του υλικού του Φάλουν Γκονγκ είναι παράνομη.

Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ στη Ρωσία που είχαν αποκτήσει το καθεστώς πρόσφυγα του ΟΗΕ επαναπατρίστηκαν βίαια στην Κίνα, για παράδειγμα, το 2017 η υπόθεση της Μα Χούι και της 8χρονης κόρης της, Μα Τζινγκ.

Τον Νοέμβριο του 2023, η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες στα σπίτια ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης, του Ιρκούτσκ και της περιοχής του Ιρκούτσκ.

Η κόρη Li Xiaohua και η μητέρα Ju Reihjong παρευρίσκονται σε ολονυκτία με κεριά για να τιμήσουν τα θύματα της 23χρονης δίωξης του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα, που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο της Ουάσιγκτον στις 21 Ιουλίου 2022. Η Ju κρατάει μια φωτογραφία του συζύγου της και πατέρα της Li, Li Delong, ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια της δίωξης (Samira Bouaou/The Epoch Times).

 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, στην πιο πρόσφατη έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι η Ρωσία «έκανε κατάχρηση των αντιτρομοκρατικών και αντι-εξτρεμιστικών νόμων, καθώς και άλλων μέτρων» για να στοχοποιήσει ένα περιφερειακό παράρτημα του Φάλουν Γκονγκ και επτά μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που συνδέονται με το Φάλουν Γκονγκ «χωρίς να υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις για βίαιες ενέργειες ή προθέσεις».

«Αυτοί οι χαρακτηρισμοί απαγόρευσαν ουσιαστικά τη άσκηση και τις δραστηριότητες αυτών των ασκούμενων και τα μέλη υποβλήθηκαν σε παρατεταμένη φυλάκιση, σκληρές συνθήκες κράτησης, κατ’ οίκον περιορισμό και κατ’ οίκον επιδρομές, διακρίσεις, παρενοχλήσεις και ποινικές έρευνες για συμμετοχή στις δραστηριότητες μιας απαγορευμένης οργάνωσης», αναφέρει η έκθεση.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε