Κυριακή, 19 Μαΐ, 2024
Γιατροί μεταφέρουν φρέσκα όργανα για μεταμόσχευση σε νοσοκομείο στην επαρχία Χενάν της Κίνας, στις 16 Αυγούστου 2012. (στιγμιότυπο μέσω Sohu.com)

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων στην Κίνα, ζητήθηκε στο Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών

Να ενημερωθεί το κοινό και να προβούν οι χώρες σε νομοθετικές ρυθμίσεις που αποτρέπουν τους ασθενείς από τον μεταμοσχευτικό τουρισμό ζητούν διευθυντής νοσηλευτικής σχολής και η επικεφαλής των νοσηλευτικών υποθέσεων των DAFOH

Ο επικεφαλής του προγράμματος νοσηλευτικής σε κολέγιο της Βρετανικής Κολομβίας καλεί για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα της κρατικά υποστηριζόμενης εξαναγκαστικής αφαίρεσης οργάνων στην Κίνα, λέγοντας ότι αποτελεί «ηθική μας υποχρέωση».

Ο Τόνι Τσάκον, επικεφαλής του προγράμματος νοσηλευτικής ειδίκευσης στη νεφρολογία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Βρετανικής Κολομβίας (BCIT), δήλωσε ότι αντιλήφθηκε το ζήτημα όταν ορισμένοι από τους ασθενείς του BCIT, οι οποίοι περίμεναν όργανο από δωρητή, αποφάσιζαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και επέστρεφαν με ένα όργανο μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

«Μερικές φορές, αν οι ασθενείς περιμένουν πολύ καιρό … για δότες νεφρών, μπορεί να πάνε στο εξωτερικό [για μεταμόσχευση]», δήλωσε ο Τσάκον στο NTD, αδελφή εταιρεία της The Epoch Times. «Έχουμε μια υποχρέωση, τους φροντίζουμε όταν επιστρέφουν. Παρακολουθούνται από το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων, αλλά μερικές φορές μαθαίνουμε μέσω αυτών ή [της] οικογένειάς τους ότι στην πραγματικότητα έχουν αγοράσει το μόσχευμα στην Κίνα.»

«Είναι ένα δύσκολο θέμα, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ενημερώσουμε το κοινό και να αναγνωρίσουμε [ότι γίνεται εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων]. Πιστεύω ότι πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε. «Νομίζω ότι είναι μια ηθική υποχρέωση».

Ο Tony Chacon, επικεφαλής του προγράμματος ειδικότητας στη Νεφρολογία στο British Columbia Institute of Technology, μιλάει για την εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων στην Κίνα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου 2023 INC, που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ, στις 4 Ιουλίου 2023. (Yi Ke/NTD)

 

Ο Τσάκον προέβη στο σχόλιο αυτό στις 4 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου 2023 του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών (INC), που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ. Το συνέδριο για τους επαγγελματίες νοσηλευτές, που πραγματοποιήθηκε από την 1η έως τις 5 Ιουλίου, φιλοξενήθηκε από το INC και την Καναδική Ένωση Νοσηλευτών.

Διώξεις

Ο Τσάκον επεσήμανε ότι οι ασθενείς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για μεταμόσχευση, συνήθως πηγαίνουν στην Κίνα ή την Ινδία. Είπε ότι, στην Ινδία, οι πηγές οργάνων προέρχονται συχνά από φτωχούς που έπρεπε να πουλήσουν τα όργανά τους, ενώ στην Κίνα, τα όργανα συχνά «αγοράζονται και συλλέγονται από έναν φυλακισμένο».

Οι έρευνες διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων έφεραν στο προσκήνιο το γεγονός ότι η Κίνα στοχοποιεί φυλακισμένους συνείδησης, καθώς και μέλη θρησκευτικών ή εθνοτικών μειονοτικών ομάδων.

«Έχω φίλους που ήταν επίσημα πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και μου είπαν πράγματι ότι … “δεν ήθελαν να μιλήσουν πολύ γι’ αυτό”, επειδή φοβούνται τις διώξεις», δήλωσε ο Τσάκον.

Η συλλογή οργάνων στην Κίνα χρονολογείται από το 1984, όταν τέθηκε σε εφαρμογή στη χώρα νόμος που επέτρεπε την πρακτική αυτή, όπως ενημερώνουν οι Γιατροί κατά της Εξαναγκαστικής Αφαίρεσης Οργάνων (Doctors Against Forced Organ Harvesting – DAFOH), μια διεθνής οργάνωση που αποτελείται από γιατρούς και επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου με στόχο να σταματήσει αυτή η παράνομη και απάνθρωπη πρακτική. Το κοινό, ωστόσο, ενημερώθηκε για πρώτη φορά για το θέμα αυτό μετά την κατάθεση του Dr. Γουάνγκ Γκουοτσί, από το Γενικό Νοσοκομείο της Ένοπλης Αστυνομίας της Τιαντζίν στην Κίνα, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2001, παρέχοντας πληροφορίες εκ των έσω για τις αφαιρέσεις οργάνων που πραγματοποιούνται σε περιπτώσεις εκτελέσεων.

Μια έκθεση του 2006, που συνυπογράφηκε από τον αείμνηστο Καναδό βουλευτή David Kilgour και τον δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων David Matas, επιβεβαίωσε επίσης ότι οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ ήταν το κύριο θύμα της χρηματοδοτούμενης από το Πεκίνο αφαίρεσης οργάνων. Το Φάλουν Γκονγκ, που ονομάζεται επίσης Φάλουν Ντάφα, είναι μια πνευματική πρακτική που έχει τις ρίζες της στις βουδιστικές παραδόσεις. Οι οπαδοί του Φάλουν Γκονγκ έχουν γίνει στόχος μιας ακατάπαυστης δίωξης, που ξεκίνησε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας τον Ιούλιο του 1999 και η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η Deborah Collins, διευθύντρια νοσηλευτικών υποθέσεων της οργάνωσης Nurses Against Forced Organ Harvesting, μιλάει για τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων στην Κίνα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της INC 2023, που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ, στις 4 Ιουλίου 2023. (Yi Ke/NTD)

 

Η Ντέμπορα Κόλινς, διευθύντρια νοσηλευτικών υποθέσεων της οργάνωσης Nurses Against Forced Organ Harvesting, η οποία αποτελεί τμήμα των DAFOH, αναφέρθηκε επίσης σε αυτές τις έρευνες, λέγοντας ότι οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ είναι «τα υπ’ αριθμόν ένα θύματα αυτή τη στιγμή».

«Θέλουμε 30 εκατομμύρια νοσηλευτές στον κόσμο να γνωρίζουν ότι υπερασπιζόμαστε την ιατρική ηθική και τη νοσηλευτική ηθική και τα ανθρώπινα δικαιώματα”, δήλωσε στην NTD κατά τη διάρκεια του συνεδρίου INC στο Μόντρεαλ.

«Ωστόσο, το μήνυμά μας τονίζει, επίσης, ότι η αφαίρεση οργάνων από ζωντανούς ανθρώπους μπορεί να συμβαίνει σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, αλλά μόνο στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι κρατικά εγκεκριμένη και υπό στρατιωτικό έλεγχο. Τα κύρια θύματα είναι κρατούμενοι συνείδησης διαφορετικών θρησκειών, εθνοτήτων και πολιτισμικών πεποιθήσεων στην Κίνα”.

Η Κόλινς είναι νοσηλεύτρια προηγμένης πρακτικής (APRN) με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νομοθεσία

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Καναδάς ψήφισε νομοθεσία για τη δημιουργία νέων αδικημάτων σχετικά με τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις και την εμπορία οργάνων στο εξωτερικό. Ο νόμος, που ήταν προηγουμένως γνωστός ως νομοσχέδιο S-223, καθιστά ποινικό αδίκημα για έναν Καναδό πολίτη ή μόνιμο κάτοικο να ταξιδεύει στο εξωτερικό για να λάβει ένα όργανο που έχει αφαιρεθεί από κάποιον που δεν έδωσε ενήμερος τη συγκατάθεσή του για την αφαίρεση του οργάνου.

Με τη νομοθεσία αυτή, ο Καναδάς προστέθηκε στις τάξεις χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, το Ισραήλ, το Βέλγιο, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν, που έχουν ψηφίσει παρόμοια νομοθεσία για την καταπολέμηση των εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων, του μεταμοσχευτικού τουρισμού και του λαθρεμπορίου οργάνων.

 

Του Andrew Chen με τη συμβολή των Isaac Teo και Tanya Du μέσω NTD

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε