Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
FBI Director Christopher Wray speaks to members of Congress in Washington on May 25, 2022. (Bonnie Cash/Pool/AFP via Getty Images)

Έγγραφο: Το FBI έχει «ασφαλή» χώρο εργασίας σε δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τους Δημοκρατικούς

Το FBI διαθέτει χώρο εργασίας στο ίδιο δικηγορικό γραφείο που απασχολούσε τον δικηγόρο ο οποίος μετέφερε στην υπηρεσία το 2016 πρόχειρους ισχυρισμούς για τον Ντόναλντ Τραμπ και τη Ρωσία, αποκάλυψε η εταιρεία σε ένα νέο έγγραφο.

Ο χώρος εργασίας, γνωστός ως «ασφαλές περιβάλλον εργασίας», εντός του γραφείου της Perkins Coie στην Ουάσινγκτον, εγκρίθηκε από το FBI στις 26 Μαρτίου 2012 και «λειτουργεί συνεχώς από τότε», δήλωσε ο Μάικλ Μποπ, δικηγόρος που εκπροσωπεί την Perkins Coie, στα μέλη του Κογκρέσου σε επιστολή της 25ης Μαΐου, την οποία εξέτασε η Epoch Times.

Επιπλέον, ο Μάικλ Σάσμαν, ο δικηγόρος που μετέφερε τους ισχυρισμούς κατά του Τραμπ στην κοντινή έδρα του FBI πριν από τις εκλογές του 2016, είχε πρόσβαση στον χώρο εργασίας μέχρι τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με την επιστολή.

Ο χώρος εργασίας δημιουργήθηκε το 2011 και περιλαμβάνει ένα κοντέινερ ασφαλείας εγκεκριμένο από τη Διοίκηση Γενικών Υπηρεσιών και ένα ντουλάπι κλειδιών, τα οποία πληρώθηκαν από την Perkins Coie. Διαθέτει επίσης ένα ασφαλές τηλέφωνο, ένα φαξ και μια κάρτα ασφαλείας, κάθε ένα από τα οποία ανήκει στην υπηρεσία.

Ο χώρος εργασίας συντηρείται από την Perkins Coie και επιθεωρείται περιοδικά από το FBI για να διασφαλιστεί ότι ο χώρος «λειτουργεί σύμφωνα με τα απαιτούμενα πρότυπα», σύμφωνα με την επιστολή.

«Το δικηγορικό γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος … έχει αυτόν τον κοινόχρηστο χώρο εργασίας που λειτουργεί σε συνεννόηση με το FBI. Γιατί στο καλό να συμβαίνει αυτό;», δήλωσε ο βουλευτής Ματ Γκέιτζ (R-Fla.) στο Fox News, το οποίο μετέδωσε πρώτο την επιστολή που εστάλη στον Γκέιτζ και στον βουλευτή Τζιμ Τζόρνταν (R-Ohio).

Το FBI ανέφερε ότι ο χώρος εργασίας είναι νόμιμος και ότι έχει σκοπό να προστατεύσει τα απόρρητα έγγραφα από τον κύριο όγκο των εργαζομένων στην Perkins Coie και σε άλλες εταιρείες που διαθέτουν παρόμοιους χώρους.

«Το FBI συμμορφώνεται με τον νόμο και τις πολιτικές ασφαλείας και συνεργάζεται με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την επίδοση απόρρητων, εγκεκριμένων από το Δικαστήριο νομικών διαδικασιών που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη ερευνών εθνικής ασφάλειας», δήλωσε εκπρόσωπος του FBI στην Epoch Times σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο βουλευτής Matt Gaetz (R-Fla.) μιλάει κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, στις 29 Ιουλίου 2020. (Graeme Jennings/Pool via Reuters)

 

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, το FBI συντονίζεται με μη κυβερνητικές, τρίτες οντότητες, όπως δικηγορικά γραφεία, που εκπροσωπούν παρόχους υπηρεσιών οι οποίοι λαμβάνουν αυτές τις απόρρητες δικαστικές εντολές. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή πρόσβασης σε ιδιώτες δικηγόρους οι οποίοι εκπροσωπούν τους παρόχους υπηρεσιών για την ικανοποίηση των νομικών τους δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, το FBI διασφαλίζει ότι οποιαδήποτε αποθήκευση απόρρητων διαταγών πληροί τα αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας που απαιτούνται για τέτοια έγγραφα».

Ο Γκέιτζ δήλωσε ότι συμβουλεύτηκε πρώην ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, οι οποίοι τον ενημέρωσαν ότι δεν είχαν ακούσει ποτέ κάτι παρόμοιο.

«Η ανησυχία μας είναι ότι οι πολιτικά υποκινούμενες βρωμιές μετατρέπονταν σε έρευνες με πολιτικά κίνητρα», είπε.

Οι νομοθέτες θέλουν να κλείσει η εγκατάσταση.

Η Perkins Coie δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια. Το FBI δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε αν το γραφείο είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει την εγκατάσταση.

Σύμφωνα με την επιστολή, η εγκατάσταση λειτουργεί υπό «τροποποιημένη ρύθμιση». Η αποκάλυψη αυτή έγινε σε απάντηση σε ερώτηση σχετικά με το αν η ίδια ρύθμιση παρέμεινε σε ισχύ μετά την παραίτηση του Σάσμαν από την εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ο Σάσμαν κατηγορήθηκε εκείνο το μήνα ότι είπε ψέματα στο FBI. Ο δικηγόρος παρέδωσε δεδομένα και λευκά χαρτιά που υποστήριζαν ότι υπήρχε μια μυστική σύνδεση μεταξύ της επιχείρησης του Τραμπ και μιας ρωσικής τράπεζας λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του 2016. Ο Σάσμαν εκπροσωπούσε τότε την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, της αντιπάλου του Τραμπ. Το FBI διαπίστωσε ότι τα δεδομένα δεν υποστήριζαν τους ισχυρισμούς και η CIA κατέληξε αργότερα σε παρόμοιο συμπέρασμα. Ο Σάσμαν είπε σε δικηγόρο του FBI ότι ενεργούσε με δική του πρωτοβουλία, αλλά αργότερα δήλωσε στο Κογκρέσο ότι ενεργούσε για λογαριασμό ενός πελάτη. Αθωώθηκε στις 31 Μαΐου.

Ο Σάσμαν ήταν πολύ γνωστός σε όλο το FBI. Συνεργάστηκε στενά με το γραφείο στην έρευνά του για την εισβολή στα δίκτυα των Δημοκρατικών οντοτήτων και μάλιστα είχε ένα σήμα του FBI που του έδινε πρόσβαση στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας, το οποίο χρησιμοποιούσε όταν συναντούσε τον δικηγόρο του γραφείου.

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι, διορισμένος από τον Τραμπ, δέχθηκε πιέσεις κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία στις 25 Μαΐου σχετικά με τον Σάσμαν από τον γερουσιαστή Τζον Κένεντι (R-La.), ο οποίος διερωτήθηκε γιατί ο Σάσμαν είχε το σήμα και γιατί το FBI κράτησε μυστική την ταυτότητά του από τους πράκτορες που ερευνούσαν τις καταγγελίες.

Ο Ρέι δήλωσε ότι δεν μπορούσε να απαντήσει στις ερωτήσεις επειδή η δίκη του Σάσμαν δεν είχε τελειώσει.

«Επειδή έχω πράκτορες που εργάζονται με τον [ειδικό σύμβουλο Τζον] Ντάραμ στην υπόθεση και βρίσκονται στη μέση της δίκης αυτή τη στιγμή, δεν νομίζω ότι μπορώ να μπω σε μια συζήτηση γι’ αυτό εδώ το θέμα», δήλωσε ο Ρέι.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε