Σάββατο, 14 Σεπ, 2024
Αυτή η φωτογραφία, που τραβήχτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνει ένα πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής (δ) να εμποδίζει ένα πλοίο του Γραφείου Αλιείας και Υδάτινων Πόρων των Φιλιππινών (BFAR) (α), ενώ το προσωπικό του πάνω σε ένα φουσκωτό σκάφος με άκαμπτο κύτος πλέει δίπλα από το πλοίο των Φιλιππινών, καθώς πλησιάζει το ελεγχόμενο από την Κίνα Αβαθές Σκάρμπορο στη διαφιλονικούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. (Ted Aljibe/AFP μέσω Getty Images)

Ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή, το Πεκίνο κινείται στον Ινδό-Ειρηνικό

Ο άμεσος στόχος του Πεκίνου φαίνεται να είναι ο έλεγχος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας

Αν και το επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής έχει μετατοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες από την Ουκρανία στη Μέση Ανατολή, δεν πρέπει να αγνοούμε τα τεκταινόμενα στον Ινδο-Ειρηνικό, ιδίως στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η αυξημένη επιθετικότητα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΛΑΣ) της Κίνας προς άλλα έθνη είναι αξιοσημείωτη τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες.

Πέραν του συνεχιζόμενου εκφοβισμού της Ταϊβάν, ο ΛΑΣ έχει αυξήσει την επιθετικότητά του εναντίον άλλων χωρών που διεκδικούν τη Νότια Σινική Θάλασσα και εναντίον διεθνών αποστολών για την προστασία των διεθνών υδάτων.

Στην πρώτη γραμμή αυτής της τακτικής βρίσκονται οι συνεχείς επιθέσεις σε εδάφη των οποίων οι Φιλιππίνες διεκδικούν την κυριαρχία.

Η κινεζική επιθετικότητα έχει επικεντρωθεί στο Δεύτερο ΑβαθέςΤόμας (Second Thomas Shoal, επίσης γνωστό ως Αβαθές Αγιουνγκίν), μια βραχώδη προεξοχή στο πέρασμα του Παλαουάν.

Απέχει μόλις 106 ναυτικά μίλια από τις Φιλιππίνες και αποτελεί μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας. Όσον αφορά τον υπόλοιπο κόσμο, η κοιλάδα Παλαουάν είναι ένα σημαντικό διεθνές ναυτιλιακό πέρασμα.

Το 2016, το Διαιτητικό Δικαστήριο του ΟΗΕ αποφάσισε ότι οι Φιλιππίνες διαθέτουν κυριαρχικά δικαιώματα στους πόρους στο Δεύτερο Αβαθές Τόμας και ότι η Κίνα δεν έχει νόμιμα εδαφικά ή θαλάσσια διεκδικήσεις στο Δεύτερο Αβαθές Τόμας.

Το Πεκίνο δεν δέχτηκε την απόφαση και έγινε πιο επιθετικό.

 This photo taken on Sept. 22, 2023, shows Chinese coast guard personnel aboard their ship recording photo and footage as a Philippine Bureau of Fisheries and Aquatic Resources (BFAR) ship sails near the Chinese-controlled Scarborough Shoal in waters of the disputed South China Sea. (Ted Aljibe/AFP via Getty Images)
Αυτή η φωτογραφία, που τραβήχτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνει το προσωπικό της κινεζικής ακτοφυλακής πάνω στο πλοίο τους να καταγράφει φωτογραφίες και πλάνα καθώς ένα πλοίο του Γραφείου Αλιείας και Υδάτινων Πόρων των Φιλιππίνων (BFAR) πλέει κοντά στο ελεγχόμενο από την Κίνα Αβαθές Σκάρμπορο στα ύδατα της διαφιλονικούμενης Θάλασσας της Νότιας Κίνας. (Ted Aljibe/AFP μέσω Getty Images)

 

Το 1999, οι Φιλιππίνες προσάραξαν στον ύφαλο ένα από τα ναυτικά τους πλοία, το BRP Sierra Madre, όπου και διατηρούν έκτοτε προσωπικό, αναπληρώνοντας περιοδικά τις προμήθειές του.

Σε αρκετές περιπτώσεις, μετά το 2014, οι Κινέζοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό του σκάφους, ελπίζοντας ότι τελικά θα διαλυθεί.

Στις 22 Οκτωβρίου 2023, σημειώθηκε σύγκρουση μεταξύ ενός πλοίου της κινεζικής ακτοφυλακής και ενός πλοίου των Φιλιππινών, το οποίο εκτελούσε αποστολή ανεφοδιασμού στο Αβαθές. Μια δεύτερη μικρή σύγκρουση αφορούσε ένα σκάφος της κινεζικής ναυτικής πολιτοφυλακής και ένα πλοίο της ακτοφυλακής των Φιλιππινών.

Είτε σκόπιμα είτε τυχαία, τα περιστατικά δεν θα είχαν συμβεί αν δεν υπήρχε η κινεζική επιθετικότητα.

Οι Φιλιππίνες και άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, διαμαρτυρήθηκαν.

«Περιστατικά όπως αυτό ενισχύουν την υπόθεση ότι δεν είναι οι Φιλιππίνες ο επιτιθέμενος, αλλά το άλλο μέρος, η Κίνα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μανίλα έγραψε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την τελευταία διακοπή από τη ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) μιας νόμιμης αποστολής ανεφοδιασμού των Φιλιππίνων στο Αβαθές Αγιουνγκίν, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των Φιλιππινέζων στρατιωτών».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε στον Λευκό Οίκο.

Επέμβαση μέσω της τακτικής της «γκρίζας ζώνης»

Πολλοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας πιστεύουν ότι οι κινεζικές ενέργειες έχουν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν τις Φιλιππίνες και να οδηγήσουν σε ένα επεισόδιο για το οποίο το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) θα επιρρίψει την ευθύνη στις Φιλιππίνες.

Αυτού του είδους η μέθοδος – ή τακτική της «γκρίζας ζώνης» – χρησιμοποιείται συχνά από το ΚΚΚ, τόσο εναντίον των Φιλιππινών όσο και εναντίον άλλων χωρών, ιδίως της Ταϊβάν.

Διατρέχουν τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος λόγω κακής ή απερίσκεπτης συμπεριφοράς.

Οι πιλότοι του ΛΑΣ έχουν επίσης επιδείξει επικίνδυνη πτητική συμπεριφορά, οδηγώντας τα αεροσκάφη τους πολύ κοντά σε αεροσκάφη άλλων εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και του Καναδά, ενώ περιπολούν στην περιοχή.

 Aircraft of the Eastern Theater Command of the Chinese People's Liberation Army (PLA) conduct joint combat training exercises around Taiwan on Aug. 7, 2022. (Li Bingyu/Xinhua via AP)
Αεροσκάφη της Διοίκησης Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΛΑΣ) της Κίνας διεξάγουν κοινές ασκήσεις μάχης γύρω από την Ταϊβάν, στις 7 Αυγούστου 2022. (Li Bingyu/Xinhua μέσω AP)

 

Η αύξηση της δραστηριότητας ακολούθησε τη δημοσίευση από το ΚΚΚ νέων χαρτών που διεκδικεί τεράστιες περιοχές πέραν της Κίνας ως δικές του, περιλαμβανομένης ολόκληρης της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Τα τελευταία επεισόδια στο αβαθές Αγιουνγκίν οδήγησαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ να επιβεβαιώσει ότι η Συνθήκη Αμοιβαίας Άμυνας ΗΠΑ-Φιλιππίνων του 1951 επεκτείνεται στις επιθέσεις κατά των δυνάμεων και των σκαφών των Φιλιππινών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Φιλιππίνες διεξήγαγαν πρόσφατα κοινές ναυτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με στόχο τη βελτίωση της ικανότητας συνεργασίας των δύο δυνάμεων.

Τα σχόλια του προέδρου Μπάιντεν για την κινεζική επιθετικότητα ενίσχυσαν τα σχόλια του Αμερικανού πρέσβη και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ορισμένοι σχολιαστές θεωρούν το νέο επίπεδο κινεζικής επιθετικότητας ως προάγγελο ανοικτής σύγκρουσης.

Ωστόσο, είναι πιο πιθανό να πρόκειται για τη συνέχιση της τακτικής της «γκρίζας ζώνης» του ΚΚΚ και του ψυχολογικού πολέμου που διεξάγει εναντίον άλλων εθνών, ιδίως της Ταϊβάν.

Ο άμεσος στόχος του φαίνεται να είναι να αποκτήσει τον έλεγχο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Αυτό θα αποφευχθεί μόνο με τη συνεχή παρουσία σκαφών και αεροσκαφών άλλων εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, στην περιοχή.

Όπως έχουν αποδείξει οι Ιάπωνες στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, η συνεχής παρουσία της ακτοφυλακής και των ναυτικών τους σκαφών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις κινεζικές φιλοδοξίες.

Εν τω μεταξύ, η Αυστραλία πρέπει να εγκαταλείψει τους δισταγμούς της όσον αφορά τις κρίσιμες αμυντικές αγορές που χρειάζεται το έθνος.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν απόψεις του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times.

Του Kevin Andrews

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε