Σάββατο, 27 Ιούλ, 2024
(shapecharge/Getty)

Εννέα Αρχές Μινιμαλιστικού Σχεδιασμού Γευμάτων

Οι αγορές και η προετοιμασία του φαγητού, η δημιουργία ατμόσφαιρας και το καθάρισμα μετά από το γεύμα είναι μερικά από τα βασικά βήματα που χρειάζεται να γίνουν για έχουμε μία ολοκληρωμένη διατροφική εμπειρία

Ο μινιμαλιστικός προγραμματισμός γευμάτων στηρίζεται στην εφαρμογή της φιλοσοφίας του «οὐκ ἐν τῷ πολλῷ το εὖ» [1] στην προετοιμασία και την απόλαυση του φαγητού. Δηλαδή, σημασία δεν έχει η ποσότητα αλλά η ποιότητα.

Όπως συμβαίνει σε πολλούς τομείς της ζωής, όταν απογυμνώνουμε το μαγείρεμα και το φαγητό στα απολύτως απαραίτητα, συνειδητοποιούμε πόσο λίγα πραγματικά χρειαζόμαστε για να νιώσουμε ικανοποιημένοι. Απαλλασσόμενοι από τα περιττά στοιχεία, κάνουμε χώρο στη ζωή μας για να απολαύσουμε αυτή την πράξη δημιουργίας ή να επενδύσουμε τον χρόνο μας διαφορετικά. Ο μινιμαλισμός δεν υπαγορεύει πώς πρέπει να είναι η ζωή σας ούτε σημαίνει ότι τηρείτε ένα συγκεκριμένο σύνολο αξιών. Απλώς σας βοηθά να πετύχετε τους στόχους σας εστιάζοντας σε αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό γευμάτων, δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες. Οι διατροφικές ανάγκες, οι συνήθειες και οι προτιμήσεις κάθε οικογένειας θα διαμορφώσουν αυτό που ταιριάζει σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Ωστόσο, ένα σημείο εκκίνησης είναι πολλές φορές αρκετά χρήσιμο.

Απλοποιώντας τα γεύματα

Έχω διατυπώσει εννέα αρχές για να σας καθοδηγήσουν προς την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο μινιμαλισμός μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε όσο περισσότερα γίνεται από αυτά που θέλετε. Στο σπίτι μας, έχουμε κάνει τεράστια βήματα προς την απλούστευση της τέχνης του να ταΐζουμε την οικογένειά μας και να το κάνουμε καλά. Ελπίζω μερικές από αυτές τις ιδέες να έχουν απήχηση σε εσάς.

1. Λιγότερα υλικά

Αν σκεφτείτε μερικά από τα αγαπημένα σας πιάτα, μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο λίγα υλικά είναι πραγματικά απαραίτητα. Για παράδειγμα, μου αρέσει η πίτσα, η οποία είναι ουσιαστικά ζύμη, τυρί και σάλτσα. Τελειοποιώντας τον συνδυασμό αυτών των τριών συστατικών, έχουμε αυτό που είναι αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές και νόστιμο πιάτο στον κόσμο.

2. Λιγότερη ποικιλία, περισσότερη ευελιξία

Όταν άρχισα να φτιάχνω την γκαρνταρόμπα μου, συνειδητοποίησα τη σημασία του να έχω ευέλικτα κομμάτια που να συνδυάζονται εύκολα μεταξύ τους. Το ίδιο ισχύει και για τα υλικά στο ψυγείο σας. Αναζητήστε υλικά που χρησιμοποιούνται σε πολλές διαφορετικές συνταγές, διευκολύνοντας έτσι τις αγορές σας και μειώνοντας τα έξοδα.

3. Λιγότερο παρορμητικά, πιο στοχευμένα

Ο μινιμαλιστικός προγραμματισμός γευμάτων ξεκινά με ένα σχέδιο. Δεν μπορείτε να περιμένετε να μπείτε σε ένα παντοπωλείο και να γνωρίζετε διαισθητικά τα συστατικά που θα χρειαστείτε. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο εκ των προτέρων για να προγραμματίσετε τα γεύματά σας, θα εξοικονομείτε χρόνο κάθε μέρα και πιθανότατα θα σπαταλάτε λιγότερα χρήματα σε παρορμητικές αγορές.

4. Λιγότερα απόβλητα, περισσότερα υπολείμματα

Μινιμαλισμός είναι να έχεις αρκετά για να ικανοποιήσεις τις ανάγκες σου χωρίς υπερβολές. Αντί να πετάξετε το φαγητό που περίσσεψε, σκεφτείτε πώς μπορείτε να σχεδιάσετε το πρόγραμμα των γευμάτων σας για να απολαύσετε τα υπολείμματα μιας άλλης μέρας. Αν δεν σχεδιάσετε πώς θα τα χρησιμοποιήσετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεχαστούν στο πίσω μέρος του ψυγείου σας μέχρι να χαλάσουν και να πεταχτούν.

5. Λιγότερο βιαστικά, πιο συνειδητά

Είναι αρκετά γενικευμένη η συνήθεια να κάνουν οι άνθρωποι κι άλλα πράγματα ενώ τρώνε. Συνήθως είτε βλέπουν τηλεόραση ή κοιτάζουν τα τηλέφωνά τους ή ακόμα εργάζονται στο γραφείο τους. Η μινιμαλιστική προσέγγιση του φαγητού προτείνει να δημιουργηθεί ένας ευρύτερος χώρος ώστε ένα γεύμα να είναι ακριβώς ένα γεύμα. Παροτρύνετε κι άλλους να κάνουν το ίδιο και αφιερώστε χρόνο για να απολαύσετε κάθε μπουκιά σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα.

6. Λιγότερο επεξεργασμένο, πιο θρεπτικό

Κάποτε το φαγητό ήταν απλώς φαγητό. Αλλά τα παντοπωλεία σήμερα διαθέτουν μία ευρύτατη ποικιλία τροφών και επεξεργασμένων ειδών. Σίγουρα, όλα τα τρόφιμα πρέπει να μαγειρευτούν και να προετοιμαστούν για να μεγιστοποιηθεί η ευχαρίστηση, αλλά μην υποθέτετε ότι οι μεγάλες εταιρείες συσκευασμένων τροφών έχουν κατά νου το συμφέρον σας όταν πρόκειται για την υγεία σας. Κατά κανόνα, αυτό που είναι απλό είναι και καλό.

7. Λιγότερα πιάτα, περισσότερος χρόνος για την οικογένεια

Σε μία πολυμελή οικογένεια, το καθάρισμα μετά από ένα γεύμα μπορεί να διαρκέσει όσο και το ίδιο το γεύμα. Αντιστεκόμαστε σε αυτό προσπαθώντας να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερα αντικείμενα. Έχουμε ένα μπουκάλι νερό για όλη την ημέρα, προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερες κατσαρόλες και τηγάνια όταν μαγειρεύουμε (δηλαδή, ένα τηγάνι ή μία κατσαρόλα ανά γεύμα) και βγάζουμε μόνο τα απαραίτητα για το γεύμα πιάτα και μαχαιροπήρουνα. Αυτά τα μικρά πράγματα ίσως δεν φαίνονται σημαντικά εκ πρώτης όψεως, αλλά αθροίζονται.

8. Λιγότερη πολυπλοκότητα, περισσότερη απόλαυση

Είναι εύκολο να αποσπαστείτε από αυτό που πραγματικά προσπαθείτε να κάνετε όταν πρόκειται για τον προγραμματισμό γευμάτων. Δεν χρειάζεται να εντυπωσιάσετε τους άλλους με αυτό που τρώτε. Πέρα από τις βασικές διατροφικές αρχές, δεν υπάρχουν πρότυπα που πρέπει να πληροίτε. Κόψτε όλα τα περιττά πράγματα και επικεντρωθείτε σε φαγητά που απολαμβάνετε να τρώτε, σε γεύματα που ετοιμάζονται εύκολα και σε συνδαιτημόνες των οποίων την παρέα απολαμβάνετε.

9. Λιγότερη τελειότητα, περισσότερη εκτίμηση

Η τελειομανία, είτε προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το τέλειο πρόγραμμα γευμάτων είτε το τέλειο πιάτο, είναι το αντίθετο της μινιμαλιστικής φιλοσοφίας, η οποία σας ενθαρρύνει να ρωτήσετε: «Είναι αρκετά καλό; Είμαι ικανοποιημένος; Τι είναι πραγματικά απαραίτητο;». Σε έναν κόσμο όπου οι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι, η προσπάθεια για την τελειότητα δεν είναι μια βιώσιμη στρατηγική. Είναι πολύ καλύτερο να κατευθύνετε την ενέργειά σας στο να εκτιμήσετε αυτά που μπορείτε να κάνετε και αυτά που έχετε και να αξιοποιήσετε στο έπακρο την τρέχουσα κατάστασή σας.

Του Mike Donghia

Επιμέλεια: Βαλεντίνα Λισάκ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Ολόκληρη η ρήση είναι  «οὐκ ἐν τῷ πολλῷ το εὖ, ἀλλ᾿ ἐν τῷ εὖ το πολύ» και είναι μια παράφραση της ρήσης του αυλητή Καφισία, όταν ένας μαθητής του έπαιζε τον αυλό με ιδιαίτερη ένταση: “οὐκ ἐν τῷ μεγάλῳ τὸ εὖ κείμενον εἶναι, ἀλλὰ ἐν τῷ εὖ τὸ μέγα” (Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί, 14, 629a-b).

Η φράση  «οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τ εὖ, ἀλλ᾿ ἐν τῷ εὖ το πολύ» μεταφράζεται ως «το καλό δε βρίσκεται στο πολύ, αλλά το πολύ βρίσκεται στο καλό» και σημαίνει πως η ποσότητα δεν εξασφαλίζει την ποιότητα, αλλά η ποιότητα αντισταθμίζει την ποσότητα. Με άλλα λόγια, δεν έχει σημασία η ποσότητα (το πολύ) όσο η ποιότητα (το ευ). (Από το e-didaskalia)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε