Σάββατο, 14 Δεκ, 2024
Γενική άποψη της εξωτερικής όψης του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 16 Αυγούστου 2011 στις Βρυξέλλες, Βέλγιο. (Mark Renders/Getty Images)

Εννέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδικάζουν τον νόμο του Χονγκ Κονγκ για την Εθνική Ασφάλεια στην 3η επέτειό του

Στις 30 Ιουνίου, η Άτυπη Ομάδα Παρακολούθησης του Χονγκ Κονγκ (Informal Hong Kong Watch Group) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δημοσίευσε κοινή επιστολή που υπογράφουν εννέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζοντας τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας που εφαρμόζεται στο Χονγκ Κονγκ εδώ και τρία χρόνια.

Η επιστολή απευθυνόταν στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen) με την ελπίδα να ζητηθεί η δράση των ευρωπαϊκών κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να εργαστούν για την άμεση απελευθέρωση όλων των ατόμων που κρατούνται βάσει του NSL (National Security Law) και να τερματιστούν οι πολιτικές δίκες επίδειξης στο Χονγκ Κονγκ.

Τα εννέα μέλη περιλαμβάνουν τους Miriam Lexmann ευρωβουλευτής ( EPP, Σλοβακία), Engin Eroglu ευρωβουλευτής (Renew, Γερμανία), Anna Fotyga ευρωβουλευτής (ECR, Πολωνία), Hilde Vautmans  ευρωβουλευτής (Renew, Βέλγιο), Raphaël Glucksmann ευρωβουλευτής (S&D, Γαλλία), Salima Yenbou ευρωβουλευτής (Renew, Γαλλία), Reinhard Bütikofer ευρωβουλευτής (Πράσινοι/EFA, Γερμανία), Jordi Solé ευρωβουλευτής (Πράσινοι/EFA, Ισπανία) και Isabel Santos ευρωβουλευτής (S&D, Πορτογαλία).

Η επιστολή προέτρεψε επίσης τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσουν και να επικαιροποιήσουν τα συμπεράσματα για το Χονγκ Κονγκ που συζητήθηκαν από το Συμβούλιο της ΕΕ πριν από τρία χρόνια, καθώς και να εφαρμόσουν τις συστάσεις του ψηφίσματος, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας σημείου εστίασης για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ευαισθητοποίησης των αντίστοιχων αρχών σχετικά με τις υποθέσεις τους.

Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο κλήθηκαν να εξετάσουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι αξιωματούχοι του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους, να ελέγξουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να εισαγάγουν στοχευμένες κυρώσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού καθεστώτος κυρώσεων για τα παγκόσμια δικαιώματα στο τέλος της επιστολής.

Η επιστολή δημοσιεύθηκε μετά από ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Χονγκ Κονγκ, το οποίο προέτρεψε την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων και να αποσύρει όλες τις κατηγορίες κατά του Jimmy Lai και όλων των άλλων εκπροσώπων και ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (European External Action Service) και το Γραφείο της ΕΕ στο Χονγκ Κονγκ να ενισχύσουν τις παρατηρήσεις τους για τις δίκες, να υποβάλουν εκθέσεις για τις πιο διακεκριμένες δίκες και να ζητήσουν επισκέψεις σε φυλακισμένους πολίτες του Χονγκ Κονγκ που κρατούνται επειδή άσκησαν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Από την Shan Lam

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε