Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
Ένα κουτί εφημερίδων της China Daily στη Νέα Υόρκη στις 27 Φεβρουαρίου 2020. (Chung I Ho / The Epoch Times)

Ένα κινεζικό ΜΜΕ έχει πληρώσει εκατομμύρια σε Washington Post, Wall Street Journal

Ένα κινεζικό μέσο ενημέρωσης πλήρωσε εκατομμύρια δολάρια την The Washington Post και την Wall Street Journal για να προβάλλει διαφημίσεις με τη μορφή ειδησεογραφικών άρθρων.

Η China Daily πλήρωσε περισσότερα από $4,6 εκατομμύρια την Washington Post και σχεδόν $6 εκατομμύρια την Wall Street Journal από τον Νοέμβριο του 2016, δείχνουν νέα έγγραφα που κατατέθηκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Η China Daily, μια εφημερίδα αγγλικής γλώσσας, επιβλέπεται από το Τμήμα Δημοσιότητας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το κυβερνητικό γραφείο που είναι υπεύθυνο για τη διάδοση προπαγάνδας.
Τα τελευταία χρόνια, έχει ξοδέψει εκατομμύρια στην έκδοση ένθετων – με το όνομα “China Watch” – τα οποία περιέχουν προπαγάνδα μεταμφιεσμένη ως είδηση, σε μεγάλες εφημερίδες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της Wall Street Journal, The New York Times και The Washington Post.

Οι μελετητές που ερευνούν δραστηριότητες κινεζικής επιρροής στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σε μια έκθεση του 2018 (pdf) ότι «είναι δύσκολο να ειδωθεί ότι το υλικό της China Watch είναι διαφήμιση».
Ενώ η China Daily έχει στο παρελθόν υποβάλει οικονομικά στοιχεία σύμφωνα με τον Νόμο Εγγραφής Ξένων Αντιπροσώπων (FARA), η νέα κατάθεση (pdf) είναι η πρώτη που περιλαμβάνει ανάλυση του ποσού που καταβάλλει το κινεζικό προπαγανδιστικό μέσο σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Σε μια δήλωση προς την The Epoch Times, η Αντιπρόεδρος Επικοινωνιών της Washington Post, Kristine Coratti Kelly, δήλωσε ότι το ένθετο της China Watch «ήταν ξεκάθαρα χαρακτηρισμένο ως διαφήμιση».

«Δεν εκδίδεται πλέον με την The Washington Post, το τελευταίο διαφημιστικό ένθετο έτρεξε πέρυσι», πρόσθεσε.

Η Wall Street Journal δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα
για σχολιασμό.

Ένα ένθετο της China Daily μέσα στην έκδοση της Wall Street Journal, στις 17 Ιανουαρίου 2017. (Benjamin Chasteen / The Epoch Times)
ΛΕΖΑΝΤΑ / Τα κεντρικά γραφεία της Washington Post στην K Street στην Ουάσιγκτον σε μια φωτογραφία αρχείου. (Eric Baradat / AFP / Getty Images)

 

Σύμφωνα με την κατάθεση της FARA, η China Daily πλήρωσε επίσης για να εισάγει προπαγάνδα στην The New York Times, το Foreign Policy, το The Des Moines Register και το CQ Roll Call.
Η China Daily δαπάνησε πάνω από $11 εκατομμύρια συνολικά για διαφήμιση σε εφημερίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εφημερίδα εγγράφηκε ως ξένο πρακτορείο βάσει της FARA το 1983. Ο νόμος αυτός απαιτεί από εγγεγραμμένα ξένα πρακτορεία να παρέχουν στο DOJ αντίγραφα όλων των προπαγάνδων «που κυκλοφόρησαν μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων». Απαιτεί επίσης από τους καταχωρίζοντες να υποβάλλουν στο τμήμα, δύο φορές το χρόνο, μια αναλυτική αναφορά δαπανών εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η China Daily είναι μέρος των παγκόσμιων προσπαθειών προπαγάνδας του κινεζικού καθεστώτος, μια εκστρατεία στην οποία το ΚΚΚ έχει δεσμεύσει $6,6 δισεκατομμύρια από το 2009, σύμφωνα με επιστολή που έστειλαν δεκάδες νομοθέτες των ΗΠΑ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης νωρίτερα αυτό το έτος. Το καθεστώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις της FARA, έχει ξοδέψει $35 εκατομμύρια μόνο στην China Daily από το 2017, χωρίς να συμπεριλαμβάνει τη νέα κατάθεση.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται σε εκδόσεις των ΗΠΑ «χρησιμεύουν ως κάλυμμα για τις φρικαλεότητες της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων της κατά της ανθρωπότητας στην περιοχή Σιντζιάνγκ και της υποστήριξής της για την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ», έγραψαν οι νομοθέτες.

Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, το υπουργείο Εξωτερικών όρισε την China Daily, μαζί με άλλα τέσσερα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως ξένες αποστολές για το ρόλο τους ως όργανα προπαγάνδας του ΚΚΚ. Επίσης μείωσε τον αριθμό των Κινέζων υπαλλήλων που επιτρέπεται να εργάζονται στα γραφεία των αμερικανικών ΜΜΕ.

Η Cathy He συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε