Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
30 Νοεμβρίου 2022 (Tomohiro Ohsumi/Getty Images)

Ενώ η Κίνα χαλαρώνει τους περιορισμούς της COVID-19, οι διαδηλωτές φοβούνται για αντίποινα

Πεκίνο/Χονγκ Κονγκ Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Πέι, κάτοικος της Σαγκάης ήταν μια από τους πολλούς ανθρώπους που βγήκαν για να υποστηρίξουν τις ιστορικές διαμαρτυρίες κατά των περιορισμών της COVID-19 στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της βιντεοσκόπησης υλικού από τη σύλληψη ενός άνδρα σε μια γωνία του δρόμου.

Σχεδόν αμέσως, όπως είπε η ίδια, πέντε ή έξι αστυνομικοί με πολιτικά την άρπαξαν. Την μετέφεραν σε αστυνομικό τμήμα και την κράτησαν για 20 ώρες, μερικές φορές με τα χέρια και τα πόδια της δεμένα σε μια καρέκλα, δήλωσε στο Reuters.

«Ο αστυνομικός που με έσπρωξε μέσα στο αυτοκίνητο προσπάθησε να με εκφοβίσει λέγοντας ότι πρέπει να ανησυχώ αν άλλοι άνθρωποι μάθουν τι έκανα. Νιώθοντας προσβεβλημένη, του είπα, θα αφήσω τον κόσμο να μάθει τι κάνετε εσείς οι αστυνομικοί», δήλωσε η 27χρονη Πέι. Ζήτησε να κατονομαστεί μόνο ένα μέρος του ονόματός της ανησυχώντας για τις επιπτώσεις.

Τώρα, καθώς πολλοί Κινέζοι κάτοικοι καλωσορίζουν τη χαλάρωση των μέτρων εγκλεισμού που έχουν παραλύσει τις επιχειρήσεις και έχουν υποδαυλίσει την ανεργία, ορισμένοι διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί από τον μηχανισμό ασφαλείας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) ανησυχούν αγωνιωδώς για την τύχη τους.

Ενώ η Πέι και άλλοι διαδηλωτές αφέθηκαν ελεύθεροι με μια προειδοποίηση, ορισμένοι δικηγόροι και ακαδημαϊκοί σημειώνουν τη σκληρή γραμμή του ηγέτη του ΚΚΚ Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, και λένε ότι ελλοχεύουν οι κίνδυνοι περαιτέρω παρενοχλήσεων και διώξεων.

«“Η εκκαθάριση των λογαριασμών μετά τις φθινοπωρινές συγκομιδές” είναι ο τρόπος του Κόμματος να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που το έχουν προδώσει», δήλωσε η Λινέτ Ονγκ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο, αναφερόμενη στην πρακτική της καθυστέρησης της εκκαθάρισης των λογαριασμών μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του ΚΚΚ δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού σχετικά με τους νόμους που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει εναντίον των διαδηλωτών. Η αστυνομία της Σαγκάης επίσης δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό της περιγραφής της Πέι για το πώς συνελήφθη ή για το τι περαιτέρω ενέργειες θα μπορούσαν να κάνουν.

Την περασμένη εβδομάδα, σε μια δήλωση που δεν αναφερόταν στις διαδηλώσεις, το ανώτατο όργανο του ΚΚΚ που είναι υπεύθυνο για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, δήλωσε ότι το καθεστώς θα πατάξει «τις δραστηριότητες διείσδυσης και σαμποτάζ εχθρικών δυνάμεων» και δεν θα ανεχθεί «παράνομες και εγκληματικές πράξεις που διαταράσσουν την κοινωνική τάξη».

Σε ερώτηση σχετικά με τις διαδηλώσεις, το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες πρέπει να ασκούνται νόμιμα.

Πρόστιμα και φυλάκιση;

Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει πόσοι διαδηλωτές βρίσκονται ακόμη υπό αστυνομική κράτηση. Οι εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για λεπτομέρειες σχετικά με την τύχη μιας χούφτας αγνοούμενων διαδηλωτών παραμένουν στο διαδίκτυο.

Οι διαμαρτυρίες, οι οποίες θεωρήθηκαν ευρέως ως σημείο καμπής για τη χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών της COVID-19, κατέρρευσαν σε μεγάλο βαθμό σε πολλές πόλεις μετά την έντονη παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους.

Οι επιπτώσεις των διαμαρτιριών στην Κίνα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια υπό τη θητεία του Σι, με το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας να εισάγει κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από τις τοπικές αρχές για να απαγορεύσουν στους διαδηλωτές να αναλάβουν θέσεις εργασίας όπως ξεναγοί ή ασφαλιστικοί πράκτορες, και να καταστήσουν επίσης δυσκολότερο για τα μέλη των οικογενειών τους να αποκτήσουν θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την κυβέρνηση.

Ο Ζανγκ Ντονγκσούο, δικηγόρος με έδρα το Πεκίνο, ο οποίος έχει χειριστεί υποθέσεις δικαιωμάτων στο παρελθόν, δήλωσε ότι τα επίπεδα τιμωρίας για διαμαρτυρίες στην Κίνα ποικίλλουν ευρέως.

Όσοι θεωρούνται θεατές μπορεί να γλιτώσουν με ένα μικρό πρόστιμο και έως 15 ημέρες κράτησης, ενώ οι σωματικές διαμάχες με την αστυνομία μπορεί να οδηγήσουν σε ποινές φυλάκισης για διατάραξη της δημόσιας τάξης ή για «διαπληκτισμό» και πρόκληση προβλημάτων.

Όσοι φώναζαν συνθήματα που ζητούσαν την απομάκρυνση του Σι ή του ΚΚΚ -όπως παρατηρήθηκε σε πολλές διαδηλώσεις σε όλη την Κίνα- ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν βαρύτερες κατηγορίες για υποκίνηση ή συμμετοχή σε υπονόμευση του κράτους, είπε ο Ζανγκ, οι οποίες στις πιο ακραίες περιπτώσεις επισύρουν ποινή έως και ισόβιας κάθειρξης.

Η Έιρο, μια άλλη διαδηλώτρια από τη Σαγκάη, η οποία συνελήφθη αφού προσπάθησε να εμποδίσει την αστυνομία να απομακρύνει έναν συνδιαδηλωτή της, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της ανάκρισής της, η αστυνομία ήθελε ιδιαίτερα να μάθει αν κάποιος είχε διανείμει κενά φύλλα χαρτιού Α4 που αποτελούν καθοριστικό σύμβολο αυτών των διαδηλώσεων, καθώς και τις ταυτότητες των διοργανωτών των διαδηλώσεων.

«Η αστυνομία είπε ότι δεν θα υπάρξει τιμωρία για όλους μας αυτή τη φορά, αλλά μπορεί να μας καλέσει ξανά μετά από περαιτέρω έρευνα», δήλωσε στο Reuters σε μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Η Πέι, η Έιρο και άλλοι διαδηλωτές με τους οποίους μίλησε το Reuters είπαν ότι τους ζητήθηκε από την αστυνομία να υπογράψουν επιστολές μετανοίας, ενώ σε ορισμένους από αυτούς ζητήθηκε να διαβάσουν τις επιστολές δυνατά ενώ βιντεοσκοπούνταν.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ το 2019, χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν αλλά κατηγορήθηκαν πολύ αργότερα μόνο για αδικήματα όπως ταραχές και ανατροπή, ενώ πολλοί βρίσκονται ακόμη σε δικαστικές διαδικασίες.

«Αξίζει τον κόπο»

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Σι απέδωσε τη διαφωνία εν μέρει στους νέους που είναι απογοητευμένοι από την πανδημία, σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ.

Για ορισμένους, η επιθυμία για ευρύτερες πολιτικές ελευθερίες παραμένει αμείωτη ακόμη και με τα μέτρα χαλάρωσης της COVID-19.

«Δεν νομίζω ότι αυτά είναι καλά νέα ή μια νίκη στον αγώνα μας, διότι αυτό που ζητάμε είναι η ελευθερία», δήλωσε η Έιρο.

Παρά τη διαφαινόμενη σκιά μελλοντικών αντιποίνων από τις αρχές, η Πέι δήλωσε ότι δεν μετανιώνει.

«Άξιζε τον κόπο. Μου επέτρεψε να δω προσωπικά τον έλεγχο που ασκεί το Κομμουνιστικό Κόμμα στον λόγο μας και να δω πώς περιορίζεται βαθιά η ελευθερία των ανθρώπων υπό την εξουσία του».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε