Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας Enes Kanter Freedom μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο AFP στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη στις 5 Απριλίου 2022. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

Ενές Καντέρ Φρίντομ: Το να εμπνέεις τους νέους για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο σημαντικό από τον μισθό

Ο ελεύθερος παίκτης του NBA Ενές Καντέρ Φρίντομ ίδρυσε πρόσφατα το Ίδρυμα Enes Kanter Freedom Foundation για να βοηθήσει στον αγώνα για τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο. Ο Φρίντομ δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση και να συνεργαστούμε με τους ηγέτες και στις δύο πλευρές του γηπέδου για να διασφαλίσουμε αυτές τις ελευθερίες. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτό που είναι πιο σημαντικό για τον Φρίντομ είναι η ευθύνη του απέναντι στους νέους ανθρώπους, δήλωσε στο NTD.

Ο Φρίντομ πιστεύει ότι οι αθλητές όπως αυτός «έχουν μια εκπληκτική απήχηση … αν είσαι αθλητής, υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά εκεί έξω που σε θαυμάζουν και ακολουθούν τα βήματά σου- αυτό είναι μια τεράστια ευθύνη. Οπότε, ό,τι κι αν κάνεις, βγες έξω και προσπάθησε να εμπνεύσεις όσα περισσότερα παιδιά μπορείς. Και πιστέψτε με, αυτό είναι σημαντικότερο από τον επόμενο μισθό σας», δήλωσε ο Φρίντομ.

Η αποστολή του ιδρύματός του, εν μέρει, είναι να ενώσει τους νέους όλων των θρησκευτικών δογμάτων και καταβολών προωθώντας το ομαδικό πνεύμα και τον αθλητισμό.

«Στόχος του είναι να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία της θρησκείας, την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία της διαμαρτυρίας, καθώς και την καταπολέμηση της φτώχειας και την κοινωνική αρμονία σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Φρίντομ στο NTD China Insider σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για τη Θρησκευτική Ελευθερία.

Ο Φρίντομ αποκάλυψε ότι συνεργάζεται επίσης με Αμερικανούς πολιτικούς και από τις δύο πλευρές του γηπέδου για τον τερματισμό των καταχρήσεων που διαπράττει το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) σε όλο τον κόσμο, από την ηπειρωτική Κίνα μέχρι το Θιβέτ.

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, διότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάνω από την πολιτική. Μπορείτε να ζητωκραυγάζετε για διαφορετικά κόμματα ή διαφορετικές πλευρές, μπορείτε να έχετε διαφορετικές απόψεις, αλλά και οι δύο πλευρές πρέπει να νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Φρίντομ.

Είπε ότι δέχεται επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή μιλάει για τα εγκλήματα του ΚΚΚ, ιδίως για τη συλλογή οργάνων, αλλά αυτό δεν τον ενοχλεί, επειδή ξέρει ότι αυτό που κάνει είναι σωστό. Κάποιοι Κινέζοι τον προσκαλούν να δουν πόσο καλή είναι η Κίνα για τους ίδιους, αλλά ο ίδιος τους επιπλήττει γι’ αυτό.

Απεικόνιση που δείχνει τις τιμές που χρεώνονται για τα όργανα στην παράνομη βιομηχανία μεταμοσχεύσεων της Κίνας. (The Epoch Times)

 

«Τους λέω, εντάξει, επιτρέψτε μου να πάρω το εικονοληπτικό μου συνεργείο και να έρθω. [Τις] πρώτες δύο ημέρες, μπορείτε να κάνετε ό,τι είδους προπαγάνδα θέλετε- δεν έχω πρόβλημα. Αλλά μετά θέλω να με πάτε στο Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ, στο Χονγκ Κονγκ, και όταν τελειώσουμε, ας πάμε να δούμε την Ταϊβάν, να δούμε τι σημαίνει πραγματική δημοκρατία», είπε ο Φρίντομ στο Πεκίνο. Δεν πήρε καμία απάντηση.

Ο Φρίντομ γεννήθηκε στην Ελβετία από Τούρκους γονείς, αλλά έχει κηρυχθεί persona non grata από την τουρκική κυβέρνηση λόγω της ανοιχτής ομιλίας του σχετικά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας του. Το 2017, το τουρκικό διαβατήριό του ανακλήθηκε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επισκεφθεί την οικογένειά του στην Τουρκία.

Αποκαλύπτοντας την υποκρισία του NBA

Ο σέντερ των Philadelphia 76ers, Joel Embiid, χάνει τον έλεγχο της μπάλας απέναντι στον σέντερ των Boston Celtics, Enes Kanter Freedom, δεξιά, και τον forward Jayson Tatum (0) κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου ενός αγώνα μπάσκετ NBA, στη Βοστώνη, την 1η Δεκεμβρίου 2021. (Charles Krupa/AP Photo)

 

Ο Φρίντομ έμεινε πρόσφατα χωρίς ομάδα στο ΝΒΑ, αφού ανταλλάχθηκε από τους Μπόστον Σέλτικς για να αφεθεί ελεύθερος από τους Χιούστον Ρόκετς, γεγονός που το απέδωσε στην ανοιχτή του στάση κατά του ΚΚΚ.

Ασκεί σφοδρή κριτική στο καθεστώς από το καλοκαίρι του 2021, όταν ένας από τους γονείς ενός νεαρού μουσουλμάνου που συμμετείχε σε μια κατασκήνωση μπάσκετ του επέστησε την προσοχή στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Πεκίνου. Οι γονείς του είπαν: «Πώς μπορείς να αποκαλείς τον εαυτό σου ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν οι μουσουλμάνοι αδελφοί και αδελφές σου βασανίζονται και βιάζονται καθημερινά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κίνα;».

Ο Φρίντομ, ο οποίος είχε επικεντρωθεί κυρίως σε θέματα δικαιωμάτων στην πατρίδα του, την Τουρκία, την τελευταία δεκαετία, δήλωσε ότι η ερώτηση αυτή τον άφησε άναυδο και τον ανάγκασε να κάνει έρευνα.

Ο αθλητής έχει έκτοτε καλέσει το καθεστώς για μια σειρά από καταχρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαπράττονται στο Θιβέτ και τη Σιντζιάνγκ, καθώς και στο εσωτερικό της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων του καθεστώτος να σκοτώνει διωκόμενα άτομα για τα ζωτικά τους όργανα – μια θηριωδία που έχει σκοτώσει έναν ανείπωτο αριθμό κρατουμένων συνείδησης του Φάλουν Γκονγκ.

Τα παπούτσια του Enes Kanter #13 των Boston Celtics πριν από την πρεμιέρα των Celtics με τους Toronto Raptors στο TD Garden, στη Βοστώνη, στις 22 Οκτωβρίου 2021. (Maddie Meyer/Getty Images)

 

«Για να είμαι ειλικρινής, είναι πολύ μοναχικό και δύσκολο όταν η οργάνωση για την οποία παίζεις δεν μπορεί να αντέξει την αποκάλυψη της υποκρισίας», δήλωσε ο Φρίντομ κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης στο NTD Capitol Report.

«Μπορεί να έχασα τη δουλειά μου, αλλά τώρα, έχω μια νέα οικογένεια», δήλωσε ο Φρίντομ για την απόφασή του να συνεχίσει να μιλάει για τις καταχρήσεις του ΚΚΚ.

Ο Φρίντομ μεγάλωσε στην Τουρκία όταν υπήρχε μεγάλη πολιτική αναταραχή και θυμάται τους 9χρονους συμμαθητές του να καίνε αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες. Οι ηγέτες του έλεγαν να μισεί αυτούς τους ανθρώπους, κάτι που τον φόβιζε και τον μπέρδευε, είπε, οπότε, προκειμένου να καταλάβει, έτρεξε και ζήτησε καθοδήγηση από τη μητέρα του.

«Μαμά, ξέρεις οι φίλοι μου μου έλεγαν να μισώ την Αμερική, να μισώ το Ισραήλ, να μισώ τους Χριστιανούς, να μισώ τους Εβραίους. Τι πρέπει να κάνω; Και η μαμά μου έλεγε: «Δεν θα σου πω τι να κάνεις, αλλά μην μισείς κανέναν πριν τον γνωρίσεις»», αφηγήθηκε ο Φρίντομ.

Ο Φρίντομ είπε ότι θέλει να μάθει για άλλες θρησκείες επειδή, όταν έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, του έδειξαν σεβασμό και οι άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν για την πίστη του.

«Όλοι στον κόσμο πρέπει να το βιώσουν αυτό. Βρίσκομαι εδώ [στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για τη Θρησκευτική Ελευθερία], πρώτα απ’ όλα για να μάθω, όχι για να μιλήσω, και να μορφωθώ για το τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, ώστε να μπορώ να τους βοηθήσω», δήλωσε ο Φρίντομ.

Ο Φρίντομ (Freedom=Ελευθερία) υιοθέτησε το νέο του επώνυμο πέρυσι στο πλαίσιο της διαδικασίας του να γίνει πολίτης των ΗΠΑ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε