Παρασκευή, 09 Δεκ, 2022
Castiglione della Pescaia, Ιταλία, 2 Μαΐου, 2021. (Jennifer Lorenzini/Reuters)

Εν μέσω της πανδημίας η ΕΕ σκοπεύει να υποδεχτεί περισσότερους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Η εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέστησε την ελάφρυνση των ταξιδιωτικών περιορισμών τον επόμενο μήνα ώστε να επιτραπεί σε ταξιδιώτες από περισσότερες χώρες να εισέλθουν στην ΕΕ, ελπίζοντας να ενισχυθεί ο τουριστικός κλάδος αυτό το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες περιορισμούς, άτομα από μόνο επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Σιγκαπούρης, μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ για να κάνουν τις διακοπές τους, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εμβολιαστεί αλλά θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ ή καραντίνα ανάλογα με τα μέτρα της εκάστοτε χώρας.

Επίσης την Δευτέρα υποβλήθηκαν νέες προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες περιμένουν την έγκριση των κρατών μελών, σύμφωνα με τις οποίες ζητείτε να επιτραπεί η είσοδος και σε αλλοδαπούς πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και σε αυτούς που φτάνουν από χώρες με «καλή επιδημιολογική κατάσταση».

«Ήρθε η ώρα να αναζωογονηθεί η τουριστική βιομηχανία και να αναζωπυρωθούν οι διασυνοριακές φιλίες – με ασφάλεια», έγραψε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

Άτομα που φτάνουν από τη Βρετανία, τη Ρωσία και ορισμένες άλλες χώρες θα πληρούσαν τα νέα κριτήρια, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

«Θέλουμε να το κάνουμε αυτό πριν ξεκινήσουν τα μαζικά καλοκαιρινά ταξίδια», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

 

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ πρόκειται να αρχίσουν να συζητούν την πρόταση την Τρίτη και ο αξιωματούχος ελπίζει ότι θα εγκριθεί αυτόν τον μήνα.

Μεγάλες απώλειες

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της COVID-19 έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες στον τουριστικό κλάδο στην ΕΕ, ο οποίος κατά καιρούς έχει αγωνιστεί να συμφωνήσει σε μια κοινή θέση καθώς ανταποκρίνεται στην πανδημία.

Εάν συμφωνηθούν οι νέες προτάσεις, αναμένονται συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ – αλλά όχι νομικά υποχρεωμένες – να ακολουθήσουν τη νέα κοινή προσέγγιση. Η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει να καλωσορίσει τους εμβολιασμένους τουρίστες από το Ισραήλ.

Η Επιτροπή συνέστησε να επιτρέπεται σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως με αναγνωρισμένα από την ΕΕ εμβόλια να μπορούν να εισέρχονται από οποιαδήποτε χώρα και είπε ότι άλλα εμβόλια θα μπορούσαν να προστεθούν εάν εγκριθούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εγκρίνει τα εμβόλια Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson και AstraZeneca στην ΕΕ.

Ο ΠΟΥ έχει επίσης εγκρίνει αυτά τα εμβόλια για χρήση και αναμένεται να αποφασίσει για τη χρήση δύο κινεζικών εμβολίων αυτήν την εβδομάδα. Και οι δύο εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο έγκρισης για το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας.

Η Επιτροπή είπε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η αμοιβαιότητα των αποφάσεων σχετικά με τις προαναφερόμενες προτάσεις σχετικά με τα ταξίδια αναψυχής από τρίτες χώρες.

Για να περιοριστεί ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων, η Επιτροπή πρότεινε επίσης ένα νέο «φρένο έκτακτης ανάγκης» που θα επέτρεπε την ταχεία εισαγωγή περιορισμών ταξιδιού από χώρες όπου η κατάσταση υγείας επιδεινώθηκε απότομα.

Οι χώρες της ΕΕ θα επανεξετάζουν την κατάσταση κάθε δύο εβδομάδες, ανέφερε.

Άλλα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το καλοκαίρι περιλαμβάνουν ένα κεντρικό μητρώο της ΕΕ που επιτρέπει δωρεάν ταξίδια για τους πολίτες των μπλοκ που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν υποβληθεί σε αρνητικό τεστ COVID-19 ή έχουν αποκτήσει ανοσία μετά την ανάρρωση.

Από την Gabriela Baczynska

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε