Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Η Κίνα αποτελεί σήμερα ίσως το πιο πολύπλοκο ζήτημα στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Εν όψει της συνόδου των G7, η Κίνα εξαπολύει κατηγορίες κατά των ΗΠΑ

Με αφορμή την έναρξη της συνόδου των επτά κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη σήμερα, Παρασκευή 19 Μαΐου, στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, το κινεζικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ασκούν «διπλωματία καταναγκασμού».

Η θωράκιση απέναντι στη γειτονική Κίνα αναμένεται να είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στη Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία , τον Καναδά και τη Γερμανία εν μέσω άλλων “καυτών” θεμάτων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στροφή της Ρωσίας προς το Ιράν, αλλά και η γενικότερη οικονομία.

Συγκεκριμένα, όμως, το ζήτημα της Κίνας είναι από τα σημαντικότερα για τις ΗΠΑ, που αντιμετωπίζουν την κινεζική εμπλοκή σε πολλά επίπεδα – μέχρι και στην κατάρρευση τραπεζών, όπως φημολογείται.

Από τη μεριά του, το κινεζικό ΥΠΕΞ, σε μακροσκελές κείμενο που δημοσιοποίησε, κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως έχουν «μακρά και σκοτεινή ιστορία» ως προς τη «διπλωματία καταναγκασμού».

«Οι ΗΠΑ συνηθίζουν να κατηγορούν άλλες χώρες πως χρησιμοποιούν το καθεστώς μεγάλων δυνάμεων που έχουν καταναγκαστικές πολιτικές και οικονομικούς καταναγκασμούς για να αναγκάζουν άλλες χώρες να τις υπακούν, για διπλωματία καταναγκασμού, όμως στην πραγματικότητα είναι οι ΗΠΑ αυτές που ασκούν διπλωματία καταναγκασμού», σχολιάζει το κείμενο.

Αναφέρεται μεταξύ άλλων στα «κατοχυρωμένα δικαιώματα εφευρετών, τα δικαιώματα πατεντών και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας» που «ανήκουν όλα στις ΗΠΑ».

Χαρακτηρίζει τη «διπλωματία καταναγκασμού» πάγιο «εργαλείο» στην «εργαλειοθήκη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Κράτη σε όλο τον κόσμο έχουν «υποφέρει» εξαιτίας της, ειδικά «οι αναπτυσσόμενες χώρες», που έχουν «υποστεί το βαρύτερο πλήγμα», επισημαίνοντας πως «ούτε οι σύμμαχοι και οι εταίροι των ΗΠΑ έχουν μείνει αλώβητοι».

Αυτοί που χρησιμοποιούν «καταναγκασμό, κυρώσεις, εκφοβισμό, καταστολή άλλων χωρών και φέρνουν χάος στον κόσμο, στο τέλος θα βλάψουν τον εαυτό τους», προειδοποιεί το κείμενο. Η κινεζική διπλωματία καλεί την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει τη «συνήθειά της» να ασκεί «αχαλίνωτη διπλωματία καταναγκασμού» και να αποδεχθεί μια «δίκαιη και λογική παγκόσμια τάξη».

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, cnn.gr)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε