«Πριν πεθάνω, πρέπει να ξέρω τι κακό έκανα και υποφέρω έτσι… Πήρα χρήματα από την τσέπη του πατέρα μου. Είπα ψέματα σε ανθρώπους…»
Μια μέρα του Νοεμβρίου, το 2019, ο Κιμ Γκιεονγκίλ, 67 ετών, περπατούσε σε έναν δρόμο της Σεούλ, μόνος και μελαγχολικός και εκνευρισμένος με τη φασαρία γύρω του.
Σαν ζαλισμένος, ο Κιμ περπατούσε με βαριά βήματα και το κεφάλι του γεμάτο με γεγονότα από το παρελθόν, όταν ήταν διάσημος ντισκ τζόκεϋ και παραγωγός του MBC (Munhwa Broadcasting Corporation, δημοφιλές τηλεοπτικό δίκτυο της Νότιας Κορέας) που έχαιρε τιμών και δόξας χάρη στα προγράμματά του, που είχαν γίνει το σήμα κατατεθέν της εταιρείας.
Όταν όμως έφυγε από τον σταθμό μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας, στα 55 του, η ζωή του πήρε την κάτω βόλτα. Οι νέες επαγγελματικές του απόπειρες απέτυχαν όλες, έχασε την περιουσία του και η ψυχική και σωματική του υγεία κλονίστηκαν. Το έντονο στρες τον οδήγησε σε κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, υψηλή αρτηριακή πίεση και τελικά στη δημιουργία διαβήτη, το 2017.
Επίσης, χρειάστηκε να βάλει βηματοδότη γιατί είχε και αρρυθμίες. Από τότε η αϋπνία, η ταχυκαρδία, οι ζαλάδες, η κόπωση, ο εκνευρισμός, οι κρίσεις πανικού, η αδυναμία συγκέντρωσης κ.ά. έγιναν μέρος της καθημερινότητάς του, όπως και τα αναρίθμητα χάπια.
Μετά από δύο χρόνια, δεν άντεχε άλλο να ζει έτσι. Γεμάτος αυτοκτονικές τάσεις, άρχισε να συγκεντρώνει υπνωτικά χάπια κάθε μέρα. Εκείνη την ημέρα είχε 50.
«Κάνε μια βόλτα, θα σου κάνει καλό», του είπε ο γιατρός. Εκείνη την ημέρα, ο Κιμ ένιωσε μια σπάνια διάθεση για περίπατο, που τον οδήγησε σε μια έκθεση για το Φάλουν Γκονγκ.
«Φάλουν Γκονγκ; Ήξερα ότι το Φάλουν Γκονγκ είναι ένα ευεργετικό είδος τσιγκόνγκ, ένας καλός τρόπος να βελτιώσει κανείς την πνευματική και φυσική του υγεία μέσω του διαλογισμού και της πνευματικής καλλιέργειας.
»Όταν είδα το Φάλουν Γκονγκ, σκέφτηκα ότι είναι η τελευταία μου ελπίδα και αποφάσισα να το δοκιμάσω», θυμάται ο Κιμ.
Επιστρέφοντας σπίτι, παρατήρησε ότι τα σύννεφα είχαν φύγει και ο ουρανός είχε καθαρίσει.
Όταν έφτασε στο σπίτι του, άνοιξε το βιβλίο που του είχε δώσει ένας ασκούμενος, το Τζούαν Φάλουν, που είναι η κύρια γραπτή πηγή της άσκησης. Την ίδια νύχτα, διάβασε ολόκληρο το 472 σελίδων βιβλίο, μεταφρασμένο στα κορεάτικα, μονορούφι.
«Ένιωσα τόσο συγκλονισμένος, που έκλαψα πολλές φορές διαβάζοντας. Έγραφα για την τηλεόραση, σχεδίαζα εμπορική μουσική και είχα τη δική μου ραδιοφωνική εκπομπή για 30 χρόνια, με ειδίκευση στη μουσική σύνθεση και τους στίχους. Πρώτη φορά όμως διάβαζα ένα τέτοιο βιβλίο», ομολογεί ο Κιμ.
«Δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλίο, γεμάτο πληροφορίες. Νιώθω ότι είναι ένας οδηγός για τη ζωή μου, που όχι μόνο με διδάσκει τις αλήθειες αυτού του κόσμου, αλλά ανοίγει κι ένα παράθυρο σ’ έναν άγνωστο σε μένα κόσμο.»
Αργότερα, ο Κιμ επισκέφθηκε τον ιστότοπο του Φάλουν Γκονγκ και άρχισε να μαθαίνει τις ασκήσεις από τα βίντεο.
«Όταν έμαθα τη δεύτερη άσκηση, που περιλαμβάνει μια στάση στην οποία οι δυο παλάμες είναι στραμμένες για ώρα στα αυτιά, ένιωσα ζέστη στις παλάμες μου και ενέργεια να ρέει από αυτές προς τα αυτιά. Τα αυτιά έγιναν επίσης πολύ ζεστά και σαν να πόνεσαν λίγο. Ένιωσα έκπληξη. Ήταν καταπληκτικό.»
Τον Απρίλιο του 2020, άρχισε να ασκείται συστηματικά στο Φάλουν Γκονγκ. Μετά από έναν μήνα, ο ύπνος του έγινε ομαλός.
Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, θαύματα συνέβησαν. Τα περισσότερα συμπτώματά του εξαφανίστηκαν: δεν είχε πια κατάθλιψη ούτε ευερεθιστότητα και μπορούσε να συγκεντρώνεται. Ενώ πριν φοβόταν να χρησιμοποιεί τη δημόσια συγκοινωνία, εξαιτίας των κρίσεων πανικού που είχε, τώρα μπορούσε να πάρει το λεωφορείο. Δεν λαχάνιαζε ανεβαίνοντας σκαλιά και το στομάχι του έφτιαξε και αυτό.
«Σταμάτησα επίσης το ποτό, μια συνήθεια που είχα για περισσότερο από 40 χρόνια», λέει χαρούμενος. «Έκοψα και όλα τα φάρμακα. Έχασα 7 κιλά και νιώθω σαν εικοσάρης πια!»
Στον ετήσιο ιατρικό έλεγχο ρουτίνας που έκανε, όλες οι εξετάσεις του βγήκαν καλές, εκτός από την πίεση και τον γλυκαιμικό δείκτη που ήταν λίγο ανεβασμένα.
«Η νοσοκόμα που ήξερε την κατάστασή μου απόρησε και με ρώτησε τι συμβαίνει.»
Μέσω της εξάσκησης Φάλουν Γκονγκ, βελτιώθηκαν, εκτός από τη φυσική του υγεία, και η προσωπικότητα του Κιμ και ο τρόπος που αντιμετώπιζε τη ζωή.
«Πρώτα κατάλαβε την αλλαγή η οικογένειά μου. Όλοι είπαν ότι ο χαρακτήρας μου είχε φτιάξει κατά πολύ. Δεν είμαι πια οξύθυμος. Έγινα ευγενικός και νοιάζομαι για τους άλλους.»
Τώρα, ο Κιμ ασκεί Φάλουν Γκονγκ για τρία χρόνια σχεδόν.
«Εξασκούμαι σκληρά. Τα τελευταία δυο χρόνια, κάνω τακτικά ιατρικές εξετάσεις και τα αποτελέσματα βγαίνουν πάντα καλά. Είμαι υγιής και νιώθω μεταμορφωμένος. Όλοι λένε ότι δείχνω νεότερος, άνετος και χαρούμενος και ότι χαμογελάω περισσότερο.»
Έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι το τσιγκόνγκ ωφελεί την υγεία και ότι θεραπεύει αποτελεσματικά πολλές ασθένειες.
Το τσιγκόνγκ ελαττώνει την κατάθλιψη
Μια μετα-ανάλυση του 2018 δεκαπέντε τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών αποκάλυψε ότι ο διαλογισμός, όπως και το τσιγκόνγκ, συμβάλλουν αποφασιστικά στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο διαλογισμός είναι μια ιδιαίτερα βοηθητική μέθοδος για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της ψυχοθεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής, που είναι οι επικρατούσες μέθοδοι. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο εύκολο και ασφαλές είναι να κάνουμε διαλογισμό, ίσως οι γιατροί σκεφτούν να τον συστήνουν, δοκιμαστικά έστω, στους ασθενείς τους.
Μια συστηματική ανασκόπηση του 2021 δεκαοκτώ τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών για τα οφέλη που έχει το τσιγκόνγκ στην υγεία των γυναικών έδειξε ότι το τσιγκόνγκ είναι ασφαλές, εφικτό και ωφέλιμο για τις γυναίκες εν γένει, για τις κακοποιημένες γυναίκες και για τις γυναίκες με προβλήματα υγείας. Συστήνεται ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις που παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης (63% των υποκειμένων), για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής (43%) και για την αντιμετώπιση της κόπωσης (29%).
Το τσιγκόνγκ βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες των ηλικιωμένων
Μελέτη του 2020 εξέτασε την επίδραση του τσιγκόνγκ στις γνωστικές λειτουργίες 74 ανθρώπων άνω των 60 ετών στην Κίνα, οι οποίοι κινδύνευαν από μείωση αυτών των λειτουργιών. Η μελέτη έδειξε ότι ένας χρόνος άσκησης τσιγκόνγκ ήταν καλύτερος από έναν χρόνο διατάσεων, όχι μόνο παρεμποδίζοντας τη γνωστική ύφεση, αλλά βελτιώνοντας και πολλές διαφορετικές γνωστικές λειτουργίες.
Το τσιγκόνγκ μειώνει την αρτηριακή πίεση
Μια ανασκόπηση και μετά-ανάλυση του 2021 επτά τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών σε 370 άτομα έδειξε ότι το τσιγκόνγκ μειώνει δραστικά την αρτηριακή πίεση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά με άλλες θεραπείες για τη θεραπεία πιο περίπλοκων περιπτώσεων υπέρτασης. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο BMC Complementary Medicine and Therapies.
Το τσιγκόνγκ προλαμβάνει το στρες
Μια μεγάλη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμαστική μελέτη του 2020 έδειξε ότι η εξάσκηση τσιγκόνγκ μειώνει τα επίπεδα στρες, υπερέντασης, κατάθλιψης και άγχους και βελτιώνει το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την ποιότητα του ύπνου και τις γνωστικές λειτουργίες.
Σημαντικά εμπειρικά στοιχεία δείχνουν ότι το τσιγκόνγκ είναι ένα αποτελεσματικό μέσον για την πρόληψη του στρες και την καταπολέμηση του στρες και της υπερδραστηριότητας, το οποίο βοηθά και στην αποκατάσταση της ομοιόστασης, της ψυχοσωματικής ισορροπίας και της φυσικής και ψυχικής υγείας.
Τα θαυματουργά αποτελέσματα του Φάλουν Γκονγκ
Το Φάλουν Γκονγκ άρχισε να διδάσκεται δημόσια στην Κίνα το 1992 από τον Λι Χονγκτζί. Χάρη στη θαυματουργή επίδραση που είχε στην υγεία και το ήθος των ασκουμένων, προσέλκυσε εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζων μέχρι τη στιγμή που το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ξεκίνησε τη δίωξή του το 1999.
Τον Μάιο του 1998, η Γενική Διοίκηση Αθλητισμού της Κίνας διεξήγαγε μια έρευνα ανάμεσα σε δείγμα ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ. Από τους 12.553 ασκούμενους που συμμετείχαν, οι 10.475 (85%) έπασχαν από περισσότερες από μία ασθένειες πριν αρχίσουν την εξάσκηση. Μετά από μια περίοδο δυο-τριών μηνών συστηματικής άσκησης, η κατάσταση της υγείας τους βελτιώθηκε θεαματικά και το 77,5% πέτυχε πλήρη ίαση και αποκατάσταση της υγείας του. Συνυπολογίζοντας το 20,4% που είδε βελτίωση, ο συνολικός βαθμός αποτελεσματικότητας ήταν 97,9%.
Σύμφωνα με μια έκθεση έρευνας του 2002 που δημοσίευσε ο καθηγητής Δρ Χου Γιου-Γουέι, συνεργάτης του Τμήματος Οικονομικών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, το 70% των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ, χρησιμοποιούσε μόνο μια ασφαλιστική κάρτα το χρόνο αφότου άρχισε την εξάσκηση, που ήταν το μισό από αυτό που χρησιμοποιούσε πριν από την εξάσκηση. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το Φάλουν Γκονγκ είχε εξαιρετικά αποτελέσματα και όσον αφορά τη διακοπή κακών συνηθειών όπως το κάπνισμα (81%), το αλκοόλ (77%) και ο τζόγος (85%).
Αξιόλογη ήταν και η επίδρασή του στην ψυχική και συναισθηματική υγεία των ασκουμένων, καθώς η ικανοποίηση για την κατάσταση της υγείας τους ανήλθε από το 24% στο 78%. Η ικανοποίησή τους για την ικανότητά τους να περατώνουν καθημερινές δραστηριότητες αυξήθηκε από το 36% στο 81%. Επιπλέον, το 33% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι έπαψαν να νιώθουν νευρικότητα ή κατάθλιψη αφότου άρχισαν να ασκούνται, ενώ μόνο το 3% συνέχισε να νιώθει άσχημα.
Αυτή η ακαδημαϊκή έρευνα έγινε σε μια ομάδα ασκουμένων της Ταϊβάν. 1.182 έγκυρα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από το 1/5 των αγροτικών και αστικών περιοχών και τα συμπεράσματα προέκυψαν μετά από στατιστικές αναλύσεις.
Οι απόψεις που εκφράζονται στο παρόν άρθρο είναι απόψεις του συντάκτη και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το “Τζούαν Φάλουν” κυκλοφορεί και στα ελληνικά από την Ελληνική Ένωση Φάλουν Ντάφα.